cukinia - 19036 przepisów (strona:1022/1270)

Faszerowane cukinie 159

Faszerowane cukinie to doskonale danie na lekki obiad lub ciepłą kolację. Najlepiej nadają się do tego młode owoce, które nie mają jeszcze twardej skóry i mocno wykształconych pestek. Nadzienie może być różne. Ja zrobiłam z mięsem, bo było to danie obiadowe. Dodałam do farszu świeżej bazylii i białego wina, dzięki czemu zyskał on zarówno na smaku jak i aromacie

Wiem co jem
Frittata con zucchine czyli omlet z cukinią 160

Toskańska przystawka zrobiona przeze mnie w ramach akcji Viva Italia! . Oparta na prostych i naturalnych składnikach dominujących w ubogiej toskańskiej kuchni. Wykorzystałam do niej moje ulubione ostatnio warzywo czyli cukinię. Dodałam jeszcze czosnek, jajka, przyprawy i powstał pyszny omlet. Jeśli ktoś walczy z cholesterolem i unika nadmiernego spożywania żółtek, których w omlecie akurat jest dość sporo, może z części

Wiem co jem
Przepisy na placki 184

Placki zwane "kozami" Racuchy z jabłkami Cukiniowe talarki Placki z cukinii Placki ze szpyrkami Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym Ziołowe placki ryżowe Zobacz także: Przepisy na naleśniki Przepisy na zapiekanki Przepisy na sałatki

Wiem co jem
Ziołowy filet z kurczaka z warzywami 138

się smaży przygotowujemy warzywa i obiad gotowy. Warzywa mogą być dowolne wg upodobania lub to co mamy pod ręką. Ja wykorzystałam gotowane ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu, cebulę, cukinię, pieczarki i pomidory. Przepis bierze udział w konkursie „Dołącz do rewolucji na patelni”. ” Czytaj więcej

Wiem co jem
Zimowa sałatka z cukinii 224

wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra, a warzywa chrupiące. W dodatku robi się ja bardzo szybko.” Czytaj

Wiem co jem
Leczo z cukinii 137

Wczoraj zerwałam ostatnie cukinie rosnące w moim ogrodzie. Zbiór nie był tak obfity jak w ubiegłym roku, ale mimo to zrobiłam z niej mnóstwo przetworów. Udało mi się nawet przekonać do tego warzywa moich synów, choć muszę przyznać, że nie było łatwo. Czytaj więcej

Wiem co jem
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem 278

nimi zrobić, żeby się nie zmarnowały? Mnie się zdarza całkiem często, zaś ostatnio przeceniłam zdolności "przerobowe" moich przyjaciół. Z grillowego spotkania pozostało mi za dużo bakłażana i cukinii, a kupione przedwczoraj na Szembeku pomidory jakoś bardzo dziwnie szybko zaczęły przejrzewać. Pomysł na zagospodarowanie nadwyżek chodził mi po głowie, a że upał nieco zelżał i moje szare komórki podjęły

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z fenkułem i porem 157

Krucha tarta z nadzieniem z fenkuła, pora, cukinii i papryki, zapieczona pod jajeczno śmietanowym sosem. Na drugi dzień smakowała równie rewelacyjnie, szczególnie, że mąż wpadł na pomysł aby polać ją ketchupem i posypać kiełkami słonecznika. Gorąco polecam! Przepis który mnie zainspirował do jej wykonania znalazłam TUTAJ . Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Leczo z parówkami 169

jest prawdziwe węgierskie leczo, które przyrządza się na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny. Moje danie bardziej zbliżone jest do prowansalskiego ratatouille, ponieważ przygotowuję je na oleju i z dodatkiem cukinii. Ale gwarantuję, że bez względu na nazwę, jest bardzo smaczne. I to tak bardzo, że nigdy nie przygotowuję go z małej ilości składników :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Placuszki ziemniaczano cukiniowe 212

Delikatne placuszki z ziemniaków i młodej cukinii - ja podałam je do polędwiczek wieprzowych w kurkowym sosie , ale doskonale smakują również podane z cukrem i kwaśną śmietaną, lub samą śmietaną na słono - wedle gustu. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Kotlety ziemniaczane z sezamem 210

wiele, dlatego wykorzystałam resztkę "wczorajszych" ziemniaków i usmażyłam szybkie, wegetariańskie kotlety ziemniaczane z sezamem. Ładnie zrumienione z zewnątrz, mięciutkie w środku... świetnie smakowały z zieloną sałatą, młodą cukinią i pomidorem. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Placki ziemniaczane w jesiennych kolorach 200

Piękne kolorystycznie, bogate smakowo placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i papryki. Troszkę inne od tradycyjnych, ale gwarantuję, że smaczne :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem 177

razie przekonałam się, że gotowanie rosołu podczas wysokiej gorączki to nie jest najlepszy pomysł. Ostatkiem sił i przytomności umysłu przygotowałam na patelni grillowej odświętny obiad: łososia z cytryną, ziemniaczkami, cukinią i pieczarkami. Do rybki podałam oryginalną w smaku sałatę lodową z miechunką i likopenowym dressingiem. Szybko dzielę się przepisem i zmykam z powrotem pod kołderkę, bo czuję, że leki przeciwgorączkowe

Kuchenne zapiski Edyty
Słodki konkurs urodzinowy (wyniki na dole str.) 190

DOMEK 28 cm (Duka) + książka „Moje wypieki i desery na każdą okazję” 3. Miejsce Ela za rekordową ilość przesłanych zdjęć , najbardziej urzekła mnie dekoracja na zdjęciu Muffinek czekoladowych z cukinią . Mojemu Mężowi z kolei najbardziej podobały się bezy . Nagroda: zegar ścienny (Duka) + kubek z zaparzaczem KEEP CALM Ale to jeszcze nie koniec :) Postanowiłam przyznać nagrody dodatkowe

Domowa Cookierenka Agi
.653. dwa składniki - omlet 142

omlet jajeczny z warzywami; cukinią, papryką i pieczarkami, z domowym hummusem z batatem~ 3/4 warzyw jest w środku omleta, ale ja jak zwykle czegoś dam dużo/za mało...więc reszta warzyw wylądowała obok ;) A ten hummus z batatem - cuuuudo! Przepis znalazłam w Women's Health

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania