cukinia - 18701 przepisów (strona:1014/1247)

Feijoada, feijoada, feijoada.... 204

pojawiają się również inne uproszczenia (nie polecane) dla leniwych - typu "fasolka czarna z puszki, można podmienić czerwoną" a to zbrodniam bo to jakby do naszego bigosu włożyć zamiast kapusty cukinię. SKŁADNIKI i PRZYGOTOWANIE: CZĘŚĆ PIERWSZA - FASOLA:  Fasolę czarną (my użyliśmy 400 gram czyli jedną paczkę) wrzucamy do wody i pozostawiamy na 30 minut aby "straciła" trochę koloru

Smaki Brazylii
Warzywa w roli głównej 225

obiadu. Bakłażany faszerowane mięsem Makaron z sosem a'la ratatouille Pieczone bakłażany z tzatziki Pieczone pomidory z Prowansji Placki z pomidorów z Santorini Gemista Briami, pieczone warzywa Placki z cukinii i fety Saksuka, gulasz z Turcji Gulasz z bobu z szynką Serrano Paella z warzywami Ziemniaki z zielonym sosem Pilaw ze szparagami i bobem Marchewka duszona w oliwie Fasulye pilaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Muszle z ricottą i suszonymi pomidorami 206

Ricotta i suszone pomidory - bardzo lubię ten duet. To połączenie składników często gości w mojej kuchni. Takim farszem nadziewałam już  naleśniki  czy też  kwiaty cukinii . Tym razem nadziałam makaronowe muszle i wyszła bardzo pyszna zapiekanka. składniki: 25 muszli makaronowych, użyłam makaronu Czaniecki 250 g ricotty 10 dużych suszonych pomidorów z oleju 1 mała cebula 1 żółtko sól

Monia miesza i gotuje
Ziemniaczki takie ot smazone i podlaskie klimaty 168

Podlasiu. Dom Mokoszy jest miejscem gościnnym, z wspaniałymi, życzliwymi ludźmi pełnymi pasji. Kiedyś w Ustce, teraz niedaleko Radzynia Podlaskiego. Na wsi, w drewnianym starym domu, z bogactwem jabłek, cukinii, pomidorów i ogórków. Po prostu raj na ziemi!!! Dzieciaki buszowały między drzewami, taplały się w baseniku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Penne w sosie carbonara z wedzona makrela czyli Srodowe Rybki odc.50 202

gruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować... Penne w sosie carbonara z wedzona makrela 320 g penne 1 szalotka 1 cukinia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 151

łodyg z botwinki mała czerwona papryka garść bobu kilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa) por - zielona część kilka pomidorków koktajlowych i mała kalarepka pół młodej cukinii sól, pieprz oliwa do smażenia składniki na sos: 150 ml śmietany 2 jajka różne sery np: - camembert - gorgonzola - mozzarella - żółty ser   natka pietruszki albo bazylia Warzywa myjemy, jak trzeba

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak na kiju w miodzie i sosie sojowym 232

innego jak zwyczajny szaszłyk. Ale kurczak ma specyficzny słodko - słony smak.  Składniki: 2 filety z kurczaka 1 mała cukinia 1 papryka kilka pomidorków koktajlowych  4 małe cebule 2 łyżki miodu  1 łyżka sosu sojowego  + dowolne zioła Możemy też  dodać  pieczarki. Kurczaka marynujemy w miodzie i sosie sojowym przez około pół godziny

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 230

ryżu na risotto kieliszek białego wina ząbek czosnku około 6-8 pieczarek 1 duża papryka do risotto 2 papryki do nadziewania 20 dag szynki (można pominąć i zamienić na cukinię) 1 szalotka  szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki) 15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda) szklanka bulionu warzywnego łyżka oliwy Wykonanie:  do rondla wlać oliwę

Bon Appetit Małgorzaty
Frittata z dynią i parmezanem 184

jajka, kawałeczek papryki, 1 pomidor oraz  maleńką dynię, którą dostałam od taty z działki. Z tych składników mogłam zrobić tylko fritatt ę ! Osobiście bardziej od dyni wolę cukinię, ale pochwalam gotowanie z sezonowych produktów i wykorzystywanie resztek :) Składniki: 4-5 jajek 1 mała dynia pół czerwonej papryki 1 pomidor szczypiorek kawałek parmezanu sól, pieprz olej do smażenia czosnek granulowany

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto marchewkowe z orzechami 207

Może nie każdy wie ale można robić ciasta na słodko z warzywami. Są wtedy bardziej puszyste i wilgotne. Znane mi ciasta z warzywami to z marchwią, cukinią, burakami albo dynią. Z jakich jeszcze warzyw robiliście ciasta?  Składniki: 2 szklanki startej marchewki 1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być) 4 jaja 2 szklanki mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 192

Dalsza część karnawałowych zakąsek. Dziś babeczki wytrawne. Latem robiłam z cukinią a teraz spróbowałam z brokułami. Do tego postanowiłam zrobić salsę z pomidorami i z liczi. Pierwszy raz jadłam ten owoc i wg mnie jest super. Ma smak limonki ale nie jest tak kwaśny. Świetnie orzeźwia sałatki.  Do ciekawej lektury o liczi odsyłam

Bon Appetit Małgorzaty
Soczewica na ostro z dynią, szpinakiem i z pokruszoną fetą 232

Chwała mojemu Tacie, który przechowuje w swojej piwnicy dynie i cukinie :) Chwała mu także za to, że zechciał mi tę dynię obrać ze skórki bo była ogromna :) Marzył mi się gorący i pikantny posiłek ze zdrową soczewicą. Ale żeby ten posiłek nie był nudny postanowiłam potraktować go serem feta. A, że bez wątpienia jestem szczęściarą, to użyłam oryginalnego sera prosto

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety w paprykowej panierce po władysławowsku 202

następnie w jajku z mlekiem, a na końcu w paprykowej panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. 4. Kotlety podałam z ziemniakami z wody, papryką z miodem i sałatką z cukinii i papryki . Smacznego!!! A teraz Władysławowo :)  Władysławowo  Władysławowo - plaża   Władysławowo - Ocean Park   Władysławowo - Dom Rybaka   Władysławowo - port   Władysławowo - plaża  Władysławowo - port

Kuchnia domowa Ani
Buraczki w zalewie octowej 203

Kolejne przetwory... Dużo ich, ale za to potem mamy swoje własne skarby lata pozamykane w słoiki. W zeszłym tygodniu robiłam szybki przecier pomidorowy , zielony dżem z cukinii , kompoty ze śliwek i mirabelek ... A na blogu tym razem buraczki, które zimą będą w sam raz np. do sałatek, obiadów czy po prostu do wyjadania ze słoika. Przepis znalazłam u Magdy . Składniki

Kuchnia domowa Ani
Śledzie po kaszubsku 1256

razem przygotowałam wersję po kaszubsku, której jeszcze nie robiłam.  składniki: 8 płatów śledziowych solonych 3 cebule 200 g koncentratu pomidorowego 4 łyżki keczupu, dałam własny  z cukinii pół szklanki oleju 2 łyżki majeranki 3-4 listki laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela 1 garść rodzynek Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę

Monia miesza i gotuje