cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:26/100)

Chrupiące paluszki z kurczaka w towarzystwie świeżego szpinaku i pakiecików z cukinii! 208

feta 4 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które następnie solimy, pieprzymy i smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawione plastry smażymy na patelni. Następnie na usmażoną cukinię nakładamy fetę i całość zwijamy w pakieciki. Paluszki z kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Składniki na 4 porcje: 1 duża pierś z kurczaka 250g płatków(...)tymiankiem, solą i pieprzem Najlepiej przyprawić kurczaka dzień wcześniej, nabierze wtedy intensywniejszego smaku. Paluszki z kurczaka obtaczamy najpierw w jajku, później dokładnie obsypujemy je pokruszonymi wcześniej płatkami kukurydzianymi i smażymy na rozgrzanym oleju. Warto jeszcze wspomnieć, że doskonale sprawdzają się również płatki kukurydziane z miodem i orzechami. Panierka jest wtedy przyjemnie słodka i idealnie pasuje do ostrego kurczaka. Do całości

Kuchnia Pani Wiosny
Kotlety z cukinii z kalarepką 374

nadmiernie wyrosły, ale jeszcze się nie zestarzały, czyli nie zawiązały nasion i daje się w nie lekko wbić paznokieć. Składniki : Kotlety gruba cukinia o wciąż miękkiej skórce sól pieprz ziołowy 2-3 jajka bułka tarta olej do smażenia Surówka kalarepka 3-4 łyżki jogurtu greckiego Kalarepkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię(...)skórą) pokroić na plastry grubości 2-4 mm. Każdy plaster cukinii rozbić tłuczkiem. Doprawić cukinię, posypując solą i pieprzem ziołowym. Rozgrzać olej na patelni. Cukinię panierować z obu stron w jajku i bułce tartej. Smażyć kotlety z obu stron. Po usmażeniu kotlety odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. Do kalarepki dodać jogurt.Wymieszać. Podawać gorące kotlety z surówką z kalarepki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z cukinii do obiadu. 228

majeranek sól olej pieprz mielony Sposób wykonania :   C ukinie myjemy, kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie plasterki. Posiekaną cukinię i cebulę wsypujemy na dużą patelnię. Wlewamy olej, solimy, stawiamy na średni ogień i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem i solą , oraz dajemy pokrojony pomidor w plasterki. Z pomidora(...)podajemy do obiadu.   P s. Możemy do tej sałatki pokroić w kostkę lub plasterki 10-15 dkg kiełbasy. Dodajemy ją na początku do warzyw i smażymy ją razem z warzywami. Zamiast cukinii możemy dać patisony.   Z robiłem ją dzisiaj na obiad, była pyszna ! Polecam  !                       Życzę

Przepisy i porady kulinarne
Cukinia zapiekana z mięsem 224

połówki i wydrążyć środki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso i usmażyć lekko przyrumieniając. Dodać przyprawy, ketchup , wymieszać  i chwilkę smażyć. Tak przygotowanym mięsem napełniać cukinię i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać wierzch startym żółtym serem. Wlać wodę tak aby sięgała do połowy cukinii Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Cukinia w cieście ze szpinakiem i bazylią 233

bazylię zmiksować Dodać mąkę, sól, pieprz i żółtko -zmiksować Białko ubić na pianę i delikatnie połączyć z w/w składnikami - ciasto powinno być dość gęste Pokrojoną cukinię maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Nie jest to sezon na naszą świeżą cukinię, ale w oczekiwaniu na nią można spróbować zrobić z tej jaka jest dostępna

Proste Potrawy
Placki ziemniaczano - cukiniowe 283

cukinii ze skórki i dodaniu cebuli :) SKŁADNIKI 2 cukinie 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki 1  nieduża cebula sól olej arachidowy do smażenia  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Obrać ze skórki ziemniaki, cukinię, cebulę.  Zetrzeć na tarce o drobnych otworach lub przy pomocy robota kuchennego, następnie  przez sitko odcedzić nadmiar płynów.  Dodać jajka, mąkę, sól

zielonacukinka
Makaron z kurczakiem i warzywami 680

paprykę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew, paprykę, cebulę, 2 łyżki oleju  i całość  nadal smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy cukinię i całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. Do warzyw dodajemy pomidory krojone, szczyptę cukru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy  kilka min. Najlepiej żeby warzywa

Moniki Smakołyki
Makaron po azjatycku z marynowanym tofu 231

Smażony makaron w słodko - ostrym sosie chilli z marynowanym tofu i warzywami , to prawdziwa uczta smaków, która nie wymaga dużo czasu i wysiłku. Jeśli macie pod rękę kostkę tofu, makaron i warzywa - to ten przepis jest dla Was!  Makaron po azjatycku z marynowanym tofu Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: kostkę marynowanego tofu 250 g (my użyliśmy gotowego(...)wrzucamy tofu. Smażymy je do czasu, aż się nieco przyrumieni. Teraz dodajmy pieczarki i smażymy, aż odparujemy z nich woda. Gdy pieczarki zbrązowieją dodajemy kalafior, cukinię, papryki i pomidory. Wszystko mieszamy ze sobą i smażymy przez 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy słodki sos chilli. Alternatywnie możemy również dodać nieco cukru, jeśli nie posiadamy takiego sosu. Ugotowany makaron odsadzamy

Bananowe Pole
Garść wakacyjnych fotek i zapiekanka 216

wypadku nie byłabym w stanie spędzić tyle czasu w gorącej kuchni przy rozgrzanej patelni ;-) Zapiekany bakłażan i cukinia z czerwonym pesto składniki; 2 średnie cukinie 2 bakłażany 2-3 kulki mozzarelli tarty parmezan oliwa do smażenia sól, pieprz   składniki na pesto: 1,5 słoika suszonych pomidorów świeża bazylia ( ja używam połowę takiej z doniczki) 1-2 łyżek kaparów(...)możemy lekko posolić i odstawić na 30 minut by puścił sok i w ten sposób pozbędziemy się goryczki. Tak samo możemy postąpić z cukinią by pozbyć się nadmiaru wody.  Po półgodzinie warzywa osuszmy i smażymy z obu stron każdy plaster aż do miękkości, ale uważamy by się nie rozwalały.  Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy odrobinę pesto, które równomiernie

Przysmaki Karolki
Cukinia z mięsem mielonym 206

nich miseczki, najlepiej robi się to łyżką. Wnętrze oprószyć solą i ustawić do góry dnem. Przygotowanie farszu: Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oliwy i smażyć: wydrążony  (pokrojony) miąższ z cukinii - 5 minut posiekaną cebulę - aż zmięknie pokrojoną w kostkę paprykę - 5 minut mielone mięso wołowe - do czasu aż zmieni kolor na brązowy.  Wszystkie składniki przełożyć do dużego

Cukier&Puder
Bruschetta z cukinią, mozzarellą i suszonymi pomidorami 180

przekrawamy wzdłuż i na połówki, Grillujemy skropione oliwą lub przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski,które grillujemy na patelni grillowej/grillu (lub smażymy) pokropione oliwą i lekko posolone. Układamy cukinię na każdej ćwiartce bułki. Dodajemy po 2 plasterki suszonych pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce i posypujemy bruschetty. Przyprawiamy szczyptą papryki i ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Papryka nadziewana kaszą jaglaną, warzywami i kurczakiem 258

według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy cukinię w kostkę i również wrzucamy na patelnię. Suszone pomidory kroimy najdrobniej jak umiemy. Wszystko dokładnie smażymy. Gdy nasza kasza będzie ugotowana, dodajemy ją na patelnię

Mango Papaja
F... Faszerowana cukinia! 286

Warzywa to podstawa moich posiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia(...)samej patelni i tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pieczarki.Gdy pieczarki będą usmażone, dodajemy mięso mielone i smażymy na średnim ogniu. Dodajmy przyprawy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka,  paprykę oraz farsz z cukinii. Mieszamy. Można dodać łyżkę ketchupu.Mięso przekładamy do wydrążonych cukinii, przykrywamy mozarellą, posypujemy delikatnie ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika

Kitchens Alphabet
Kotlety warzywne 246

cukinie 2 jajka 3 papryki (zielona, żółtka, czerwona) sól do smaku  pieprz do smaku  5-6 łyżek bułki tarta mąka olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Marchew, cebulę, czosnek i cukinie obrać i wymyć. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, wymyć i pokroić w cienką kostkę. Resztę jarzyn zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie jarzyny(...)wodę, wystudzić. Do wystudzonych jarzyn dodać jajka, bułkę tartą i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Jarzyny uformować w kotleciki wielkości dłoni. Każdy z nich obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju kokosowym. Podawać gorące.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Placuszki z cukini 221

wykorzystaniem tego warzywa Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1 szalotka - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - 6 łyżek mąki - sól, pieprz Dodatkowo olej do smażenia. Porcja dla 2 osób, ok. 8 sztuk Najpierw cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Jeżeli cukinie są młode to od razu ścieramy je na tarce o grubych oczkach a jak trochę starsze to dobrze wydrążyć(...)środek z nasionami. Startą cukinię lekko solimy i zostawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko, posiekaną szalotkę i czosnek, mąkę, przyprawy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Polecamy zjeść zaraz po upieczeniu gorące i chrupiące Smacznego

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania