cytryna - 13435 przepisów (strona:296/896)

sos holenderski 107

składniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem, wstawiamy na garnek z wodą i chwilę ubijamy, aż masa będzie puszysta. Mocno ciepłe, ale nie gorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien

Domowy Smak Jedzenia
Szparagi duszone w dietetycznym sosie. Szparagi jako znakomity afrodyzjak a także źródło witamin niezbędne dla kobiet w ciąży i 149

szparagi. * Szparagi Duszone z dietetycznym sosem * S kładniki na 4 porcje :   szparagi zielone 4 pęczki, olej kokosowy 1 łyżka mąka bezglutenowa 1 łyżeczka, jogurt naturalny odtłuszczony 1/2 szklanki, cytryna - sok z 1/2 cytryny, sól himalajska do smaku. Szparagi opłucz, pokrój na kawałki około 5 cm, włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wrzacej wody, dodaj sól, ugotuj do miękkości koniecznie

IzaGotuje
Moja Bomba witaminowa z Witaminy C - Koktajl z pietruszki jako świetne źródło Witaminy C prosty przepis. 197

przepis na koktajl: bombę witaminową, jednocześnie oczyszczający  i  odchudzający koktajl  ze świeżej pietruszki. S kładniki na 6 porcji : 2 pęczki natki pietruszki, sok z 1 cytryny , 3 szklanki  wody mineralnej  niegazowanej. warto dodać   dzienną porcję Spiruliny w proszku Natkę pietruszki opłukać zimną wodą, zostawić do osuszenia . Wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki włożyć

IzaGotuje
Syrop rabarbarowy 130

też jako dodatek do wody.  Będzie w sam raz na cieplejsze dni.       Składniki: 400 g rabarbaru 1 laska wanilii 80 g cukru sok z 1/2 cytryny 300 ml wody   Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy). Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier

Sto kolorów kuchni
Pstrąg łososiowy w maśle estragonowym z grillowanymi warzywami 215

estragonowe dodaje mu delikatności i niezwykłego aromatu :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 500-600 g płata pstrąga łososiowego 4-5 łyżek masła 4 łyżki posiekanych listków estragonu łyżeczka soku z cytryny pęczek zielonych szparagów 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta sól pieprz PRZYGOTOWANIE Z ryby usuwamy skórę i ewentualnie ości. Kroimy na cztery kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Masło roztapiamy, dodajemy estragon, szczyptę soli i sok z cytryny. Szparagi obieramy do 1/3 wysokości. Papryki kroimy w paski. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w paski (solimy). Grillujemy rybę (polewając z każdej strony masłem estragonowym) i warzywa, przewracając kilkukrotnie  przez kilkanaście minut. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
"SEREK" A'LA DANONE Z TOFU 143

słowo. "SEREK" a'la Danone z tofu /znalezione gdzieś w sieci, nie pamiętam gdzie;/ 1/2 kostki sera tofu 1/2 szklanki mleka sojowego (naturalnego lub waniliowego) 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki słodzidła (np. syrop z agawy)  2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Tofu kruszę, zalewam mlekiem sojowym, dodaję słodzidło, sok z cytryny. Wszystko miksuję na gładką masę, bez grudek

W kuchni Karmel-itki
Batoniki Malinowo – Orzechowe 134

smak owsianego batonika. Bardzo Wam polecam. Składniki około 10 sztuk: 200 g mąki pszennej 200 g płatków owsianych 250 g masła 175 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny 100 g pokrojonych orzechów włoskich, pekan lub piniowych 250 g świeżych malin Mąkę, płatki owsiane i pokrojone na kawałki masło wrzucamy do misy. Rękoma wyrabiamy tak, żeby powstała nam konsystencja(...)kruszonki. Dodajemy cukier, otartą skórkę z cytryny i połowę orzechów. Ponownie wyrabiamy rękoma, tak żeby uzyskać konsystencje kruszonki. Formę kwadratową 20 cm lub 23 cm smarujemy masłem. Wsypujemy 2/3 kruszonki i lekko dociskamy. Posypujemy malinami. Kolejno na maliny wysypujemy resztą kruszonki i pozostałe orzechy. Całość lekko dociskamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 35 minut. Jeszcze gorące

Made By Mom And Son
Sałatka z grillowaną cukinią, kurczakiem i pomidorkami 207

cukinii, 1 filet z piersi kurczaka, 10 pomidorków cherry, 1 ogórek, 1 łyżka oleju, sól, pierz, Sos: 1,5 łyżki Wielkopolskiego Oleju Lnianego SEMCO, 3 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję w kostkę. Cukinię kroję w plastry. Oprószam solą oraz pieprzem. Cukinie skrapiam(...)kroję w półplasterki. 3. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam.Do sałaty dodaję kurczaka, cukinię, pomidorki oraz ogórka. Delikatnie mieszam wszystkie składniki. 4. Sos: Olej lniany mieszam z sokiem z cytryny, cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sosu do sałatki wykorzystałam Wielkopolski Olej Lniany , który otrzymałam do testowania od firmy SEMCO . Olej jest tłoczony na zimno

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karp po styryjsku 132

marchewki (300g) duży kawałek korzenia selera (250g) 2 łodygi selera naciowego kawałek (100g) środkowej części pora 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku szklanka (250ml) bulionu kilka łyżek soku z cytryny płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu dwa liście laurowe łyżka masła kilka niedużych ziemniaków oraz tarty chrzan – do podania Instrukcje Cebulę siekamy na drobną kostkę. Czosnek zgniatamy w wyciskarce(...)płynie. Przykrywamy naczynie. Od chwili gdy płyn się zagotuje, dusimy warzywa przez 10 minut mieszając co 2-3 minuty. W międzyczasie przygotowujemy karpia. Stronę bez skóry skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie nacieramy pozostałą solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę. Karpia kładziemy na warzywa skórą do dołu na 2-3 minuty. Następnie odwracamy go jednorazowo i nie powtarzamy już

Kulinarna Pokusa
Smażona kaczka z malinami i makaronem 215

duża lub 2 średnie piersi z kaczki (500g) 2 małe marchewki kilka szalotek 180g malin (świeżych lub rozmrożonych) 150ml bulionu sól czarny pieprz świeżo mielony 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 180g makaronu wąskie wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine) Instrukcje Szalotki obieramy i drobno siekamy(...)szalotki oraz marchewkę. Smażymy ok. 2 minuty, po czym zalewamy bulionem. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Dodajemy maliny, imbir i 1 łyżkę soku z cytryny. Dusimy bez przykrycia przez 10-15 minut do otrzymania gęstego sosu, co pewien czas mieszamy. Na kilka minut przed końcem dodajemy 5 łyżek miodu lub syropu klonowego. W międzyczasie przygotowujemy

Kulinarna Pokusa
Wietnamska zupa krewetkowa 208

krewetek (mogą być mrożone, obrane z samymi ogonkami) 1-2 źdźbła trawy cytrynowej 1 średnia papryczka chili 1 duży ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek sosu rybnego dolna i środkowa część szczypioru z cebuli dymki 100g makaronu ryżowego typu wstążki Instrukcje Krewetki obieramy ze skorupek (w przypadku mrożonych będą one zapewne tylko(...)trawę cytrynową, imbir, czosnek i papryczkę chili. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Gotowy wywar przecedzamy przez gęste sito. Dodajemy sos rybny oraz sok z cytryny i ponownie zagotowujemy. Do wrzącej wody dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Jeśli podczas gotowania krewetek pojawi się na powierzchni szum, należy go usunąć. Gotowa zupa powinna

Kulinarna Pokusa
Schab faszerowany śliwkami 216

można je podawać zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno w charakterze przystawki. Schab z tego przepisu podaję najpierw na ciepło z pieczonymi ziemniakami z nutą cytryny i rozmarynu oraz z kolorowymi sałatami. Po ostudzeniu doskonale smakuje jednak również z pieczywem i tartym chrzanem. Schab faszerowany śliwkami 2015-03-27 14:15:49 Dobrze przygotowany i podany(...)łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną kolorowe sałaty Instrukcje Śliwki namaczamy w winie przez 30-60 minut. W międzyczasie oporządzamy schab usuwając z niego typowe łykowate części które pokrywają go z zewnątrz. Następnie używając długiego, ale wąskiego

Kulinarna Pokusa
Jajka w koszulkach z grzybami i szpinakiem 194

masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu z białego wina Sos 2-3 fileciki anchois 4 łyżki oliwy 1 łyżka cytryny 1 łyżeczka kaparów 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii (lub posiekanej świeżej) Do podania świeża francuska bagieta (bułka), najlepiej przypieczona nad tosterem Instrukcje Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy(...)soli, zgodnie z naszymi poradami. Gotowe jajka osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiaru wody. Kapary i anchois drobno siekamy. Mieszamy dokładnie z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką soku z cytryny oraz 1 płaską łyżeczką suszonej lub posiekanej szałwii. Na talerzach rozkładamy szpinak. Umieszczamy na nim grzyby z papryką, a na szczycie – jajka. Całość polewamy sosem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery

Kulinarna Pokusa
Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem paprykowym 126

się przenikają. Do tego dip paprykowy i grzanki. Obiad idealny na świeżym powietrzu. 3 ćwiartki z kurczaka Marynata: Przyprawa do mięsa 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki oliwy z oliwek Sok z 1 pomarańczy 2 ząbki czosnku Dip paprykowy: 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Ćwiatki z kurczaka dzielimy(...)udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy często obracając. Od czasu do czasu możemy smarować kurczaka

VioletoweKucharzenie