osoby): pół szklanki pestek dyni (surowych , niesolonych ) 25 dkg świeżej rukoli (bez grubych łodyg) 4 ząbki czosnku ( zmiażdżone ) 10 dkg sera Asiago ( grubo posiekanego ) skórka i sok z 1 cytryny 3/4 szklanki oliwy z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz Zebrać razem wszystkie składniki. Na dobrze rozgrzaną dużą patelnię (bez tłuszczu) wrzucić nasiona dyni i prażyć przez(...)rumienić i pod skakiwać na patelni ) ; odstawić do ostygnięcia . W blenderze zmielić liście rukoli z prażonymi pestkami dyni i zmiażdżonymi ząbkami czosnku ; dodać ser Asiago , skórkę i sok z cytryny ; stopniowo dodawać oliwę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji . Doprawić solą i pieprzem do smaku wedle uznania . Smacznego. To read this in English, click here: „Everybody pesto. Pesto arugula
Jem więc Jestemporcja to tylko 147 kcal. Podajemy z młodymi ziemniakami. Składniki (2 porcje): 450 g kefiru ogórek długi, lub 4-5 gruntowych duży pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanego koperku sól, pieprz pół łyżeczki cukru Przygotowanie Ogórek obieramy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki oczyszczamy i również kroimy w plastry, Szczypiorek siekamy. Warzywa mieszamy z kefirem, dodajemy(...)cytryny, przyprawy i cukier
e-PrzepisyKulinarneaksamitna z dodatkiem domowych francuskich kluseczek w pełni zaspokoiła mój apetyt :))) Składniki: słoik wiśni dr ążonych (750ml) 1 kisiel wiśniowy cukier do smaku kilka kropli soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie: Wiśnie przelewamy do garnka, uzupełniamy wodą na tyle, ile chcemy uzyskać zupy. Dodajemy cukier (do smaku), kilka kropli soku z cytryny oraz szczyptę cynamonu, który nada
Walijskie Pichceniezmianami. Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) 1-2 cebule 300g surowego boczku łyżka oliwy z oliwek łyżka masła łyżka posiekanego koperku sok z cytryny cukier sól i czarny pieprz Sposób przygotowania: cebule posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażać na małym ogniu(...)Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na GazZapraszam na pyszny kompocik jabłkowo , rabarbarowy z odrobiną kwasku cytrynowego firmy RAFEX :) Składniki : około 4 słodkich jabłek około 4 pałek rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu cukier do smaku szczypta kwasku cytrynowego firmy RAFEX około 1,5 do 2 litrów wody Wykonanie : Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki wycinając gniazda nasienne. Rabarbar umyć i obrać z nitek
Sama słodycz i szczypta chiliwiększe jabłka 1 owoc granatu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamiczny 1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni(...)samym czasie z boku na grillu grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu z miodem. Kiedy pestki nieco zmiękną dodaję ocet balsamiczny, i przecier z chilli (wydaje mi się że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco jeśli ktoś ma) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki
Mechanik grillujeproporcji wyszło mi 28 bez) 2 białka 120 g drobnego cukru (można również zmielić np. w młynku do kawy zwykły cukier bądź użyć cukru pudru) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Bezy - jak zrobić? Żółtka oddzielić od białek. Przygotować drobny cukier - jeśli owego nie posiadamy, rozdrobnić zwykły cukier w młynku do kawy lub blenderze kielichowym(...)cukier, znów ubijać, znów dodawać cukier i tak do skończenia produktu - ubijać do momentu, kiedy masa będzie gęsta i lśniąca, a cukier rozpuszczony. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Chwilę miksować, by produkty się połączyły. Piekarnik rozgrzać do ok. 140 'C (piekę w gazowym, bez termoobiegu). Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, szprycą formować
Moje Qulinariazrobienia ich w swoich domach. To piękny gest, prawda? Upieczcie je dla swoich bliskich i dodajcie zdjęcie tutaj . Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego * 3 czerwone jabłka * łyżka soku z cytryny * pół szklanki brązowego cukru * 2 łyżeczki cynamonu * jajko Przygotowanie : Ciasto pokroić w 2cm paski. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka pokroić w ćwiartki, a później w ósemki, bardzo cienko(...)najlepiej obieraczką do warzyw. Oczywiście zostawiamy skórkę, bo dzięki niej nasze róże będą ładniejsze. Wybieramy czerwone owoce. Tak pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wrzątkiem na 3-5 minut. Wrzątku tyle żeby przykrył nasze jabłka. Jabłka dokładnie odsączamy. Ciasto rozwijamy, posypujemy z jednej strony cukrem z cynamonem, układamy plasterki jabłka, tak żeby trochę zachodziły na siebie i zwijamy
Magiczne Życie MartySkładniki duża główka sałaty lodowej 1 duży kubek ukwaszanej śmietany cytryna garść koperku szczypta soli szczypta pieprzu Sposób Opłukaną i obsuszoną sałatę rozrywamy na mniejsze części, rozkładamy na miseczce, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Na wierzch wykładamy ukwaszaną śmietanę zmieszaną z przyprawami. Całość posypujemy koperkiem. Podajemy nie później niż 10 minut po przygotowaniu, przed podaniem całość mieszamy
Kuchenne aromatyzłoty kolor. Krem 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kartoflanki 3/4 szkl. cukru 0, 5 l. mleka 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta kwasku cytrynowego 1. Z mleka odlać 2/ 3 szklanki, dodać do niego mąki, cukier oraz kwasek cytrynowy, wszystko razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku. 2. Przygotować budyń: do gotującego się
Kuchenne aromatynawet do bezpośredniego wyjadania łyżką ze słoiczka. Jeśli komuś przeszkadzają pestki z malin można dodatkowo sos przecisnąć przez sito. Składniki 1 kg malin 2 szkl cukru pudru sok z cytryny wedle uznania Sposób Maliny starannie płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do miski, miksujemy dokładnie blenderem. Zmiksowane zagotowujemy w garnku wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny. Gotowy sos przelewamy
Kuchenne aromatyżółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 5 kostek sera (1kg) 1,5 szklanki cukru 10 jaj 2 budynie śmietankowe 0,5 litra śmietany 30% 1 cytryna Sposób 1. Wykonanie spodu: z podanych składników zagniatamy ciasto, gotowe rozkładamy na natłuszczoną blachę. 2. Masa serowa: ser zemleć, ucierać razem z cukrem i budyniami śmietankowymi, dodawać kolejno żółtka, białka(...)kolei ubić na sztywną pianę i dodać do, podobnie postąpić ze śmietaną kremówką, którą należy ubić i utrzeć z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy sok z całej cytryny, wszystko starannie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę
Kuchenne aromatyidealnie świeże i chrupkie. Nerkowce uwielbiam ale właśnie te bez dodatku soli. :) Do kupienia TUTAJ . Potrzebujemy: 1 opakowanie herbatników (200 g) 5 jabłek 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 budyń śmietankowy pół litra mleka 4 łyżeczki cukru garść nerkowców Najpierw przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki, ścieramy na tarce o grubych(...)dosłodzić więcej) oraz cynamonem, aż puszczą sok. Sok można nieco odparować lub odlać w razie gdyby wytworzyło się go zbyt dużo. Jabłka ściągamy ze źródła ciepła i wsypujemy galaretki cytrynowe, energicznie mieszamy i odstawiamy na czas rozłożenia pierwszej warstwy herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy warstwę jabłek i przykrywamy go drugą warstwą herbatników. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki
MamaOskarkatylko spróbować albo nie ma dostępu do większej ilości kwiatków. Zdjęcia robione od razu po przelaniu do słoiczka stąd białe pęcherzyki :) Składniki: 100 g kwiatów z mniszka lekarskiego mała cytryna 120 g cukru Kwiatki bez łodyg kładziemy na białych kartkach na godzinę by wyszły z nich robaczki. Zalewamy wodą by przykryło kwiatki i gotujemy 20 minut. Zdejmujemy z ognia(...)zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie kładziemy gazę na sitku i nad garnkiem odcedzamy napar, na końcu dociskamy kwiatki. Do naparu dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, by miód zgęstniał. Przelewamy do słoiczka. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUSkładniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości(...)filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem blacha z folią do pieczenia - układać na folii śledzie składając filety do siebie posypać pieprzem świeżo mielonym
W Mojej Kuchni Lubię