Ekspresowa sałatka na niespodziewanych gości. Składniki: 40 dag pieczarek, 2 cebule, 1 pęczek szczypiorku, 1 czerwona papryka, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, sok z ½ cytryny, 5 jajek, majonez. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić, wystudzić i pokropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić
Tradycyjna Kuchniatłuszczu, 2 jajka, 3 żółtka jaja, 1/8 litra śmietany, 1 cukier waniliowy. Składniki na nadzienie: 1 szklanka fasoli (dowolnej), 4 szklanki wody, 25 dag cukru pudru, 1 cytryna, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka rumu, 1 aromat migdałowy. Wykonanie nadzienia: Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią wodą i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia na 2 godziny, po czym fasolę ugotować(...)półmiękko. Odcedzić, zmielić, dodać cukier, sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki. Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru- odstawić. Mąkę usiekać z tłuszczem, dodać jajko, żółtka, drożdże, śmietanę ( 2 łyżki śmietany odłożyć) , cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (jeżeli jest za twarde
Tradycyjna KuchniaNietypowa zupa na słodko- z tegorocznym rabarbarem. Polecam Składniki: 25 dag rabarbaru, 1 szklanka śmietany, 1 żółtko, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru, sok z cytryny. Wykonanie: Rabarbar umyć i nie obierając pokroić na kawałki i rozgotować w litrze wody. Następnie zmiksować, osłodzić, dodać trochę soku z cytryny. Jeszcze raz zagotować, zaprawić śmietaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej i surowym
Tradycyjna Kuchniaprzygotowałam sobie wcześniej pyszną sałatkę owocową i załadowałam w duży słoik ;) Składniki: 1 gruszka 1 jabłko 1 nektarynka 1 figa 1 granat 1 banan sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki kroimy w kostkę (w niektórych przypadkach też obieramy;) ) polewamy sokiem z cytryny i mieszamy SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 1 szklanka mąki pszennej razowej 1 szklanka otrębów owsianych firmy Kupiec 1/2 szklanki fruktozy lub innego słodzidła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 białka jajek skórka starta z połowy cytryny 1 szklanka maślanki 2-3 garście mrożonych borówek lub innych owoców Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę, otręby, fruktozę i sodę w drugiej misce ubijamy lekko białka (nie żeby była(...)sztywna piana) wlewamy do białek maślankę i dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre i mieszamy do keksówki nakładamy ciasto do 1/3 wysokości układamy na wierzch warstwę owoców następnie przykrywamy owoce resztą ciasta i znów wykładamy na wierzch owoce, które lekko wciskamy w ciasto pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temp
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość500g chudego twarogu w kostce 3 banany (dwa/bardzo dojrzałe, wręcz brązowe, a jeden ładny reprezentatywny:) ) 0,5 szklanki mleka 0,4 szklanki wrzątku 3 łyżeczki żelatyny odrobina soku z cytryny kilka kropel stewii firmy SteviGold wg. smaku Sposób przygotowania: Dwa banany rozduszamy widelcem na miazgę dodajemy serki wiejskie (razem ze "śmietanką"), twaróg, mleko i wszystko miksujemy(...)rozpuszczamy żelatynę, czekamy aż lekko przestygnie, a następnie dodajemy do masy serowej przekładamy do tortownicy wyłożonej szczelnie folią spożywczą pozostałego banana kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny na wierzchu sernika układamy plasterki banana lekko wciskając go w ser wstawiamy sernik do lodówki, aż stężeje SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmusli którymi pochwalę się już jutro ;) a i jeszcze zrobiłam dwie sałatki! bardzo bardzo produktywnie :D Składniki (porcja): *porcja makaronu niskowęglowodanowego filet pstrąga łososiowego sok z połowy cytryny *2 łyżki sera homogenizowanego lub innego śniadaniowego śmietankowego (sprawdźcie ilość tłuszczu) *spora garść roszponki *mieszanka prażonych ziaren Euforia Ziarenkowo *sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu filet solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny na rozgrzaną teflonową patelnię wykładamy filet (skórą do dołu), smażymy pod przykryciem, żeby wypiekł nam się w środku, rumienimy z obu stron usmażony filet obieramy ze skóry, kruszymy na mniejsze kawałki na patelnię wrzucamy ponownie kawałki ryby, dodajemy makaron, serek i smażymy mieszając, aż ryba i serek oblepi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpyszna, powoli uwalnia węglowodany, a do tego czaruje przepysznym dresingiem. Składniki: 200 g pełnoziarnistego makaronu (u mnie uszka) szklanka pomidorków koktajlowych pęczek zielonych szparagów garść świeżej bazylii skórka z cytryny dresing: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki kremu balsamicznego sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Szparagi gotujemy w wodzie(...)pomidorków koktajlowych i listki bazylii. Przygotowujemy dresing mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji oliwę, miód, krem balsamiczny oraz sól. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Na wierzch ścieramy skórkę z sparzonej, niewoskowanej cytryny
Pyry na Gazdanie mięsne. Nie wygląda ono zbyt apetycznie na zdjęciu, ale zapewniam Was, że jest bardzo smaczne. Składniki: 700 g karkówki bez kości 1 szklanka śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na plastry o grubości(...)Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i zarumienić kotlety z każdej strony, a następnie dodać posiekaną drobno cebulę i chwilę razem smażyć. Podlać mięso 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. W przypadku wyparowania wody uzupełniać ją. W kubeczku mieszamy mąkę z trzema łyżkami wody,jak nie będzie już
O kuchni z uczuciemszprycera tworzy z nim cudownie orzeźwiający duet. Składniki: 1600 ml Cydru Green Mill, 700 wody gazowanej, 400 ml wody, 300 g truskawek, 20 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 cytryna, 4 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie), likier goryczkowy (opcjonalnie), lód w kostkach, kwiaty do przybrania. Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem i cytryną, wcześniej wyszorowaną, sparzoną i pokrojoną w plastry. Zdjąć
SzczyptaSmaQdługa, jak dłuższy bok brytfanki). Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody 10 truskawek przekrojonych na 4 części Rozpuszczoną żelatynę przestudzić. Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i dalej
Trzeci talerztemperaturę do 120°C i susz przez 70-80 minut . Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku. Pieczony rabarbar: 3-4 laski rabarbaru 100 g cukru odrobina soku z cytryny 1 łyżka wody różanej Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny, wodą różaną i zasyp cukrem. Włóż do żaroodpornego naczynia
Food Squarenajważniejsze - potrawa jest pyszna i aromatyczna :) Składniki - podwójny filet z kurczaka - pęczek natki pietruszki - łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu - szklanka bulionu drobiowego - pół szklanki jogurtu naturalnego - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki masła Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga(...)podsmażyć na maśle. Zalać bulionem, dodać pieprz ziarnisty i dusić ok 20 minut. Natkę umyć, osuszyć, posikać, wraz z jogurtem dodać do mięsa. Delikatnie zagotować. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem ziołowym. Podawać z ryżem lub pieczywem razowym. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuPolskie truskawki już na straganach, smaczne w coraz lepszych cenach :) Z okazji Dnia Dziecka wymyśliliśmy deser z serkiem mascarpone z nutą cytryny i ciasteczkami owsianymi z orzechami. Wyszło pysznie, orzeźwiająco, truskawkowo ... SKŁADNIKI (na 3 porcje) 200g truskawek 250g serka mascarpone 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 3 łyżeczki cukru waniliowego 80g ciasteczek
Moje Kuchenne Rewelacjedużym rozmiarze, z małymi zmianami :) ciasto: 300 g mąki 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła łyżka wody nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 0/5 szklanki truskawek łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru demerara beza: 2 białka 2 łyżki cukru Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Siekamy je z masłem i wodą i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy(...)minut do zamrażalnika. Umyty i obrany rabarbar kroimy w 1 cm kawałki. Mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny i pozostawiamy na 20 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy natłuszczoną formę na tartę(kawałek ciasta zostawiamy na kruszonkę). Rabarbar odsączamy i podsmażamy chwilę z truskawkami. Białka ubijamy z cukrem na sztywną […] Artykuł Krucha tarta z rabarbarem truskawkami i bezą pochodzi
Mienta blog