kilka kwiatów cukinii 6-7 1 jajko mąka pół szkl mleka sól pieprz Jajko wybijamy do miseczki, dodajemy mleko i rozmącamy, dodajemy przyprawy i mąki tyle by ciasto miało konsystencję gęstniejącej śmietany. Oczyszczone kwiaty cukinii maczamy w cieście i układamy na rozgrzanej patelni blisko siebie , tak by się stykały smażymy na wolnym ogniu 3-4 min i odwracamy.. znów
Gotowanie jest łatwekromek chleba tostowego 1/2 średniej cukini 1/2 średniej cebuli 100 g łososia wędzonego 100 ml słodkiej śmietanki 30% ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy jako pierwszą cebulę, a następnie cukinię i smażymy na średnim ogniu. W międzyczasie na blaszkę wykładamy chleb, następnie wkładamy do piekarnika na ok. 4 minuty
Pyszny DuetKwiaty dyni, cukinii, kabaczka - szybkie czyszczenie,obieranie Pyszne i bardzo modne jadalne kwiaty dyni , cukinii lub kabaczka. Żeby przygotować te rewelacyjne dania należy najpierw przygotować odpowiednio kwiaty czyli usunąć pręcik i łodyżki poczym bardzo delikatnie wypłukać. Jeśli posiadacie ich większą ilość zobaczcie jak to zrobić szybko nie tracąc czasu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkaLeczo przygotowuje się głównie z papryki i pomidorów, jednak dodatki takie jak pieczarki, cukinia i różne kiełbaski wzbogacają jego smak, przez co mi lepiej smakuje. Te przepis na leczo stworzyłam sama i jest przepyszne, nadaje się do zamrożenia, polecam. SKŁADNIKI : 300 g pieczarek 4 - 5 średnich cebul 1 mała cukinia 0.5 kg pomidorów 0.5 kg czerwonej
Kulinarne Fantazje MarioliTakie połączenie dziś na naszym talerzu. Kupiłam makaron buraczkowy i aby było kolorowo na talerzu trzeba dodać do niego trochę zieleni. W taki oto sposób cukinia i zioła się przydały a obiad wyszedł pyszny i zdrowy, polecam. Krewetki, makaron buraczkowy, cukinia i zioła. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWprawdzie cukinię można dostać przez cały rok, to jednak teraz jest najsmaczniejsza. Jedzmy więc cukinię przyrządzając ją na różne sposoby. Dziś będzie z piekarnika. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniekurczaka, wypełnione warzywnym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie to świetny pomysł na smaczny i niebanalny obiad. Polecam! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka pół niewielkiej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 kulka sera mozzarella z zalewy kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, rozmaryn, mielona papryka słodka oraz ostra pół(...)szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lub bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia *** Papryki, cukinie oraz ser mozzarella kroimy w kosteczkę i mieszamy razem tworząc farsz do roladek *** *** Filety myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki, cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem dość
Blog z Apetyteminnego mielonego - ale wybór należy do Was. Polecam pyszne letnie danie :) SKŁADNIKI (na dużą foremkę do zapiekania - dla 5-6 osób) 3 małe bakłażany 1 średnia cukinia 1 biała cebula 300 g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów w zalewie 2 duże pomidory malinowe 3 liście laurowe 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki kuminu sól, pieprz kilka łyżek startego(...)wzdłuż w centymetrowe plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lub skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na reszcie oliwy. Dodajemy liść laurowy i smażymy do miękkości. Następnie wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Kiedy się już podsmaży wrzucamy
Moje Kuchenne Rewelacjestosowana w naszej diecie. Z dodatkiem warzyw tworzy lekkie i typowo letnie danie. Leczo z powodzeniem można przygotować z podwójnej porcji i obiad na dwa dni gotowy :) 2 małe cukinie 1 czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku 2 woreczki kaszy bulgur brązowy Cenos pętko dowolnej kiełbasy 4 pomidory/ ewentualnie puszka krojonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżka przyprawy pomidory(...)bazylią 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka koperku W dużym garnku o grubym dnie przesmażyć posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Dodać obraną i pokrojoną cukinię, pomidory i paprykę. Leczo doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw. W osobnym garnku ugotować 2 woreczki kaszy. Ugotowane leczo połączyć z kaszą. Danie przed podaniem posypać świeżym koperkiem
Smakołyki Asiprzygotowaliśmy dla Was smakowity konkurs! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 szklanki ryżu do risotto Uncle Ben’s 500 g świeżego tuńczyka 1 papryczka chili 2 pomidory malinowe 1 cukinia 250 g groszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 limonka garść świeżej kolendry kilka nitek szafranu oliwa z oliwek gruboziarnista sól morska świeżo mielony(...)przykryć ryż (ok. 800 ml) i posól całość do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gdy ryż będzie już al dente, dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz cukinię i wymieszaj całość. Po 2 minutach wyłącz ogień pod patelnią Pod koniec przygotowywania ryżu tuńczyka pokrój na 4 kawałki o grubości 1-1,5 cm niczym steki. Posmaruj je oliwą
Food Squareugotowane na parze oraz sos śmietanowy z dodatkiem topionego serka … niby fajnie, a jednak czegoś mi tutaj zabrakło…. tylko czego? 300 g makaronu kokardki 1 brokuł 1 cukinia 2-3 marchewki 1 puszka groszku 1 puszka filetów anchois 4 łyżki śmietany 30% (wykorzystałam 1/2 szklanki) 1 serek topiony śmietankowy sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)mnie zabrakło) Marchewkę obieramy i kroimy na talarki. Cukinię wraz ze skórką kroimy na ćwiartki. Brokuł dzielimy na różyczki. Warzywa gotujemy na parze. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente. Odcedzamy i przekładamy do większej miski. Do makaronu dodajemy ugotowane na parze warzywa oraz osączony z zalewy groszek. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Fileciki anchois osączamy z zalewy, kroimy
Smaki Na Talerzuwiele sposobów, np. jako gotową bazę do leczo, jako sos do pizzy czy jako dodatek do dań z ryżu, makaronu lub po prostu schabowego Składniki: 1,7 kg cukinii bez ziaren i skórki 3 czerwone papryki (duże) 4 – 5 średnich cebul (może być czerwona i biała) 2 łyżki soli 12 łyżek octu jabłkowego 6% 250 gram cukru 3 łyżki ketchupu(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki bazylii suszonej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne lub ostrej papryki (jak ktoś lubi może dać więcej) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Wykonanie: Cukinię, cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Zasolić. Odstawić na ok. 2 godziny . Odsączyć i przełożyć do garnka. Dodać ocet jabłkowy i cukier. Gotować 20 minut na małym ogniu. Po 20 minutach dodać
Przepisy Babcichrupiącymi, węgierskimi langoszami (przepis na blogu już wkrótce ). Według mnie ostatnia wersja jest najsmaczniejsza XD Leczo z kiełbasą i warzywami Składniki: 3 laski kiełbasy np. śląskiej 1 średniej wielkości cukinia 1 średniej wielkości bakłażan 4 papryki (najlepiej kolorowe) 2-3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki (u mnie(...)lekko się przyrumieni i dodajemy go do kiełbasy. Do kiełbasy i bakłażana dolewamy passatę, szklankę wody i doprawiamy solą. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Cukinię kroimy w półplasterki. Dorzucamy ją wraz z pokrojonymi paprykami do lecza, doprawiamy przyprawami (pieprzem i paprykami) i dusimy kolejne 15 minut. Podajemy z ulubionym dodatkami. Na zdjęciu w towarzystwie langoszy. Smacznego
PatiGotujepożywne leczo z białą fasolą . Danie mega sycące, zdrowe, proste i szybkie. Leczo z białą fasolą Porcja dla dwóch osób Puszka drobnej, białej fasoli 4 duże pomidory Duża cukinia 2 ząbki czosnku Czerwona papryka 150 ml passaty pomidorowej Gałązka świeżego rozmarynu Sól, pieprz Szczypta ostrej papryki oliwa Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pomidory i paprykę również obierz
365 dni dookoła kuchnidanie z sezonowych warzyw i mięsa drobiowego. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 młode cukinie 3 pomidory 1/2 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszone oregano, suszona bazylia, tymianek *** Cebulę kroimy(...)rumiano. Następnie dokładamy cebulę oraz przeciśnięty czosnek i całość przez chwilę podsmażamy *** *** Na patelnie dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy mieszając przez 1 minutę *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, smażymy jeszcze przez 1 minutę, ciągle mieszając *** *** Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dokładamy na patelnie, całość zagotowujemy *** *** Dodajemy bulion lub wodę oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy
Blog z Apetytem