przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk sól, pieprz
Qlinarnie i Qlinarnieporcje (dania główne ze zdjęć ok. 20zł). Wegetarianie znajdą tutaj całkiem sporo dań (szczególnie makaronowych), weganie niestety nie. Focaccia, podawana jako przystawka Spaghetti vegetariare (z papryką, bakłażanem i cukinią) Spaghetti z oliwą, masłem i chili Coconut dessert with blueberries I once ate this very simple and tasty dessert with Ania F., Łysa and Naja at Charlotte’s – the blueberries
Qlinarnie i Qlinarnieproponuję odstępstwo od tradycyjnej formy i zapieczenie warzyw w łódeczkach z bakłażana. Jeśli nie macie go akurat na stanie, możecie z powodzeniem zrobić to samo z papryką czy cukinią. Takie danie świetnie nadaje się na kolację. Możecie je też podać z ryżem, wtedy powstanie pełnowartościowy, sycący obiad. Pamiętajcie, że dobry bakłażan ma błyszcząca, jędrną skórkę! Składniki (2 porcje
Powiedz dietom nieznaleźć niemal wszystko, co tylko sobie wymyślimy. Ja na 8 porcji wykorzystałam następujące produkty: 6 kiełbasek grillowych 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 bakłażan 1 mała cukinia 2 cebule 3 pomidory 300 g. pieczarek sól, pieprz Wszystkie składnik należy pokroić w dużą kostkę, doprawić. Z foli aluminiowej przygotować osiem płatów do zawinięcia naszego bałaganu. Gotowe, szczelnie zamknięte
Jadło i czytadłowymyśliłam sobie, że z ciekawości zaleje go zalewą octową. Następnego dnia bardzo miło zadziwił mnie jego zupełnie inny smak. Moja siostra myślała, że to ryba;-) 1 kabaczek lub cukinia sól, pieprz mąka, bułka tarta i jajko do panierki olej do smażenia Zalewa octowa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki soli 1 cebula ziele
Jadło i czytadłoZachwycona smakiem grillowanej cukinii postanowiłam zrobić z niej "paprykarz". Ze świeżym pieczywem - pychotka, która smakuje inaczej niż tradycyjny, znany nam paprykarz, ale z pewnością nie gorzej, o ile nie lepiej. 1 młody kabaczek 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju sól, pieprz, przyprawy do grilla 1/2 szklanki ryżu Kabaczka pokroić w plasterki (jeżeli jest młody to nie trzeba
Jadło i czytadłoniemrożonej, czyli świeże warzywa sezonowe...polecam. Składniki: 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek, miałam ciemne 2 szklanki pokrojojonej w kostkę dyni hokaido 2 szklanki cukini pokrojonej w kostkę 1 czerwona papryka pokrojona w w paseczki 1/2 pokrojonej drobno papryczki chili ( u mnie z pestkami) 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 3 łyżki oliwy z oliwek
Gosia gotujeMamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju
Gosia gotujePlacki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki
Gosia gotujekażdym razem z olbrzymią przyjemnością. Jej sekret tkwi zapewne w tym, że cebula znajduje się na pierwszym miejscu moich ulubionych warzyw. Za nią plasuje się pomidor, sałata, kapusta, cukinia i ogórek. Polecam zatem tę pyszną zupę cebulową. Składniki: 4 duże cebule 4 łyżki oleju tymianek 1 liść laurowy 1 litr bulionu warzywnego 100 g białego wina półłwytrawnego sól
Gosia gotujeŚwietna alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian Tartę z cukinią i pomidorami i Mini tarty z kurkami . Składniki na ciasto: 150 g mąki 1 jajko 85 g schłodzonego masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 150 g wędzonego łososia 250 g mozzarelli
Gosia gotujePrzepis na leczo Roberta Makłowicza zawiera praktycznie 3 składniki: paprykę, cebulę i pomidory. Zupełnie pomija on tak powszechnie dodawaną przez wszystkich cukinię czy pieczarki. Ja jednak, aby trochę wzbogacić jego wersję dodałam do tej pysznej jednogarnkowej potrawy chudą lisiecką kiełbasę oraz pieczarki. Jakoś przyzwyczailiśmy się do bardziej treściwej formy leczo z boczkiem lub kiełbasą, zwłaszcza jeśli
Walijskie Pichcenieplacuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków) 250 ml ciepłego mleka 375 ml letniej wody 10 g suszonych drożdży 450 g mąki pszennej
Moje Qulinariawedług przepisu podanego przez producenta i na 10 min. przed końcem dodajemy do kaszy 4 łyżki czerwonej soczewicy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy wodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy przyprawami. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny możecie dosypać otręby, aby zniwelować
vegetanie