cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:48/266)

Dżem z dyni 191

szklanką wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby dynia przywierała do dna, to należy dodać wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy dynia była już miękka, by dżem miał gładką konsystencję.2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając.3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy

Kuchnia domowa Ani
Tort z jagodami 167

proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru,  6 jajek, Krem: 400 ml kremówki,  0,5 szklanki cukru,  300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody,  1/2 soku z cytryny,  40 g wódki,  16 g cukru waniliowego. Przygotowanie:Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana wodą - wtedy biszkopt jest pulchniejszy

Aga w kuchni
Wspaniała sałatka rosyjska 213

piersi z kurczaka 400 gram ziemniaków 200 gram marchwi 150 gram zielnego groszku – mrożonego 150 gram szynki gotowanej ½ szklanki majonezu 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody 6 jajek ugotowanych na twardo Sok z cytryny Sól Pieprz 3 – 4 ząbki czosnku Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach(...)majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy żelatyna będzie stygła, przygotowujemy formę. Keksówkę ( góra około 30 cm ) wykładamy wewnątrz folią aluminiową. Przestudzoną żelatynę dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy lecz robimy

Smaki Ewy
Baklava 360

Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia. Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 7-10 min, aż lekko zgęstnieje. Wyjmujemy korę cynamonu i odstawiamy

Malinowe Pocałunki
Domowy sok imbirowy 208

imbirowy sok do herbaty i nie tylko. Mi smakuje także rozcieńczony wodą. Można wspomagać się nim podczas przeziębienia i rozgrzać po długim zimowym spacerze. Jeśli dodacie do niego sporą ilość cukru otrzymacie gęsty syrop. Mi zależało na jego właściwościach prozdrowotnych, dlatego dodałam do soku tylko sok z cytryny i miód. Moja wersja jest dość pikantna, niezbyt słodka, bo takie napoje

Ze smakiem i z pasją
Sos korzenny, Heniek 181

marchew 1 cebula 1 mały por 1 mały seler ½ kromki chleba na zakwasie 1 filiżanka bulionu warzywnego (woda+kostka) kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka goździków kilka łyżek wina czerwonego (lub więcej) 1 łyżka startej skórki z cytryny sól, pieprz sok z cytryny do smaku 1 mała paczka rodzynek Pokrój pora w plasterki. Pozostałe warzywa drobno posiekaj(...)podsmaż. Następnie zalej bulionem, dodaj chleb, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, wino, skórkę z cytryny i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli potrzeba, dodaj wody). Gdy warzywa już trochę zmiękły, dodaj rodzynki i duś jeszcze chwilę.   Troje sprzedawców samochodów zostaje wystawionych na próbę uczciwości i lojalności. Czy ich kolega po fachu, Heniek

Qlinarnie i Qlinarnie
Syrop truskawkowo rabarbarowy 141

brzuszki moich dzieci.   Przepis cytuję: Składniki: - 1,5 kg mocno dojrzałych truskawek; - 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej odmiana malinówka); - 1 kg cukru; - 600 ml wody; - 2 łyżeczki soku z cytryny   Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie(...)garnka dolewamy wodę i ustawiamy go na małym ogniu. Owoce gotujemy około 30-40 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Po tym czasie sok zlewamy dwukrotnie przelewając go przez drobne sito (odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie owoce do innego naczynia – powstanie z nich pyszny dżem). Jeśli chcecie, aby sok służył Wam zimą przelejcie

dom-agi.pl
Nalewka cytrynowa ( Classic ). 100

Składniki : 8 cytryn 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki cukru 3 szklanki wody Sposób wykonania :   W odę zagotuj z cukrem, wystudź. Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, osusz. Zetrzyj z nich skórkę na tarce o małych oczkach. Wyciśnij sok z cytryn, usuń pestki. Do czystego słoja wsyp otartą skórkę , wlej wyciśnięty sok, wodę z cukrem i spirytus, wymieszaj. Słój zamknij

Przepisy i porady kulinarne
Wyśmienite ciasto jogurtowe na kaszce z syropem cytrynowym 376

jest bardzo wilgotne i mimo to pulchne. Gorąco polecam Wam ten przepis. Następnym razem przygotuje ciasto z syropem pomarańczowym.     Syrop: 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny   Ciasto 1 szklanka kaszki manny 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jogurty typu(...)greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego 3 jajka 3 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia     Przygotować syrop: Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić do wystudzenia.   Żółtka ubić z cukrem, dodać kaszkę, jogurt, mąkę , olej, proszek do pieczenia i sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić

Jadło i czytadło
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 185

porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan - 1 cytryna - mały pęczek mięty - 400g makaronu kolanka Chifferi Podravka - olej, masło - s&P W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej niż podano na opakowaniu, ponieważ później makaron dorzucimy do boczku). W międzyczasie boczek drobno(...)czasie posiekać miętę. Kiedy boczek uzyska złocisty kolor, dodać mrożony groszek i mocno potrząsnąć patelnią. Po minucie dodać śmietanę i posiekaną miętę. Makaron odcedzić, zostawiając nieco ugotowanej wody. Makaron dodać do boczku. Cytrynę przekroić na pół i dodać sok do makaronu. Kiedy całość zacznie bulgotać, zdjąć patelnię z ognia. Ważne jest to, aby sos miał kremową i gładką konsystencję. Jeżeli

CookYourself
Mini Serniczki Na Ciasteczkowo-Kokosowym Spodzie w dwóch wersjach Pijane z Adwokatem i Trzeźwe Klasyczne z Czekoladą 420

sera białego półtłustego (2 kostki) 150 g jogurtu naturalnego gęstego (użyłam Bacoma) cukier ( zabijcie mnie, nie ważyłam, dodawałam do smaku) sok z połowy cytryny 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczona w minimalnej ilości wody) *40 ml likieru Advocaat Dalkowski Ja idę na lenia(...)kostki sera wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Dodaję jogurt i cukier i sobie miksuję. Miksuję, próbuję i dosypuję cukier. Potem tylko sok z cytryny. Żelatynę namoczyłam w kilku łyżkach wody, odstawiam do napęcznienia, potem podgrzewam w mikrofalówce, mieszam, rozpuszczam i teraz tak. Do miseczki z żelatyną dodaję po łyżce masę serową. W sumie dwie łyżki

Blondynka Gotuje
HUMMUS DYNIOWY- REWELACJA 193

oczyszczonej- 3/4 szklanki pasty tahini- 3 ząbki czosnku- 2 łyżeczki ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki- sok z 1/2-1 cytryny- szklanka puree z dyni*- sól- ok.1/4 - 1/2 szklanki zimnej wody- chili (nie trzeba)* puree z dyni:Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię umieszczamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia(...)minut, do miękkości (u mnie 40 minut), uważając na kipiącą pianę. Cieciorka musi być miękka, sprawdzamy to rozduszając ziarno.Ugotowaną ciecierzycę przepłukujemy dokładnie w zimnej wodzie, dodajemy do niej pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, szczyptę soli oraz przyprawy i miksujemy na gładką, gęstą masę (używam do tego ręczny blender). Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy puree z dyni, miksujemy. Następnie

Smaczne Zdrowe
Jak zrobić lukier 323

Składniki : 2 białka 3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Odmierzyć niepełne 3 szklanki cukru  W miseczce utrzeć ( nie ubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka(...)pierniczki czy babeczki. Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty :) A to mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta.Składniki : 1 szklanka cukru pudru około 2 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Do odmierzonego cukru dodaje wpierw 1 łyżkę wody i dokładnie ucieram Wkraplam sok, wsypuje mąkę ziemnaczaną i ponownie ucieram Jeśli konsystencja lukru

Proste Potrawy
PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM 215

jajko – 3 szt NADZIENIE: * wędzony łosoś – 200 g * kremowy twarożek – 200 g * chrzan – 2 łyżki * koperek – 1 pęczek * sól, pieprz, sok z cytryny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę gotujemy z masłem, a kiedy całkowicie się rozpuści wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, zaparzając ciasto – ciasto musi odchodzić od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia, studzimy(...)pieczenia., Pieczemy do zrumienienia ( ok. 25 minut ) w 200C, studzimy, przecinamy. NADZIENIE: Twarożek miksujemy z pokrojonym łososiem, koperkiem i chrzanem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, chłodzimy. CAŁOŚĆ: Wystudzone ptysie napełniamy musem łososiowym i posypujemy jeszcze delikatnie świeżym koperkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Surówka z topinambura i marchewki 252

cytryny szczypta soli cukier do smaku lub miód orzechy włoskie lub pistacjowe zielenina do przybrania Wykonanie: obrać topinambur, marchewkę i jabłko. Topinambur zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny lub octem, by nie ściemniał. Zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Posiekać orzeszki pistacjowe doprawić olejem, szczyptą soli i cukrem, bądź miodem i sokiem z cytryny. Posypać orzeszkami i zieleniną. Podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!