osoby) zioła prowansalskie mała papryczka chili oliwa z oliwek Ryż parboiled gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W trakcie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy warzywa. Na początek kroimy cukinię w półplasterki, cebulę i pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory(...)całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory w całości, to należy je rozdrobnić, najlepiej na patelni np. drewnianą łyżką. Kolejny krok to dodanie cukinii i przeciśniętego czosnku. Tak dusimy wszystko, aż cukinia zacznie mięknąć, doprawiamy pieprzem, ziołami i drobno posiekaną papryczką chili. My nie solimy tej potrawy, ponieważ pomidory mają zawsze trochę soli w sobie, mieszanka
vegetanieosolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa(...)estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę
vegetaniepowstać z niego cienkie nitki Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa(...)estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę
vegetaniepięknie on wygląda, gulasz oczywiście :P Gulasz sojowy z papryką i kuskus (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych 3 duże papryki (żółta, czerwona i pomarańczowa) 1 mała młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 2 ząbki czosnku 1 duża cebula słodka papryka, pieprz, pieprz cayenne, estragon, sos sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami(...)kupić, więc ważne, aby była jak najlepszej jakości. Wszystko razem dusimy. W miedzy czasie odsączamy kotlety sojowe i kroimy również w grubą kostkę, i odstawiamy. Do gulaszu dodajemy cukinię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, cayenne oraz sporą ilością roztartego w dłoniach estragonu. Wszystko razem dusimy, aż cukinia stanie się szklista. Teraz dodajemy pokrojone kotlety sojowe i doprawiamy sosem sojowym
vegetaniestyl. Jakoś nie wyobrażamy sobie ruskich w innej formie niż klasycznie. Hmmm chyba nie smakowały by już tak samo. Tak więc mieliśmy ochotę na wypróbowanie nowego farszu z młodą cukinią , twarogiem, podsmażaną cebulką i dużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty(...)przywiązywać. Jak macie inne pomysły napiszcie. No to teraz do pracy i zobaczcie co nam wyszło. Pierogi a'la paluszki z cukiniowym farszem. (4 osoby) Składniki: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 opakowanie twarogu prażona cebulka jogurt naturalny tymianek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z niej wodę. Dodajemy twaróg i przesmażoną
vegetanieChciałam zrobić coś takiego innego do obiadu. Miałam ochotę na warzywa. Gdzieś zobaczyłam zdjęcie warzyw zapiekanych w piecyku i pomyślałam, że zrobię podobne. Pomidor, cukinia i ziemniak :) Do tego robiłam kawałki kurczaka ( podobne do tych ) w panierce i surówka z pekińskiej (może być z białej kapusty ). Składniki: 1 pomidor kawałek cukinii 4 nieduże ziemniaki zioła prowansalskie lub inne, według upodobań(...)Pomidor umyć i pokroić w grubsze plasterki Cukinie obrać i również pokroić w plasterki Z ziemniakami robimy to samo: obieramy i kroimy w plasterki Nagrzewamy piecyk na 200 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i plasterki warzyw układamy w pionie, w kilka rzędów (do wyczerpania plasterków). Posypujemy ziołami. W taki sam sposób możemy przygotować same ziemniaki, jeśli nie lubimy mieszanki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commamy w szafce. Tym samym zapraszamy na piątkową zapiekankę makaronową. Zapiekanka makaronowa SKŁADNIKI: 100 g makaronu penne 100 g suszonych pomidorów w oleju 3 młode małe cukinie 2 jajka 2 cebule pół puszki czerwonej fasoli curry pieprz sól opcjonalnie ser żółty PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, wg przepisu(...)opakowaniu. Cebule obrać i pokroić w kostkę, cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni. Można dodać łyżeczkę oleju z pomidorów. Dodajemy cebulę i cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i curry. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut o d czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizapiekanki uczestniczyła moja dwuletnia córeczka i to tak właściwie jej dzieło. Mama jedynie pokroiła warzywa, a resztę pracy wykonały malutkie rączki ;-) Zapiekanka z młodych warzyw SKŁADNIKI: 1 średnia młoda cukinia 4 młode patisony 4 młode ziemniaki (średnie) 1/2 papryki czerwonej szczypiorek 50-70 ml oleju rzepakowego sól, pieprz oregano PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki młode dokładnie myjemy (wybieramy sztuki podobnej wielkości), wkładamy(...)garnka i gotujemy 15 minut, odcedzamy, kroimy na ósemki. Cukinię i patisony kroimy w większą kostkę. Czerwoną paprykę kroimy w paseczki długości około 2 cm. Naczynie do zapiekanek delikatnie skrapiamy olejem, następnie układamy warstwę cukinii, patisonów, ziemniaków i papryki. Do miseczki wlewamy pozostały olej, dodajemy sól, pieprz, zioła i całość mieszamy. Powstałą oliwą polewamy warzywa
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWegetariański aromatyczny pasztet z cukinii z dodatkiem sera mozarella, świetny na kanapki lub jako przekąska. Szybka i prosta potrawa, a smakuje wybornie. Składniki: 3 szkl. cukinii startej na grubych oczkach (dobrze odciśniętej) 3 cebule 1,5 szkl. bułki tartej 200 g sera mozarella 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 3 jajka łyżeczka papryki mielonej 1/2 łyżeczki kurkumy łyżka suszonego tymianku sól, pieprz(...)pietruszki Piekarnik nastawić na 190 stopni. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cebulę drobno pokroić, ser mozarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W dużej misce wymieszać dokładnie cukinię, ser, bułkę tartą, cebulę, natkę i olej. Żółtka oddzielić od białek i dodać do masy. Doprawić całość przyprawami. Białka ubić na sztywno i również wmieszać delikatnie do masy. Przełożyć
wyzwania kuchennekurczaka pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki majeranku sól, pieprz świeżo zmielony 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki krupczatki 2 plasterki sera topionego Cheddara 1 średnia cukinia sól 0,5 łyżeczki ostrej papryki suszona bazylia do posypania tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ćwiartki kurczaka myjemy ściągamy skórę, oddzielamy od kości mięso wkładamy do woreczka foliowego delikatnie rozbijamy tłuczkiem(...)krupczatką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron pod koniec smażenia przykrywamy kotlet plastrem sera i przez chwilkę zostawiamy na patelni aż się ser rozpuści. Podajemy z plastrami smażonej cukinii. Cukinię kroimy w plastry po długości posypujemy solą odstawiamy na 5 minut. Posypujemy papryką smażymy na rozgrzanym tłuszczu ok 3 minut z obu stron. Posypujemy bazylią. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: 1 opakowanie mixu sałat z roszponką 3 piersi z kurczaka 6 jajek 1 cukinia 2 sery camembert 10 listków bazylii 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki maślanki 9 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z patelni z nutą cytrynową 6 listków bazylii 6 listków oregano kawałek(...)rozgrzaną patelnię i smażymy. Jajka gotujemy na twardo. Sos do sałatki ( jogurt, majonez, maślanka, czosnek, pieprz i bazylia) - blendujemy Ser camembert kroimy na kawałki i grillujemy około 4 minuty. Cukinię myjemy i kroimy na długie bardzo cienkie plastry - aby była miękka plastry zalewamy wrzątkiem na sicie. Propozycja podania kolejność: sałata, cukinia, jajka, mięso i ser. Na koniec sos. Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki na sos: 3 papryki (kolorowe) 1 duży ananas 1 bakłażan 1 cukinia 1 duża cebula czosnkowa 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka świeżo zmielonej mieszanki garam masala (seria z Lidla deLuxe) 1 puszka pomidorów 1/2 puszki czerwonej fasolki 100 ml soku z pomidorów z odrobiną tabasco 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżka uniwersalnej przyprawy do potraw pieprz(...)czubata łyżka świeżo utartego imbiru Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, taka którą później bez problemu wsadzimy do piekarnika. Warzywa kroimy w kostkę (papryka, cukinia, bakłażan), ananasa również w kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Następnie wrzucamy cukinię i bakłażana, po chwili paprykę. Zakrywamy patelnię, czekamy aż warzywa
ClauditteMissCookingSkładniki: 2 zielone papryki 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona papryczka ostra 1 żółta papryczka ostra 1 zielona papryczka ostra 1 duża cukinia (ja miałam od taty z działki) 2 duże czerwone cebule 4 ząbki czosnku polskiego 2 łyżki przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny szklanka wody sól morska świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżeczka POWDER HOT CURRY(...)woda stanie się ciepła dorzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Gdy cebula zmięknie dodajemy pokrojone w paski papryki. Znowu dusimy jakieś 15 minut. Następnie dodajemy cukinię. Z cukinii wydrążamy środek z nasionami i kroimy na pół talarki. Doprawiamy curry, sola i pieprzem. Mieszamy i zakrywamy. Dusimy na małym ogniu godzinę i 15 minut. Pod koniec duszenia
ClauditteMissCookingkuchnia to tylko gotowanie? Zapraszamy Was do kącika kreatywnej kuchni. Faszerowana cukinia: Z umytych kawałków cukinii wydrążamy miąższ i wycinamy ozdobne paseczki. Następnie grillujemy z każdej strony na delikatnie posmarowanej oliwą patelni grillowej. Z szynki robimy różyczki i wkładamy je do cukinii. Do każdej różyczki dodajemy pokrojone w wzdłuż jajko, serek oraz wycięte paseczki z pora. Dekoracyjna palma z oliwek
Podróż w kulinariaCUKINIA skladniki 1-2 cukinie jajko przyprawa typu jarzynka lub sól mąka olej do smażenia Cukinię myjemy i kroimy na plastry. Posypujemy lekko przyprawą lub solą i odstawiamy na ok 15 min. Powstały sok odlewamy. Smażymy na rozgrzanym oleju
w mojej kuchni