cytryna - 13435 przepisów (strona:328/896)

Mój paprykarz rybny 204

będzie smaczniejszy od tego kupnego :) Składniki : 4-5 filetów rybnych 2 duże cebule 2 papryki koncentrat pomidorowy, keczup sól, olej do smażenia pieprz, carry, ostra mielona papryka sok z cytryny ewentualnie natka pietruszki Przygotowanie : Filety rybne lekko rozmrozić, posolić i usmażyć je tylko w mące, zdjąć z patelni, po ostudzeniu pokruszyć Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć(...)dodać do zeszklonej cebuli- wymieszać i smażyć chwilę razem, dodać pokruszoną rybę i ponownie wymieszać Dodać koncentrat, carry, paprykę keczup, sól i pieprz do smaku oraz tyle soku z cytryny by całość przypominała nam ulubiony paprykarz :), ale dla mnie jest o niebo lepszy w smaku. Paprykarz podzieliłam na 2 części; do jednej dodałam keczup, a do drugiej pomidorowy sos chili

Proste Potrawy
Gofry z płatków kukurydzianych 258

2Szklanki mąka   1Szklanka płatki kukurydziane  2Szklanki cukier wanilinowy   1Łyżeczka proszek do pieczenia  1Łyżeczka olej  1/2Szklanki bita śmietana: śmietana 30%  330Mililitrów sok z cytryny  1Łyżeczka cukier puder  1Szklanka sos do deserów; owoce  200Gramów cukier 5Łyżek cukier puder  3 łyżki(do posypania) Sposób przygotowania: Bita Śmietana; 1.  Wlewamy śmietanę kremówkę(...)garnka i ubijamy. 2.  Jak troszeczkę się ubije dodajecie cukier puder i sok z cytryny i dalej ubijacie na sztywną masę. 3.  Gdy już będzie sztywna wkładacie do lodówki. Sos do deserów 1.  Cukier i owoce gotujemy 30 min pod przykryciem mieszając co 5 min. Ciasto: 1.  Bierzemy dwa garnki i oddzielamy żółtka od białek

pichciszto
Pasta z fasoli i pieczonego czosnku 208

świeżym pieczywem. Jestem pewna, że będę ją robić dosyć często więc polecam :) główka czosnku puszka białej fasoli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/3 szklanki oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny sól i pieprz do smaku odrobina oleju Z czosnku zdejmujemy zewnętrzne łupiny tak aby widoczne były ząbki. Delikatnie smarujemy go olejem i pieczemy

Mienta blog
Ciasteczka Red Velvet 227

Wyciągamy, studzimy chwile w formie, po czym przekładamy na kratkę kuchenną. Krem: 50 g masła 50 g serka kremowego np. Philadelphia 125 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1łyżeczja ekstraktu z wanilii Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy serek, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Ucieramy na puszysty krem. Kremem przekładamy ciasteczka. Źródło: bbcgoodfood.com The post Ciasteczka

Made By Mom And Son
Tarte tatin 220

podać na ciepło z lodami lub schłodzony. Ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, kiedy je piekliśmy ;) Składniki ciasto francuskie (polecam od razu okrągłe) 5 jabłek (golden delicious, gala) połowa cytryny 1 szklanka cukru 50g masła Sposób przygotowania Jeśli macie naczynie do tarty lub patelnię, na której możecie jednocześnie smażyć i piec to podsmażcie w nim jabłka, a potem nakryjcie(...)piec to... nie mogę jej zmieścić do piekarnika. Kto by pomyślał, że należało to przewidzieć i sprawdzić ;) Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazdo nasienne, polewamy sokiem z cytryny (wtedy nie ściemnieją) i posypujemy połową szklanki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Jabłka puszczą trochę soku, którego nie chcemy na patelni.  Na patelni rozgrzewamy masło i drugą

W kuchni wieczorem
NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 171

moja własna wariacja na temat mascarpone. SKŁADNIKI  NA BLATY BEZOWE 185 g mielonych orzechów włoskich 6 białek 185 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu NA MASĘ 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 5-6 łyżek likeru kawowego 1 opakowanie cukru waniliowego Białka ubić na sztywną(...)pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej za pomocą metalowej łyżki, wmieszać zmielone orzechy, kardamon, sok z cytryny i esencję waniliową. Przygotować dwie formy tortowe o średnicy 20 cm, wyłożyć je papierem do pieczenia. Masę z białek podzielić na dwie części, przełożyć do przygotowanych tortownic i włożyć na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni

KUCHARNIA
ZWIJAM WARZYWA 205

ulubione naleśniki:)   SKŁADNIKI NA FARSZ DO 6 NALEŚNIKÓW kilka łyżek oliwy porcja mrożonych warzyw na patelnię* sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku tymianek bazylia łyżeczka soku z cytryny * moja porcja warzywa wypełniła patelnię o średnicy 24 cm - nie ważyłam warzyw, więc mogę podać jedynie taką miarę na oko:)   Oliwę podgrzać na patelni. Wrzucić warzywa i smażyć do momentu(...)będą miękkie. W połowie smażenia doprawić solą i pieprzem oraz ziołami (myślę, że świetnie smakowałyby też w wersji orientalnej, doprawione curry, kuminem, itp.). Na koniec dodać sok z cytryny, aby podkręcić nieco smak warzyw. Po usmażeniu przestudzić i zmiksować na dość gładką pastę. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach. Można podawać od razu. Ja zapiekałam je z odrobiną sosu pomidorowego

KUCHARNIA
JABŁKA Z ZAJĄCEM 191

łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru cukier z prawdziwą wanilią szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 80 g zmielonych ciasteczek (najchętniej używam twardych amaretti) 150 g cukru 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta   Piekarnik nagrzać(...)średnicy 22-24 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i schłodzić. Jabłka pokrojone w plasterki połączyć z cytryną, cynamonem, goździkami, cukrem i ciasteczkami. Włożyć do tortownicy z podpieczony ciastem. Wygładzić powierzchnię. Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (ja najczęściej kładę ciasto między 2 kawałki folii spożywczej

KUCHARNIA
DZIECKO W DOMU, CZYLI RYŻ Z JABŁKAMI 250

łatwo, dzięki czemu mieliśmy więcej czasu dla siebie! Polecam! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE 1 woreczek ryżu ok. 600 g startych jabłek * opakowanie cukru waniliowego z cynamonem łyżeczka soku z cytryny łyżka masła * ja użyłam jabłka ze słoika przygotowane jesienią z domowych jabłek, ilość jabłek zależy od tego jak bardzo jabłkowy lubimy ryż:) Ja nie dodawałam już cukru, gdyż jabłka były(...)słodzone anim trafiły do słoików  Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i lekko ostudzić. Połączyć ze startymi jabłkami, cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, przełożyć do niego masę ryżową. Na górę dodać piórka pozostałego masła. Zapiekać ok. 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Można podać z sosem waniliowym. Smacznego

KUCHARNIA
CHŁODNIK, CZYLI KONIEC WYCZEKIWANIA NA ULUBIONE SMAKI 169

śnego mleka 4-5 ogórków kiszonych średniej wielkości 4-5 ząbków czosnku 1,5 -2 l wody/bulionu warzywnego  1 duży pęczek koperku  2-3 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku jajka ugotowane na twardo Botwinkę umyć i drobno posiekać - liście, łodyżki i bulwy. Zalać bulionem lub wodą ( w tym wypadku doprawić solą i pieprzem) i gotować(...)intensywny smak i aromat). Odstawić na noc. Następnego dnia dodać kefir lub kwaśne mleko oraz pozostałe dwa ząbki czosnku. Jeśli to konieczne, doprawić jeszcze do smaku sokiem z cytryny. Podawać schłodzony dodatkiem jajka na tardo, lub po prosu popijać z kubeczka. Smacznego

KUCHARNIA
DOMOWE SPA - KTO MA OCHOTĘ? 156

cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 1-2 średnie ziemniaki 1,5 łyżki masła sól, pieprz do smaku 1-2 łyżeczki soku z cytryny Liście pokrzywy dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić. Na rozpuszczone masło wrzucić cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać liście pokrzywy. Kiedy się skurczą(...)zwiędną", zalać je bulionem. Ziemniaki obrać, drobno pokroić i dodać do zupy. Gotować 10-15 minut. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można podawać z grzankami. Smacznego

KUCHARNIA
WĘDZONY, PIECZONY, CIEPŁY, ZIMNY 186

kolanka (choć może być inny) 5-6 plastrów wędzonego łososia pęczek koperku kubek śmietany 12% 2-3 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz tarty żółty ser do posypania  cytryna (opcjonalnie)  oliwa Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przestudzić. Plastry łososia pokroić na drobne kawałki. Koperek umyć i posiekać. Do miski przelać śmietanę, dodać jajko(...)stopni. Przestudzony makaron dodać do miski z sosem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczek, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 20-30 minut. Gotowe można skropić cytryną (wręcz wskazane:). Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam

KUCHARNIA
Stworzony by sprawiać przyjemność 168

SKŁADNIKI 2 puszki brzoskwiń 250 ml syropu  z brzoskwiń  180 ml Prosecco lub innego dobrej jakości musującego wina wytrawnego (białego) 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Brzoskwinie osączyć z zalewy, przełożyć do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać 250 ml syropu z brzoskwiń (zalewy z puszki), cukier i sok z cytryny. Ponownie zmiksować. Wlać wino

KUCHARNIA
Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 172

zastąpić konfiturą morelową, ja użyłam domowej z dodatkiem limonki i rumu) 40 g masła 40 g mąki pszennej cukier do smaku 3 żółtka, lekko ubite 1 łyżka soku z cytryny 3 białka Morele, świeże lub z puszki, zmiksować i dosłodzić do smaku. Odmierzyć, tak aby uzyskać 300 ml. Można w zastępstwie użyć konfitury lub dżemu morelowego. Ilość cukru użyta(...)stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Na tym etapie dosładzamy, jeśli jest to konieczne (ja dodałam kilka łyżeczek cukru). Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Do przestudzonej masy dodać lekko ubite żółtka i dokładnie połączyć z całością. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą masy. Gotową masą na suflet przelać

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 6. Goście, goście... I jak zdobyć Mont Blanc, czyli rzecz o kasztanach 221

Niech Wam towarzyszy każdego dnia. MONT BLANC /na 5 porcji/ 3 białka 160 g cukru 250 g kremu kasztanowego /użyłam gotowego z puszki/ 2-3 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki brandy (może być rum) 150 ml śmietany kremówki kilka świeżych upieczonych kasztanów do ozdobienia Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier i dalej(...)piec przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Krem kasztanowy jest dość słodki, dlatego połączyłam go z sokiem z cytryny i alkoholem.  Pierre Herme sugeruje dodanie masła, ale wydaje mi się, że krem byłby wówczas za ciężki. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać spiralnie na bezową podstawę

KUCHARNIA