cytryna - 13435 przepisów (strona:329/896)

Cukierek czy pastylka? Czujecie miętę? 160

nadaje ona głosowi czystość i słodycz brzmienia:) I jestem pewna, że mieli rację! PASTYLKI MIĘTOWE W CZEKOLADZIE /na ok.50 sztuk/ 400 g cukru pudru, przesianego 1 łyżka soku z cytryny 1 białko 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego (zastąpiłam go ok. 3 łyżkami likieru miętowego) 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej czekolady z miętą) W misce ubijać białko z sokiem(...)cytryny do momentu aż zacznie się tworzyć piana. Dodać ekstrakt miętowy (użyłam likieru miętowego) oraz przesiany wcześniej cukier puder. Dokładnie wymieszać. Gdy powstanie dość gęsta jednolita masa, przełożyć na obsypany cukrem pudrem blat i delikatnie zagnieść. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Ja wałkowałam przez folię kuchenną, dzięki temu masa nie kleiła się do wałka i nie musiałam podsypywać

KUCHARNIA
Uroda i eliksir. Sernik mandarynkowy. 173

sera / użyłam President do serników/ ok. 200 g cukru pudru 4 jajka 1 puszka mandarynek ok. 1/3 szklanki soku z mandarynek (zalewy z puszki) 2-3 łyżki soku z cytryny folia aluminiowa Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową - tak, aby folia otaczała także zewnętrzną obręcz tortownicy. Folia powinna zabezpieczyć tortownicę przed przedostaniem się do środka wody, gdyż sernik będzie pieczony(...)jajku. Podałam orientacyjną ilość cukru, nigdy go nie ważę przy pieczeniu serników, jedynie dodaję "na oko", czyli do momentu aż masa uzyska zadowalającą mnie słodkość. Dodać sok z cytryny oraz zalewę, w której były mandarynki - ilość także orientacyjna - dajcie tyle, by Wam smakowało:) Na końcu dodać posiekane drobno mandarynki z puszki. Tak przygotowaną masę wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód

KUCHARNIA
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 225

uwielbianym przeze mnie guacamole. Zaczęłam też śmiało eksperymentować z dodawaniem go do sałatek i makaronów. Jednak najbardziej smakuje mi w najprostszym wydaniu  z odrobiną czosnku, soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu rozsmarowane na chrupiącej grzance. Mniam!  I taką wersję początkowo chciałam Wam pokazać, jednak górę wzięła moja kulinarna ciekawość i nieustanna chęć poznawania nowych smaków(...)sojowym i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie przygotować awokado. Przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką miąższ i ugnieść na bardzo jednolitą masę, bez grudek. Można delikatnie skropić cytryną, by miąższ nie ściemniał. Do zaczynu drożdżowego dodać 1 filiżankę mąki, pure z awokado, 2 łyżki mleka sojowego, cukier, sól i zmiksować na niskich obrotach (lub zagnieść ręcznie). Następnie dodać

KUCHARNIA
Pąsowe zaklęcie. Dulce de Membrillo. TU I TAM nr 17. 191

każdej wersji i wszystkie są doskonałe. MEMBRILLO 1 kg pigwy (tylko tyle udało mi się zdobyć) cukru tyle, ile waży pigwa po ugotowaniu i przetarciu sok z 1-2 cytryn Owoce pigwy należy oczyścić z meszku, a następnie pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka i zalać wodą - powinna zakrywać owoce. Trzymać na średnim ogniu aż do zagotowania, a potem(...)zważyć i dodać do niego taką samą ilość cukru. Wstawić ponownie na mały ogień i gotować przez ok. 1,5 godziny, co chwilę mieszając. W trakcie dodać sok z cytryny. Powstanie marmolada, którą należy przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni i suszyć przez ok. 3 godziny - można nieco

KUCHARNIA
Jest taki czas.... 183

smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru).  Temperatura pieczenia 160-170 st. C. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru sok z cytryny ( opcjonalnie) Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru

KUCHARNIA
Na całej połaci śnieg. A na deser quinoa z persymoną. 182

persymony.  M US Z PERSYMONY Z WODĄ POMARAŃCZOWĄ 2 duże owoce persymony lub 3-4 mniejsze miód do smaku 2-3 łyżeczki wody z pomarańczy łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki żelatyny Owoce persymony przekroić na pół i wydrążyć z nich miąższ. Przełożyć do blendera i zmiksować. Doprawić do smaku miodem, sokiem z cytryny i wodą z pomarańczy. Pół

KUCHARNIA
Pani róża i makaroniki. W duecie z Desperate Housewife. 163

użyłam suszonych wczesnym latem płatków róż, które po zmieleniu dodałam do masy białkowej. Ucierane z cukrem płatki róż połączyłam z odrobiną mascarpone i lekko doprawiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Powstała wspaniała, aromatyczna masa, którą zlepiłam makaroniki.  Pani róża w takim wydaniu po prostu rozpływała się w ustach.  MAKARONIKI RÓŻANE - ROSE MACARONS /na 30 sztuk makaroników - już(...)wystudzeniu ściągnąć z papieru i odstawić na minimum jeden dzień, by rozmiękły.  MASA RÓŻANA  kilka łyżek ucieranych z cukrem płatków róż odrobina mascarpone kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki połączyć i wymieszać razem. Proporcje i ilość zależą od tego, jak słodka jest konfitura i ile masy chce się uzyskać. Najlepiej kierować się kluczowymi zasadami

KUCHARNIA
Topimy lody. Mrożony sernik malinowy. 148

śmietany kremówki 2,5 szklanki malin /najlepiej świeżych, jeśli jeszcze nie macie, można użyć mrożonych/ ok. 3/4 szklanki cukru pudru /dosypywać do smaku/ 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka sorbetu malinowego /najlepiej domowej roboty/  dodatkowo świeże maliny do ozdoby  Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm. Zmielone ciasteczka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć nimi spód(...)formy.  Twaróg ubić z cukrem pudrem, dosypać maliny i sok z cytryny. W osobnym naczyniu ubić kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę sernikową. Całość przelać na ciasteczkowy spód i włożyć do zamrażarki. Gdy stężeje rozsmarować na wierzchu sorbet malinowy. Nakryć folią spożywczą i trzymać w zamrażarce - najlepiej przez noc. Wyjąć przynajmniej kwadrans przed podaniem. Udekorować świeżymi malinami

KUCHARNIA
Ciepło - zimno. Lato - chłodnik. Arbuzowo-pomidorowy. 169

pomidorów 1,5 kg miąższu z arbuza (bez pestek) 1 duży zielony ogórek garść świeżych listków mięty ser feta  4-5 łyżek oliwy z oliwek sok z cytryny do smaku szczypta soli Pomidory i wypestkowanego arbuza pokroić na kawałki. Ogórek obrać ze skórki i także pokroić. Wrzucić do blendera, dodać oliwę, część listków mięty i zmiksować - w zależności(...)upodobań można miksować na gładką masę, ja zostawiłam część kawałków, aby zapewnić sobie przyjemność chrupania.. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą soli.  Jeśli arbuz i pomidory nie były wcześniej schłodzone, przełożyć do lodówki. W przeciwnym wypadku podawać od razu posypując z wierzchu serem feta i resztą posiekanych listków mięty. Boskie! *przepis na chłodnik pochodzi

KUCHARNIA
Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 167

wierzch ułożyć kilka jeżyn i przybrać świeżym tymiankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze odrobinę samego koziego twarożku. GALARETKA Z JEŻYN 1 kg jeżyn 1 kg cukru sok z 1-2 cytryn Jeżyny wsypać do garnka. Gotować ugniatając przez ok. 15 minut. Dosypać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Gotować dalej przez kolejne 15-20 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny

KUCHARNIA
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 167

smaku 3-4 łyżki stopionego masła kilka małych, dojrzałych gruszek ok. 8 łyżek galaretki z pigwy  nalewka z pigwy - kilka chluśnięć;)  szczypta imbiru ew. sok z cytryny Przygotować tortownicę lub formę o średnicy 16 cm i wyłożyć spód papierem do pieczenia. Twarożek przełożyć do miski. Krakersy zmielić lub drobno pokruszyć, zmieszać z roztopionym masłem i wyłożyć nimi(...)Wyjąc wszystkie z wyjątkiem jednej - gotować ją dalej aż się rozpadnie, a następnie zmiksować lub zmiażdżyć widelcem, by zagęściła sos. Jeśli jest za słodki, można doprawić odrobiną soku z cytryny. Zdjąć z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłe gruszki ułożyć na wierzchu sernika i podawać polane sosem. Polecam Wam także pokazywane wcześniej na blogu:    czekoladowe clafoutis z gruszkami - klik

KUCHARNIA
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 183

oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 szklanka wytrawnego białego wina 2/3 szklanki wody 1/2 szklanki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu delikatnie rozgniecionych 3 łyżki soku z cytryny 3 szklanki cukru ok. 25gr pektyny owocowej Z każdej główki czosnku ściąć górną część (małe kawałeczki ząbków na pewno przydadzą się do innych celów). Główki owinąć folią i wstawić(...)temu bardziej klarowny.  Po odcedzeniu odmierzyć 1 i 2/3 szklanki płynu - jeśli jest go mniej, uzupełnić go dolewając wytrawne wino lub wodę. Przelać do rondla, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wstawić na duży ogień i trzymać tak do momentu aż porządnie się zagotuje. Dodać pektynę, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę, cały czas mieszając.  Zdjąć

KUCHARNIA
Hello October! Gruszki, tymianek, szarlotka. 205

szklanki mąki pszennej razowej szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Na nadzienie kilka dojrzałych, słodkich gruszek sok z cytryny 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich kilka gałązek świeżego tymianku - najlepiej cytrynowego opcjonalnie - syrop klonowy  Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść(...)stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia dosłownie na kilka minut .  W tym czasie gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i wymieszać z połową listków świeżego tymianku. Podpieczony spód wysypać mielonymi orzechami i ułożyć na nim gruszki. Posypać je z wierzchu cukrem trzcinowym.  Pozostałą część ciasta

KUCHARNIA
Sałatka z krewetkami. 174

Składniki: 3 średnie pomidory 50 g masła klarowanego 20 szt krewetek średnich 1/2 pęczka natki pietruszki 2 małe ząbki czosnku 1/2 cytryny 1 sałata sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozpuścić masło i wrzucić obrane krewetki. Czosnek przecisnąć przez praskę i smażyć wraz z krewetkami. Wcisnąć sok z 1/2 cytryny. Następnie dodać natkę pietruszki, sól, pieprz i smażyć ciągle mieszając około

O kuchni z uczuciem
KOKTAJL POMARAŃCZOWY 156

współpracować. Wracam do domu, chwilę odpoczywam... Wyglądam przez okno, po śniegu ani śladu, a na niebie cudownie świecące słońce. Pomieszanie z poplątaniem ;) SKŁADNIKI: 1 marchewka 3 pomarańcze sycylijskie 1/2 cytryny 1 banan 1 cm kłącza imbiru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią) 3/4 szkl wody A jak to zrobić: Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki(...)Pomarańcze i cytrynę obrać ze skóry, przy pomocy nożyka, odcinając również białe, wierzchnie błonki. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego (zazwyczaj kupowane w zestawie z blenderem) i blendować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

Kuchnia w opałach