Dzień dobry! Chciałabym Wam przedstawić jesienne, aromatyczne risotto, ze sztandarowymi darami jesieni - grzybami i dynią, z dodatkiem szałwii i cynamonu. Risotto jest sycące i rewelacyjnie rozgrzewające, w sam raz na jesienne chłodne dni. Przygotowałam je z suszonych prawdziwków, których miałam jeszcze zapas z zeszłego roku oraz z dyni Hokkaido. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćkaczkę karmelową z sosem pomarańczowym. DRUGIE MIEJSCE Magda za szarlotkową kawę. TRZECIE MIEJSCE Justyś za warzonkę. CZWARTE MIEJSCE Cake Caprice za domowy Baileys. PIĄTE MIEJSCE Ona za lasagne z cynamonem. Serdecznie gratulujemy i czekamy do poniedziałku na Wasze dane do wysyłki, piszcie na poracoszjesc@gmail.com _____________________________________________________ Zbliżają się święta i nie da się tego ukryć. Mikołaj zaraz zacznie chodzić i rozdawać prezenty
Pora coś zjeśćDrożdżowe racuchy z bananami Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju cukier wanilinowy (0,5 - 1 opakowanie) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki cukru 40g drożdży 2 duże banany Wykonanie: - składniki dokładnie wymieszać, drożdże rozkruszyć i zmieszać z resztą składników, powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - banany pokroić w dość
Smakołyki BerenikiLatte macchiato podawane jest zazwyczaj w przezroczystej szklance, w której ładnie wyeksponowane są wspomniane warstwy napoju. Dla wielbicieli słodkiej kawy, napój można dosłodzić do smaku, a pianę udekorować kakao, cynamonem lub startą czekoladą. Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia
Smakołyki Berenikiopłukałam. Wydrylowałam je. Następnie wrzuciłam do rondelka, razem z powstałym z nich sokiem, który puściły przy drylowaniu. Doprowadziłam do wrzenia, wsypałam cukier i smażyłam do zgęstnienia. Pod koniec dodałam cynamonu, wymieszałam. Gorącym sosem polewałam upieczone gofry. Smacznego
W kuchni Karmel-itkicukinii (powinny być wąskie) 2 szklanki wody (dałam jedną) szklanka soku z ananasa (dałam dwie - soku z kartonika) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 goździki mała laska cynamonu skórka i sok z 1 cytryny Cukinię obrałam, umyłam, odkroiłam końce i pokroiłam w plastry centymetrowe. Wydrążyłam pestki. Składniki, prócz cukinii i skórki z cytryny, zagotowałam, włożyłam cukinię do wrzątku
W kuchni Karmel-itkimamy obecnie okres grzybów i owoców idealnie nadających się do suszenia. No, i nie zabrakło też wszelakich testów i egzaminów. Eksperymentów nigdy dość! CYNAMONOWE CHIPSY JABŁKOWE /autorski;/ 1 opakowanie cynamonu w proszku 1 litr gorącej wody 1 kg cukru Całość zagotowujemy, mieszając aby cukier dokładnie się rozpuścił. Studzimy. Jabłka obieramy, według uznania i upodobania. Zalewamy ostudzonym syropem i zostawiamy
W kuchni Karmel-itkidość, wręcz przeciwnie, pragnę więcej i więcej dyniowych doznań. KORZENNY DŻEM DYNIOWY /autorski;/ 3kg obranej dyni 1,5 kg cukru 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) 1-2 łyżeczki cynamonu 3 całe goździki imbir, kardamon, Dynię pokroiłam w mniejszą kostkę, aby szybciej się rozpadła podczas smażenia. Zasypałam cukrem, dodałam przyprawy i tak długo gotowałam, aby płyn puszczony przez dynię, w większości odparował
W kuchni Karmel-itkidziś zapragnęłam tego błogiego stanu. Zapraszam więc na podróż do serca Indii. Smacznego! CHAI MASALA. /źródło: sieć;/ 2 kubki wody 2 kubki mleka 3 łyżeczki herbaty Assan 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiry 3 ziarenka pieprzu Zagotowałam wodę z herbatą oraz wszystkimi przyprawami. Do gotującego się naparu wlałam ostrożnie mleko. Całość
W kuchni Karmel-itkistwierdzam, że z ryżem komponowałyby się o wiele lepiej. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE /autorski;/ dla 1 osoby szklanka czerwonego wytrawnego wina 5-6 świeżych daktyli 1 laska cynamonu 1 gwiadka anyżu sok z 1/2 pomarańczy 2 goździki po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu Wino wlałam na małą patelnię, dodałam wszystkie przyprawy i zagotowałam. Gotowałam, aż wino
W kuchni Karmel-itkiImportuje się ją aż z Jawy, Singapuru czy Gujany. W Indiach - podawana jako przystawka do ryb, kiedy zmiesza się ją z curry. W Brazylii - gotowana w winie, z dodatkiem cynamonu i kardamonu - przemienia się w wyborny deser. A ja, Karmel-itka... Zrobiłam z niej pudding. Lecz nie byle jaki! Niesamowicie lekki, kokosowy - na kokosowym mleczku, podany z musem z banana
W kuchni Karmel-itkiwystępujące. Barwne opisy są tak szczegółowe, aż czytelnik sam może sobie wyobrazić tę cudowną woń, ten oszałamiający smak. Ale dominującym zapachem, który towarzyszy każdej karcie książki, jest cynamon i woda różana. Pojawia się tak często wzmianka o tych woniach, aż na końcu wydaje się, że rzeczywiście podczas czytania można było je poczuć. Książka napisana ze smakiem, lekko i przystępnie
W kuchni Karmel-itkiwyciskam z osadzonej na materiale papki. Mleko przechowuję w lodówce do 2 dni , później kwaśnieje. Z papki, za radą z bloga , zrobiłam smarowidełko. Papkę migdałową zmieszałam z miodem i cynamonem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJABŁKIEM. / w oparciu o przepis : ILLUCUCINA / na 12 muffinek 210 g pasty tahini 170 g płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu (sproszkowanego) 0,5 łyżeczki imbiru 10 miękkich daktyli pokrojonych w kostkę 2 małe jabłka lub 1 większe 250 ml chudego mleka (w oryginale - jabłkowy sok ) Tahini
W kuchni Karmel-itkipachnące sianko. Opłatki kupione, wszystko przygotowane. Choinka piękna, elegancka, stoi w centralnym miejscu. Pyszni się swoim wyglądem, odziana w aromatyczne plastry pomarańczy, chrupiące pierniczki, brzęczące dzwoneczki i pachnące laski cynamonu na wstążeczce. Jednak czasem o czymś się zapomni. Na przykład o piernikach. I co wtedy? EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. / źródło: magazyn Moje Smaki Życia / 500 g mąki pszennej
W kuchni Karmel-itki