sojowe) ~sól, pieprz, zioła ~kawałek cukinii, papryki i ok.100g zielonej fasolki szparagowej płaskostrąkowej (można użyć zwykłej) ~2 plastry wędliny sojowej o smaku szynkowym odrobina oleju do smażenia Fasolkę ugotować, cukinię i paprykę lekko poddusić na patelni do miękkości. Wędlinę pokroić w paski. Jajka roztrzepać widelcem z przyprawami. Patelnię spryskać olejem i wylać na nią masę jajeczną, ułożyć dodatki
breakfast of dreamssłodkiego sosu chili Kroimy w drobną kostkę cebule i rozgniatamy czosnek, smażymy w dużym garnku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gdy cebulka zrumieni się dodajemy pokrojone w ćwiartki cukinie. Solimy i smażymy aż trochę zmięknie, następnie wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz papryki. Znowu solimy, odczekujemy aż warzywa zmiękną. Wlewamy sos, przyprawiamy pieprzem,bazylią, ziołami prowansalskimi i dodajemy sos chili
noteskulinarnyfigasmaczne placki. Składniki: 1 cukinia 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki bułki tartej 1 cebula Pieprz i sól czosnkowa do smaku ½ łyżeczki sody Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą, odcedzić z namiaru soku, dodać jajka, bułkę, mąkę, przyprawy i sodę. Wymieszać masę, kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej
Tradycyjna KuchniaOdkąd wróciłam z wakacyjnych wojaży ciągle mam ochotę na mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania(...)minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej (fantastyczną promocję 25% taniej na całą wieprzowinę znajdziecie TUTAJ ) 2 cebule 1 duża marchewka 1 cukinia Olej do smażenia ½ pęczka natki pietruszki 2 Esencje do duszonych mięs Knorr Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól 12 pyz ( można zastąpić kaszą, ryżem lub ziemniakami) Szynkę kroimy w dużą kostkę
Kolizje Smakówpokroić w kostkę. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w grube plastry. Czosnek posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę ze szczypta soli i cukru. Następnie dodać cukinię i czosnek. Smażyć około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliło. Następnie wlać bulion i dusić cukinię do miękkości. Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Zagotować. Przetrzeć przez
królestwo garówSkładniki : około 30-40 dag polędwicy wołowej masło klarowane do smażenia puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory 1/3 szklanki wytrawnego, białego wina 2-3 ząbki czosnku oregano, pieprz czarny mielony, sól Przygotowanie: Umyte mięso pokroić w plastry, zbić je b.lekko tłuczkiem zwilżonym wodą lub dobrze docisnąć je dłonią by się rozpłaszczyły :) Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, czosnek obrać(...)końca tradycyjnie. tzn. tak jak u mnie. Z przesmażoną na patelni cukinią i wcześniej ugotowanym makaronem ryżowym. Obraną cukinię kroimy w cienkie plastry, a potem smażymy na maśle klarowanym. Cukinia dodana do polędwiczek sprawi, że danie zyska nie tylko na smaku, ale i na wyglądzie
Proste Potrawysól – szczyptaFARSZ: – mięso mielone – 300 g – cukinia – 1 szt – pomidor – 2 szt – szczypiorek – 1 pęczek – cebula – 1 szt – cebula czerwona -1 szt – ser żółty – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Składniki dokładnie mieszamy i smażymy duże , cienkie naleśniki na odrobinie oleju.Odkładamy w ciepłe miejsce.FARSZ:Mięso mielone(...)robić 0 i kroimy w półplasterki.Cebule kroimy w piórka.Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę.Dodajemy cebule , a po chwili cukinię.Delikatnie mieszając smażymy ok. 10 minut.Pod koniec dodajemy pokrojone pomidory.Farsz doprawiamy do smaku solą i pierzem. CAŁOŚĆ:Naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy.Na spód układamy naleśnik.Pokrywamy warstwą podsmażonego mięsa i warzywnym
Ostra na Słodkozgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cukinie bez obierania kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy plastry cukinii, które solimy i delikatnie oprószamy chili. Smażymy na złoto. Zdejmujemy cukinię z patelni. Kiedy już usmażymy wszystkie plastry, kładziemy na pozostały tłuszcz makaron i dokładamy cukinię. Mieszamy razem i podsmażamy przez 2-3 minuty. Przekładamy na talerze
Moje Kuchenne Rewelacjepolecam… Placki z cukiniiPotrzebuję:2-3 cukinie2 jajkapęczek koperku2-3 ząbki czosnkuok. 200g serka farmerskiegook. 150g mąki2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianejsól, pieprz, oliwa do smażenia Myję i ścieram cukinię na tarce, dodaję jajka, umyty i posiekany koperek, wciskam czosnek dodaję mąkę i doprawiam solą i pieprzem.I smażę na złoty kolor na oliwie. Czasami podaję z jogurtem
UgotujmyTo.plSmaczna i prosta propozycja na cukinię w urozmaiconej panierce. 1 cukinia 2 jajka mąka bułka tarta sezam drobno starty żółty ser twardy (np. parmezan) olej do smażenia sól, pieprz Umytą cukinię pokroić na plasterki (ze skórką). Oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać a bułkę tartą połączyć z sezamem i startym serem (wg uznania, ja dałam około 2-3 łyżek(...)sezamu i tyle samo sera). Na patelni rozgrzać olej (dosyć sporo). Cukinię panierować kolejno w mące, jajku a następnie w bułce tartej z dodatkami. Smażyć z obu stron na złoty kolor
Di gotujełyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej trochę świeżo zmielonego pieprzu oraz 10 dkg ziaren sezamu Olej do smażenia Na leczo: cukinia ok 40 dkg 1 papryka czerwona cebula ząbek czosnku 2-3 dojrzałe pomidory 2 szklanki wody sól i pieprz do smaku łyżeczka papryki mielonej 1/4 łyżeczki kurkumy(...)łyżki oleju lub oliwy do smażenia Bułkę tartą zalać mlekiem i gdy napęcznieje dodać do mięsa razem z pozostałymi składnikami. Wilgotnymi dłońmi formować z mięsa pulpeciki. Powinno wyjść co najmniej 12 sztuk. Olej rozgrzać na patelni. Pulpeciki obtaczać w sezamie i usmażyć z każdej strony na lekko złoty kolor. Warzywa umyć, cukinię obrać i usunąć miękki miąższ z nasionami
Maślane ciasteczkoczosnkusól,pieprz lub przyprawa do tzatzikiplacki z cukinii2 średnie cukinie1-2 jajkasólmąka do panierowaniaolej do smażenia Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jogurt i zmiażdżony ząbek czosnku, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki.Cukinie umyć odkroić końcówki i pokroić w plastry o grubości 1 cm, lekko posolić i odstawić(...)widelcem z oregano. Plastry fety panierować w jajku oraz mące i smażyć na rumiany kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Fetę trzeba dobrze zapanierować i smażyć na małej ilości tłuszczu ponieważ może się rozpaść.Plastry cukinii osuszyć z soku papierowym ręcznikiem i panierować w roztrzepanym jajku oraz mące. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.Osączyć na papierowym ręczniku
Monia miesza i gotujeMój nowy patent na cukinię :) niestety troszkę mi się rozgotowała bo w tym czasie robiłam zdjęcia innej potrawy :) Cukinia bardzo smaczna. Idealna na obiad jako dodatek
Bon Appetit Małgorzatynawet zupy pomidorowej. Spróbujcie :) Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti 1 cukinia 3 plastry boczku lub kawałek boczku wędzonego pół puszki fasoli czerwonej ok. 400 gram przecieru pomidorowego pół cebuli (może być czerwona) 2 ząbki czosnku łyżka cukru łyżeczka rozmarynu łyżeczka imbiru szczypta szafranu sól, pieprz masło lub oliwa do smażenia cebulki Wykonanie: Cebulkę(...)kroimy drobno i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy wszystkie przyprawy, żeby wydobyć z nich cały aromat. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na podsmażoną cebulkę i smażymy ok.5 minut. Cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię do boczku i cebulki. Do tego dorzucamy fasolę (nie musimy odcedzać). W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Gdy się
Pyza i Surówkaoliwek, 4 cl octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie: Przygotowanie tapenady. Miksujemy wypestkowane czarne oliwki, dodajemy oliwę z oliwek. Odcinamy czubek pomidora, wyjmujemy środek. Dorzucamy sol i pieprz. Kroimy cukinię w kosteczkę. Smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, rozmarynu, soli i pieprzu. Ser kroimy w kosteczkę. Mieszamy razem ser z cukinią, doprawiamy do smaku. Dodajemy 2 cl octu
MODA NA BIO