jednej 4,5 l misie. Na warsztatach byliśmy podzielenie na trzy ekipy gotujące: Grupa I – pod wodzą Grzegorza, przygotowywała dania główne: risotto z pęczakiem i młodymi warzywami chicken lemon curry wołowinę z grzybami, parowanym pak choi i szparagami Grupa II – przygotowała przystawki pod dowództwem Jurka: świeże liście z winegretem malinowym i grillowanym serem kozim shot z ekologicznego jogurtu i nowalijek
bistro mamaekologicznego jogurtu i nowalijek z kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami, - Pierś kaczki z pate, owocami i chałką, Dania główne: - Risotto z pęczakiem i młodymi warzywami, - Chicken lemon curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami, Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym
Plate of Joyryneczkach. Składniki: - 100g kaszy jaglanej - ½ łyżeczki curry - kawałek marchewki - ½ łyżeczki kuminu - kawałek cukinii
Wegańska kuchnia orientalnaFasolka adzuki z kalafiorem i marchewką w curry + brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy - 80 ugotowanej fasolki adzuki - ½ łyżeczki garam masali - ¼ puszki pomidorów
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki curry - 50g fasoli szparagowej - ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich - ½ marchewki
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka curry madras - 40g żółtej soczewicy - ¼ łyżeczki imbiru - 100g brokuła - ¼ łyżeczki kurkumy - 3 łyżki mrożonej
Wegańska kuchnia orientalnawarzywami w słodkim sosie sojowym Składniki: - 100g ryżu jaśminowego - ½ łyżeczki curry - 50g brokuła - ¼ łyżeczki imbiru
Wegańska kuchnia orientalnaPomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi Składniki: - 100g ryżu basmati - ½ łyżeczki curry madras - 1 mały ziemniak - ¼ łyżeczki kuminu - 34g czerwonej soczewicy
Wegańska kuchnia orientalnabrązowy ryż Składniki: - 100g brązowego ryżu - ½ łyżeczki curry - 35g żółtej soczewicy* - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 mała cukinia
Wegańska kuchnia orientalnadrobno posiekane 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe 1 papryczka chili pęczek natki pietruszki posiekany duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd sól i pieprz do smaku Wykonanie
Apetyt na Zieloneogórków, 2-3 cebule, gorczyca, zalewa: 1 l wody, 1,5 szklanki octu, 3 szklanki cukru, 1 przyprawa curry 20g, 1,5 łyżeczki soli Ogórki dokładnie umyć. Składniki zalewy zagotować. Do umytych, wyparzonych słoików (900 ml) włożyć ogórki (ogórków nie obierać) - całe lub dowolnie pokrojone (zależy od wielkości: wzdłuż na pół, na ćwiartki lub w grube plastry), 4-5 plastrów
królestwo garówmałe) opakowania makaronu typu kokardki garść siekanej wędliny dojrzewającej 1-2 łyżki siakanego pomidora suszonego z oliwy garść szpinaku w liściach (u mnie mrożony) garstka siekanego kurczaka marynowanego w curry (u mnie z zeszłego obiadu) garść kruszonej mozzarelli 2 garście żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany ząbek czosnku 1/2 łyżki masła Przygotowanie: Makaron gotujemy na miękkie aldente ;). Posiekaną
Kuchnia po mojemuSkładniki: jarmuż (10 dag) pieczarki (10 dag) cebula dymka (1 szt.) czerwona fasola z puszki (3 łyżki) kasza żytnia (3/4 szklanki) woda (2 szklanki) curry sól pieprz ziołowy ostra papryka oliwa z oliwek Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Kaszę wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania mieszamy, żeby
Weganka gotujekuchnie indyjską, koniecznie kupcie młynek do kawy, w którym zmielicie nasiona kolendry i kminu rzymskiego. Szybko uporacie się z cynamonem, goździkami czy kardamonem. Z jego pomocą garam masala, mieszanka curry, mieszanki marokańskie lub libańskie przestaną być problemem. 5. Spryskiwacz do oleju i wody Spryskiwacze kupiłam głównie z myślą o wodzie i spryskiwaniu pieczonego chleba, żeby jego skórka była błyszcząca. Okazało
W kuchni wieczoremmała puszka kukurydzy 1 mała cukinia pęczek kolendry 150-200 g sera cheddar sól pieprz do 0,5 łyżeczki kuminu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki szczypta curry Przygotowanie: Kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Smażymy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Odkładami mięso do miski. Cebulę, cukinię i paprykę kroimy
Kulinarne Inspiracje