prażymy na małym ogniu, aż ładnie się zesmażą i będą miękkie. Dodajemy cukier- jeśli jabłka są za kwaśne.Następnie zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy galaretkę cytrynową- mieszamy, aż się rozpuści.Masą jabłkową smarujemy drugi blat i przykrywamy go trzecim blatem.PolewaMasło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy połamaną na kostki czekoladę.Mieszamy do połączenia składników.Polewę rozsmarowujemy
Czerwona Porzeczkagram zielonych oliwek,1 bakłażana,1 czerwonej papryki,pęczka świeżej natki kolendry.2 łyżek przyprawy garam masala,2 łyżeczek kminu rzymskiego,1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry,1 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej,czarnego świeżo mielonego pieprzu,soli,oliwy.Przygotowania kurczaka po marokańsku jest bardzo proste, a efekt oszałamiający. Gotowanie rozpocząłem od pokrojenia piersi kurczaka w poprzek - w plastry o grubości około 1 centymetra(...)włożyłem je miski. W moździerzu roztarłem na jednolity proszek 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki przyprawy garam masala, 1 łyżeczkę suszonych ziaren kolendry, 1 łyżeczkę trawy cytrynowej i niewielką ilość czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Powstałą przyprawę dodałem do pokrojonego kurczaka. Dodałem do niego również około 2 łyżek oliwy i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie całość dokładnie wymieszałem
Wyprawy kulinarneNowym Roku. Z racji jakiegoś dziwnego porannego zabiegania i zbliżającej się pory na kawę zapraszam na kruche ciastka. Są wyjątkowe z racji nadzienia z suszonych wiśni i cytrynowej skórki :) przepis podpatrzony w styczniowej KUCHNI, zmodyfikowany.Kruche ciastka z wiśniami i cytrynowa skorkaciasto:180 g mąki pszennej50 g cukru
Dzieje kuchennej Wiewióryskładnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytryny* 1/4 szklanki cukrumasa* 250 g truskawek* 10 łyżeczek żelatyny* 500 ml jogurtu naturalnego* 100 g cukru* 250 ml śmietany kremówki* 1/2 opakowania galaretki truskawkowejdodatkowo* 500 g winogrona lub innych owoców Sposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno
Mix smakuskładniki* 1 litr mleka 3,2%* 5 jajek* 250 ml kwaśnej śmietany 18%* 1 szklanka cukru* 250 g margaryny Kasia* 1/2 szklanki cukru pudru* sok z 1 cytryny* 1 galaretka* biszkopty okrągłeSposób wykonaniaŚmietanę, jajka, cukier i 1/2 szklanki mleka wymieszać.Resztę mleka zagotować, zestawić z ognia, wlać wymieszane składniki, zagotować mieszając i gotować jeszcze ok. 5 min.Zestawić z ognia(...)obcieknięcia.Utrzeć miękką margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce ser. Ucierać do uzyskania gładkiej masy, na koniec dodać sok z cytryny według uznania. (do masy serowej można dodać owoce, rodzynki, orzechy...)Tortownicę (24 cm) wyłożyć biszkoptami, a na nie masę serową, wstawić do lodówki.Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zimną
Mix smakupieczenia* 2 białka* 120 g wiórków kokosowychSposób wykonaniaMak zmielić (lub kupić już zmielony mak) na sucho. Masło (1 łyżkę odłożyć) utrzeć , dolać 20 dag cukru, cukier wanilinowy, skórkę cytrynową i jajka, ucierać, aż do powstania jednolitego kremu.Mąkę (1 łyżeczkę odłożyć) z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszać z kremem. Formę keksową o długości 25 cm natłuścić i oprószyć mąką
Mix smakumąki pszennej* 70 g mąki ziemniaczanej* 1 szklanka cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany* 3 łyżki soku z cytryny* puszka masy makowej z bakaliami (850 g)Sposób wykonaniaMąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wciąż ucierając dodawać na zmianę(...)żółtka i mąkę. Na końcu dodać śmietanę śmietanę. Do wyrobionego ciasta dodać sok z cytryny i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem.Formę (24/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć część ciasta i rozsmarować. Na ciasto , przy pomocy dwóch łyżek wyłożyć mak (nie musi być zbyt równo). Na mak wyłożyć resztę ciasta
Mix smakubył obowiązkowym gościem świątecznego stołu i wciąż u nas gości. składniki* 1 l soki jabłkowego* 1 litr soku pomarańczowego* 1/2 dużego jabłka* 3 plastry pomarańczy* 1 plaster cytryny * 2 laski kory cynamonu* 3-4 goździki* 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego * 2 gwiazdki anyżu* 2-3 łyżeczki miody Sposób wykonania Do garnka wlać sok jabłkowy i pomarańczowy, dodać(...)plastry pomarańczy i plaster cytryny (obrane ze skóry i białej otoczki), jabłko pokrojone w cząstki, przyprawy, miód i podgrzewać na średnim ogniu tak aby się powoli grzało do uzyskania temperatury ok. 90°C, a w każdym razie nie dopuścić do zagotowania.Po podgrzaniu podawać w szklankach z pół lub ćwierć plasterkami świeżej pomarańczy i kawałeczkiem cynamonu
Mix smakutych potraw, które wymagają bardzo niewiele pracy a efekty są niesamowite.U nas w domu ostrygi jadamy zapiekane z serem. Wystarczy po otworzeniu skropić każdą kilkoma kroplami świeżego soku z cytryny, tabasco, posypać pieprzem i zetrzeć odrobinę sera. Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać z cząstkami cytryny i białym winem.Smacznego
Kulinarna rozmowalemon, some parsley leafs and lemon zest.Wykonianie:Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.Łososia układamy na papierze do pieczenia w żaroodpornym naczyniu. Na nim układamy tymianek I natkę I połowę cytryny pokrojoną w cząstki. Do tego dorzucamy ząbek I masło. Doprawiamy solą I pieprzem. Papier składamy jak torebkę I pieczemy ok 15 minut ale trzeba spawdzić zanim wyjmiemy łososia(...)międzyczasie gotujemy brokuły przez ok 5 minut w lekko osolonej wodzie.Podajemy pastrami cytryny, świeżą natką I skórką z cytryny.Smacznego
Kulinarna rozmowaklarowanego do duszenia porów i 2 łyżki do podsmażenia kurczaka2 łyżeczki ziół prowansalskich500 g piersi z kurczaka (1 spora podwójna)mąka do obtoczenia piersi kurczaka1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%cytryna do skropieniasól i czarny pieprzPUREE ZIEMNIACZANE: kilka ugotowanych ziemniaków potłucz, dodając 2-3 łyżki masła i 1-2 łyżki śmietanki kremówkiPrzygotowanie:Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pamiętaj(...)zmiksować na puree. Na patelnię z porami dodaj podsmażone filety z kurczaka i duś razem, aż kurczak nie będzie już surowy w środku. Danie skrop sokiem z cytryny i posyp zmielonym czarnym pieprzem. Możesz podawać prosto z patelni, na talerze z przygotowanym puree ziemniaczanym. Smacznego
Gotowanie to kochanieMLEKU Z CYNAMONEM Czas gotowania : 40 minut, na 4-6 porcjiSkładniki:100 g ryżu krótkoziarnistego (ja użyłam SOS Classic- ryżu okrągłoziarnistego)1 litr mleka2 łyżeczki skórki z cytryny, startej70g cukru (1/3 szklanki)5 jajcynamonPrzygotowanie:Odlej 3 łyżki mleka, a resztę zagotuj ze skórką cytryny. Dodaj ryż i cukier. Przykryj garnuszek i gotuj na małym ogniu 40 minut, od czasu
Gotowanie to kochaniedodaj oliwę. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj mokre składniki do suchych. W oddzielnej miseczce umieść pokrojone jabłka, polej je sokiem z cytryny i posyp skórką cytrynową. Dodaj cynamon, gałkę i goździki, polej wszystko karmelem, wymieszaj dokładnie.Przygotuj formę na muffinki- wysmaruj ją tłuszczem.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do każdego wgłębienia w formie
Gotowanie to kochaniezwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad.Składniki:500g cebuli3 łyżki masła1 ząbek czosnku3 łyżki mąki pszennej2,5 szkl.wywaru z warzyw2,5 szkl. mleka2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki1 liść laurowy1 marchewka grubo startasól, pieprznatka pietruszkiBiskwity serowe1,5 szkl. mąki pszennej razowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1\4 szkl. masła4 łyżki startego parmezanujajko1\3szkl. mleka Wykonanie(...)przez około 10-15 minut, często mieszając,aż będą miękkie. Wsypać mąkę, chwilę zasmażyć, następnie powoli dolać wywar i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać mleko, dodać przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan
Anioły w kuchnipłynem który puściły, a na patelni roztopić masło, dodać szalotkę i czosnek. Smażyć do miękkości ok 3 minut. Dodać 2 łyżki pietruszki, sok z cytryny, skórkę z cytryny i płyn z małży o ile taki mamy. Doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku pieprzem.Tak zrobionym masłem czosnkowym polać małże. Posypać pozostałą pietruszką i podawać
Stare Gary