cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:15/100)

Klopsiki w warzywnym sosie. 191

łyżeczka przyprawy do mięs 0,5 łyżeczki majeranku pieprz sól 1 mała bułka mleko do namoczenia mleka bułka tarta olej do smażenia SOS: 2 fenkuły (kopry włoskie), moje miały 200 g 4 młode, nieduże cebule 1 młoda, mała cukinia 500 g pomidorów tymianek oregano       Fenkuły kroimy w spora kostkę, odkładamy. Cebule kroimy w podobnej wielkości kostkę(...)stron na rumiano. Usmażone kotlety odkładamy na talerz, na tej samej patelni smażymy fenkuł, gdy trochę zmięknie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy cukinię i jeszcze chwilkę smażymy (około 2 minuty), dodajemy odłożone wcześniej klopsiki.  Pomidory obieramy ze skórki, drobno siekamy lub blendujemy i przekładamy do patelni. Dodajemy trochę tymianku i posiekane listki oregano

Rozpustne gotowanie
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym 190

oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną drobno wędlinę i smażymy wszystko razem. W tym czasie obieraczką do warzyw kroimy w długie, cienkie paski cukinię. Dodajemy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i dusimy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Można dolać niewielką ilość wody, żeby zapobiec przypalaniu. Kiedy cukinia będzie miękka, dodajemy śmietanę, mieszamy wszystko

wcinaj to
nafaszeruj cukinię. 151

smaku solą i pieprzem, można dodać też inne ulubione przyprawy. Smażyć ok. 3-4 minuty, aż mięso nie zrobi się 'białe' ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodać keczup, miąższ z cukinii i pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilę. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Z cukinii odlać wodę, którą puściła. Ułożyć je na blasze wyłożonej folią aluminiową

chili & sugar
Racuszki z cukini 119

zarówno na surowo , jak i smażoną , pieczoną , duszoną i gotowaną . Przyrządza z niej zupy , surówki , kotlety , racuchy , a nawet ciasta!  Ma bardzo mało kalorii ( ok.15kcal w 100g ) , dlatego świetnie nadaje się dla osób będących na diecie.    Ja jak co roku korzystam z jej dobrodziejstw. Nie wyobrażam sobie lata bez  racuszków! SKŁADNIKI:* cukinia – 1 szt* mąka pszenna – 3 łyżki(...)mnie sojowe )  – 2 łyżki* sól – do smaku* pieprz – do smaku* oliwa / olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię trzemy na grubych oczkach. Odciskamy nadmiar wody.  Dodajemy do niej mąkę, jajko i mleko. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy.  Smażymy na rozgrzanej oliwie formując racuszki , przez ok. 4-5 min. z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik

Ostra na Słodko
Cukiniowe placki z mozzarellą i pomidorem 112

jajka pół szklanki mleka 100 gr mąki pszennej 50 gr masła 1 dużą kulkę mozzarelli pomidor (u mnie odmiana "Kumato" - nieco słodsze) świeża bazylia sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie :Większą cukinię obieram ze skórki, mniejszej nie trzeba. Oczyszczam z miąższu z nasionami i ścieram na tarce na dużych oczkach. Lekko solę i zostawiam na 10-15 minut na cedzaku(...)jaja. Całość rozbełtałem na jednolitą masę następnie w ratach dodaję mąkę za każdym razem dobrze ją mieszając. Dodaję teraz odciśniętą cukinię i wszystko dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem.Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Pod koniec smażenia drugiej strony kładę na placki po plasterku mozzarelli i pomidora aby mozzarella się troszeczkę roztopiła.Po usmażeniu dołożyłem listki świeżej bazylii

Mechanik w kuchni
kurczak z bakłażanem po hiszpańsku 213

ciekawych połączeń. To właśnie takie jedno danie, które równie dobrze można było by spotkać w innym regionie Morza Śródziemnego. Składniki : 1 pierś z kurczaka 2 średnie bakłażany 1/2 średniej cukinii 4 pomidory 200g oliwek zielonych 1 duża marchewka 1 cebula oregano sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia : bakłażana myjemy i kroimy w ćwierćplastry, a następnie przekładamy warstwami(...)warstwę - pozostawiamy na około 20 minut marchewkę ścieramy na tarce do jarzyn i podsmażamy w rozgrzanej na patelni oliwie cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do smażącej się marchewki, a z cukinii usuwamy gniazda nasienne i pokrojoną w ćwierć plastry także dodajemy - całość smażymy, aż cebula się zeszkli, a cukinia nieco zmięknie i ściągamy z patelni bakłażana odciskamy

zobacz ich smak
Frittata z cukinią 143

cukinią Składniki: - mała cukinia - 4 jajka - 3 łyżki parmezanu - 100 g boczku wędzonego - 1/4 czerwonej papryki - oliwa - sól - pieprz - oregano Przygotowanie: Boczek kroimy na cienkie plastry i smażymy na patelni. Cukinie myjemy suszymy i kroimy w cienkie plasterki a paprykę kroimy w paski i podsmażamy na oliwie z oregano. Jajka ubijamy z solą, pieprzem i parmezanem.  Dodajemy podsmażony boczek(...)cukinię, paprykę i mieszamy. Całość wylewamy na patelnię z oliwą i smażymy kilka minut do ścięcia masy. Podajemy gorącą ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Kaszotto z pęczaku z cukinią, ziemniakami i curry 214

ziemniaki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy pęczak, curry i smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy cukinię i ziemniaki i smażymy kolejne 5 minut. Bulion warzywny dodajemy stopniowo aż kasza nam zmięknie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mała uwaga: w przeciwieństwie do oryginalnego przepisu, my dołożylibyśmy troszkę więcej cukini

Kuchenne Wariacje
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika 126

Cebulę kroimy w piórka. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy, aż będzie miękka. Dodajemy cukinie i kukurydzę. Jeszcze chwilę smażymy, często mieszając. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy 15 minut. Zestawiamy z ognia na 10 minut. Całość blendujemy. Dodajemy jogurt naturalny oraz przyprawy

My Chcemy Jeść
Ratatouille wg. Magdy Gessler 317

grubym dnie rozgrzać oliwę lub olej. Wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć (2-3 minuty). Następnie dodać paprykę, wymieszać i smażyć kolejną minutę lub dwie. Powtórzyć to samo z cukinią (wymieszać i smażyć z dwie minuty), a następnie dodać bakłażan i cały czas mieszając smażyć przez około 5 minut. Dodać czosnek, pomidory oraz listki tymianku. Przyprawić dobrze solą i pieprzem. Przykryć

Moja Delicja
Placki z cukinii 318

gruby, świeżo zmielony pieprz,sól do smaku,olej do smażenia.Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać. Dołożyć cukinię i wymieszać. Smażyć na złoty kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu  na papierowym ręczniku.Podawać z sosami na bazie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smażone, faszerowane kwiaty cukinii 86

Corner by "jagodzianka" Jeszcze do niedawna byłam przekonana, że cukinia i kabaczek to dwa zupełnie różne warzywa. Znałam zielone cukinie i żółte kabaczki. … Przeczytaj cały artykuł Post Smażone, faszerowane kwiaty cukinii pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kwiaty cukinii w cieście piwnym 116

podać do nich ulubiony sos bądź dip. Smacznego! Składniki : * 8 - 10 kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki * pół szklanki piwa jasnego * 2 jajka * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia  Przygotowanie : Kwiaty cukinii umyć i delikatnie osuszyć. Mąkę zmiksować z piwem, jajkami i przyprawami na ciasto. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu

Magiczne Życie Marty
Placki z cukinii i ziemniaków 570

której jak już pewnie zauważyliście czerpię dużo inspiracji:-) Składniki: 1 duża cukinia 3 ziemniaki 2 jajka 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Z cukinii wydrążamy środek (chyba że mamy kilka bardzo małych cukinii to pomijamy tą czynność) Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sito i solimy (ja trzymałam tak cukinię(...)Dzięki temu placki są mniej wodniste. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie rękoma odciskamy z nich sok.  Cukinię i ziemniaki mieszamy razem, następnie dodajemy pokrojony szczypiorek, jajka, sól, pieprz i skrobię ziemniaczaną. Na oleju smażymy nie duże placuszki. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 172

zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki)ser feta do położenia na wierzchuser żółty do starciaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz. Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier(...)pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę.Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser.Wskazówki:Z dwóch cukinii

upichcic

Proponowane wyszukiwania