cytryna - 13435 przepisów (strona:293/896)

Bezowe duszki 135

wygląd, ja za prostotę i łatwość w przygotowaniu. Zapraszam was na bezowe duszki. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna oczka cukrowe lub czekoladowe  Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny nacieramy miskę i wlewamy do niej białka.Ubijamy je na sztywna piane,stopniowo dodając cukier. Dodajmy make ziemniaczana i ocet

Wielki apetyt
Kluski z makiem 315

się je w zaledwie kilka minut. Zapraszam na moją wersję klusków z makiem. Składniki: 200 g maku  50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol makaronowe muszle - conchiglione kropla oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Masło zagotować z miodem dodać rozdrobnione bakalie, ekstrakt/alkohol i  gotować jeszcze

Wielki apetyt
Pavlova z kremem toffi 152

każdą imprezę. Czy to urodziny czy Walentynki dobra Pavlova nie jest zła! Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g masy kajmakowej Sposób przygotowania: Sokiem z cytryny nacieramy miskę i wlewamy do niej zimne białka. Ubijamy je na sztywna piane,stopniowo

Wielki apetyt
Zapiekane bakłażany 119

kawałku ( u mnie Serenada) mięso mielone dobrej jakości czosnek ( 1-2 ząbki) olej rzepakowy 2 szalotki (można je zastąpić 1 dużą cebulką) chilli mielone kolendra skórka otarta z cytryny pieprz kajeński cukier brązowy mielona, słodka papryka kmin rzymski 50g masła 4 łyżki mąki 1 szklanka mleka  sól morska Sposób przygotowania: Bakłażany wydrąż (tak aby zostały ścianki(...)natrzyj solą. Po godzinie dokładnie umyj je w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Dzięki temu zabiegowi nie będą gorzkie. Następnie podsmaż mięso doprawione kminem, chilli, solą , skórką z cytryny, cukrem,czosnkiem i słodką papryką. Dodaj podsmażoną szalotkę. Nafaszeruj nim bakłażany. Następnie rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznym ruchem rozprowadź ją w maśle. Dodawaj mleko, aż sos będzie gęsty. Nałóż

Wielki apetyt
Tarta z bananami i kajmakiem 153

Natomiast efekt- no cóż mogę powiedzieć mniam! Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody  nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni(...)minut. Banany pokroić w plastry i skropić obficie sokiem z cytryny (dzięki temu zabiegowi owoce nam nie ściemnieją). Warstwę masy kajmakowej wyłożyć na upieczony spód. Następnie warstwę bananów a na nie ubitą śmietanę. Wierzch posypujemy krokantem.  Tarty najlepiej smakują schłodzone. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Najlepszy kurczak pieczony w całości 139

się w  ustach. To był bardzo dobry wybór, wręcz śmiało mogę się przyznać, że idealnie trafił w moje gusta. Składniki: duży kurczak rozmaryn masło w temperaturze pokojowej czosnek cytryna sól białe wino Sposób przygotowania: Mięso oczyść z wnętrzności, dokładnie umyj i osusz. Natrzyj wnętrze solą i pieprzem. Cytrynę pokrój w 0,5 cm plasterki i wraz z rozmarynem

Wielki apetyt
Kluski śląskie z miętowym pesto z groszku i kozim serem 135

uwielbiamy całą rodziną) z gulaszem wieprzowym, śmietaną i żurawiną. Do mnie jednak przemówiła wiosna! Zrezygnowałam, więc z ulubionego obiadku na rzecz słonecznego eksperymentu. Z zielonego groszku, aromatycznego czosnku, oliwy, cytryny i świeżej mięty powstało cudowne pesto. A z czym to pesto? Oczywiście z tymi wymarzonymi kluseczkami śląskimi. Składniki: 1 część ugotowanych,wystudzonych ziemniaków 1/5 część mąki na pesto(...)mrożonego zielonego groszku 6 łodyżek świeżej mięty, tylko listki 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz   dodatkowo: kozi ser typu feta oliwa z oliwek     Sposób przygotowania:   Kluski śląskie: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrównaj z wierzchu tak aby ich powierzchnia byłą gładka. Wyjmuj ¼ ziemniaków

Wielki apetyt
Sałatka z czerwonej kapusty 451

danie, a jeszcze trochę zostanie i nie wiecie co z nią zrobić. Składniki: 1/4 główka kapusty ( ok 400 g) 2 duże jabłka 1 duża czerwona  sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek kilka kropli octu sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki i wiele innych znajdziecie tutaj Przygotowanie: Szykujemy drobno kapustę, skrapiamy(...)kilkoma kroplami octu i sokiem z cytryny, delikatnie przemieszajmy. Następnie dodajemy starkowane 2 jabłka bez skórki i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dodajemy miód i oliwę, doprawiamy do smaku i mieszamy. Można dodać jeszcze odrobinę cukru ale jeżeli nie chcecie to sam miód wystarczy :) Smacznego

Niezły Młynek
Kopczyki kreta 194

soli Krem: 250  śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 banan kilka kropel soku z cytryny Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać. Ciasto przełożyć do 3/4 wysokości foremki na mufinki. Piec w temperaturze 180 stopni około(...)gorącej wody . Śmietankę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Do każdej babeczki włożyć pokrojone drobno banany , skropić sokiem z cytryny,następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószyć pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk

Moje domowe kucharzenie
Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 263

Pastę Curry Massaman do dania możemy sami zrobić w domu! Jak? Zobaczcie! PASTA CURRY MASSAMAN SKŁADNIKI: * suszone papryczki chili – 5 szt * korzeń galangalu – 1 łyżka * trawa cytrynowa – 2 łodygi * czosnek – 2 ząbki * szalotka – 1 szt * cynamon – 1 laska * kolendra, nasiona kopru włoskiego – po 1 łyżce * pieprz, kmin, kardamon – 1 łyżeczka * goździki(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Chili, szlotkę, czosnek, korzeń galangalu oraz trawę cytrynową siekamy. Dodajemy resztę przypraw i wrzucamy na suchą i gorącą patelnię. Prażymy kilka minut a następnie zmielimy w blenderze.   PATELNIA GRANITOWA GŁĘBOKA BALLARINI Z LINI LUCCA Na granicie już od jakiegoś czasu mam przyjemność smażyć ( też marki Ballarini ) i już wielokrotnie pisałam , że jestem zachwycona tym materiałem. Linia Lucca

Ostra na Słodko
SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO 143

aromatu. Przed gotowaniem rozsypać kwiaty na białym papierze, ułatwi to oczyszczenie ich z robaczków. SKŁADNIKI: 300 kwiatów mniszka lekarskiego (same łebki) 1 litr wody sok z 1 1/2 cytryny 1 kg cukru A jak to zrobić: Kwiaty włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Garnek odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce(...)zrobił się mocny napar. Po tym czasie wywar odcedzić przez sito, wyciskając dodatkowo kwiaty. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, aż syrop zacznie gęstnieć, a konsystencją przypominać lejący miód. Przechowywać w słoiczkach. Specjalne podziękowania dla Halinki, która z poświęceniem zbierała dla mnie mniszki na własnej działce

Kuchnia w opałach
SEZAMOWE KIESZONKI DROBIOWE Z SEREM KORYCIŃSKIM 261

KORYCIŃSKI.  A ja dziś zapraszam na sezamowe kieszonki drobiowe, pyszna propozycja dla drobiożerców. Składniki: 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki soku z cytryny sól 3 szklanki sezamu KRESTO 1 jajko 5 plastrów sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami olej RAPSO do smażenia  Wykonanie: Każdą pierś rozcinam na połowę wzdłuż. W każdej(...)robię kieszonkę.Oprószam delikatnie solą. Bulion mieszam z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Wkładam mięso w marynatę, trzymam min dwie godziny. Po tym czasie wyjmuję, do każdej kieszonki wkładam po plastrze sera, spinam wykałaczkami. Każdy kotlet panieruję w rozkłóconym jajku a następnie w sezamie. Wkładam na mocno rozgrzany olej, smażę do zrumienienia. Podaję na ciepło. Do przygotowania kieszonek użyłam

Z Majeczką w kuchni
Tarta serowo-jabłkowa 200

łyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania : Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło i siekamy. Dodajemy żółtko , cukier puder i cukier wanilinowy i wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym ) Foremkę pokryta papierem do pieczenia(...)podpieczony spód wylewamy masę serową , rozprowadzamy równo na całej powierzchni. Umyte jabłka , przekrajamy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych , kroimy w półplasterki i polewamy je wyciśniętym sokiem z cytryny . Następnie pokrojone plasterki układamy na masie serowej w postaci kwiatuszka ( jeden plasterek obok drugiego, drugi rząd układać w przerwie między jednym plastrem a drugim i czynność powtarzamy ) Wstawiamy do piekarniki

Słodkości i nie tylko
Lekka sałatka z mozzarelli i ziarnami 322

średnie pomidory -> Łyżeczka siemienia lnianego -> Łyżeczka sezamu -> Łyżeczka nasion słonecznika -> Kilka orzechów włoskich -> 1 łyżka oliwy z oliwek ->  Odrobina soku z cytryny -> Zioła prowansalskie, bazylia, czosnek, sól, pieprz Wykonanie: Wykonanie jest dziecinnie proste! Na talerz wykładamy mix sałat. Ser oraz pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie nasiona prażymy na patelni. Tutaj drobna uwaga(...)lubią wyskakiwać z patelni dlatego polecam prażyć pod przykryciem. Sos jest równie prosty do małej miseczki przelewamy oliwę dodajemy zioła, sól, pieprz oraz czosnek. Zakrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Dokładnie mieszamy. Na talerzu wyłożonym sałatą układamy ser, pomidory całość posypujemy prażonymi ziarnami i a wierzch polewamy przygotowanym dressingiem. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 156

Thébaudiére, Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2013 ( 19,99 zł) Wino idealne na ciepłe dni. Pachnie może niezbyt intensywnie, ale wyczuwamy w nim wyraźne aromaty owocowe (cytryna, zielone jabłka) oraz odrobinę wanilii. Usta są dość pełne i krągłe. Niezbyt wysoka kwasowość powoduje, że wino to na pewno znajdzie wielu amatorów. Schłodzone, idealne jako aperitif oraz do lekkich sałatek(...)słodkimi znajdziemy tam dwa bardzo przyjemne dobre wina. Pierwsze to wzmacniany Muscat de Rivesaltes Trésors du Roussilon 2012 (19,99 zł), atakują nas w nim mocne aromaty lichii, moreli, cytryny, troszkę miodu oraz nuty kwiatowe. Wino jest mało kwasowe stąd może wydawać się lekko przesłodzone ale pije się je naprawdę przyjemnie. Pić mocno schłodzone do 4-6 stopni. S ommelier

królestwo garów