cukinia - 18701 przepisów (strona:568/1247)

Klopsiki dziadka – pyszny i szybki obiad! 1208

lizać!     Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików kilka pieczarek 1 cebula mała cukinia lub pół większej 1 marchew 200ml bulionu lub wody 1 łyżka kremowego serka śmietankowego typu Almette, Turek itp. 1 łyżka posiekanego koperku       *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko(...)rozgrzanym oleju na rumiano *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki *** *** Gdy pieczarki zrumienią się, dodajemy drobno posikaną cebulę, pokrojoną w półplasterki cukinię oraz startą na małych oczkach tarki marchew. Mieszamy i smażymy przez chwilę *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą i dusimy na niedużym ogniu przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do powstałego

Blog z Apetytem
Gulasz z indyka z warzywami 75

Duża porcja rodzinna dania jednogarnkowego z filetem z indyka, pieczarkami, papryką, cebulą, cukinią. Proste w wykonaniu danie, które możemy podać z kaszą lub z makaronem. Składniki: 600g mięsa filetu z indyka, 500 g papryki czerwonej, 450 g cukinii, 400 g pieczarek, 200 g cebuli, 50 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 250 ml bulionu, natka pietruszki, łyżeczka

Lena Gotuje
Najlepsze faszerowane naleśniczki 70

pysznego oraz szybkiego obiadku lub kolacji. Polecam!     Składniki: naleśniki z tego przepisu TUTAJ (KLIK) gotowane, pieczone lub grillowane mięso (u mnie gotowany filet z kurczaka) pół niewielkiej cukinii kilka pieczarek 2 garści szpinaku 10 dkg żółtego sera ketchup pikantny 1 łyżka posiekanego szczypiorku olej do smażenia     *** Przygotowujemy naleśniki *** *** Mięso szarpiemy widelcem na małe kawałki *** *** Na patelni(...)rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim pokrojone na plasterki pieczarki. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinie i jeszcze chwilę smażymy *** *** Następnie dokładamy szpinak, mieszamy i smażymy, aż szpinak zwiędnie *** *** Całość zdejmujemy z ognia, dodajemy wcześniej przygotowane mięso i mieszamy *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu *** *** Całość posypujemy tartym lub drobno pokrojonym żółtym serem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy. Gotowe ruloniki

Blog z Apetytem
Kurczak w sosie z cukinią i marchewką 71

Kurczak w sosie z cukinią i marchewką to super pomysł na danie z kurczaka! W tym wydaniu filet z kurczaka smakuje naprawdę świetnie! Artykuł Kurczak w sosie z cukinią i marchewką pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Kociołek obfitości 72

łyżki posiekanej pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek około pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików Dodatkowo: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1 mała cukinia 1 czerwona papryka pół młodej kapusty 1 łyżka siekanego koperku 1/3 szklanki bulionu sól, pieprz olej do smażenia     *** Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy na sitku *** *** Cebulę kroimy(...)Podsmażone klopsiki odkładamy na talerz, a na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulką *** *** Do podsmażonego boczku dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew oraz pokrojone w paski cukinię i paprykę *** *** Dodajemy grubo posiekaną kapustę *** *** Wlewamy bulion, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego, dodajemy klopsiki i całość dusimy pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną

Blog z Apetytem
Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorem, cukinią i mozzarellą 86

Przepyszne danie, zdecydowanie do wypróbowania i zapisania :-) Takie mięso można podać z kaszą, warzywami, ryżem - pełna dowolność.  Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli pomidor kawałek cukinii suszona bazylia pieprz, sól olej lub oliwa Sposób przygotowania: 1. Warzywa umyć, pokroić w plasterki. Ser odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. 2. Mięso ponacinać od góry, ale nie przecinać(...)końca. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć. W nacięte kieszonki w mięsie powsadzać pomidora, cukinię i ser, całość posypać suszoną bazylią.  3. Porcje umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać z wierzchu oliwą lub olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut - w zależności od wielkości mięsa. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Placki cukiniowe z marchewką 72

Smażone placuszki cukiniowe z dodatkiem marchewki i natki pietruszki. Będą świetnie smakowały np. z sosem grzybowym. Składniki: średniej wielkości cukinia, średniej wielkości marchewka, jajko, kulka sera mozzarella,  pęczek natki pietruszki, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy na małych oczkach, odsączamy nadmiar wody. Dodajemy starą na małych oczkach marchewkę, drobno posiekaną natkę, dużą szczyptę soli

Lena Gotuje
Placki z batatów i cukinii z orzechowym dipem z nerkowców 77

Składniki: Placki: 1 mała cukinia 2 średniej wielkości bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 90 g bułki tartej 4 jajka 60 g mąki kukurydzianej sól, pieprz Dip z nerkowców 120 g orzechów nerkowca 100 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz kilka listków bazylii olej do smażenia Sposób wykonania: Placki: Bataty myjemy, obieramy(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Cukinię oraz cebulę również ścieramy na dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Starte warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje ciasta nakładamy łyżką formując płaskie placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone placki układamy na ręczniki papierowe aby ociekły

Qchnia po prostu
Placuszki z ciecierzycy z warzywami 72

zdjęcia kurtki. W całym tym pogodowym zamieszaniu, ja mieszam posiekane warzywa z ciecierzycą, by za chwilę móc cieszyć się złocistymi placuszkami o chrupiących brzegach. Aromatyczne, wypełnione po brzegi delikatną cukinią, energetycznie słodką papryką i charakternymi liśćmi rzodkiewek! Tak, natka rzodkiewki to pyszna zielenina, którą możecie wykorzystać na wiele sposobów, jak do wiosennego pesto , sycącej zielonej zupy ogrodnia , czy właśnie takich(...)kurkumy 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Ciecierzycę rozgnieć dokładnie widelacem. 2. Dodaj drobno posiekaną cebulę i paprykę i startą na duzych oczkach cukinię. 3. Posiekaj liście rzodkiewki / szpinak i dodaj do miski. 4. Dodaj jajko, przyprawy i mąkę i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. 5. Smaż placuszki na rozgrzanym oleju

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rolada z indyka z farszem twarogowym 74

Rolada z indyka z farszem twarogowym - przepis na 8 porcji Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne: duża pierś z indyka, 500g twarogu półtłustego, 2 żółtka, pół puszki kukurydzy, mała cukinia, marchewka, łyżeczka papryki, szczypta chili, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Pierś z indyka oczyść z błon. 2. Rozkrój mięso na jak największy cienki płat(...)Wstaw mięso do lodówki na godzinę. 5. Twaróg zmiel w maszynce lub zmiksuj w blenderze, przełóż do miski, dodaj żółtka i kukurydzę, dopraw solą i pieprzem. 6. Marchewkę i cukinię obierz, pokrój w długie słupki. 7. Wyjmij mięso z lodówki, masę serową rozsmaruj na mięsie, ułóż na niej słupki warzyw. 8. Zwiń ciasno roladę. Mięso zasznuruj nicią, aby się

Z notatnika dietetyka
Muffinki z cukinią i żurawiną 57

suszonej żurawiny ? 2 płaskie łyżeczki sody – 1 łyżeczka cynamonu ? szczypta gałki muszkatałowej ? szczypta soli Wykonanie: ? Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. ? Dodać odciśniętą cukinię, rozpuszczoną margarynę, następnie sodę, sól, cynamon, gałkę oraz mąkę. ? Na koniec wymieszać z żurawiną. ? Ciasta wychodzi dość dużo. Zrobiłam 12 muffinek i resztę ciasta włożyłam do keksówki. ? Piec muffinki 15 minut(...)temp. 180 st.C, następnie wyjąć muffinki i pozostawić keksówkę jeszcze na 20 minut. ? Piec do suchego patyczka. Muffinki są przepyszne, wilgotne w środku i nie wyczuwa się cukinii. Zamiast żurawiny można dać rodzynki

To co kocham
Placki cukiniowe z koperkiem 72

Dostałam niedawno ogromną cukinię, którą przerobiłam w kuchni na różne sposoby. Jednym z nich były placki koperkowo-bazyliowe. Pachnące i zdrowe, idealne na letni obiad. Składniki: ? 2 szklanki startej cukinii ? 1 mała cebula ? 3 łyżki mąki kukurydzianej ? 1 łyżka skrobi kukurydzianej ? 1 łyżka mielonego siemnienia lnianego ? 1/2 szklanki wody ? 1/2 szklanki jogurtu ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki posiekanego koperku

To co kocham
Błyskawiczna zupa z cukinii 66

migdałowymi posypaną czarnym sezamem. Ja uwielbiam wszelakie zupy, więc mi bardzo smakowała, ale można też dodać do niej słodkiej śmietanki, aby była bardziej aksamitna i treściwa. Składniki: ? 2 średnie cukinie ? 5 łyżek oliwy ? 2 łyżki sosu sojowego ? garść jarmużu ? 2 szklanki wody ? sól do smaku ? płatki migdałowe i czarny sezam do posypania Wykonanie: ? Pokrojoną w plastry cukinię podsmażyć na oliwie

To co kocham
Gulasz warzywny z kiszonym ogórkiem – dieta dr Dąbrowskiej 71

gulasz warzywny świetnie rozgrzewa podczas tej wychładzającej diety. Mnie tak posmakował, że zagości w mojej kuchni na dłużej. Dodatek ogórka kiszonego nadaje potrawie wyrazistości i chrupkości. Składniki: – 2 cukinie – 2 papryki, czerwona i żółta – 1 bakłażan – 5 sztuk ogórków kiszonych – 2 cebule – 1 szklanka soku pomidorowego – natka pietruszki – sól, pieprz, papryka wędzona(...)Podsmażyć pokrojoną cebulę na suchej patelni, podlać odrobiną wody i dodać paprykę pokrojoną w kostkę, poddusić ok. 5 minut. – Dodać obrany i pokrojony w kostkę bakłażan oraz cukinię pokrojoną w grubą kostkę. – Zagotować z przyprawami, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. – Dodać ogórki pokrojone w półplasterki, zagotować przez chwilkę. – Na koniec wlać

To co kocham
Najlepsze roladki drobiowe! 413

ulubionej surówki – u mnie surówka z kapusty włoskiej Przepis tutaj (KLIK)       Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula pół małej cukinii (lub kawałek większej garść świeżego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 3-4 płaty suszonych pomidorów z zalewy olejowej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 350ml bulionu lub wody(...)łyżka siekanej zielonej pietruszki         *** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, mieszamy *** *** Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinie, smażymy chwilę, aż zmięknie *** *** Na koniec dokładamy świeży szpinak oraz przeciśnięty czosnek i smażymy całość, aż szpinak zwiędnie *** *** Gotowy farsz odkładamy do wystudzenia *** *** Filety przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy

Blog z Apetytem