cytryna - 13435 przepisów (strona:340/896)

Botwinka 180

kostkę rosołową.Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.Śmietanę wymieszać z mąką (może być bez mąk)i, a następnie dodać do tego trochę ciepłej zupy. Wymieszać

kulinarnyJa
Sałatka z szynką parmeńską i papryczką chilli 221

SKŁADNIKI:ukolaOgórekPomidorki koktajloweOliwki zieloneSer biały typu włoskiegoSzynka parmeńskaŚwieże papryczki chilliOliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE:Wszystkie pokrojone i oczywiście wcześniej umyte warzywa układamy na liściach rukoli. Dodajemy szynkę parmeńską, polewamy cytrynowym vinaigrette.Przepis na cytrynowy vinaigrette:Składniki:Oliwa z oliwek 80 mlSok z cytryny 30 mlszczypta soli, pieprzu i cukruWszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą blendera lub ręcznie

kulinarnyJa
Cukinia z wędzonym łososiem i avocado 194

kroimy cukinię wzdłuż na cienkie plastry i smażymy je tłuszczu. Usmażone plastry cukinii układamy na ręczniku papierowym. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Avocado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy serek i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Na podsmażonej cukinii układamy warstwę naszego farszu, a na nim wędzonego łososia. Zwijamy i układamy na talerzu. Dekorujemy(...)kaparami i startą skórką z cytryny

kulinarnyJa
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem 279

startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu warzywnego. Dodajemy rozbitą trawę cytrynową, liście limonki, sok z połówki limonki i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy jeszcze 5 min. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną kolendrę

kulinarnyJa
Orientalny kurczak z kuskusem i groszkiem cukrowym 172

podsmażamy na oleju palmowym. Dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka. Podsmażamy kurczaka i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Dusimy pod przykryciem z dodatkiem soku z 1/2 limonki i trawy cytrynowej na małym ogniu przez ok. 15-20 min.Następnie usuwamy trawę cytrynową. Dodajemy groszek cukrowy i chwilę podsmażamy. Dolewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryczką. Całość smażymy przez

kulinarnyJa
Penne z wędzonym łososiem z warzywami w kremowym sosie z pistacjami 176

wielkimi krokami przygotowałem penne z wędzonym łososiem w bogactwie świeżych i kolorowych warzyw. Sos do makarony przygotowałem na bazie serka ricotta, a do tego pistacje i starta skórka z cytryny. Co powiecie na taką inspirację?Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI:300 g makaronu penne80 g wędzonego łososia200 g świeżych brokuł50 g świeżego szpinaku1/2 czerwonej(...)koperek i starty ser grana padano. Makaron odcedzamy i łączymy z naszym kremowym sosem z warzywami. Pastę przekładamy na talerz. Dodajemy wędzonego łososia i oprószamy go startą skórką z cytryny. Wszystko posypujemy drobno posiekanymi pistacjami oraz płatkami grana padano. Smacznego

kulinarnyJa
Ciasto z gruszkami w cynamonie 262

świeżych gruszek150 g cukru kryształ1 łyżeczka cynamonu1 op. kisielu cytrynowego1 cytrynyPRZYGOTOWANIE farszu:Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Gruszki przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, cynamon i otartą skórkę cytryny. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 min. często mieszając. Na koniec dodajemy kisiel i odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE

kulinarnyJa
Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 145

rozrobioną miksturę mieszając z całością dania. Następnie pieczemy wszystko kolejne 15 minut. Przez ten czas możemy ugotować ryż i przygotować do podania śmietanę, do której dosypujemy skórkę z cytryny, pokrojoną natkę pietruszki i pieprz. Śmietana z cytryną świetnie komponuje się z tym daniem.Gotowe mięso rozrywamy widelcem na mniejsze kawałki, tak żeby można było każdemu nałożyć smakowitą porcję

W kuchni wieczorem
Sernik na kruchym spodzie / Cheesecake on a brittle underside 151

packet butter1 budyń / 1 puddingkilka kropli aromatu waniliowego / a few drops of vanilla flavorskórka z pomarańczy / orange peel2 łyżki mleka w proszku / 2 tablespoons milk powdersok z połowy cytryny / juice of half a lemon szczypta soli / pinch of saltcukier puder / powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 16Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli(...)spód do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy masę serową. Najpierw roztapiamy masło i studzimy. Potem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, aromat, sok z cytryny i ubijamy. Następnie dodajemy twaróg, mleko w proszku, budyń i ucieramy wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodajemy masło, skórkę z pomarańczy i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masę mieszamy delikatnie

Projekty ze smakiem
Sałatka na grilla 366

mała papryka czerwona pestki dyni orzechy włoskie 4 kromki białego pieczywa + sólNa dresing oliwa z oliwek około 1/4 szklanki sok z połówki cytryny łyżeczka musztardy ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki bazylii sól i pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki(...)odkrawamy skórki. Następnie kroimy na male kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i ewentualnie skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy.Do kubeczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny i musztardę, wsypujemy zioła i przyprawy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem i posypujemy sucharkami.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kukurydziane ciasteczka truskawkowe z melisą 150

ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Małe, maślane ciasteczka z mąki kukurydzianej z truskawkami i listkami cytrynowej melisy. Może wygląd trochę kokieteryjny, takie brzydalki, ale w tym wypadku zdecydowanie liczy się wnętrze. Pychota! Przekonajcie się sami."Składniki:160 g masła100 g cukrujajkołyżeczka ekstraktu waniliowego4 łyżki mąki kukurydzianejłyżeczka proszku do pieczenia150

Słodkie Przyjemności
Napój arbuzowy 176

eksperymentowanie! A oto co mi wyszło. Zapraszam na napój arbuzowy!"Składniki na 2 porcje:1/4  średniego słodkiego arbuza*10 kostek lodu0,5 l wody gazowanej lub gazowanego napoju cytrynowego np. SpriteSposób przygotowania:Napoje wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie do szerokiej szklanki wrzucamy kostki lodu.Następnie za pomocą łyżeczki do melonów wydrążamy kulki

Słodkie Przyjemności
Tatar z łososia wędzonego z awokado z nutą cytrusową. 147

awokado dojrzało, łosoś też jest, a że dawno nie było tatara, a tak w zasadzie to chyba nigdy, więc czemu nie.Zatem, użyłem:-łosoś wędzony-awokado-cytryna-pomarańcza-mięta cytrynowa; ew. trawa cytrynowa-prażone nerkowce-sól, pieprz-oliwa-szalotkaŁyżkę oliwy z sokiem z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy.Łososia, awokado, szalotkę drobno

BaRepas
Postne peere z cebulką, jajkiem sadzonym, bazyliowym kefirem i surówką z pekinki. 198

ziemniakami i kefirem, ale nie byłbym sobą...Czego użyłem:-ziemniaki; gotujemy pożądaną ilość, zgniatamy w prasce na peere z jogurtem naturalnym-cebula; -bazylia; kilka świeżych listków-skórka z cytryny-jajka-świeży tymianek-szczypiorek-starte mrożone chili -ogórek zielony-liście kapusty pekińskiejDwie główki cebuli szklimy na klarowanym maśle, solimy i lekko brązujemy. Dodajemy kilka listków tymianku. Zdejmujemy z ognia, posypujemy świeżym(...)posiekanym szczypiorkiem.Łączymy z ziemniakami., mieszamy.Wykładamy na talerz, na ziemniaki kładziemy posolone jajko sadzone, które posypujemy chilli.Kefir.Do kefiru wrzucamy kilka lisków bazylii, startą skórkę cytryny;  miksujemy ze szczyptą soli.Surówka.Posiekaną i zgniecioną w garści kapustę łączymy z tartym drobno ogórkiem, dodajemy soli i pieprzu oraz reszty kefiru. Mieszamy.Prosto, domowo, a trochę inaczej,smacznego

BaRepas
Tort wiśniowo - czekoladowy z nutką kawy 324

owoce - najlepiej wydrylowane)1/2 cytryny2 łyżki mąki ziemniaczanejDo dekoracji:1 czekolada biała1 czekolada mlecznaDo nasączenia biszkoptu1 szkl zaparzonej  herbaty czarnej z 1 łyżką cukru i plasterkiem cytryny      Wiśnie odcedzamy z kompotu. Odlewamy 1/3 szklanki kompotu, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Resztę kompotu zagotowujemy w rondelku. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozrobioną mąkę i mieszamy(...)kompot zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny i wiśnie. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.      Dno małej tortownicy (średnica ok 23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka jaj ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 35min w 160st.     Kawę

happycreatiff.blogspot.com