Trafiłam na gotową przyprawę do zup ( dań ) kuchni tajskiej . Nazywa się Tom Kha i ma postać pasty. W składnikach jest olej palmowy, cukier, trawa cytrynowa, szalotka, kolendra, kwas cytrynowy. Zakładając , że mleko kokosowe w puszce (lub w proszku) i suszone listki Kafiru z reguły mam w domu można powiedzieć, że ugotowanie zupy ( lub innego tajskiego dania) nie stanowi problemu. Może
Buniabaje w kuchniłyżki utartego Cheddara ( albo inny pikantny) 1 łyżka topionego sera kremowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 szklanki mleka szczypta utartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej sok z cytryny do smaku Umyć mięso. Przekroić ćwiartkę na pół. Obrać warzywa ( cebulę zostawić w łupinie zdejmując tylko wierzchnią warstwę.). Rozgrzać suchą patelnie i ułożyć na niej pokrojone warzywa , ziele angielskie, liście(...)wyrzucić razem z kośćmi)** W garnuszku rozgrzać masło. Wlać mleko i śmietankę. Wrzucić sery i ogrzewać na małym gazie aż się rozpuszczą. Doprawić utartą gałką muszkatołową, otartą skórką z cytryny i sokiem cytrynowym. Włożyć mięso i podgrzać. Podaję z ryżem i marchewka z groszkiem lub mieszanka sałat. *Wywaru zostaje ok. 2 szklanek. Jest mocny i esencjonalny. Można podać
Buniabaje w kuchnikostki) mąka do oprószenia Na sos: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 pęczka kopru sok z cytryny do smaku szczypta soli szczypta cukru Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *. Bułkę pokroić w drobną kostkę i zalać mlekiem. Do mięsa dodać jajko , bułkę , otręby. Wyrobić doprawiając solę, pieprzem mielonym(...)Wrzucić koperek i chwilę smażyć. Zasypać mąką -wymieszać. Dolewać powoli wywar z gotowania zmieszany ze śmietanką. Mieszać aż zgęstnieje. Włożyć pulpety w chwilę dusić. Doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i cukrem. Pulpety podawać polane sosem z ziemniakami z wody i surówką. * Jak nie mamy wywaru możemy użyć takiego z kostki bulionowej lub wody z 1/2 łyżki Vegety , Jarzynki
Buniabaje w kuchninigdy nie będziecie kapusty obgotowywać. Czas : 45 minut Składniki: 1 mała młoda kapusta ( ok. kg) 5 dag masła ( 1/4 kostki) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka brązowego cukru sok z cytryny do smaku 1 duży pęczek kopru Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Przekroić na ćwiartki lub ósemki. Usunąć głąb. Poszatkować na cienkie paseczki. Wsypać do miski. Posolić i posypać cukrem. Mocno(...)trakcie duszenia ,,puści" jej dość by się nie przypaliło. Pokroić koperek. Wsypać do kapusty 3/4 usiekanego koperku. Wymieszać i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i jeśli trzeba szczypta soli i cukru. Przed podaniem dodać resztę usiekanego koperku. Jeśli chcemy to w ostatnim momencie można oprószyć mąką ( 2 łyżki) i zagotować , ale moim zdaniem
Buniabaje w kuchnismaku i podana z młodymi ziemniaczkami . Czas: 30 minut Składniki: 2 duże kalarepki ( jędrne , nie zdrewniałe) 1/2 pęczka koperku 2 gałązki świeżego tymianku sól do smaku sok z cytryny do smaku szczypta cukru do smaku 5 dag masła Umyte kalarepki obrać z wierzchniej skórki. Przekroić na pół , a potem kroić w cienkie pół plasterki. Rozpuścić w garnku o grubym(...)wody i dusić do miękkości kalarepki ok. 15 minut. Usunąć związane zioła. Dosypać usiekany drobno koperek. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut. Doprawić kalarepkę do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. W czasie gotowania wydzieli się z kalarepy sok , który połączy się ze zrumienionym masłem i wodą która nie odparuje tworząc sos. Możemy podawać kalarepkę w tej formie lub oprószyć łyżką
Buniabaje w kuchnipodawałam je z żurawiną . Tym razem postanowiłam sprawdzić inny wariant . Nie do końca wiedziałam jakiego smaku szukam. To było raczej przeczucie niż wiedza. Potrzebowałam czegoś do smażonego dorsza o cytrynowym posmaku. Wiedziałam więc , że gruszka też musi być z cytrynową nutą i że żurawina nie pasuje . Zastanawiałam się nad orzechami -ale wpadły mi w ,, łapki" pestki dyni .Zaryzykowałam eksperyment
Buniabaje w kuchniBardzo prosty sposób na aromatycznego dorsza. Wystarczy tylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek był wyjątkowo udany. Dodatkowo podałam gruszkę faszerowaną pastą z pestek dyni o cytrynowym smaku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniszybki sposób na rybę. W tej wersji łosoś. W tym roku na pewno będzie gościł u mnie na wigilijnym stole. Składniki : * łosoś * pieprz czarny mielony * mąka pszenna * cytryna * olej , oliwa bądź patelnia teflonowa Przygotowanie : Łososia przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Oprószyć mąką. Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Rybę podawać ciepłą
Magiczne Życie Martyprostu kruchy placek, ale szkoda było marnować białek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać. Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1,5 szklanki cukru(...)jajek * kostka masła * kisiel cytrynowy * śliwki Przygotowanie : Z mąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki i przykryć drugą częścią
Magiczne Życie Martyjajka * łyżeczka musztardy * łyżka soku z cytryny * sól , pieprz do smaku * szklanka oleju Przygotowanie : Do słoiczka wbijamy jajka, przyprawiamy , dodajemy musztardę oraz sok z cytryny. Wlewamy olej - ja wybrałam rzepakowy. Blenderem mieszamy w górę i w dół słoiczka około 3 minuty aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ja robię w słoiczku , później go zakręcam i wstawiam do lodówki. Nie mamy
Magiczne Życie Martysmaczna. Polecam spróbować! Składniki : * pół szklanki kaszy kuskus * 2 pomidory * cebula czerwona * pół zielonego ogórka * pół zielonej papryki * natka pietruszki * mięta * sok z cytryny * oliwa z oliwek * czosnek * sól , pieprz Przygotowanie : Kaszę zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wchłonie wodę i wystygnie. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę , zioła dokładnie(...)siekamy. Łączymy z kaszą. Przyprawiamy. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę
Magiczne Życie Martyobiad. Polecam spróbować. Warto poszaleć i coś ala rybę po grecku zrobić z tego przepisu na wigilijną kolację. Składniki : * 4-5 filetów z dorsza * jajko * bułka tarta * sok z cytryny * sól , pieprz Sos słodko kwaśny : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego * papryka zielona , czerwona * mała marchewka * kostki ananasa z puszki * 3 łyżki cukru * 3 łyżki octu balsamicznego(...)Mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Ryba : Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Można rybę także grillować bez panierki. Wyłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym
Magiczne Życie Martypieczenia Krem : * 4 śmietany kremówki * 5 śmietanfixów * 3 łyżki cukru * pół szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych * słoiczek konfitury wiśniowej * tarta czekolada mleczna oraz gorzka * sok z połowy cytryny * szklanka wrzątku * 2 łyżeczki cukru Przygotowanie : Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując(...)Kremówkę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno. Duży blat biszkoptowy przekroić na 3 części a mały na dwie. Każdy blat nasączyć syropem z wrzątku , cukru i cytryny. Na pierwszej warstwie rozsmarować bitą śmietanę a na to posypać orzechy. Na drugi wyłożyć dżem wiśniowy i na górę bitą śmietanę. Posypać tartą czekoladą. Ułożyć mały blat biszkoptu przełożyć konfiturą
Magiczne Życie Martynawet lepsza. Polecam oczywiście na Wigilię. Składniki : * 6 płatów śledziowych ala matias * pół czerwonej papryki konserwowej * mała marchewka * natka pietruszki * pół czerwonej cebuli * sól , pieprz * łyżka soku z cytryny * 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie : Śledzie kroimy w paski , takie idealne na jeden kęs. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Marchew ścieramy na tarce
Magiczne Życie Martypodwieczorek. Zachęcam do spróbowania. Surówka z marchewki i jabłka Składniki : * marchewka * 2 średnie jabłka * sok z cytryny * cukier Przygotowanie : Marchewkę i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wedle uznania skropić sokiem z cytryny oraz dodać cukier
Magiczne Życie Marty