cukinia - 19119 przepisów (strona:577/1275)

Wiosenne pęczotto z zielonymi szparagami i cukinią 109

czerwiec to czas truskawek, rabarbaru i zielonych szparagów. Stąd szybkie, proste, ale pełne smaku wiosenno-letnie pęczotto z zielonymi szparagami i młodą cukinią. Cudownie kremowe, sycące, a za sprawą cytrusów rześkie i odświeżające. Mówię … The post Wiosenne pęczotto z zielonymi szparagami i cukinią appeared first on FitSweet

Fitsweet.me
Domowe leczo z kiełbasą 132

połączenie kilku smaków. Jest to danie jednogarnkowe, więc z całą pewnością nie narobicie za dużego bałaganu w kuchni. Sprawdź przepis na Grillowana kanapka z rukolą i łososiem Składniki jedna cukinia jedna czerwona papryka 200g kiełbasy 1 cebula 200g pomidorów z puszki majeranek, oregano sól pieprz olej do smażenia odrobina wędzonej papryki szczypta ostrej papryki Domowe leczo Domowe leczo z kiełbasą(...)przesmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie dodajemy posiekaną cebulę. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Całość dusimy ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię . Wszystko dusimy ok. 10 minut, dodajemy pomidory, doprawiamy papryką wędzoną, papryką ostrą, majerankiem, oregano oraz solą i pieprzem. Dusimy wszystko jeszcze ok. 5 minut i … gotowe! Smacznego! Artykuł Domowe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Minestrone 98

jestem nudna. Życie. Składniki: 2 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli (ja użyłam Jasia) 3 liście włoskiej kapusty 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 ząbek czosnku 1 chili biała część małego pora puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego oregano kawałek sera bursztyn lub innego długodojrzewającego sól oliwa Fasolę opłukujemy, zalewamy(...)wodą (jakieś 4 cm ponad poziom fasoli) i zostawiamy na noc do namoczenia. Marchewki, seler naciowy, por i czosnek kroimy w plasterki. Paprykę i cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście kapusty cienko szatkujemy. Wszystkie warzywa smażymy na niewielkim ogniu, około 5 minut, po tym czasie całość zalewamy bulionem. Do zupy dorzucamy pomidory z puszki, oregano, poszatkowaną papryczkę chili, fasolę

Kardamonovy
Ratatouille z soczewicą 103

tyłków, przez włoskich siatkarzy. Mecz za chwilę, więc się ewakuuję. Ratatouille z soczewicą. Fajne, rozgrzewające i bardzo pożywne. Tyle. Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 1 średnia cukinia 1 mały bakłażan 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka octu winnego (opcjonalnie) sól pieprz olej rzepakowy Soczewicę(...)płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy 10 minut, odcedzamy. Paprykę, bakłażana i cukinię kroimy w kawałki o mniej więcej tej samej wielkości. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, po chwili dodajemy resztę warzyw, smażymy 5 minut. Po tym czasie, dolewamy pomidory z puszki, ocet, doprawiamy oregano, tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem

Kardamonovy
Leczo z mięsem mielonym 87

krok dalej, zawekowałam je na obiady w tygodniu – będzie jeszcze lepsze. Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody 1 cukinia 1 duża papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól oliwa (przepis(...)porcje) Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, smażymy je do zrumienienia. Dodajemy do tego mięso, obsmażamy. Paprykę i cukinię kroimy w dużą kostkę, dorzucamy do mięsa, smażymy jakieś 3 minuty. Wszystko zalewamy passatą i wodą, dodajemy przyprawy i natkę, gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Jeżeli leczo wyszło za gęste, dolewamy więcej wody. Artykuł Leczo z mięsem mielonym

Kardamonovy
Wegetariańskie leczo z oliwkami 77

sobie pomyślałam, że leczo jest dobrą opcją na zawekowanie wakacyjnych warzyw i zabranie ich np. na wakacje lub schowanie po prostu na zimę do spiżarni. I już. Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 15 zielonych wydrylowanych oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej pół szklanki wody 3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka soku(...)cytryny 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ćwierć łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1 liść laurowy sól pieprz oliwa (przepis na 4 porcje) Cukinię kroimy w półplasterki, papryki w większą kostkę, cebulę w mniejszą kostkę, czosnek rozdrabniamy. Wszystkie warzywa i liść laurowy wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do nich passatę

Kardamonovy
Pieczone warzywa 96

wyszło całkiem spoko. Takie pieczone warzywa pasują do wielu dań głównych, więc warto zapamiętać ten przepis. Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 1 mały seler 1 cukinia 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz W sumie bez większego znaczenia jest to, jak pokroicie warzywa. Chodzi(...)żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. U mnie miały kształt grubszych frytek, ziemniaki były pokrojone na pół. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy (poza cukinią i ząbkami czosnku), kroimy i wrzucamy do miski, dodajemy tymianek, mieloną paprykę, olej, sól i świeżo mielony pieprz, mieszamy. Wrzucamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia i miękkości warzyw

Kardamonovy
Pieczone kotlety z soczewicy 101

domu. Uraczyłam go pieczonymi kotletami z soczewicy. Nie pojadł chyba za dużo w tej Rosji, bo zjadł je bez marudzenia. Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki otrębów żytnich pół łyżeczki curry duża szczypta mielonego imbiru pęczek natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 20 kotletów) Soczewicę(...)sicie i gotujemy 20 minut, odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i starte na grubych oczkach marchewkę i cukinię. Całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Do miski wrzucamy soczewicę (którą wcześniej dokładnie odciskamy z wody), warzywa, jajko, otręby, poszatkowaną natkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy średniej

Kardamonovy
Kasza gryczana z botwinką i białym serem 108

dobrze mi nie wychodzi jak tego typu sałatka. O zdrowotności nie muszę wspominać? Składniki: 1 pęczek botwinki pół kostki białego sera pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej pół małej cukinii 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku sok z połowy cytryny sól pieprz oliwa (przepis na 2-3 porcje)   Kaszę gotujemy al dente, odcedzamy. Botwinkę dokładnie myjemy, szatkujemy(...)Buraczki (jeżeli botwinka takie posiada) obieramy i kroimy w drobną kostkę.  Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, rozdrobniony czosnek, buraczki, smażymy 2 minuty. Pod koniec wrzucamy liście botwinki i smażymy paręnaście sekund. Do miski wrzucamy kaszę, podsmażone warzywa, poszatkowany koperek, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy pokruszonym białym serem.  Artykuł

Kardamonovy
Gotowany kurczak z warzywami 110

postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka 1 cebula pół cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki pół małego pęczka natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Udka obieramy z mięsa(...)Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek, rumienimy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, brukselkę, przyprawy, całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy np. z kuskusem. Artykuł Gotowany kurczak z warzywami pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Kotlety siekane z indyka 120

można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa.  Składniki: 500 g piersi z indyka pół małego pora (biała część) pół cukinii pół czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki curry pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy(...)małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię, poszatkowany por, jajka, mąkę, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje mięsa i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia z obu stron. Artykuł Kotlety siekane z indyka pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Gnocchi z ricotty 149

łyżka soli Sos pomidorowo-cukiniowy: 40 dkg krojonych pomidorów w puszce 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 25 dkg cukinii mały pęczek bazylii Dodatkowo: parmezan do podania Jak zrobić gnocchi z ricotty. Gnocchi: do miski włożyć żółtka, ser ricotta, parmezan, 1/3 łyżeczkę soli oraz pieprz. Wymieszać, po czym stopniowo dodać przesianą(...)zagotować i od momentu wypłynięcia gnocchi na powierzchnię wody, gotować je na średnim ogniu przez 30 sekund. Ugotowane gnocchi przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Sos pomidorowo-cukiniowy: cukinię pokroić w dużą kostkę, włożyć na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodać pokrojone pomidory w puszce, sól, pieprz

MeCooks
Sałatka z dojrzewającą wołowiną, grillowaną cukinią, mango i serem gorgonzolą 117

również na romantycznej kolacji ze świecami i butelką czerwonego wina. Koniecznie wypróbujcie przepis  i dajcie znać jak smakowała :)  Składniki:  150 g świeżej rukoli  1 średnia cukinia kilka krolpli oliwy 1 świeże dojrzałe mango 100 g sera gorgonzola 100 g wołowiny dojrzewającej (możesz skorzystać z przepisu tutaj ) kilka łyżek oleju z pestek orzecha włoskiego sól i pieprz(...)smaku  Przygotowanie:  cukinię pokrój w krążki o grubości 0,5 cm i grilluj z oliwą. Mango i ser pokrój  w kostkę, a wołowinę w paski. Wszystkie składniki połącz ze sobą, następnie dopraw do smaku i skrop sałatkę olejem z pestek orzecha włoskiego.  Smacznego

Niezły Młynek
Letnia sałatka z kaszą bulgur 145

parmezanem Składniki Podane ilości wystarczą na porcję dla dwóch osób. kasza bulgur 200g papryka czerwona 280g (1 duża sztuka lub 2 mniejsze) marchewka 60g (1 sztuka) brukselka 120g cukinia 200g brokuł 250g Dodatkowo świeża natka pietruszki do dekoracji oliwa sól pieprz papryka czerwona słodka i ostra miód lub syrop klonowy Sałatka z kaszą bulgur – przepis Kaszę bulgur przepłucz(...)przygotuj je razem z brukselką na parze. Jak przechowywać, sprawdź: Jak przechowywać czosnek, by na dłużej zachował aromat i właściwości zdrowotne? Marchewkę pokrój w talarki, paprykę w kostkę, a cukinię w ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę, następnie smaż warzywa przez 5-7min. Wymieszaj przyprawy z miodem i dodaj do warzyw. Gdy brokuły oraz brukselka będą gotowe dodaj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam 239

zapiekania, ale danie równie dobrze możecie przygotować w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Składniki na kurczaka z warzywami w rękawie: 2 piersi z kurczaka 4-5 średniej wielkości ziemniaków niewielka cukinia papryka czerwona cebula marchewka przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, pieprz ziołowy, suszone pomidory, czosnek suszony, sól i pieprz czarny 2 łyżki oleju Przygotowanie Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości(...)kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki, paprykę i cebulę w paski. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy przyprawy i olej. Rękaw szczelnie zamykamy z obu stron i potrząsamy nim kilkukrotnie, aby równomiernie rozprowadzić składniki. Całość przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy

e-PrzepisyKulinarne