składniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem, wstawiamy na garnek z wodą i chwilę ubijamy, aż masa będzie puszysta. Mocno ciepłe, ale nie gorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien
Domowy Smak Jedzeniaszparagi. * Szparagi Duszone z dietetycznym sosem * S kładniki na 4 porcje : szparagi zielone 4 pęczki, olej kokosowy 1 łyżka mąka bezglutenowa 1 łyżeczka, jogurt naturalny odtłuszczony 1/2 szklanki, cytryna - sok z 1/2 cytryny, sól himalajska do smaku. Szparagi opłucz, pokrój na kawałki około 5 cm, włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wrzacej wody, dodaj sól, ugotuj do miękkości koniecznie
IzaGotujeprzepis na koktajl: bombę witaminową, jednocześnie oczyszczający i odchudzający koktajl ze świeżej pietruszki. S kładniki na 6 porcji : 2 pęczki natki pietruszki, sok z 1 cytryny , 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej. warto dodać dzienną porcję Spiruliny w proszku Natkę pietruszki opłukać zimną wodą, zostawić do osuszenia . Wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki włożyć
IzaGotujeteż jako dodatek do wody. Będzie w sam raz na cieplejsze dni. Składniki: 400 g rabarbaru 1 laska wanilii 80 g cukru sok z 1/2 cytryny 300 ml wody Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy). Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier
Sto kolorów kuchniestragonowe dodaje mu delikatności i niezwykłego aromatu :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 500-600 g płata pstrąga łososiowego 4-5 łyżek masła 4 łyżki posiekanych listków estragonu łyżeczka soku z cytryny pęczek zielonych szparagów 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta sól pieprz PRZYGOTOWANIE Z ryby usuwamy skórę i ewentualnie ości. Kroimy na cztery kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Masło roztapiamy, dodajemy estragon, szczyptę soli i sok z cytryny. Szparagi obieramy do 1/3 wysokości. Papryki kroimy w paski. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w paski (solimy). Grillujemy rybę (polewając z każdej strony masłem estragonowym) i warzywa, przewracając kilkukrotnie przez kilkanaście minut. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjesłowo. "SEREK" a'la Danone z tofu /znalezione gdzieś w sieci, nie pamiętam gdzie;/ 1/2 kostki sera tofu 1/2 szklanki mleka sojowego (naturalnego lub waniliowego) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki słodzidła (np. syrop z agawy) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Tofu kruszę, zalewam mlekiem sojowym, dodaję słodzidło, sok z cytryny. Wszystko miksuję na gładką masę, bez grudek
W kuchni Karmel-itkismak owsianego batonika. Bardzo Wam polecam. Składniki około 10 sztuk: 200 g mąki pszennej 200 g płatków owsianych 250 g masła 175 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny 100 g pokrojonych orzechów włoskich, pekan lub piniowych 250 g świeżych malin Mąkę, płatki owsiane i pokrojone na kawałki masło wrzucamy do misy. Rękoma wyrabiamy tak, żeby powstała nam konsystencja(...)kruszonki. Dodajemy cukier, otartą skórkę z cytryny i połowę orzechów. Ponownie wyrabiamy rękoma, tak żeby uzyskać konsystencje kruszonki. Formę kwadratową 20 cm lub 23 cm smarujemy masłem. Wsypujemy 2/3 kruszonki i lekko dociskamy. Posypujemy malinami. Kolejno na maliny wysypujemy resztą kruszonki i pozostałe orzechy. Całość lekko dociskamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 35 minut. Jeszcze gorące
Made By Mom And Soncukinii, 1 filet z piersi kurczaka, 10 pomidorków cherry, 1 ogórek, 1 łyżka oleju, sól, pierz, Sos: 1,5 łyżki Wielkopolskiego Oleju Lnianego SEMCO, 3 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję w kostkę. Cukinię kroję w plastry. Oprószam solą oraz pieprzem. Cukinie skrapiam(...)kroję w półplasterki. 3. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam.Do sałaty dodaję kurczaka, cukinię, pomidorki oraz ogórka. Delikatnie mieszam wszystkie składniki. 4. Sos: Olej lniany mieszam z sokiem z cytryny, cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sosu do sałatki wykorzystałam Wielkopolski Olej Lniany , który otrzymałam do testowania od firmy SEMCO . Olej jest tłoczony na zimno
Tradycyjna kuchnia Kasimarchewki (300g) duży kawałek korzenia selera (250g) 2 łodygi selera naciowego kawałek (100g) środkowej części pora 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku szklanka (250ml) bulionu kilka łyżek soku z cytryny płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu dwa liście laurowe łyżka masła kilka niedużych ziemniaków oraz tarty chrzan – do podania Instrukcje Cebulę siekamy na drobną kostkę. Czosnek zgniatamy w wyciskarce(...)płynie. Przykrywamy naczynie. Od chwili gdy płyn się zagotuje, dusimy warzywa przez 10 minut mieszając co 2-3 minuty. W międzyczasie przygotowujemy karpia. Stronę bez skóry skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy pozostałą solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę. Karpia kładziemy na warzywa skórą do dołu na 2-3 minuty. Następnie odwracamy go jednorazowo i nie powtarzamy już
Kulinarna Pokusaduża lub 2 średnie piersi z kaczki (500g) 2 małe marchewki kilka szalotek 180g malin (świeżych lub rozmrożonych) 150ml bulionu sól czarny pieprz świeżo mielony 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 180g makaronu wąskie wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine) Instrukcje Szalotki obieramy i drobno siekamy(...)szalotki oraz marchewkę. Smażymy ok. 2 minuty, po czym zalewamy bulionem. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Dodajemy maliny, imbir i 1 łyżkę soku z cytryny. Dusimy bez przykrycia przez 10-15 minut do otrzymania gęstego sosu, co pewien czas mieszamy. Na kilka minut przed końcem dodajemy 5 łyżek miodu lub syropu klonowego. W międzyczasie przygotowujemy
Kulinarna Pokusakrewetek (mogą być mrożone, obrane z samymi ogonkami) 1-2 źdźbła trawy cytrynowej 1 średnia papryczka chili 1 duży ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek sosu rybnego dolna i środkowa część szczypioru z cebuli dymki 100g makaronu ryżowego typu wstążki Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko(...)trawę cytrynową, imbir, czosnek i papryczkę chili. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Dodajemy sos rybny oraz sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Jeśli podczas gotowania krewetek pojawi się na powierzchni szum, należy go usunąć. Gotowa zupa powinna
Kulinarna Pokusamożna je podawać zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno w charakterze przystawki. Schab z tego przepisu podaję najpierw na ciepło z pieczonymi ziemniakami z nutą cytryny i rozmarynu oraz z kolorowymi sałatami. Po ostudzeniu doskonale smakuje jednak również z pieczywem i tartym chrzanem. Schab faszerowany śliwkami 2015-03-27 14:15:49 Dobrze przygotowany i podany(...)łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną kolorowe sałaty Instrukcje Śliwki namaczamy w winie przez 30-60 minut. W międzyczasie oporządzamy schab usuwając z niego typowe łykowate części które pokrywają go z zewnątrz. Następnie używając długiego, ale wąskiego
Kulinarna Pokusamasła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu z białego wina Sos 2-3 fileciki anchois 4 łyżki oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżeczka kaparów 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii (lub posiekanej świeżej) Do podania świeża francuska bagieta (bułka), najlepiej przypieczona nad tosterem Instrukcje Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy(...)soli, zgodnie z naszymi poradami. Gotowe jajka osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Kapary i anchois drobno siekamy. Mieszamy dokładnie z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny oraz 1 płaską łyżeczką suszonej lub posiekanej szałwii. Na talerzach rozkładamy szpinak. Umieszczamy na nim grzyby z papryką, a na szczycie – jajka. Całość polewamy sosem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery
Kulinarna Pokusasię przenikają. Do tego dip paprykowy i grzanki. Obiad idealny na świeżym powietrzu. 3 ćwiartki z kurczaka Marynata: Przyprawa do mięsa 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki oliwy z oliwek Sok z 1 pomarańczy 2 ząbki czosnku Dip paprykowy: 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Ćwiatki z kurczaka dzielimy(...)udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy często obracając. Od czasu do czasu możemy smarować kurczaka
VioletoweKucharzenie