curry - 8956 przepisów (strona:433/598)

Chipsy kiwi z truskawką i suszone truskawki 168

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Zazwyczaj suszarki do grzybów, owoców i warzyw wykorzystujemy sezonowo, a przecież można całorocznie przygotowując np. chipsy bananowe z curry (przysmak, którym zajadaliśmy się w Arabii Saudyjskiej - wkrótce przepis) lub chipsy z zielonego mango. Ostatnio Marysia wpadła na inny genialny pomysł – chipsy kiwi z truskawką. Kiwi są dostępne w polskich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Curry z dynią 196

Aromatyczne curry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy

Bullio
Kotlety mielone nadziane pieczarkami 154

patelni i wykładamy kotlety ( możemy je obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne). Smażymy z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami ( u mnie buraczki i ryż z curry). Smacznego

ChilliJemy
Wegetariańskie leczo z ciecierzycą 179

danie zawierające cieciorkę- bardzo lubię jej delikatny orzechowy posmak. W internetowej skarbnicy wiedzy wyczytałam, że warto ją łączyć z różnymi produktami, m.in.:  oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem. Wybrałam kilka składników, które najbardziej mi odpowiadały i tak powstało

Czerwona Porzeczka
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 160

czerwone papryki 3 cebule szalotki (może być czerwona cebula) 100g sera smażonego 100g sera żółtego wędzonego 400g fasoli czerwonej z puszki 0,5 świeżego ananasa przyprawy (pieprz, papryka słodka, curry, kminek, oregano) sos kebab-gyros Folwark Przygotowanie : Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dyniowo-marchewkowe babeczki 160

startego miąższu dyni 250g startej marchewki 100g drobno pokrojonego pora 1 posiekany ząbek czosnku na polewę: 200g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka vegety szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100g startego żółtego sera(połowę sera dajemy do polewy a drugą połową posypujemy wierzch naszych babeczek) PRZYGOTOWANIE: Ciasto pokroić na kwadraty

Swojskie jedzonko
ZUPA KREM Z DYNI - jak zwykle ekspresowa. GOTOWANIE WG 5 PRZEMIAN. 165

mieszamy. Kawałek świeżego imbiru (około 5-6 cm), kroimy na kilka kawałków, do garnka, mieszamy. Pieprzu ile kto lubi, jakieś pół płaskiej łyżeczki, mieszamy. Ze 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry (dalej Metal), mieszamy. Teraz Woda - ale jeszcze nie woda :)) Najpierw sól - 1 płaska łyżeczka soli morskiej. Tak, mieszamy :)) Można dodać też 1 łyżeczkę bulionu warzywnego w proszku ale nie jest

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 181

włoszczyzną ( ok. 3 marchewek, por, seler, pietruszka ) 1 duży ziemniak 200 g zielonej soczewicy  ok. 1 szklanki wody ( w zależności od konsystencji)  duży ząbek czosnku  szczypta curry i słodkiej papryki sól, pieprz  2 łyżki serka mascarpone  Sposób przyrządzenia:   Do rosołu wrzucić obranego i pokrojonego ziemniaka w malutką kostkę ( żeby się szybko ugotował) oraz namoczoną

pieprzny smaczek
Szybki makaron z woka 200

papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Schab/ kurczaka kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pieprz, paprykę w proszku, curry i dokładnie mieszamy. 3. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski smażymy na małej ilości oleju. 4. Dodajemy schab/kurczaka, mieszamy i smażymy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy imbir, pieprz

NA MOIM TALERZU
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 210

mój trzeci posiłek w ciągu dnia. Często jest to sałatka, odgrzana zupa (w pracy mamy mikrofalówkę), a czasami resztka obiadu z poprzedniego dnia (np. mięsko, zapiekanka, makaron z sosem, curry, kasza z warzywami itp.). OBIAD (ok. godz. 17.00) Dzięki temu, że jem konkretny posiłek w pracy, do domu wracam syta i nie zaczynam od podjadania. Zaczynam po prostu przygotowywać obiad

bistro mama
Warzywny gulasz z soczewicy puy 164

ząbki czosnku 400 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 5 łyżek śmietanki 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry w proszku sól i pieprz do smaku 100 g świeżego szpinaku Pokrój cebulę, marchewkę, ziemniaki i seler w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż warzywa do garnka, dodaj bulion, zioła

codojedzenia
Co na drugie śniadanie? 155

cebuli 3 plastry wędliny 3łyżeczki kopiaste kukurydzy 3 łyżeczki sosu pomidorowego oliwa koperek serek naturalny kanapkowy Wykonanie : Posiekaj co się da. Rozgrzej oliwę na patelni. Dorzuć marchewkę. Obficie dosyp curry.  Dodaj cebulkę. Zarumień.  Dodaj wędlinę i kukurydzę oraz sos pomidorowy. Dopraw pieprzem, słodką papryką, odrobiną soli. (sos miałam z obiadu, można przecież dodać odrobinę koncentratu, ketchupu,a najlepiej

Fiolka w kuchni
Cukinia w curry na zimę 323

POKROJONA W PASKI(JAK NA ZDJĘCIU) cebula  seler gorczyca na zalewę: 1 litr wody 1 szkl. octu 10% 1,5 szkl cukru 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki curry PRZYGOTOWANIE: składniki zalewy zagotować na dno słoika dać plaster cebuli i mały kawałek selera(ja daje tyle co chrzanu do ogórków),trochę gorczycy,i paski cukinii,zalewamy zalewa i pasteryzujemy

Swojskie jedzonko
Zupa krem z dyni 201

domu. Bardzo aromatyczna, mocno kremowa i błyskawiczna zupa krem z dyni. Polecam serdecznie. Składniki: 1 kg dyni kilka ziemniaków duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka posiekanego świeżego imbiru łyżeczka curry szczypta papryki cayenne 2-3 liście laurowe sól litr bulionu 3-4 łyżki oliwy podprażone ziarna słonecznika bądź chrupiące grzanki z chleba Sposób przygotowania: Dynię i ziemniaki obrać, pokroić

na moim stole...
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką i Remuladą Duńską FOLWARK 159

tubie na której znajduje się czytelna etykieta zawierająca wszystkie niezbędne informacje o produkcie. Sam sos to sos majonezowy z dodatkiem warzyw: kapusty, cebuli i ogórka. Smak sosu podkreśla przyprawa curry, która idealnie nadaje mu walorów smakowych.  Jest on delikatnej konsystencji, świetnie nadający się do potraw mięsnych - wieprzowiny wołowiny czy też drobiu, jak i idealnie będzie komponował się z wszelakimi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki