Można zrobić ser ziołowy, dodając ziół prowansalskich. Można zrobić ser paprykowy, dodając sproszkowanej słodkiej papryki, przy okazji zyskując fajny kolor. Kolor można też podkręcić dodając odrobinę kurkumy. Można dodać curry. Sosu sojowego, pieprzu, papryki ostrej. Można dodać co się chce i co kto lubi, do tego służy dobra baza, żeby można było ją na wiele różnych sposobów bez szwanku modyfikować
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMango jest owocem o szerokim zastosowaniu. Sproszkowane zielone mango czyli amchur to bardzo popularna przyprawa w kuchni indyjskiej. Z dojrzałych owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw. Ususzone i zmielone dojrzałe mango pięknie zabarwi lukier i nada ciekawy smak deserom. Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataudka sól pieprz szczypta curry indyjskiego 1 ząbek czosnku oregano szczypta papryki suszonej oliwa 1 dynia hokkaido 300 g brukselki 3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami i solą, skropić oliwą posypać posiekanym czosnkiem i odstawić na ok godzinę. Dynię przekroić na kilka części posmarować oliwą, posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Udka ułożyć
Gotowanie jest łatweudka sól pieprz pół łyżeczki curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz ziołowy staropolski szczypta chili w płatkach 2 łyżki oliwy Udka umyć, i wyluzować od kości . Zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami. W naczyniu przygotować marynatę z przypraw, oliwy, octu i sosu sojowego. Namoczyć i otoczyć porządnie w marynacie i odstawić na 2-3 godziny. Przełożyć
Gotowanie jest łatwemakaronu rigatoni 500 g mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu szczypta przyprawy tureckiej lub innej do mięs z nutką curry szczypta papryki słodkiej 1 łyżka natki pietruszki biały sos 1 łyżka masła 1/2 cebuli 2 łyżki mąki 2 szk mleka szczypta imbiru sól pieprz jajko Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić i wypłukać pod zimną bieżącą wodą. Mięso
Gotowanie jest łatwełyżeczki papryki wędzonej - suszone 2 malutkie papryczki peperoni z Kamisa - sok z połowy wyciśniętej cytryny - sól, pieprz dla smaku - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/5 szklanki bulionu (ja dodałam bulion curry, który robiłam w tym samym dniu) - ok. 10 plastrów żółtego sera - kostka sera pleśniowego blue 100g CIASTO: - 1 szklanka mąki zwykłej ;) - 1 szklanka mąki razowej - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki
dlaSmaQfilet z kurczaka - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - imbir świeży - 2 małe cukinie - 4 czubate łyżki puree z dyni Hokkaido - 100 ml wody - kiełki lucerny do ozdoby - łyżka curry indyjskiego - sól W rozgrzanym rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek, cukinię, cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy
SMYKWKUCHNIkoperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 100 g pistacji, po łyżeczce miodu, sosu sojowego, musztardy, curry, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Niezłe cięcie w kuchni zapewnią noże Victorinox do kupienia w Ostrym Sklepie . Przygotowanie: Zmiksować wszystkie składniki sosu pistacjowego, odstawić
SzczyptaSmaQbardziej wilgotny i kruchy. Polecam serdecznie. Składniki: 2 podwójne piesi z kurczaka 8 plastrów ananasa 8 plastrów sera 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól pieprz slodka papryka curry olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi umyć, osuszyć, podzielić. Ja oddzielam polędwiczki i smażę oddzielnie dla córki (córka nie przepada za ananasem). Każdą pierś przeciąć wzdłuż na 2 płaty. Każdy
na moim stole...jest przecież proste. Potrzebujemy pierś z kurczaka (lub kilka sztuk w zależności od potrzeb). Mięso nacieramy olejem, posypujemy solą, pieprzem, majerankiem ale może być też kurkuma lub gotowe curry. Pieczemy 2 godziny w 150 st. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić mięso na noc aby powoli stygło w piekarniku. Dzięki temu środek będzie bardzo miękki. Smacznego
prawdziwe jedzeniewody 1 kostka bulionu wegańskiego oliwa z oliwek cynamon 1 łyżeczka chilli 2-4 łyżeczki (fajnie sprawdza się bardzo ostra pasta z papryki) curry 1 łyżeczka sól 1/2 - 1 łyżeczka Przygotowanie ( 30-40 minut bez pieczenia) - dynię przepoławiamy, łyżką pozbywamy się pestek a następnie kroimy ją na półksiężyce. - półksiężyce układamy
Pora na pora i pomidoramakaronu nitki - 1 brokuł - 1 mały słoiczek zielonych oliwek - 2 średnie makrele wędzone - 250 g sera żółtego sos - 1 mały jogurt naturalny - 2 łyżki majonezu - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - 1 łyżeczka pieprzu białego - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka papryki ostrej - kilka kropli magii - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka musztardy - sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Wszystkie podane
Zainspirowana w kuchnisosie kryje się cała rozgrzewająca moc tego dania! Do przygotowania 2 porcji gulaszu potrzebujemy: – 1 słodkiego ziemniaka – 2 małe marchewki – 1 małą cukinię – sól, pieprz, curry (i inne przyprawy które lubicie) – śmietankę owsianą 8% – 1 łyżkę oleju do smażenia Warzywa myjemy, obieramy (w razie potrzeby) i kroimy w sporą kostkę. Podsmażamy w rozgrzanym garnku
Szybko Tanio Smaczniejuż wspomniałam bardzo lubię kuchnię azjatycką, dziś moja własna koncepcja tajskiego curry. 2 piersi z kurczaka 1 limonka - otarta skórka i sok 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 cebula, drobno posiekana 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru 1 mała papryczka chili 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren sezamu 200ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka mini kukurydza
Codzienne GotowanieDziś nie będzie o gotowaniu, choć przyrządziłam bardzo dobre wegetariańskie curry, ale o... wiośnie! Tak, tak jakoś byłam zaaobsorbowana innymi sprawami, że nie zdawałam sobie sprawy, że to już prawie koniec marca! Robi się ciepło, dni są coraz dłuższe, słonko przygrzewa, od razu człowiekowi lżej na duszy, buzia się śmieje i jest jakoś tak lekko i pogodnie :) Pozdraiwam
Codzienne Gotowanie