cytryna - 13435 przepisów (strona:288/896)

Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka 140

maślanki, jogurtu i mleka.       Składniki: - 2 litry maślanki - 1,5 litra mleka UHT 3,2% (słodkie) - 1,5 litra naturalnego jogurtu greckiego - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta soli (dałam himalajską)         Wszystkie składniki wlewamy do dużego garnka (6 litrowy), dodajemy sól, sok z cytryny, mieszamy łącząc składniki. Odstawiamy na ok. 2 godziny

mojewypiekiinietylko
ZIELONA SAŁATKA Z BROKUŁEM 220

Zarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem  i bazylią garść pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego  1 ząbek czosnku sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny odrobina octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu sól,pieprz ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra,   Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy(...)pietruszki siekamy drobno.  Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki wrzucamy brokuła,dodajemy przecisnięty czosnek, posiekaną natkę. Dokładamy ser, pestki słonecznika uprażone.Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny,octem i miodem.  Polewamy sałatkę, oprószamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Orkiszowa tarta z rabarbarem 165

kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy(...)odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty.   Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie. Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem w paski i nakładamy na farsz. Tarte

Mango Papaja
Spaghetti z botwinką 239

Składniki: /2 porcje/ 200 g  makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½  czerwonej  cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól i pieprz /do smaku 2 łyżki  ricotty 1 łyżka startego parmezanu Wykonanie: -Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../ -Cebulę drobno(...)małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać  lub poruszać patelnią.  -Botwinka powinna zmięknąć pod  wytworzonej wpływem pary. -Zdjąć pokrywkę , dodać  sok z cytryny, sól  i pieprz do smaku. -W międzyczasie  ugotować makaron. -Ugotowany, przecedzony makaron przesypać na patelnię, dodać starty  parmezan  i delikatnie wymieszać. -Spaghetti  przełożyć na talerze

Zakamarki mojej kuchni
Koktajl warzywny ze szpinakiem, pomidorem i pekinką 176

Prosty sposób na smaczny napój, pełny witamin i minerałów. Szpinak mrożony możemy zastąpić świeżym. Składniki: 2 brykiety mrożonego szpinaku 2 liście kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 jabłko 1 plasterek cytryny 1/2 szkl. przegotowanej wody 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100% Sposób przygotowania: Do kielicha blendera wrzucamy rozmrożone brykiety szpinaku, połamane liście kapusty pekińskiej, plasterek cytryny i kawałki pomidora (wcześniej sparzamy

Kolorowy Przepisownik
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 179

przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 ½ szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżeczka brązowego cukru, do smaku świeża kolendra, posiekana (do dekoracji) plasterki limonki lub cytryny (do dekoracji) Przygotowanie: Dopraw kurczaka solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany olej na dużej patelni i smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw(...)mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym, wraz z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą do dekoracji. Smacznego! Spring chicken curry (6 servings) Ingredients: 1 kg skinless chicken breasts, cubed 3 tablespoons olive or coconut oil salt and ground black pepper

karmelowy
Schab z nuta pomaranczy i tymianku oraz surowka z fenkulu i mlodej kapusty 210

selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej w cienkie plasterki 1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki 60 ml maślanki 1 łyżki soku z cytryny sól, pieprz W misce mieszamy kapustę, fenkuł, seler i natkę. Łączymy maślankę z sokiem z cytryny i przyprawami. Polewamy surówkę. Mieszamy i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dżem sosnowy z rabarbarem 191

kwiatostanami (duże zielono-żółte) i syropem sosnowym niskosłodzonym . Polecam :) Składniki: 600 g rabarbaru, 400 ml syropu sosnowego niskosłodzonego , 500 ml wody, ok. 1 l kwiatostanów męskich sosny, sok z cytryny, ok. 500 g cukru żelującego (3:1 lub 2:1 wg. uznania). Przygotowanie: Rabarbar pokroić na małe kawałki, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu 15 minut. Ugotowany rabarbar odcisnąć(...)oskubanych z pędu), gotować na małym ogniu 10 minut. Sok zrobi się mętny z dużą zawartością pyłku kwiatowego. Odcedzić na sicie. Do płynu dodać syrop sosnowy niskosłodzony, sok z cytryny oraz cukier żelujący w ilości zgodnie z informacją na opakowaniu. Używając cukru 2:1 dajemy 500 g cukru na 700 ml soku (jeśli wyjdzie nam mniej soku można dodać wody

SzczyptaSmaQ
Zupa krem ziemniaczano szparagowy 214

ziemniaków  korzeń pietruszki  ćwiartka selera  por  3 ząbki czosnku  ½ łyżeczka Imbiru  1-2 łyżeczki soli , wg smaku  pieprz cytrynowy  2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu  groszek ptysiowy Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję na kawałki . Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem(...)też kroję w grube plastry.  Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę.  Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję 2 łyżki śmietany i miksuję całość blenderem na krem.   Nakładam

Takie tam pichcenie
z czekoladą wyborny rabarbarowiec drożdżowy... 159

Składniki: mleko ciepłe 300 ml, drożdże świeże 30 gram, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 650 gram, rabarbar 1 kg, czekolada gorzka Goplana 100 gram, śmietana gęsta 3 łyżki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciut mleka i cukru, rozmieszać i zostawić na 20 minut - wsypać mąkę, cukier, dać(...)jajka "L", sok z cytryny, olej i hakiem robota wyrabiać z 8 minut - zostawić do wyrośnięcia blacha 25x35 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrobić kilka razy i rozciągnąć na dnie blaszki obrany rabarbar pokroić w kawałeczki i rozłożyć na cieście przyciskając do ciasta, posypać rabarbar 4-ema łyżeczkami cukru piekarnik nagrzać 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Duszona młoda kapusta 187

Składniki na 3 porcje. Składniki: 1 średnia główka kapusty 1/2 pęczka koperku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka wody 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny Szczypta mielonego kminku Sól morska, świeżo mielony pieprz Przepis: Kapustę myjemy i szatkujemy (niezbyt drobno). Na dno garnka dodajemy oliwę z oliwek, poszatkowaną kapustę i zalewamy ją wodą. Na średnim ogniu(...)dusimy kapustę pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojony koperek, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz. Całość mieszamy i gotujemy do momentu aż cała woda wyparuje. Następnie ściągamy garnek z ognia i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie łączymy kapustkę z jogurtem. Podajemy

Emcia Pichci
Chłodnik z awokado 199

Chłodnik: 1 duże awokado; 350 ml maślanki; 2 suszone papryczki chili (dla kogoś kto nie znosi ostrego polecam jedną bez pestek); 5 listków świeżego oregano; 1 łyżka soku z cytryny (można ominąć); szczypta soli. Sałatka: 3 pomidory średniej wielkości; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; 1 łyżka natki pietruszki; szczypta soli. Krok po kroku(...)blendera wkładam: obrane i pokrojone awokado, papryczki, oregano, sok z cytryny, zalewam maślanką i miksuję na gładką masę. Całość doprawiam szczyptą soli i  odstawiam do lodówki na jakieś 30 minut do godziny. Zależy jak chcemy mieć schłodzone.           W tym czasie kroję pomidory w kostkę, doprawiam solą, pietruszką, polewam oliwą i dokładnie mieszam składniki. Gotowe

Życie na widelcu
Owsiane okruszki z truskawkowym musem i jogurtem waniliowym 198

mrożone. Wiem, że nazwa przepisu brzmi tak świeżo, że nie powinnam doradzać mrożonych owoców, ale cóż zrobić – jak mus, to mus. Składniki: 250 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 150g crunchy/pełnoziarnistych owsianych ciasteczek/granoli 200 ml waniliowego jogurtu sojowego Truskawki opłucz, obierz z szypułek i wrzuć do blendera. Dodaj też sok z cytryny oraz syrop

Roślinna - blog wegański
Sos ogórkowo-czosnkowy. 383

dodatek do ryby   SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego  200 ml. kwaśnej śmietany 18%  szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach,lekko posolić i odstawić(...)obrać czosnek,koperek i szczypiorek drobno posiekać,dodać do ogórków razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać jogurt i śmietanę,doprawić do smaku solą i pieprzem,sok z cytryny wszystko dokładnie wymieszać, podawać najlepiej następnego dnia do gyrosa,ryb, mięs pieczonych i grillowanych

Kuchnia Beaty
Małże w białym winie. 142

Składniki: 1 kilogram małż 1 szklanka białego wytrawnego wina   1 cebula   2 ząbki czosnku   4 łyżki posiekanej natki pietruszki   1 łyżka masła   sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Małże dokładnie oczyszczamy i myjemy, odrzucamy te, które są otwarte.  W głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez chwilę pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek(...)minut . Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.  Małże, które zostaną zamknięte wyrzucamy, bo oznacza to, że były nieświeże. Podajemy posypane pozostałą natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny .  Smacznego

Symfonia smakowa