Ilość porcji: kilkanaście kanapek Składniki: ¾ szklanki białej fasoli 1 burak (bardzo fajną cenę na buraki znajdziecie TUTAJ ) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka musztardy chrzanowej 1 łyżeczka soku z cytryny Świeżo mielony pieprz i świeżo mielona sól. Fasole odmierzamy i umieszczamy w misce. Zalewamy zimną wodą na co najmniej 8 godzin ( ja zostawiałam po prostu na noc). Następnie przepłukujemy, umieszczamy(...)gotujemy do miękkości. W tym samym czasie buraka myjemy, obieramy, kroimy w duże kawałki i również gotujemy do miękkości. Kiedy oba składniki będą ugotowane przekładamy wspólnie do miski, dodajemy cytrynę oraz musztardę. Całość blenderujemy na kremową masę. Jeśli pastę będą jadły dzieci to delikatnie doprawiamy, jeśli dorośli nie żałujemy zwłaszcza pieprzu. Gotowe. Smacznego. A oto dowód na zajadanie pasty
Kolizje Smakówmięsa, a także ryby czy np.jajka sadzonego :)) Składniki: 1/2 gł ówki niedużej kapusty 2 marchewki 1 mała pietruszka mały kawałek selera 1/2 czerwonej papryki sól pieprz cukier sok z cytryny olej koperek Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 min, aby zmiękła. Warzywa ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce(...)mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny. Polewamy olejem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy koper i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut
Walijskie Pichceniedrożdży instant) 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1/2 szklanki mleka ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub łyżka ekstraktu waniliowego) 50 ml rumu lub spirytusu skórka otarta z cytryny szczypta soli ulubiony dżem lub konfitura, u mnie powidła cukier puder, do posypania olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: W małym rondelku Podgrzej mleko razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia(...)następnie wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut. W misce miksera ubij żółtka z cukrem i wanilią, dolej mleko z drożdżami, rum lub spirytus, skórkę z cytryny i dokładnie zmiksuj. Mąkę wymieszaj z solą, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Będzie troszkę lepkie, dlatego w kolejnych etapach niezbędna będzie mąka podsypania. Przykryj miskę ściereczką
karmelowyszklanki cukru pudru garść pokrojonych pistacji 3 łyżeczki pudrowej herbaty matcha ziarenka z jednej laski wanilii 250 g serka do serników zmielonego pudełko jogurtu naturalnego skórka starta z jednej cytryny agar lub żelatyna prażone pestki dyni zmielone razem z garścią pistacji, kilka całych pestek do ozdoby W rondelku rozpuszczamy kostkę masła i czekoladę, do powstałej masy dodajemy dwie łyżeczki herbaty(...)papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Wsadzamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, na 25 minut. Ciasto się piecze a my możemy zrobić warstwę jogurtową. Serek, jogurt i skórkę z cytryny rozkręcamy na luźną masę, próbujemy, jeśli za kwaśna możemy dodać odrobinę cukru pudru i dokładnie wymieszać. Do masy dodajemy agar lub rozpuszczoną żelatynę. Wlewamy na lekko przestudzone ciasto. Posypujemy pudrem
ladykitchenlekko słodkawy smak, jeżeli pozwolimy mu spokojnie odciekać na sitku będzie puszysty i aksamitny. Jednym słowem pyszny! Domowy twaróg 2l świeżego mleka* 400g jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z cytryny Mleko doprowadzamy do wrzenia, jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do mleka. Podgrzewamy delikatnie mieszając, zdejmujemy z ognia nim mleko z jogurtem ponownie zacznie się gotować
Zapiski Młodej ŻonySkładniki: 0,5 kg kiszonej kapusty, 1/3 cytryny, 2 marchewki, 1 jabłko, kawałek pora, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Kapustę kroimy na desce, tak co 3 cm. Przekładamy ją do miski. Dodajemy starte na tarce marchewki i starte jabłko (bez skórki). Por (ok. 6 cm kawałek) kroimy(...)kosteczkę. Następnie polewamy kapustę oliwą z oliwek i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy
Aga w kuchnipstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga - 1 płat, ciasto francuskie szpinak pomidorki koktajlowe ryż przyprawy cytrynę 1 jajko migdały w płatkach Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami. pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Ryba(...)przypadku wyczuwalnych ości, usuwamy je pęsetą. Następnie solimy, pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny. 3. Rozwijamy ciasto, dzielimy na pół i delikatnie solimy. Układamy na nim rybę, następnie szpinak. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Końce przygniatamy widelcem. Ciasto zlepiamy widelcem w ten sposób, aby utworzyć widoczne znaczki. 4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami. Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy
Mój Smak na Życieszynkę owiniemy, Jako dodatek paprykę kuskusem nafaszerujemy. Mój przepis zakłada porcję dla dwóch osób. PO PIERWSZE - ZAKUPY: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki prosciutto połowa cytryny zioła prowansalskie sól pieprz 3 papryki pół szklanki kuskus pół szklanki kukurydzy 1 pomidor 1/3 sera feta garść czarnych oliwek natka pietruszki sól. pieprz 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka(...)pieprz cukier PO DRUGIE - PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w grube plastry, tak by powstały trzy kawałki z jednej piersi. Nacieramy solą, pieprzem, ziołami. Każdy kawałek zawijamy w szynkę i skrapiamy cytryną. Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotujemy farsz do nadziewania papryki. Przepis na Faszerowane papryki podpatrzyłam w książce "Pyszne 25" Ani Starmach. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Mój Smak na ŻycieZapraszam na mięsno warzywne szaszłyki z sosem jogurtowo koperkowym, podane z kawałkami cytryny :) Gdy w lodówce dużo warzyw masz, Możesz wykorzystać je wszystkie na raz. Kolory tęczy tym sposobem wyczarujesz, Swych gości głębią smaku oczarujesz. A gdy wzbogacisz wszystko kawałkami kurczaka, Danie to zrobi z Ciebie kulinarnego cwaniaka :) Zapraszam na mięsno warzywne szaszłyki z sosem jogurtowo koperkowym(...)podane z kawałkami cytryny :) Do przygotowania dania potrzebujesz: pierś z kurczaka zamarynowana w pieprzu cytrynowym, soli, skorpina oliwą pomidorki koktaljowe cukinia papryka jogurt naturalny przyprawy kaperek Na patyki od szaszłyków nabijamy po kolei wszystkie składniki. Pieczemy w piekarniku 200 stopni przez 25 minut. Sos: Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, posiekany koperek, może być czosnek. ZAPRASZAM
Mój Smak na Życiedzisiejsza Królowa w postaci płatków owsianych. ON to Król w postaci banana. Dwie główne postaci, stanowiące o sile i mocy tego Królestwa. Kolorytu doda żurawina, słońca dostarczy cytryna i słonecznik. Cała kraina skąpana będzie w miodzie, a cynamon zadba o odpowiednią woń i zapach. Dlatego też, z takim przepisem masz władzę i poddanych w swoich rękach ;) WŁADZA: 2 banany(...)szklanki płatków owsianych błyskawicznych garść żurawiny garść ziaren słonecznika 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki cynamonu Banany rozgniatamy widelcem i łączymy ze wszystkimi składnikami. Formujemy małe ciasteczka i pieczemy 20 minut, w temp. 180 stopni. Ciastka w tej wersji są lekkie, składniki ograniczone są do minimum. Nie ma tu mąki, masła ani jajek
Mój Smak na Życieszklanki cukru pudru; 1/2 łyżeczki soli; 1/8 łyżeczki pieprzu; 1/2 szklanki majonezu; 1/4 szklanki mleka; 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego; 2 łyżki sok wyciśniętego z cytryny. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Do surówki potrzeba 8 szklanek kapusty). Startą kapustę wsypać do miski. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce(...)Cebule obrać. Drobno posiekać. Dodać do kapusty z marchewką. Wymieszać. Przygotować sos. Do miseczki/szejkera do sosów wsypać cukier puder, sól, pieprz. Wlać majonez, mleko, ocet winny i sok z cytryny. Sos dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miski z kapustą, marchewką i cebulą wlać sos i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę wstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny
Gospodyni Miejskabarbecue (sos BBQ)... Słodko - kwaśny, delikatnie pikantny. O rudo - czerwonym kolorze. Na bazie ketchupu, z dodatkiem cebuli i czosnku. Słodki dzięki dodatkowi brązowego cukru. Kwaśny za sprawą soków z cytryny i pomarańczy. Ostry przez dodanie musztardy i pieprzu cayenne. Idealny do potraw z grilla! Polecam! Składniki: 1 szklanka ketchupu; 1/4 szklanki cukru trzcinowego; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku(...)cytryny; 1 łyżka sosu worcestershire; 1/2 łyżeczki musztardy; 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku (u mnie Prymat ). Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki sosu wlać/wsypać do miseczki/szejkera do sosów i dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany sos wstawić
Gospodyni Miejskaczosnek w proszku, pieprz Cayenne (CHILI) 2 cebule pół świeżego ananasa ziarna sezamu oliwa czosnkowa RYŻ Z AWOKADO: ryż biały, ok. 2 szklanek 1 awokado 3 łyżki soku z cytryny sól kmin rzymski, 1 łyżeczka 1 łyżka kurkumy Przygotowanie: KURCZAK: Piersi pokrój na mniejsze części, delikatnie rozbij, oprósz solą, pieprzem, czosnkiem i CHILI z obu stron. Cebule posiekaj. Rozgrzej piekarnik(...)stopni i piecz ok.1 godzinę. JEDZ Z ANANASEM I RYŻEM Z AWOKADO. RYŻ Z AWOKADO: Ugotuj ryż, pod koniec posól i dodaj kurkumę. W misce rozgnieć awokado, dodaj cytrynę, kmin, wymieszaj. Połącz dokładnie z ryżem. Podawaj od razu. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią
Gotowanie to kochanieokoło pół kg cynaderek wieprzowych , około 10 cm kawałek pora , 1 średnia marchewka , sól , pieprz do smaku , 2 średnie liście laurowe , kilka ziaren ziela angielskiego , majeranek , odrobina soku z cytryny , 2-3 łyżki masła , pół szklanki śmietany , 1 łyżka mąki pszennej . Cynaderki namoczyć w zimnej wodzie na około pół godziny. Odlać wodę i powtórzyć - w sumie 3 razy. Porozcinać(...)mieć sosu), włożyć ugotowane cynaderki. Dodać sól i pieprz do smaku, zagotować. Śmietanę połączyć z mąką, zagęścić sos i chwilę gotować na niewielkim ogniu. Przyprawić majerankiem i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Polecam :) Jeśli się skusicie, to sami będziecie zaskoczeni jak dobre są cynaderki :) i nie zrażajcie się tym, że ich przygotowanie
Codzienna kuchnia niecodziennałyżka oleju 2 szklanki bulionu (2 szklanki wody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego , 2 łyżki curry, 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: pędy bambusa Przygotowanie: Gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu. (jeśli macie ten w woreczku, to nie gotujcie go w nim!) Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Zagotowujemy wodę(...)minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy to sosem. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i kukurydzę. Przyprawiamy sosem sojowym, curry, ostrą papryką i sokiem z cytryny. Mieszamy
Kitchens Alphabet