wychładzającej diety. Mnie tak posmakował, że zagości w mojej kuchni na dłużej. Dodatek ogórka kiszonego nadaje potrawie wyrazistości i chrupkości. Składniki: – 2 cukinie – 2 papryki, czerwona i żółta – 1 bakłażan – 5 sztuk ogórków kiszonych – 2 cebule – 1 szklanka soku pomidorowego – natka pietruszki – sól, pieprz, papryka wędzona słodka(...)suchej patelni, podlać odrobiną wody i dodać paprykę pokrojoną w kostkę, poddusić ok. 5 minut. – Dodać obrany i pokrojony w kostkę bakłażan oraz cukinię pokrojoną w grubą kostkę. – Zagotować z przyprawami, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. – Dodać ogórki pokrojone w półplasterki, zagotować przez
To co kochampomidorów -200 g ryżu (2 torebki) -500 g piersi z kurczaka -przyprawa do gyrosa -olej do smażenia -1 cebula -2 ząbki czosnku (drobno posiekanego) -1 czerwona papryka -1 mała cukinia -2 łyżki pesto bazyliowego -sól, pieprz Przygotowanie --> Ryż gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa, smażymy na patelni(...)dodatkiem oleju na rumiany kolor. Przekładamy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy kilka minut do miękkości. Całość mieszamy z ryżem. Dodajemy pesto, doprawiamy i mieszamy. --> Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze. Środek wydrążamy (nie będzie nam potrzebny). Każdy pomidor dokładnie nadziewamy nadzieniem, przykrywamy kapeluszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym
Marta GotujeSKŁADNIKI (4 porcje) 320 g makaronu penne 200 g fasolki szparagowej 2 żółte cukinie 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz oregano, bazylia oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 persone) 320 g di penne 200 g di fagiolini 2 zucchine gialle 2 cipolle rosse 2 spicchi d'aglio sale, pepe origano, basilico olio(...)cienkie plastry oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Doprawiamy sol ą , pieprzem oraz suszonym oregano. Po ok. 2 minutach dodajemy fasolkę szparagową oraz plasterki cukinii. Kontynuujemy smażenie kolejne 5 minut. **** PREPARAZIONE Spuntate i fagiolini, lavateli e sbollentateli in acqua bollente salata per circa 5 minuti, poi scolateli bene. In una padella riscaldate 2-3 cucchiai
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 150 g mąki 75 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli farsz: ok. 10 kwiatów cukinii 150 g ricotty szczypiorek 2 ząbki czosnku 2 jajka 100 szynki po kawałki … Czytaj dalej Kwiaty cukinii z ricottą zapiekane w tarcie
czarrna od kuchniSkładniki: 30-40 dkg fileta z łososia 20 dkg kurek 200 ml śmietany 30% 250 g makaronu spaghetti kilka kwiatów cukinii 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić i wrzucić na … Czytaj dalej Spaghetti z łososiem i kwiatami cukinii
czarrna od kuchnikrócej niż na istrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w większą kostkę i smażymy. Osobno smażymy mięso mielone, które doprawimy solą, pieprzem, majerankiem oraz papryczką. Marchewkę obieramy i wraz z cukinią ścieramy na grubych oczkach. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Z papryki należy odkroić górę i wyczyścić. Mieszamy składniki farszu: mięso, ryż, marchewkę, cukinię, pomidor, jajko
Lena Gotujegrilla, których jest duży wybór. Może być przyprawa uniwersalna do mięsa i warzyw, do szaszłyków lub do karkówki, każda będzie pasowała. składniki: 500 g wiejskiej cienkiej kiełbasy 2 małe cukinie po 250 g, u mnie żółta i zielona 2-3 cebule, u mnie żółta i czerwona 2 papryki, u mnie czerwone 10 średnich pieczarek 2 łyżki przyprawy do grilla(...)łyżek oleju Cukinie razem ze skórką pokroić w plastry. Wybrałam małe sztuki bo ładniej się prezentują ale można dać jedną większą i plasterki przekroić na pół lub w ćwiartki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i każdą ćwiartkę rozdzielić na 2-3 części. Pieczarki przekroić na pół. Kiełbasę pokroić w plastry
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 średnia cukinia 30 dkg mięsa mielonego 5 dkg sera żółtego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 papryki sól, pieprz 1 pomidor Przygotowanie: Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, … Czytaj dalej Cukinie faszerowane
czarrna od kuchniPyszne, zdrowe i szybkie danie. Doskonałe na letni obiad. Do lecza dodałam łyżkę ajwaru, który doskonale podkręcił jego smak. duża cukinia duża cebula czerwona papryka 10 pomidorków koktajlowych ząbek czosnku łyżka ajwaru łyżeczka słodkiej papryki sól morska O,Sole pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju 2 łyżki siekanej natki pietruszki torebka kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos W rondlu rozgrzać(...)olej, dodać posiekaną cebulę, przesmażyć. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną paprykę, pomidorki i cukinię. Doprawić do smaku i dusić do miękkości. Pod koniec dodać natkę pietruszki. W międzyczasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Leczo podawać z kaszą
Smakołyki Asiśrodku zimy gotowa! Składniki: 2 kiełbasy głogowskie , 0,5 kg mięsa z szynki, 4 cebule, 4 papryki białe, 3 papryki żółte, 4 papryki czerwone, 3 papryki zielone, 2 cukinie, 8 dużych pieczarek, 3 pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól,pieprz do smaku, łyżeczka słodkiej i ostrej papryczki w proszku, majeranek Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę w plasterki, szynkę(...)małą kostkę. Podsmażamy w garnku 5-6 minut. Dodajemy pół szklanki wody oraz papryki pokrojone w paski i cukinię pokrojoną w kostkę. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po około 15 minutach dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Po kolejnych 15 pokrojone w kostkę, sparzone i obrane ze skóry pomidory. Dusimy wszystko razem do miękkości warzyw. Na koniec zaprawiamy
Lena Gotujetego warzywa i obowiązkowo sos Tatarski Winiary. To mój tegoroczny faworyt w grillowaniu! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pół dużej papryki czerwonej, pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki(...)mieszamy razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę około 3 cm x 3 cm. Dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na lodówki na 30 minut. W tym czasie cukinię kroimy w 1 cm plastry, cebulę w 0,5 cm plastry, paprykę w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki. Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło się
Lena GotujeTyle warzyw pięknych, pachnących na straganach aż żal nie kupić. Mamy sezon na cukinię i warto ją wykorzystać do ostatniego owocnika. Skoro mamy cukinię to teraz tylko kolorowe papryki, oliwki czarne i bakłażan i danie zaraz będzie gotowe. Czy lubicie takie letnie dania warzywne? a jak z francuskim rattaouille? lubicie? my uwielbiam więc nie mogło go zabraknąć na naszym sierpniowym
Moje Małe Czarowanienawet tej czarnuszki mogłoby nie być, a i tak by było smacznie;) Warzywa podałam z kurczakiem z patelni . kilka małych, młodych ziemniaków (ilość należy dostosować wg potrzeb) 2-3 cukinie 1 czerwona papryka 200 g fasolki szparagowej 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki tymianku zioła prowansalskie 4 łyżki oliwy z oliwek czarnuszka sól Ziemniaki(...)mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy. Fasolkę szparagową przycinamy na końcach (możemy jeszcze przekroić ją na pół). Fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Cukinię wraz ze skórką kroimy na grubsze półplasterki. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na większe kawałki. Na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę. Dodajemy ostrą paprykę, zioła prowansalskie, tymianek oraz sól
Smaki Na TalerzuSamo zdrowie na talerzu czyli najzdrowsza na świecie kasza jaglana, do niej przepyszne paski cukinii i niedoceniana ciągle botwinka z mnóstwem żelaza. Efekt? danie przepyszne na talerzu, polecam. Kasza jaglana z cukinią i botwinką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProsty przepis na smaczny cytrynowo-miętowy dżem na zimę. Skład: 3 kg cukinii bez skóry i pestek, 3 sparzone cytryny, gałązka mięty, 1 kg cukru żelującego i 1 kg cukru białego- można też zastosować np. trzcinowy lub inny. Cukinię kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce, cytrynową skórkę ścieramy na tarce, liście mięty kroimy, wszystko wkładamy
chleba naszego