 Tort z kremem czekoladowym i  orzechowym /Tort z kremem  z syropu z brzoskwiń 182
Tort z kremem czekoladowym i  orzechowym /Tort z kremem  z syropu z brzoskwiń 182łyżeczka proszku do pieczenia Masa na krem: syrop z brzoskwiń w puszce 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3/4 kubka wody 1,5 kostki masła dodatkowo: sok z 1 cytryny dżem malinowy lub inny brzoskwinie z puszki parę garści prażonych płatków migdałowych Wykonanie: 1. Jajka razem z cukrem miksujemy na puszystą(...)ożem nacinamy brzegi tortu na głębokość około 2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować i zdecydowanym ruchem ciągnąć oba końce. 6. Każdy placek nasączamy wodą wymieszaną z sokiem cytryny. Na pierwszy placek nakładamy krem, zakrywamy drugim plackiem który nasączamy i nakładamy krem oraz dżem malinowy, lub inny, wedle upodobania. Zakrywamy 3 plackiem, nasączamy i cienko rozsmarowujemy
Mój pomysł na Torcik owocowy a'la kopiec kreta 167
Torcik owocowy a'la kopiec kreta 167SKŁADNIKI: biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną(...)tortów ze sklepu redcoon.pl Użyłam 2 blaty do zrobienia mojego torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty.Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny. Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam
Aga w kuchni Drożdżóweczka z jabłkami 160
Drożdżóweczka z jabłkami 160duża łyżka miodu ( jak jabłka są kwaśne to więcej ) Lukier : - pół szklanki cukru pudru - 2 duże łyżki przegotowanej wody ( dolewać powoli bo może wystarczy 1 łyżka ,zależy od jakości cukru ) - 1 łyżka soku z cytryny Na patelnie wrzucamy masło , jabłka , cynamon i miód ,dusimy 10 - 15 minut ,odstawiamy ,dajemy sok z cytryny mieszamy ,posypujemy mąką ziemniaczaną ,mieszamy(...)minut po czym wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut . Robimy lukier , wsypujemy cukier puder dolewamy stopniowo wodę i sok z cytryny , mieszamy a raczej ucieramy aż będzie gładki i błyszczący. Jak ciasto jest już "rumiane "wyciągamy na kratkę do ostygnięcia ,jeszcze letnie polewamy lukrem . smacznego
Wypieki Rene Bezglutenowa tarta z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami 228
Bezglutenowa tarta z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami 228mascarpone - 20 ml wody - 4 g żelatyny - 3 łyżeczki cukru pudru Składniki na żelkę: - 100 ml wrzącej wody - 6 g żelatyny + 15 ml gorącej wody - sok z 1/4 cytryny - 15 g cukru - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo 500 g jeżyn i kilka listków mięty do dekoracji. Forma do tarty 25 cm. Ciasto. Zaczynamy od spodu naszej tarty. Do blendera wrzucamy(...)wykładany na galaretkę, wyrównujemy i układamy na niej jeżyny. Następnie wkładamy do lodówki i bierzemy się za żelkę. Żelka. Żelatynę rozpuszczamy w 15 ml gorącej wody, a następnie łączymy z wrzątkiem, z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy aż cukier się rozpuści i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy przygotowana żelka wystygnie (będzie płynna) wyciągamy tartę z lodówki i pędzelkiem
Kuchenne Wariacje Bóbmus czyli humus z bobu, Polska Bułka 318
Bóbmus czyli humus z bobu, Polska Bułka 318smaków, może go spokojnie pominąć. Składniki: 1,5-2 szklanki ugotowanego, obranego bobu 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki tahiny sok z 1 lub 2 cytryn (ewentualnie ocet winny) sól ½ szklanki zimnej wody opcjonalnie: kumin Zblenduj bób, czosnek, tahinę i sok z cytryny. Dopraw solą (i ewentualnie kuminem). Dodaj zimną wodę i blenduj, aż powstanie dość gęsta, gładka pasta
Qlinarnie i Qlinarnie Sałatka owocowa 247
Sałatka owocowa 247witamin - świetny zamiennik dla słodyczy. Dzieciaki ją uwielbiają :)SKŁADNIKI 1 pomarańcza2 jabłka2 gruszki 2 banany kiść winogron1 granatsok z cytryny 1/4 szklanki wody3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIEObieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy.Do miski wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone
Moje Kuchenne Rewelacje Pasztet z owoców i kurczaka 241
Pasztet z owoców i kurczaka 241piersi kurczaka 2 jabłka 2 gruszki 2 brzoskwinie 6 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 goździki 1 kawałek cynamonu 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 cytryny sól, pieprz 600 ml wody 3-4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Wykonanie. Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować
Kulinarny karnet Christophera Ciecierzyca z cukinią 185
Ciecierzyca z cukinią 185Expresowe,bardzo proste,wrecz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii.Jesli masz ugotowana ciecierzyce pod reka zrobisz je w niecale 10 minut.Warto wykorzystac ostatnie cukinie do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Na Dzień Kobiet pyszna kawa zamiast tulipana 170
Na Dzień Kobiet pyszna kawa zamiast tulipana 170zachwycającą smakiem i wyglądem : Gruszkowo-waniliowa latte Składniki: Kawa: 150 ml mleka espresso cukier (opcjonalnie) Mus gruszkowo-waniliowy: dojrzała gruszka pół szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Pół laski wanilii odrobina wody Do dekoracji: bita śmietana starta czekolada Tak duża ilość składników może nieco przerażać, ale naprawdę kawa jest prosta w przygotowaniu! Należy zacząć od przygotowania musu gruszkowo-waniliowego(...)Dokładnie obieramy gruszkę, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy owoc dość drobno i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny, cukier i laskę wanilii , zalewamy odrobiną wody (mniej niż pół szklanki). Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej pół godziny – cały czas pilnujemy, aby gruszka się nie przypaliła. Gruszka powinna być bardzo miękka . Jeśli chcemy uzyskać idealnie gładki mus, wyciągamy laskę wanilii
Moja smaczna kuchnia Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką 275
Sernik na zimno, jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką 275tortownicę o średnicy 25 cm. Dobrze docisnąć i wstawić do lodówki na minimum 30 min.2. Gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki i włożyć do rondelka. Zalać wodą i dodać sok z cytryny, cynamon, goździki i tyle cukru, żeby woda była słodka. Gotować do momentu aż zrobią się „al dente”, czyli przestaną być twarde, ale jeszcze nie będą
UgotujmyTo.pl Lukier królewski: tradycyjny i wegański 310
Lukier królewski: tradycyjny i wegański 310przez długi czas. Jeśli macie obawy co do użycia surowego białka, można je zastąpić wodą odsączoną z ciecierzycy konserwowej. Lukier wychodzi tak samo dobry, jak ten na białku. Polecam :) Tradycyjny lukier królewski: 1 białko 200-300 g przesianego cukru pudru kilka kropel soku z cytryny (bez pestek i miąższu) Przygotowanie: Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem, następnie oddzielić białko od żółtka(...)lukier królewski: 4 łyżki schłodzonej wody z puszki po ciecierzycy konserwowej (3-składnikowej: ciecierzyca, woda, sól) 200-300 g przesianego cukru pudru kilka kropel soku z cytryny (bez pestek i miąższu) Przygotowanie: Wodę po ciecierzycy wlać do misy miksera, dodać przesiany cukier puder (na początek 200 g) i kilka kropel soku z cytryny. Miksować na najniższych obrotach
Domowa Cookierenka Agi Syrop z kwiatów dzikiego bzu 176
Syrop z kwiatów dzikiego bzu 176jestem bardzo zadowolona. Powstały wspaniałe naturalne syropy, a teraz czas na nalewki i kto wiec co jeszcze.... Składniki: 120 baldachimów kwiatów dzikiego bzu 2 kg cukru 6 cytryn 4 litry wody 1. Po przyniesieniu bzu do domu obcinamy nożyczkami grubsze łodygi. Kwiaty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 24 godziny alby puściły sok. 2. W dniu następnym odcedzamy
Apetyczna babeczka Chleb z figą i orzechem włoskim 217
Chleb z figą i orzechem włoskim 217pszennej 2 łyżeczki soli 4 dag świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 34 łyżki masła, roztopione 3-4 łyżki mleka w proszku 2-3 łyżeczki soku z cytryny 450 ml wody, 2 niepełne szklanki Dodatki: 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 1/2 szklanki pokrojonych kandyzowanych fig 5-6 łyżek otrębów żytnich 1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić z cukrem(...)połową szklanką ciepłej wody, odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły.2. Na patelni prażymy przez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami, odstawiamy do wystudzenia.3. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, mleko w proszku, masło, sok z cytryny oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, dodajemy figi i prażone otręby z orzechami. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce
Apetyczna babeczka Torcik śmietankowo- orzechowy 200
Torcik śmietankowo- orzechowy 200wody zimnej tłuszcz do formy Krem śmietana 36% - 700 ml cukier puder- 3 łyżki śmietan fix- 3 opak orzechy włoskie mielone- 3 łyżki Poncz 1,5 szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte - 4 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem
Kuchnia Danusi Kurczak na niedzielny obiad 253
Kurczak na niedzielny obiad 253szklanki wody wykonanie: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Każdą nóżkę doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy odrobina oliwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny, rozcięte na pól laski wanilii, miód, kurkumę, cynamon. Wszystko zagotowujemy. Do naczynia z kurczakiem kładziemy liście laurowe i wanilię wyłowioną z garnka oraz wlewamy część przygotowanej mikstury
Przysmaki Karolki