cytryna - 13435 przepisów (strona:343/896)

Wiosenna sałatka z wędzonej makreli 280

strukturę ryby). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, 4 łyżki odsączonej kukurydzy, pokrojony w cienkie talarki por, drobno pokrojoną cebulę, posiekany szczypiorek. Solimy, oprószamy pieprzem, dodajemy paseczki skórki cytrynowej, 1 łyżkę soku z cytryny. Sałatkę mieszamy. Dodajemy kawałki makreli, skrapiamy olejem sezamowym, delikatnie łączymy składniki. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy przybraną pomidorkami koktajlowymi ze świeżą bagietką lub… z czym(...)lubi.   Wiosenna sałatka z wędzonej makreli należy do moich ulubionych. Idealnie się nadaje na śniadanie, czy kolację. A przy tym jest lekka, o świeżym, delikatnie cytrynowym smaku. Dla mnie – pysznie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Wiosenna sałatka z wędzonej makreli appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 216

mielony- papryka słodka i ostra- 100 g mielonych migdałów- 25 g migdałów w płatkach- olej rzepakowySos migdałowy:- masło sklarowane- mielone migdały- śmietanka słodka- mleko- sól, biały pieprz- sok z cytryny do smakuPiekarnik nagrzewamy do 85°C.  Umytą i osuszoną polędwicę oczyszczamy z błon. Przekrajamy na pół. Solimy, oprószamy pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso obsmażamy(...)surówkę… itp.) Do polędwiczki przygotowałam sos migdałowy. Na sklarowanym maśle przesmażyłam starte migdały. Gdy się lekko zrumieniły wlałam słodką śmietankę i  mleko. Doprawiłam solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny (odrobinę-do smaku). Aby był gładki – zmiksowałam blenderem. W razie potrzeby można dodać mleka, aby go rozrzedzić. Nie podaję proporcji do sosu, gdyż była to improwizacja. W każdym razie

mojewypiekiinietylko
Racuszki z twarogu 158

każde podniebienie spragnione słodkości… i nie tylko.   Składniki:  -  1,2 kg twarogu (nie z wiaderka)-  8 jaj-  6 łyżek mąki ziemniaczanej-  3 łyżki cukru z wanilią-  skórka z cytryny-  esencja migdałowa-  ¾ łyżeczki proszku do pieczenia-  szczypta soli-  olej kokosowy Twaróg  rozdrobnić widelcem (nie mielić), dodać żółtka, cukier z wanilią, trochę esencji migdałowej – wymieszać. Cytrynę wyszorować i wyparzyć

mojewypiekiinietylko
Mielone kotlety rybne 180

stąd właśnie dzisiejszy przepis.    Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza- 1 czerstwa bułka- 1 jajko- 1 cebula- 1- 2 ząbki czosnku- koperek, natka pietruszki- sól- pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły)- 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną)- skórka z cytryny (opcjonalnie)- mleko do namoczenia bułki- bułka tarta do panierowania- olej do smażenia Czerstwą bułkę moczymy(...)sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.Mielone kotlety rybne, to dobra alternatywa dla kotletów wieprzowych. Są lekkie

mojewypiekiinietylko
Koktajl „Radość o poranku” 160

lepiej - dodać do tego szklaneczkę witamin, pod postacią koktajlu. Jednym słowem… „Radość o poranku”.     Składniki: - 400ml mleka kokosowego- 1 dojrzały banan- 1 dojrzałe mango- maliny- truskawki- 1 cytryna- 2 łyżki syropu klonowego Truskawki kroimy, obrane mango odkrajamy od pestki – również kroimy. Owoce wkładamy do blendera, dodajemy maliny, syrop klonowy, obrane pokrojone banany, skropiamy sokiem z cytryny

mojewypiekiinietylko
Sałatka Waldorf 268

włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki.   Składniki: -  1 średni seler ok. 300g-  2 jabłka-  cytryna (kilka łyżek soku)-  2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu.  Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy(...)ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki (nie za drobne). Z jabłek wydrążamy ogryzki, nie obieramy ze skórki. Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy żurawinę. Umyte winogrona kroimy w plasterki, dodajemy do sałatki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Całość mieszamy. Jabłka  ze skórką kroimy w drobną kostkę i dodajemy do selera. Ponownie mieszamy. Dodajemy

mojewypiekiinietylko
Surówka z papryki 247

papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku.   Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki-1 nieduża cebula- mały kawałek młodego pora- 1-2 łyżki soku z cytryny- sól morska- olej sezamowy Papryki myjemy, przekrajamy na połowy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy przy użyciu szatkownicy na cienkie paski. Obraną i umytą cebulę również cienko szatkujemy. Por drobno kroimy, lekko(...)solimy i wygniatamy. Dodajemy do papryki, doprawiamy do smaku solą morską, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Mieszamy za pomocą widelców i podajemy.Papryka, moim zdaniem, należy do najciekawszych warzyw.  Bogactwo gatunków, barw, kształtów i smaków stawia ją na szczycie tej piramidy. Możemy ją jeść na surowo, pieczoną, gotowaną, grillowaną… i nie tylko. Wędzona nadaje potrawom wprost unikatowy aromat

mojewypiekiinietylko
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 171

oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu(...)symfonia smaków, która bardzo mile zaskakuje z każdym kolejnym kęsem. Czuje się aromat sezamu i kokosa, który w połączeniu - zapachem kojarzy się z… chałwą. W tle delikatnie pobrzmiewa nutka cytryny. Całość – intrygująca i wyśmienita. Możemy podać z ziemniakami, surówką z pora… i nie tylko.  Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy 238

sałatki. Mając do dyspozycji zaledwie kilka składników możemy stworzyć przesmaczną, wykwintną sałatkę z ogórka i pomarańczy.     Składniki:  - 1 duży ogórek szklarniowy- 3 pomarańcze- 2-3 łyżki soku z cytryny- ok. 70ml oleju z orzechów włoskich- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką na długie, cienkie paski, przy użyciu szatkownicy. Pomarańcze obieramy(...)skórki, ścinamy białą zewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się

mojewypiekiinietylko
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 286

marynacie z galaretki malinowej.    Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g)Marynata:- 1 galaretka malinowa- 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki)- olej arachidowy- sok z ½ cytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy

mojewypiekiinietylko
Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 231

Risini (w kształcie ziarenek ryżu)- 2 pieczone filety z kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy  Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety(...)kostkę i dodać do sałatki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy paprykowe gwiazdki i nimi też dekorujemy sałatkę.Sałatka piknikowa z makaronem risini sprawdziła się, jako danie piknikowe. Lekka, orzeźwiająca, aromatyczna i bardzo

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki drobiowe z ananasem 232

nowe aromaty, np.  w szaszłykach  drobiowych z ananasem.     Składniki:  - 2 duże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki- sok z cytryny- pieprz syczuański- sól wędzona- chilli w płatkachDodatkowo:- dojrzały ananas  Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy(...)teryiaki, sok z cytryny, pieprz syczuański, sól wędzoną, płatki chilli.  Woreczek zamykamy (gumką recepturką), rozprowadzamy wewnątrz marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie z zamarynowanym mięsem drobiowym. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej botwinki 176

uznania.    Składniki: - ok. 3 l bulionu warzywnego lub drobiowego  (u mnie na udkach drobiowych)- 2 spore pęczki botwinki- marchew z bulionu- 1-2 ząbki czosnku- sok z 1 cytryny- sól- cukier- pieprz- koperek- natka pietruszki     Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa (i mięso), wrzucamy pokrojone liście botwinki, dodajemy sok wyciśnięty  z całej cytryny. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Upieczone łodygi dodajemy do garnka z gotującą się botwinką.  Z buraczków zdejmujemy skórkę (bardzo łatwo odchodzi

mojewypiekiinietylko
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 215

Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka.     Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)Marynata do mięsa:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy(...)temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić nawet na noc). Do zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową butelkę gazowanej wody mineralnej

mojewypiekiinietylko
Panna Cotta Granatowa 180

łyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z kuchni i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny(...)ziarenka. Jest to jeden z prostszych sposobów „wydobywczych”, ale i tak trzeba uważać, bo jednak sok pryska.  Przekładamy do rondelka 2/3 ziarenek, dodajemy 2 łyżki syropu, ½ łyżeczki soku z cytryny, stawiamy na gaz. Rozgniatamy tłuczkiem ziarenka, aby puściły sok. Gdy zacznie wrzeć, chwilę gotujemy do połączenia smaków. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek i ponownie wlewamy do umytego rondelka

mojewypiekiinietylko