cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:37/266)

Kiszone cytryny, moje ulubione 173

cytryn, 8 łyżek gruboziarnistej soli, łyżka oliwy, 5 listków limonki kaffir, 5 cm kory cynamonu, 5 goździków, 2 listki laurowe, 1/2 łyżeczki gorczycy. Przygotowanie: Cytryny sparzyć i wyszorować szczotką, namoczyć w zimnej wodzie na 2 dni kilka razy zmieniając wodę(...)trakcie moczenia.  Każdą naciąć na krzyż (nie przecinając do końca), a do środka wsypać po łyżce soli. Owoce ułożyć ciasno w słoju. Dodać przyprawy, sok z cytryn i oliwę. W gorącej wodzie rozpuścić 2 łyżki soli i gorącą (nie wrzącą) zalać owoce, szczelnie zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Przed dodaniem do potraw można opłukać

SzczyptaSmaQ
Twister jak z KFC 443

Twister z KFC...Chrupiący, soczysty i aromatyczny kurczak.Zielona, chrupiąca sałata i soczysty pomidor.Kremowy sos z nutą czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.Całość otulona pszenną tortillą.Pyszny

Gospodyni Miejska
kuracja oczyszczająca po Tybetańsku 196

następnie wstawić do lodówki. Zneutralizuje to nieprzyjemne aromaty. Soda działa także na zaschnięty tłuszcz - rozpuszczamy ją w 3 litrach wody i usuwamy zabrudzenie ściereczką. Szczoteczką do zębów zamoczoną w wodzie z sodą można także szorować fugi(...)Cytryna Sokiem z cytryny możemy z łatwością usunąć resztki jedzenia w mikrofalówce, wystarczy zagotować  sok z odrobiną wody i przecierać roztworem zabrudzoną powierzchnię. Sok z cytryny w połączeniu z oliwą z oliwek jest doskonałym preparatem do mycia mebli, a cytryna z octem - do czyszczenia  wyrobów miedzianych. Plasterek cytryny dodany do prania wybiela ubrania.     . Skórka

w mojej kuchni
Najlepsze lekarstwo na przeziębienie. 207

płynnego miodu (najlepiej lokalnego, z pobliskiej pasieki)      Imbir obieramy, kroimy w plasterki o grubości 2-3 milimetrów, wrzucamy do blendera i miksujemy. Cytryny myjemy w gorącej wodzie, kroimy na ósemki, wyjmujemy pestki, dorzucamy do zblendowanego imbiru i blendujemy całość dokładnie. Rozdrobiony imbir i cytryny przekładamy do szklanego naczynia, np. do słoika, dolewamy miód (jeśli jest w stałej

Rozpustne gotowanie
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 168

papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak,  by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody  włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając(...)przestygły. W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos: rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko,  ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając.  Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu

W kuchni Karmel-itki
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 286

galaretki)- olej arachidowy- sok z ½ cytryny- sól wędzona- papryka wędzona- chilli w płatkach- pieprz kolorowy świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż  na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy,  jak przy robieniu faworków. Przekładamy

mojewypiekiinietylko
Konfitura czereśniowa 201

cytryna Wykonanie: Czereśnie myjemy, drylujemy z pestek. Przekładamy do rondla, wsypujemy cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna rond.la Cytrynę, limonkę sparzamy gorącą wodą, trzemy skórkę na tarce, dodajemy do smażonych czereśni. Konfiturę smażymy do wyparowania nadmiaru soku około 3 do 4 godzin pod koniec smażenia wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, limonki

kgwjanczewo
Mus z tuńczyka 162

kostkę i podsmażyć na oleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki

Stare Gary
Domowy majonez 190

temperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju rzepakowego łyżeczka ostrej musztardy szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki) szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta granulowanego czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ciepłej przegotowanej wody Przygotowanie: Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą. Cały czas miksując dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać(...)cytryny i dalej miksować. Nie przerywając miksowania wlewać olej cieniutkim strumieniem. Gdy majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy oleju) dolać wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę oleju. Gotowy majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż tydzień

Kulinarny Pamiętnik
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 171

I love fish. But I realised that I haven't shared any fish recipes for a long time!So today I made salmon with broccoli and

Kulinarna rozmowa
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 181

Mmm, kocham serniki. Uwielbiam rabarbar (tak, tak, wiem. Sezon już się dawno skończył, teraz czas na zupełnie inne dary natury. Ale: przepis jest sprzed dwóch tygodni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lemoniada / Lemonade 149

Składniki /  Ingredients :  0,35 l soku z cytryny) / 0,35 l lemon juice 10 łyżek cukru / 10 tablespoons sugar 1 litr przegotowanej zimnej wody / 1 liter of boiled cold water(...)plasterki cytryny / 2 slices of orange Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: ok. 30 min, chłodzenie: ok. 1 godz., ilość porcji: ok. 10 Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą w naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu wkładamy lemoniadę do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dodajemy plasterki pomarańczy, możemy dodać listków mięty i kostki lodu. Smacznego! ***** First

Projekty ze smakiem
Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem 159

czerwonego wina, wytrawnego sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego majeranku Kompot z gruszek 350 g gruszek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 30 g masła szczypta soli 2 łyżki suszonego berberysu 3 łyżki wody natka pietruszki do posypania Wymieszaj dżem z wodą i winem. Usuń kości z mięsa ale pozostaw skórkę. Opłukaj mięso i osusz(...)folię. Przyrządź kompot. Oczyść gruszki z gniazdek, obetnij ogonki i pokrój w kostkę. Rozpuść masło na patelni i usmaż gruszki. Po minucie dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i berberys. Podlej wodą. Smaż przez 5 minut. Kompot powinień być gęsty, gruszki miękkie ale w całości. Rozwiń mięso z folii i pokrój na plasterki. Ułóż na półmisku. Na wierzchu udekoruj kompotem

codojedzenia
Hummus thats all 185

kmin rzymski , dokładnie razem wymieszane. Składniki: 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka swieżo ugotowanej 1 łyżka pasty tahiny 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki lodowatej wody sok z połowy cytryny sól oliwa z oliwek natka pietruszki słodka papryka Odsączoną ciecierzycę, czosnek, tahine, sok z cytryny wrzucamy do blendera. Miksujemy. Powstaje nam gęsta masa, należy ją rozrzedzić, dolewając lodowata

Lajtkraft food intolerance
Domowa masa cukrowa 299

cytrynyaromat pomarańczowyCukier puder i mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miski.Żelatynę namaczamy w wodzie.Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę wkładamy do ciepłej wody) lub w mikrofalówce. Dodajemy do cukru pudru razem z sokiem z cytryny i aromatem.Zagniatamy masę podsypując w razie potrzeby mąką ziemniaczaną.Masa po wyrobieniu jest od razu gotowa do użycia. Jeśli chcemy wykorzystać ją później zawijamy

Ciastkozercy