cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:46/266)

Zupa cytrynowa 183

cytryna, wyszorowana i wyparzona, najlepsza nie woskowana imbir kardamon, kurkuma śmietana kremowa żółtko kostka rosołowa mąka ziemniaczana ewentualnie groszek ptysiowy lub biszkopty Przygotowanie : Zagotować ok. 1/2 litra wody, dodać startą żółtą część cytryny ( na drobnych oczkach tarki jarzynowej) i uważać aby nie trzeć białej osłonki, bo daje gorycz Dodać szczyptę kardamonu, soli, kurkumy, świeży starty imbir (ok.0(...)szklance zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dodać do zupy, zagotować ciągle mieszając W garnuszku utrzeć żółtko, z 1 małej lub 1/2 dużej cytryny wycisnąć sok Zdjąć zupę z ognia, wpierw wlać sok- wymieszać, kostkę rosołową, potem utarte żółtko i ponownie wymieszać dokładnie by się nie zważyło Możemy podać z groszkiem ptysiowym lub bardziej na słodko z biszkoptami

Proste Potrawy
Najlepsza lemoniada brzoskwiniowa 159

kilka plasterków cytryny – sok z połowy cytryny – kostki lodu Syrop wlewamy na dno dzbanka, dodajemy plasterki cytryny przekrojone na pół, wyciśnięty sok z cytryny i listki mięty. Dzbanek dopełniamy wodą i mieszamy. Przed podaniem wrzucamy kilka kostek lodu. Smacznego! Artykuł Najlepsza lemoniada brzoskwiniowa pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Syrop z kwiatów czarnego bzu 186

wody   mineralnej, ale też doskonale sprawdza się jako dodatek do naleśników i racuszków :) mówiąc w skrócie samo zdrowie :) Składniki: 20 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 litr wody 1kg cukru 2 cytryny Świeże kwiatki czarnego bzu (baldachy) po zebraniu rozkładamy na papierze i pozostawiamy na około pół godziny, by wyszły z niego robaczki. Następnie odcinamy zielone gałązki. Pozostałe kwiatki wrzucamy(...)dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, po czym gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Po tym czasie syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy do górny dnem na około 10 – 15 minut. Dla wszelkiej pewności można jeszcze poddać syrop pasteryzacji tzn. zagotować słoje w garnku z wodą, od zagotowania wody gotujemy

Smakowy Raj
Truskawkowe orzeźwienie 123

wygodnym fotelu. Z samym sobą lub w gronie przyjaciół. Wyśmienita! No to chlup! :) Truskawkowa lemoniada Potrzebujesz: 100g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki miodu ( u mnie miód z mniszka ) 600ml chłodnej wody kostki lodu kilka świeżych(...)truskawek do podania Sposób przygotowania: 1. Truskawki pozbaw szypułek. 2. Owoce zmiksuj/ zblenduj na gładki sos razem z miodem ( ilość zależy od słodyczy truskawek) i sokiem z cytryny. 3. Lemoniadową bazę rozcieńcz wodą i wymieszaj dokładnie. 4. Podawaj z kostkami lodu i pokrojonymi na ćwiartki świeżymi owocami ( wzmocni to smak lemoniady) Smacznego!  Ta lemoniada może być też świetną podstawą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort wiśniowo- śmietankowy z nutką cynamonową 227

upiec osobno (ja tak robiłam), należy wtedy podzielić podane składniki na 3 części.  Składniki: 700 g wiśni 2 łyżeczki żelatyny  sok z połowy cytryny  łyżeczka cynamonu pół szklanki wody  pół szklanki cukru Wykonanie: Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać wodę i cukier, całość podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie do owoców dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny

Krakowskie smaki Ani
Nalewka miętowa (Miętówka konstancińska) 235

źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki: 500 ml spirytusu 500 ml niegazowanej wody mineralnej 5 gałązek mięty cienko skrojona skórka z 1 cytryny 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie: Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, ostudzić i dolać do niej spirytusu. Wymieszać. Do dużego słoja włożyć miętę, skórkę z cytryny, zalać je alkoholem i szczelnie zamknąć

Pasja Smaku
Biały blok 828

płatków kukurydzianych50 g otrębów granulowanych z żurawinąsok z połówki cytrynyW rondelku  zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym oraz margaryną. Zestawić z ognia dodać rodzynki i żurawinę oraz mleko w proszku, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą. Keksówka może być mała wtedy

Monia miesza i gotuje
Syrop z płatków róży 152

nadaje gorzki smak, nie sprawdzałam, odcięłam.Tak przygotowane płatki umyć na sicie pod strumieniem wody - odstawić, żeby obciekły z nadmiaru wody.W garnku zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu wrzucić płatki róży, dodać sok z cytryny - zagotować i gotować jeszcze 7-8 minut.Garnek z syropem przykryć i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.Po tym czasie odcedzić płatki

kolorowotorcikowo
Krem ze szparagów 136

szkl. kremówki łyżka masła 2 żółtka mała cebula sok z cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz WYKONANIE: Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz. Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut. Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je. Szparagi

Kuchnia Beaty
Sałatka makaronowa z łososiem 245

mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka, zalać zimną wodą z dodatkiem soli i odrobiny cukru i gotować do momentu aż będzie miękki (najlepszy jest al dente), przelać zimną wodą i odcedzić.3. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.4. Łososia pokroić w kostkę/ rozdrobnić na mniejsze kawałki. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać.5. W misce wymieszać makaron, kawałki

UgotujmyTo.pl
Hummus klasyczny 96

jednak nagłą potrzebę hummusu muszę spełnić korzystając z tego z puszki, ale gorąco polecam ugotować ciecierzycę samemu. Jest smaczniejsza. Należy namoczyć ją przez noc, a następnie odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować do miękkości (30-40 minut).Składniki:2 szklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)pół szklanki pasty tahini (kupnej lub przygotowanej samemu)sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku100(...)zarumienienia. Następnie zmielić blenderem, bardzo powoli dolewając oleju do otrzymania gładkiej pasty.Przygotowanie:Utrzeć czosnek z solą. Dodać ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, odrobinę oliwy. Utrzeć blenderem do gładkości. Następnie dolewać powoli zimną wodę, aż do uzyskania żądanej konsystencji. (Ilość wody regulować wg własnych upodobań). Pasta powinna być gładka, jednak ja lubię wyczuwalne drobinki ciecierzycy, więc to już zależy

Food Square
Lody sorbetowe z melona 183

sposób na domową produkcję lodów. Składniki na 8 foremek: 500 g melona cantalupa lub miodowego 250 ml wody 125 g ksylitolu lub cukru sok z 1/2 cytryny 3 łodyżki mięty Wykonanie: cukier, wodę i miętę umieścić w garnuszku i gotować około 10 minut, aż powstanie syrop. Gałązki mięty usunąć, a syrop ostudzić miąższ z melona zblendować na gładkie puree, następnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pączki hiszpańskie 219

Z racji tego, że tydzień temu był tłusty czwartek, pokażę Wam jakie słodkości przygotowałam właśnie na ten dzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i

charlotte gotuje
Mazurek z kremem malinowo-porzeczkowym z bezikami 144

miks malin i porzeczki czarnej 0,5 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej +3,4 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny  Beziki ( na około 35-40 małych sztuk): 2 białka 120 g cukru pudru szczypta soli odrobina soku z cytryny opcjonalnie czerwony barwnik Dekoracja: garstka suszonych-liofilizowanych malin/wiśni(...)malinowo-porzeczkowy: 1.Najpierw przygotować frużelinę: 2. Owoce podgrzewać w małym garnuszku, na wolnym ogniu z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy aż owoce puszczą sok, maliny się rozpadną a syrop owocowy znacznie zgęstnieje. 3. Dodajemy do owoców rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy od czasu do czasu. 3. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i czekamy aż napęcznieje- zajmie to kilka

KreatywnePiny
BABKA CYTRYNOWA 160

masłakilka kropel ekstraktu waniliowegoskórka starta z 1 cytryny200 g mąki2 jajka0,7 szkl.cukruszczypta soli moskiej Kamis1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl joguru naturalnego2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową

Z Majeczką w kuchni