zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym(...)smażenia rozmaryn, tymianek, liść laurowy sól, pieprz, płatki chilli (do smaku) 8 szklanek wody lub wywar warzywny/mięsny 2 kostki rosołowe warzywne ekologiczne (jeżeli nie używasz bulionu) 1 cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka fasoli białej 200 g drobnego makaronu – u mnie małe kolanka snabbmakaroner parmezan do podania opcjonalnie: poszarpane listki bazylii
Chilli Czosnek i Oliwapropozycję. Zapiekanka smakuje bardzo włosko - pomidory, ser i bazylia to przewodnie nuty tej kompozycji - i przypomina mi lasagne. Jeżeli nie macie pod ręką patisonów, wykorzystajcie bakłażany lub cukinie. P.s. Dziękuję za inspirację do przygotowania tej parmigiany mojej koleżance Beacie i jej Mężowi:) Parmigiana di melanzane - historia zapiekanki z południowych Włoch Zwana parmigiana, parmigiana di melanzane lub melanzane alla(...)środku nocy lub gdy szukamy ukojenia w serowym przysmaku ;) P.s. Chyba powinnam nawiązać z Eleonorą jakąś polsko-włoską kooperatywę - nasze blogi są "tytułowymi bliźniakami" :) Patisony - połączenie dyni z cukinią Zdjęcie patisonów, podrasowane małą sztuczką w Picassie. Czy Wam też kojarzy się z obrazami przedstawiającymi martwe natury? :) Jadłam patisony pierwszy raz w życiu i chciałam podzielić się z Wami swoimi wrażeniami
Chilli Czosnek i Oliwajest to przeciwieństwo pełnej mięsa paelli valenciana . Jest lekka, pełna różnorodnych smaków i można do niej wykorzystać warzywa , które akurat są w sezonie . Ja przygotowałam letnią wersję z cukinią, groszkiem i fasolką szparagową, także pojawiający się już na targowiskach bób świetnie by tu pasował. Paellę przyozdobiłam paseczkami grillowanej papryki, czy nie wygląda to uroczo?:) Oto moja pierwsza w życiu paella(...)ryżem. Paella de verduras przepis własny na 4 porcje moja patelnia do paelli ma średnicę 30 cm. Składniki: 2 czerwone papryki 1 cebula 1 papryczka chilli oliwa 1 nieduża cukinia 1 puszka pomidorów 1 puszka białej fasoli 200 g sezonowych warzyw (u mnie zielona fasolka i groszek, może być np. bób) szczypta szafranu 1 łyżeczka wędzonej papryki pimenton
Chilli Czosnek i Oliwagreckiej kuchni domowej. Każda grecka rodzina ma swój niezawodny przepis, patent, czy sposób. "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory(...)porcje (liczę po 2 sztuki warzyw na osobę, w sumie na 8 papryki/pomidorów) czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 5 dużych pomidorów 2 papryki (czerwona i żółta) 1 cukinia, pokrojona w drobną kostkę 200 g ryżu arborio (lub innego o okrągłych ziarnach) 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki, posiekanej 2 łyżki suszonej
Chilli Czosnek i OliwaCukinii w tym roku mam pod dostatkiem więc postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania sosu, który idealnie nadaje się do makaronów. Wystarczy w zimie podgrzać i obiad gotowy :) Składniki: - 2 kg cukinii - 400 g cebuli - 7 ząbków czosnku - 4 łyżeczki pieprzu - 2 szklanki oleju - 1 szklanka wody - 1 kg pomidorów - 4 łyżeczki soli - 3 łyżeczki papryczki chili - 2 łyżeczki(...)curry Przygotowanie: Cukinie obieramy, usuwamy nasiona a miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki a następnie kroimy w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy olejem i wodą, po czym dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Przekładamy do słoików
Zainspirowana w kuchniMoże na zdjęciu nie wygląda zbyt pysznie , ale zapewniam ,że było smacznie.. cebula cukinia pomidory marchewka koncentrat pomidorowy kiełbasa olej listek, ziele dowolne przyprawy sól, pieprz Pokroić warzywa-cebulę w krążki, cukinię na kawałki, pomidory i marchewkę w kostkę i paprykę też w kostkę..W rondlu rozgrzać olej , wrzucić cebulę i zeszklić., dodać marchewkę , kiełbasę, pomidory i dusić(...)końcu dodać cukinię i dusić na wolnym ogniu ,aż warzywa będą miękkie.Dodać także koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku i chwilę podgrzać
Moje domowe kucharzenieSezon na cukinię trwa więc musi być leczo. Na blogu jest już przepis na leczo z kiełbaską a teraz zapraszam na inną wersję z mięsnymi kuleczkami. składniki: 4 średnie cukinie (dałam dwie zielone i dwie żółte) 2 czerwone papryki 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody sól,pieprz do smaku oregano 450 g mięsa mielonego(...)łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszy manny ryż Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną
Monia miesza i gotujemożna jej jeść z czym się chce, ale ja pokazuję swoją propozycję. ;) Składniki: (1 osoba) 4 arkusze papieru ryżowego 100 g piersi z kurczaka kilka liści szpinaku 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor przyprawy: kebab-grys, sól, pieprz Sposób przygotowania: Myjemy, czyścimy i osuszamy pierś. Kroimy w paski i smażymy na rozgrzanej patelni z 1,5 łyżki oleju, na koniec(...)dodajemy przyprawę kebab-gyros i przez chwilę smażymy. Następnie myjemy i kroimy w ćwiartki cukinię - smażymy z odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Po przygotowaniu poprzednich składniki moczymy przez kilka sekund papier ryżowy. Nakładamy: umyty i osuszony szpinak, paski piersi z kurczaka, 2 kawałeczki cukinii i pokrojony pomidor. Papier zwijamy (wpierw boki, potem dół). Podajemy z sosem sojowym lub ketchupem
Truskawkowa FiestaBardzo lubię bakłażany za ich delikatny, kremowy smak. Wczoraj nafaszerowałam je ryżem jaśminowym z pieczarkami, porem, cukinią i marchewką i zapiekłam z dodatkiem mozzarelli. Składniki: 3 niewielkie bakłażany 1 szklanka ryżu jaśminowego 1 średnia marchew 1 młoda cukinia 250 g pieczarek 1 por 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki klarowanego masła(...)minut, mieszając. Wlać 2 szklanki wody i zagotować. Pieczarki oczyścić, pokroić półplastry, umytą i obraną marchew zetrzeć na grubej tarce i razem z pieczarkami dodać do ryżu. Cukinię umyć i również zetrzeć na grubej tarce. Gotować do miękkości aż cały płyn wyparuje, dolewając w razie potrzeby gorącą wodę. Na końcu dodać posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki. Doprawić przyprawą, ziołami
Czerwień i błękitPolecam kolejny przepis na zupę kurkową. Tym razem jest to zupa kurkowa po tajsku, z kurczakiem, trawą cytrynową, świeżą kolendrą i dodatkiem cukinii. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to tak przygotowana zupa kurkowa będzie wam smakować. Na blogu jest kilka przepisów: zupa kurkowa z koperkiem zupa krem z ryżem Zupa kurkowa po tajsku: - 1 litr bulionu drobiowego – 1 pierś(...)kurczaka – świeża kolendra – 1/2 cukinii – szczypta cury – 1/2 ostra papryczka – sok z 1/2 limonki – trawa cytrynowa – sos rybny – mleczko kokosowe – kurki Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową i gotujemy aż mięso zmięknie. Doprawiamy zupę solą, cury i pieprzem, wlewamy kilka łyżek sosu rybnego, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrodzy, kiedy tylko nadchodzi ten czas kiedy wszystko wokół pachnie pomidorami, cukinią i papryką, nie potrafię odmówić sobie zrobienia Leczo. Wersja tradycyjna jest oczywiście z suchą, pyszną kiełbasą jednak ja, z racji mojego zdrowego odżywiania, postanowiłam ten składnik zamienić na pierś kurczaka, która niesamowicie dobrze wpasowała się w temat. Nieco odchudzona wersja Leczo nadal jest pyszna, nadal kusi smakiem(...)przypomina mi koniec lata i daje znak o początku jesieni. Składniki (4 porcje): 400 gram piersi kurczaka 6 pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 3 małe cukinie 2 papryki- u mnie żółta i czerwona 1 cebula 1 papryczka chilli sól pieprz oliwa z oliwek- jedna łyżka 1/4 szklanki wody/bulionu lub białego wina Cebulę
Mango Papajatakie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela(...)laurowy Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy: umyte, obrane i pokrojone warzywa na bulion. Czekamy ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą soki. Między czasie myjemy brokuła, cukinię, pomidora i kroimy na mniejsze części. Po upływie 15 minut wrzucamy brokuła, pomidora (można ze skórką), cukinię, cebulę. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy
Truskawkowa FiestaSkładniki na 2 duże tatary: 200 g tatar z łososia Suempol lub 200 g fileta z łososia, który musimy samodzielnie posiekać 50 ml oliwy z oliwek kawałek cukinii 1 pomidor kiełki rzeżuchy do przybrania 1 łyżka wasabi 50 ml sosu sojowego 4 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 cebulka dymka 1 łyżka lekko zmielonej soli ziarnistej Wykonanie: Łososia siekamy(...)niego skórkę, usuwamy gniazda nasenne i kroimy w kosteczkę. Sos sojowy i wasabi mieszamy razem i odstawiamy. Oliwę mieszamy z resztą soku z cytryny lub limonki i solą. Cukinię kroimy w cienkie plastry, które smarujemy pędzelkiem oliwą z sokiem i solą. Odkładamy na tacy. Podanie: Na talerzu kładziemy obręcz do potraw , wkładamy część posiekanego łososia, lekko ugniatamy popychaczem z zestawu
Blondynka Gotujedaniu królują pomidory, patisony i świeże śliwki w towarzystwie aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 5-6 bardzo dojrzałych śliwek 2 niewielkie patisony 1 mała cukinia 2 czerwone cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 3 ząbki czosnku 3 szklanki esensjonalnego wywaru, np. wołowego pęczek natki pietruszki 3 łyżki Ajvaru 2 łyżki koncentratu pomidorowego cukier, sól i pieprz(...)mniejsze części, umieścić razem ze śliwkami w garnku, zalać szklanką wody, delikatnie posolić i rozgotować (ok. ½ godziny). Patisony obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Z papryk również usunąć środki. Paprykę, cukinię i obraną cebulę pokroić w kostkę. Warzywa zalać wywarem i gotować do miękkości. Połączyć rozgotowanymi pomidorami i śliwkami, dodać posiekaną natkę i przyprawy. Na końcu dodać Ajvar i koncentrat pomidorowy
Czerwień i błękitkolację ale również i lekki obiad. Frittata wyszła naprawdę pyszna i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. składniki: 6 jajek 2 garście mizuny 7 pomidorków cherry 3 kwiaty cukinii 50 g fety 1 łyżka mąki masło klarowane do smażenia sól z pieprzem Kamis ser cheddar do posypania Mizunę drobno pokroić, zamiast mizuny można użyć szpinaku. Pomidorki przekroić na pół(...)kwiatów cukinii usunąć pręciki. Jajka roztrzepać z mąką widelcem, doprawić solą i pieprzem. Mizunę przesmażyć na patelni na maśle aby zmniejszyła objętość. Następnie wlać masę jajeczną, patelnię cały czas trzymać na ogniu i układać pozostałe składniki. Najpierw ułożyć pokrojone pomidorki i kwiaty cukinii. Następnie rozkruszyć fetę i posypać startym cheddarem. Potem patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotuje