cukru 2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru brązowego 185 g miękkiego masła 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 szklanki śmietany 12% 2 jajka Sposób przygotowania: Cukier wymieszać z wodą i gotować ,aż się rozpuści. Gruszki obrać , usunąć pestki, przekroić na połówki i gotować
Słodkości i nie tylkosię przede wszystkim z blinami. Czasami udaje się na wsi namówić kolegę Johna żeby je usmażył a musicie wiedzieć, że robi najlepsze :) Wcinamy je najczęściej ze śledziem doprawionym cynamonem, kwaśną śmietaną i szczypiorkiem - są przepyszne ! Jednak ja próbuję tę mąkę wykorzystać także do innych potraw - piekłam już na przykład ciasto gryczane z nektarynkami , jabłecznik na gryczanym biszkopcie , muffinki z budyniem
Smaczna Pyzaprzed świętami kruche ciasteczka w różnych smakach i formach bo towarzystwo u nas mało popierniczone. Rzadko przygotowuję pierniczki ponieważ nie bardzo ma kto potem je jeść. Ale orzechy czy cynamon to też świąteczne zapach i smaki więc orzechowe ciasteczka już gotowe i polecają się na święta. Upieczcie je sobie koniecznie bo są bardzo kruche i smaczne. Ja jednego dnia zagniotłam
Smaczna Pyzałyzżi cukru - 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka - 40 dag miąższu dyni - galaretka pomarańczowa - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/4 łyżeczki mielonych goździków - 1/2 szklanki soku pomarańczowego Przygotowanie: Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz obie mąki. Białka
Zainspirowana w kuchniuruchomić małą produkcję pierniczków :) Składniki: - 125 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki płynnego miodu - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodóki na 30 minut
Zainspirowana w kuchniPolecam nakładanie małych porcji bo ja nałożyłam za dużo i wyszły mi dość spore ciasteczka. Składniki: - 3 białka - 50 g mąki pszennej - 70 g cukru pudru - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 C i pieczemy a raczej suszymy około 40 minut
Zainspirowana w kuchninastępnia odcedzamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto, które leżakowało w zamrażarce. Pieczemy w 180 C przez około 1 godziny na złoty kolor
Zainspirowana w kuchnideserów. Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi . Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie" :) 2,5 kg jabłek - najlepsze gatunki to: Szare Renety, Antonówki, Papierówki
Grunt to przepis!delektować się dietetycznym deserkiem:) Jego dodatkową zaletą jest różnorodność, którą zapewniają dowolnie wybrane owocowe dodatki i smaki serka homogenizowanego, jak również wzbogacanie samego ciasta łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika bądź kropelką dowolnego aromatu do ciast. Dzięki temu taki deser szybko się nie znudzi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni. Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajabłkowego ciasta. Smacznego! Słodki Cwaniak Składniki (na dużą blachę: 25x35cm): grupa I 3 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu grupa II 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 5 jaj dodatkowo: 7-8 jabłek Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Składniki z grupy I wymieszać ze sobą. Składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKupca) 1 szklankę otrąb pszennych 1 szklankę otrąb owsianych 2 jajka 1 serek homogenizowany 2 łyżki powideł śliwkowych 1 szklankę soku jabłkowego garść suszonej żurawiny garść rodzynek 1 łyżeczkę cynamonu Płatki owsiane zalałam sokiem jabłkowym, odstawiłam na kilka minut a następnie dodałam do nich wszystkie składniki i dokładnie wymieszałam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam uformowane
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu ponieważ nie miałam okazji używać tej przyprawy i bałam się ze smakiem przypomina cynamon za którym nie przepadam. Jednak przyprawa smakowo przypadła mi do gustu i nadała serniczkowi wspaniałego aromatu. składniki: 1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 3/4 szklanki cukru pudru
Monia miesza i gotujepaszteciki z łososiem, bo jeszcze jedna paczka leży w zamrażalniku, ale ostatecznie wyszła wersja z jabłkami. Owoce doprawiłam moim nowym odkryciem, czyli przyprawą do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków). Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia. Składniki na 8 sztuk: Opakowanie
Fabryka pomysłówsztuk: 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru 0,5 szkl. oleju 3 łyżki mleka 3 jajka 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 0,5 szkl. wiórek kokosowych 1 duża, starta na grubych oczkach marchewka Szczypta soli Cukier waniliowy Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem
Fabryka pomysłów