schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 1/3 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki gorącej wody Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody). Białka ubijamy mikserem na sztywno(...)Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę. Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt nasączamy ponczem. Umieszczamy w obręczy do tortów. Wykładamy ubitą kremówkę z truskawkami, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na dobrze zastygnietej śmietanie układamy truskawki
Mia Cucina Sofietaszklanki płatków migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki 1 ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka keczupu Kilka listków świeżej mięty Słodka papryka, kilka kropelek tabasco w płynie, szczypta kurkumy, szczypta cukru, sól, pieprz Przygotowanie: Na mocno rozgrzaną patelnią wysypujemy ziarna sezamu oraz migdały(...)odcień. Pod koniec prażenia dodajemy 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowane składniki wysypujemy do głębokiej miski, dodajemy połówki pomidorków, świeżą miętę posiekany czosnek oraz sok z cytryny i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli masa wyda nam się zbyt gęsta możemy delikatnie podlać ją oliwą). Na koniec doprawiamy do smaku słodką papryką, tabasco, cukrem, kurkumą solą
Symfonia Smakówkawy) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie: 600g ananasa po obraniu, bądź z puszki (po podduszeniu zostanie ich ½) 3 -4 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Wierzch: 2 białka Odrobina soli 1-2 łyżki curu pudru Przygotowanie: Wszystkie czynności poprzedza obranie ananasa ( jeśli nie jest z puszki) i kolejno pokrojenie go w drobną kostkę. Następnie kostki(...)ananasa skraplamy sokiem z cytryny, umieszczamy w rondlu lub na patelni i podlewamy wrzącą wodą (ok.1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w celu uniknięcia przypalenia. W połowie duszenia dodajemy cukier. Kiedy masa ananasowa zacznie przypominać konsystencję chutneya dodajemy do niej cynamon, zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce
Symfonia Smakówzmielona sól morska świeżo zmielony pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon ( lub innej, preferowanej) szczypta słodkiej papryki świeżo zmielona sól i pieprz szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół
Symfonia SmakówSkładniki sałatki Pierś z kurczaka Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy z oliwek Sok wyciśnięty z cytryny (ilość wedle uznania) ½ łyżeczki miodu prawdziwego Duuużo zielonej natki pietruszki Ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Najpierw przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Pierś kroimy w paski(...)wkładamy do marynaty. Wszystko zgotowujemy, po czym odstawiamy na bok przykrywając pokrywką. Kurczak musi ostygnąć w marynacie (dobrze, jeśli postoi kilka- kilkanaście godzin). Dressing: musztardę, oliwę, sok z cytryny i miód umieszczamy w miseczce. Natkę pietruszki drobno siekamy – im więcej tym lepiej! Ząbek czosnku także siekamy bardzo drobno i dodajemy wszystko do miseczki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy
Symfonia Smakówświeżej natki pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki szczypta cukru pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki papryczki chili bardzo drobno posiekanej pół łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie) kilka dużych truskawek po łyżeczce jogurtu naturalnego lub śmietany 18% do każdej porcji kremu świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie(...)siekamy. Pozbywamy się szypułek z truskawek i każdą kroimy na dość cienkie plasterki. Gdy wywar z warzywami zacznie wrzeć zdejmujemy go z ognia, dodajemy pokrojoną papryczkę chili, sok z cytryny, kolendrę i całość blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Krem doprawiamy gałką muszkatołową, szczyptą cukru, świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz wsypujemy do niego posiekaną świeżą natkę
Symfonia Smakówgrana padano lub zwykłego żółtego sera) 60g masła garść posiekanych listków bazylii 3 łyżeczki cukru, szczypta soli + łyżka masła do gotowania szparagów sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Szparagi dokładnie myjemy, obieramy i odcinamy łykowate końce. Gotujemy je w sporej ilości posłodzonej i osolonej wody z dodatkiem masła ok.10minut (od wrzącej wody(...)Filet z łososia dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż na 3 plastry o grubości ok.1-1,5cm. Każdy plaster dokładnie osuszamy ręczniczkiem papierowym, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i skraplamy sokiem z cytryny. Ugotowane szparagi hartujemy chwilę zimną wodą i również osuszamy na ręczniku. Formę do zapiekania natłuszczamy i układamy na niej trójkami lub dwójkami osuszone szparagi, a kolejno każdą parę lub trójkę
Symfonia Smakówdanie gotowe;) Pasuje zarówno na piątkowy obiad jak i na kolację. Składniki: 250g makaronu ( u mnie wstążka ząbkowana Makaron Międzybrodzki), 1/2 kg filetu z dorsza, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki mąki pszennej, 100g żółtego sera, pęczek koperku, 3/4 szklanki śmietany 18%, 2 łyżki przyprawy maggi, sól, pieprz. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić(...)Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę
Z miłości do słodkościpietruszki nadaje daniu wspaniały aromat i ziołową nutę... Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 125g serka mascarpone, 3 łyżki zimnej margaryny, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię
Z miłości do słodkościSchłodzić. Masa serowa: 1kg obranej i wydrążonej dyni, 800g półtłustego twarogu, 5 jajek, 250g cukru pudru, sok z 1/2 cytryny. Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić, dodać dynię, cukier puder oraz sok z cytryny. Miksując, dodawać po jednym jajku. Masę wylać
Z miłości do słodkościszklanki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka, jajko, 125g masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki kakao, 2 krople aromatu cytrynowego. Przygotowanie Mąkę pszenną oraz 240g mąki ziemniaczanej przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier puder oraz jajko. Dodać posiekane masło oraz aromat cytrynowy. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. Odrywać małe
Z miłości do słodkościświeżymi owocami. Inspiracja Babeczki : 2 szklanki mąki pszennej, 180g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka kandyzowanej skórki z cytryny (użyłam Gold Pack), 2 żółtka, łyżka śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę(...)cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 420ml mleka, budyń śmietankowy (50g), 3 łyżki cukru, 120g masła lub margaryny, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, świeże maliny. 400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie
Z miłości do słodkościwłoskie... Składniki: 4 filety z łososia, 2 brzoskwinie, 4 plastry sera, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki masła. Przygotowanie Czosnek drobniutko posiekać, zmieszać z natką oraz sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, natrzeć pastą czosnkową. Przykryć folią spożywczą
Z miłości do słodkościświeżych drożdży, 1/2 szklanki cukru, 150g masła lub margaryny, 4 żółtka, łyżka cukru waniliowego, szklanka mleka, szczypta soli, skórka starta z 1 cytryny. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru. Zalać ciepłym mlekiem, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn oraz żółtka utarte(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodać szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny. Wyrobić. Na sam koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Masa serowa: 600g twarogu, 3 duże jajka, 250g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1/2 laski wanilii
Z miłości do słodkościtemp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części. Krem: 1 l mleka 3,2%, 7 czubatych łyżek kaszy manny, szklanka cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 80g margaryny, powidła śliwkowe. Mleko zagotować z cukrem pudrem i kaszą manną. Gotować na małym ogniu około 15minut, często mieszając. Masę całkowicie ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch(...)dodawać po łyżce kaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny. Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem. Wierzch można posmarować resztą kremu lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami. Smacznego
Z miłości do słodkości