cytryna - 13435 przepisów (strona:322/896)

Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout 200

średnich pieczarek, pokrojone w kostkę (lub więcej jeśli lubisz) 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 grzanka z chleba, pokruszona 1 cytryna. sok i do dekoracji sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Skrop pstrągi wyciśniętym sokiem z cytryny i dopraw dokładnie z każdej strony solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię, wrzuć boczek

karmelowy
Czekoladowo smietankowy tort nalesnikowy, gryczany, bezglutenowy 219

dość intensywnym smaku. Mi zdecydowanie lepiej smakowałaby wersja z mascarpone. By zrobić krem utarłam  serek (300 g) z cukrem pudrem (3 łyżki), dosmaczyłam szczypta skórki z cytryny i 1/4 łyżeczki ekstrakty waniliowego, skropiłam też sokiem z cytryny. Przekładałam: naleśnik serek naleśnik dżem naleśnik serek itd... Całość polałam rozpuszczoną tabliczką 70% czekolady (bez lecytyny sojowej) i posypałam orzechami włoskimi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryż z łososiem i zielonymi warzywami 213

woreczki ryżu parboiled Puszka łososia w wodzie w kawałkach lub kawałek pieczonego z obiadu Pół brokuła Szklanka mrożonego zielonego groszku 1/2 małej cukinii 1/3 natki pietruszki Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru, by warzywa nie straciły zielonego koloru. Pokroić(...)drobno warzywa, wymieszać z ryżem. Dodać następnie łososia z puszki rozdrobnionego na mniejsze kawałki. Posypać natką pietruszki. Wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Wymieszać wszystko ze sobą. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Cynamonowe jabłka z herbatnikami i granolą/deser 118

minut. /zależy od gatunku jabłek/ Składniki: /2 porcje/ 3-4 jabłka  laska cynamonu  /najlepiej ile kto lubi.../ 1/4  łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny 2  łyżki  miodu ½ szklanki bakalii/u mnie rodzynki i pokrojone figi/ kilka  pełnoziarnistych herbatników 4  pełne łyżki orzechowej granoli owoce goji /do dekoracji/ Wykonanie: -Jabłka obrać ze skórki(...)pokroić  w kostkę około 1 cm i przełożyć do rondelka. -Wycisnąć  sok z cytryny, polać nim  jabłka. -Dodać cynamon , kardamon i  podlać kilkoma  łyżkami wody. -Dusić pod przykryciem /od czasu do czasu mieszając/  do momentu, aż jabłka będą miękkie/ ale nadal jędrne/. -Pod koniec dodać rodzynki i pokrojone figi. -Jabłka przestudzić  i dosłodzić

Zakamarki mojej kuchni
Hummus 211

mój blender prawie wyzionął ducha przy walce z hummusem.  Składniki: 2 puszki cieciorki 6 ząbków czosnku ok. 200 ml tahini   1/2 szkl. zimnej wody sok z 1/2 cytryny  1/3 szkl. oliwy dodatkowo: oliwa, słodka papryka Wykonanie: Cieciorkę odsączyć i zmiksować razem z tahini, sokiem z cytryny i czosnkiem na gładką masę. Następnie powoli wlać zimną wodę

Pasja Smaku
Sałatka z batatami, fetą i granatem 197

Jeśli lubicie łączyć pikantne składniki ze słodkimi to ta sałatka zdecydowanie przypadnie Wam do gustu :) 2 bataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej(...)Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Bataty obtaczamy w marynacie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w 190 stopniach (ok. 30 min). Upieczone mieszamy z fetą pokrojoną w kostkę i z ziarenkami granatu. Całość skrapiamy oliwą z chili i posypujemy przyprawami. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

Mienta blog
Dorada pieczona z batatami 186

przepis! Składniki: 1 dorada oczyszczona i wypatroszone 1 duży batat (około 450 g) czosnek 4 gałązki tymianku olej natka pietruszki 1/2 łyżki masła 1 mała cebula cytryna sól pieprz cytrynowy Przygotowanie: Doradę płuczemy i osuszamy. Z jednej strony robimy 3 nacięcia nożem. Rybę oprószamy solą i pieprzem cytrynowym w środku i na zewnątrz. W nacięcia wkładamy 3 połówki plastrów cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z kruszonką 169

Ciasto: - 500g mąki - łyżka proszku do pieczenia - łyżka cukru waniliowego - 250 g margaryny - jajko - szklanka cukru - szczypta soli  Środek: - 6 średnich jabłek - cynamon - cukier Dodatki:  - cukier puder - cytryna Wykonanie: Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól i posiekać z margaryną. Wbić jajko. Wyrobić ciasto.Podzielić na 2 części. Mniejszą włożyć do zamrażarki na godzinę.  Drugą(...)wyłożyć na dno blachy. Zrobić w kilku miejscach dziurki widelcem. Posypać skórką z cytryny (nie konieczne). Piec ok. 10 min w temperaturze 195 st. (ma się troszkę zarumienić). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dosypać cynamonu i cukru. Wymieszać. Nałożyć na upieczone ciasto. Posypać startym na dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Włożyć piekarnika na ok. 25 minut

W kuchni bez szafek
Nalewka uspokajająca z melisy. 267

Składniki : 15 dkg świeżych liści melisy 2 liście mięty pieprzowej sok z jednej cytryny 40 dkg miodu 0,5 l spirytusu szczypta mielonego cynamonu 2 szklanki wody Sposób wykonania :  Jedną szklankę wody zagotuj i zalej nią umyte liście melisy i mięty pieprzowej. Odstaw na 15 minut. Z drugiej szklanki wody przygotuj syrop z wody i miodu. Podgrzej lekko(...)wymieszaj, aby miód się rozpuścił ( nie gotuj ! ). Przecedź napar melisowy, wlej do przygotowanego syropu, dodaj cynamon, sok z cytryny, spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Nie dłużej, bo nalewka straci ładny kolor. Przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw na miesiąc, aby nalewka dojrzała.  Pij po kieliszku 3 razy

Przepisy i porady kulinarne
Sosy 200

również do zimnych warzyw. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie nie zrażajcie się sos wart jest nawet kilku prób- jest pyszny! 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz WYKONANIE: Żółtka ubić na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wciąż ubijając, stopniowo dodać rozpuszczone i gorące masło, sos powinien być gęsty i puszysty

Kuchnia Beaty
Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków 211

kubeczki mąki pszennej      1 kubeczek skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej   3 jajka   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   otarta skórka z 1 cytryny   1 duża gruszka Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodajemy(...)jednym żółtku i miksujemy na zmniejszonych obrotach miksera. Następnie dodajemy olej,   jogurt, mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i pokrojoną w kostkę gruszkę.  Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (23 cm) z kominkiem  i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika, pieczemy przez ok. 50 minut do tzw suchego

Mia Cucina Sofieta
Pstrąg łososiowy na parze z kaszą gryczaną i warzywami 207

Ryby i kaszę często lubię jeść. Idealne połączenie na bardzo szybki i smaczny obiad, który robi się w niecałe 15 minut. :) Składniki: 80g płatu z pstrąga łososiowego pieprz cytrynowy przyprawa do ryb 3 łyżki kaszy gryczanej ugotowanej 150g warzywne trio mrożone 4 czarne oliwki Sposób przygotowanie: Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy(...)stron pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu rybę wraz z warzywami parujemy przez 10-12 minut. Po przyrządzeniu podajemy z kaszą gryczaną i pokrojonymi oliwkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Małże gotowane w białym winie. 191

cholesterolu we krwi oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów. Składniki: 700 g małży  100 ml białego wina pół słodkiego  1/2 cebuli 1 ząbek czosnku liść laurowy masło cytryna sól i pieprz Przejdźmy więc do przygotowania, które jest naprawdę bardzo proste :) Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy trochę masła, do którego dodajemy drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Gdy cebula(...)wino oraz dodajemy liść laurowy, pieprz (ok 3 ziarenka), sól (wg uznania) i czekamy aż wszystko się zagotuje. Gdy wywar zawrze, wyciskamy jeszcze do niego sok z ok 1/3 cytryny i wrzucamy oczyszczone małże. Pamiętajmy by wyrzucić te które przed gotowaniem były już otwarte! Gotujemy małże pod przykryciem na dużym ogniu do momentu, aż się otworzą (ok 5 minut

Wspólne smaki
Dorada pieczona w soli morskiej 171

ważne jedynie by były świeże , suszone mogłyby popsuć smak ryby. Składniki (dla 2 osób) : 2 dorady, po około 400-500 g 3 kg   gruboziarnistej soli morskiej 4 plasterki cytryny 6 małych ząbków czosnku Twoje ulubione świeże zioła (u mnie kolendra i tymianek) Przygotowanie rybnej uczty: Ryby wypatrosz i dokładnie umyj. Pamiętaj o usunięciu skrzeli (one czynią później rybę gorzką(...)boku zrób trzy nacięcia po skosie i włóż w nie ząbki czosnku . Do środka ryby włóż po plasterku cytryny oraz trochę ziół . Na wierzch dorady połóż kolejny plasterek. Żaroodporną formę lub blachę wysyp solą na wysokość około 3 cm . Ulokuj ryby i zasyp je kolejną porcją soli. Muszą być dokładnie przykryte . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piecz

Food Square
Dorada w migdałach 174

oleju,   2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami,   2 łyżki masła,   2 fileciki  anchois ,   1/2 łodygi selera naciowego, skórka i sok z połowy  cytryny,   100 g migdałów w płatkach,   łyżka posiekanego tymianku lub oregano,   sól i pieprz do smaku.   Przygotowanie: Ryby  umyć i osuszyć.    Pomidory i anchois(...)pokroić w małe kawałki, selera w bardzo cienkie plasterki, podsmażyć na łyżce oleju  z przyprawami. Do pomidorów dodać tymianek, sok i skórkę otartą z cytryn, doprawić i wymieszać.   Ryby przełożyć do brytfanki skropionej olejem, do środka włożyć pomidorowy farsz, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Brytfankę nakryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

SzczyptaSmaQ