męża są z dodatkiem tego majonezu i przyznam nieskromnie, że mu smakują. Składniki na 0,7 l: 220 g jabłka, waga po wydrążeniu i bez skórki 330 g cukinii, waga po obraniu 2 łyżki soku z cytryny 200 g ugotowanej na miękko korzenia pietruszki 1/2 łyżeczki soli himalajskiej kala namac 1/4 łyżeczki pieprzu szczypta kurkumy Warzywa,owoce wyszorować, obrać. Korzeń(...)pietruszki pokroić w cienkie plastry, ugotować na parze, aby był miękki i dał się rozgnieść widelcem. Cukinię i jabłka z grubsza pokroić, umieścić w misie malaksera, dodać sok z cytryny, dodać ugotowaną pietruszkę, przyprawy. Zmielić na gładką masę. Przelać do słoika, przechowywać w lodówce. Zużyć w ciągu tygodnia. Smacznego! Postny majonez
moj przepis nanaszym domowym hitem . Dlatego z powodu braku owych bakłażanów postanowiłam przygotować podobną zapiekankę, ale z warzyw, które akurat miałam w lodówce: z połowy kalafiora, całego brokuła oraz 3 niedużych cukinii. S os Marinara postanowiłam wzbogacić o czarne oliwki, kilka suszonych pomidorów w oliwie oraz o suszone zioła. Ponieważ nie miałam jajek do panierowania warzyw, zamiast ich użyłam maślanki. Warzywa(...)osób) zużywam tylko jedną kulkę mozzarelli w zalewie oraz 1-2 łyżki świeżo tartego na grubych oczkach sera cheddar. Fit zapiekanka z kalafiora, brokuła i cukinii jest pyszna i bardzo sycąca. Na dodatek pełna warzyw! Polecam na obiad lub kolację. Zapiekanka świetnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień w pracy
Moja Delicjatartego sera parmezan 1 szalotka lub pół czerwonej cebuli 80 g pora 250 g cukinii 2 łyżki oleju rzepakowego 120 g mąki orkiszowej (niepełna szklanka) 2 jajka 2 łyżki naturalnego jogurtu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Szalotkę kroimy w kostkę. Pora dokładnie czyścimy, kroimy w plasterki. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy
KucharzycaZapiekanka makaronowa to danie, w którym najczęściej wykorzystujemy produkty, które nam zostały w kuchni. Do takiej potrawy możemy dodać praktycznie dowolne składniki. Sprawdź przepis na: Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami Swoją zapiekankę urozmaicę dodatkiem brukselki. Składniki 200g makaronu 250 ml śmietany 18% 400 ml wody kurczak przyprawa gyros 8-10 brukselek sól pieprz odrobina masła 2 jajka olej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyrządziłam FIT kokosanki z erytolem, które właśnie się suszą, a przepisem podzielę się z Wami w późniejszym terminie. :)) Przepis na 4-5 porcji. Składniki na szaszłyki warzywne: – 2 cukinie – 1 żółta papryka – 1 czerwona papryka – 1 bakłażan – 1 czerwona cebula – 3 łyżki wody – 3 łyżki oliwy – 2 łyżki soku z cytryny(...)pieprz Dodatkowo: patyczki do szaszłyków Przygotowujemy marynatę: łączymy wodę, oliwę, sok z cytryny, czosnek, suszoną cebulę, koperek, sól i pieprz. Cebulę kroimy na ósemki i ponownie kroimy na pół. Cukinię i paprykę kroimy na duże kawałki. Bakłażana kroimy w półplasterki i posypujemy solą, a gdy puści sok, odsączamy go na papierowym ręczniku. Warzywa namaczamy lub smarujemy w marynacie i pozostawiamy
Be Fit Be Stronggulaszowego smaku to omińcie tą przyprawę, ale dodajcie na pewno koncentrat pomidorowy, bez niego danie może być mdłe. Składniki dla 2 - 3 osób : 1 torebka ryżu 150 g 1/2 cukinii 1 papryka 1/2 główki cebuli 1 mała pierś z kurczaka 4 łyżki groszku konserwowego 4 łyżki kukurydzy konserwowej 800 ml bulionu 2 łyżeczki koncentratu 1 płaska łyżeczka przyprawy do gulasz(...)Smaki Natury - dla mnie najlepsza kompozycja przypraw olej/oliwa do smażenia 1. Na patelnie wylewamy trochę oleju/oliwy i przesmażamy na niej cebulkę wraz z warzywami pokrojonymi w kostkę (cukinia, papryka). 2. Pierś kroję w drobną kostkę i także przesmażam na tej samej patelni (zazwyczaj zsuwam na bok przesmażone warzywa). 3. Kiedy pierś jest gotowa, wysypuje ryż z torebki
Gotowanie...to proste !nawet chlebem - co kto lubi 😀 Ja dziś akurat postawiłam na ryż. Gulasz drobiowy - przepis na 4 porcje Do przygotowania gulaszu będziesz potrzebować: 500g piersi z kurczaka, 2 marchewki, 150g cukinii, paprykę, 400g przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, łyżka oleju, szczypta gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki cynamonu, sól i pieprz do smaku. 1. Czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej(...)móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Mięso pokrój w kostkę. 3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 4. Cukinię pokrój w plastry, a paprykę w kostkę. 5. W garnku rozgrzej olej i przesmaż na nim chwilkę przyprawy. Następnie dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron. 6. Do garnka dodaj przygotowane wcześniej warzywa i chwilę przesmaż
Z notatnika dietetyka