cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:6/100)

Roladki z grillowanej cukinii 198

Nigdy nie przepadałam za cukinią, bo kojarzyła mi się głównie jako plastry cukinii smażone w cieście:(  Ale odkąd sama zaczęłam gotować i podawać ją w zupełnie innej postaci, często gości w naszych potrawach. Tym razem przygotowałam przystawkę z grillowanej cukinii i zdrowych dodatków. Roladki są lekkie, jedna zawiera tylko ok. 20kcal:) Składniki:mała cukinia,50g koziego sera, 1/2 pęczka

Z miłości do słodkości
Placuszki z cukini i buraczków 142

średnia cukinia 2 ugotowane czerwone buraczki 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie ugotowane buraczki obrać i również zetrzeć na tarce

Trzeci talerz
Zupa serowa z cukinią 200

łyżka masła - 2 ząbki czosnku - 300g mozzarelli - 1,5 litra bulionu - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środek tak aby pozbyć się pestek.  Ziemniaki i cukinię kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy bulion warzywny lub drobiowy. Do garnka wlewamy bulion

Pan i Pani Smith w kuchni
Placki z cukinii 208

powstałego ciasta dodałam mąkę pszenną, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mąki ma być tyle, żeby powstało bardzo gęste ciasto w którym „łyżka stoi”. Placki z cukinii smażyłam na patelni do naleśników. Patelnie posmarowałam tylko raz papierem lekko zanurzonym w oleju. Jeśli nie ufacie swoim patelniom, możecie smażyć tak jak placki ziemniaczane. Placki dobrze formować za pomocą dwóch łyżek(...)drugą ściągamy je na patelnie i formujemy placki. Jeśli smażycie na większej ilości oleju, pamiętajcie, żeby po ściągnięciu z patelni, odsączyć ja na ręczniku papierowym. Placki podałam z jogurtem naturalnym, do którego dodałam pół zielonego ogórka drobno startego, łyżkę koperku, ząbek czosnku, sól i pieprz. Smacznego!   Post Placki z cukinii pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Zupa krem z cukinii z ziarenkami 237

cukinii wydrążam miąższ, warzywo kroję w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieram i kroję w drobną kosteczkę. 2. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję cebulę oraz czosnek. Szklę. Następnie dodaję cukinię. Smażę 2-3 minuty. 3. Warzywa przekładam do garnka. Wlewam bulion. Gotuję około 15 minut. Doprawiam do smaku imbirem, solą oraz pieprzem. 4. Zupę dokładnie miksuję blenderem na jednolity krem. Ziarna

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cukiniowe spaghetti 355

sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy do zupełnego ocieknięcia, a dodatkowo możemy osuszyć na ręczniku papierowym Na gorący olej przekładamy cukinię, smażymy chwilę, by straciła surowiznę, dokładamy gotowe pesto i mieszamy do połączenia składników Już na talerzu posypujemy startym serem i ziarnami. Moje uwagi : Nie wykorzystałam miąższu z pestkami. Pocięty

Proste Potrawy
Quiche z cukinią 201

skórką na grubych oczkach tarki, posolić i pozostawić na 20 minut aż cukinia puści wodę. Czosnek przepuścić przez praskę i podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać odciśniętą z wody cukinie. Smażyć bez przykrycia około 15 minut. Blaszkę o średnicy 16 cm wysmarować masłem, rozwałkowane ciasto nałożyć na blaszkę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Ania i Marcin gotują
ratatuj 156

natka pietruszki sól, pieprz łyżeczka cukru (płaska) tymianek Sposób przygotowania W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w cienkie plastry bakłażany razem z tak samo pokrojoną cukinią. Smażymy warzywa przez 6-8 minut, często mieszając. Lekko przesmażone warzywa wyjmujemy z garnka, odkładając je do miski. Wtedy do garnka wlewamy resztę oliwy, wkładamy do niego pokrojoną w półplasterki(...)kostkę pomidory (wcześniej sparzone). Całość smażymy na średnim ogniu, dwadzieścia minut pozwalając aby odparowała część wody z pomidorów. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę a następnie dodajemy do pomidorów z cebulą, doprawiamy  solą, pieprzem, cukrem, roztartym tymiankiem i dusimy przez 4-5 minut. Następnie dokładamy do garnka bakłażany i cukinie, dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Miód i pieprz
Tagiatelle z cukinią w sosie mascarpone 329

paski za pomocą obieraczki do warzyw, pomijając część z nasionami. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cukinię. Kiedy znacząco zmniejszy objętość, rozetrzeć w dłoniach tymianek i dodać do cukinii. Smażyć, aż zmięknie, ale jednocześnie będzie chrupiąca. Zmniejszyć płomień, dodać mascarpone, wymieszać i przyprawić. Kiedy serek się rozpuści dodać uprażone orzechy. Do sosu włożyć makaron i przemieszać, aż cały oblepi się

https:KKuchniaMniam
aromatyczne warzywne leczo 181

łyżeczka cukru (płaska) łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w dosyć grubą kostkę bakłażany razem z tak samo pokrojoną cukinią. Smażymy warzywa przez 6-8 minut, często mieszając. Lekko przesmażone warzywa wyjmujemy z garnka, odkładając je do miski. Teraz do garnka wlewamy resztę oliwy, wkładamy do niego pokrojonego w półplasterki(...)Całość smażymy na dużym ogniu, dziesięć minut pozwalając aby odparowała woda z grzybów. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do garnka, razem z przecierem z pomidorów. Całość doprawiamy  solą, pieprzem, cukrem, słodką papryką, oraz szczyptą bazylii  i dusimy przez 4-5 minut. Następnie dokładamy do garnka bakłażany i cukinie, dodajemy posiekaną

Miód i pieprz
krem z cukinii z prażonymi migdałami 234

ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę. Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładamy do każdej porcji po dwa plastry smażonej cukinii, posypujemy migdałami i ozdabiamy posiekaną bazylią

Miód i pieprz
Zupa krem z cukinii z prażonymi migdałami 223

ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę. Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładając do każdej porcji po dwa plastry smażonej cukinii, posypując migdałami i ozdabiając bazylią

Miód i pieprz
Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym, suszonymi pomidorami i fasolą. 190

także potasu, żelaza i magnezu. Takie niepozorne warzywo a tak wiele zawiera. Składniki:    - 0,5 kg mięsa mielonego - 1 duża cukinia - puszka czerwonej fasoli - 2 duże pomidory - 5 suszonych pomidorów - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - pół łyżeczki przyprawy chili con carne - 2 ząbki czosnku - odrobina sera do posypania - sól, pieprz Sposób przygotowania:  Mięso mielone podsmażamy. Dodajemy przeciśnięte przez(...)czosnku.   Dodajemy obrane ze skórki pomidory i fasolę.  Następnie kroimy na małe kawałki suszone pomidory. Dodajemy do reszty składników. Doprawiamy przyprawami i chwilę wszystko razem smażymyCukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środek. Doprawiamy solą i nakładamy mięsny farsz.  Pieczemy przez około 35 minut przez 180 st. Pod koniec pieczenia posypujemy serem. Cukinia jest łagodnym

Pan i Pani Smith w kuchni
Wyrolowana pieczona kiełbasa 206

plasterki ilość uzależniona od grubości i długości kiełbasek 2 łyżki groszku oraz kukurydzy z puszki 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa do boczku lub wieprzowiny główka czosnku Farsz warzywny: 1/2 cukinii  6 dużych pieczarek 1/2 małego pora sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka masła Kiełbaski dzielimy na dwie części, na środku kiełbaski robimy sakiewkę by można było włożyć nasz farsz(...)momentu aż czosnek będzie miękki w środku.Farsz warzywny:Wszystkie warzywa kroimy w plasterki.Na patelni podsmażamy pieczarki z dodatkiem masła następnie dodajemy pora a pod koniec smażenia cukinie. Dodajemy przyprawy i chwile jeszcze podsmażamy

NaKońcuJęzyka
W biegu: grillowana cukinia 321

sól, pieprz, oregano   PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewamy patelnię grillową. Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i oregano, dokładnie mieszamy. Cukinię smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony. Smacznego

Kuchnia w biegu
Cukinia z kalafiorem na ostro 191

kilka listków bazylii Wykonanie: Kalafior gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru następnie studzimy. Cukinie pokroić w kostkę posypujemy lekko solą dostawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone udko, cukinię, smażymy przez 10 minut. Dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki, mozzarelle, przyprawiamy pokrojonym czosnkiem, papryką ostrą oraz wędzoną, ketchupem łączymy składniki dokładnie ze sobą.  Smacznego

kgwjanczewo
Pikantne pappardelle z papryką i cukinią 223

opakowaniu. W czasie, kiedy makaron się gotuje robimy sos. Na oliwę wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostki papryki oraz poszatkowaną w półplasterki cukinię. Smażymy wszystko kilka minut, należy kontrolować, aby nie przegotować warzyw, powinny być jędrne. Doprawiamy solą, papryką chili oraz listkami tymianku. Na patelnię z warzywami wrzucamy odcedzony makaron i wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne Inspiracje
kasza jaglana 179

wzdłuż a następnie każdą z części dzielimy nożem na centymetrowej grubości plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę na nią wrzucamy cebulę smażąc ją jedynie do zeszklenia, następnie dokładamy paprykę oraz cukinię smażymy dalej przez dwie minuty (warzywa maja jedynie zmięknąć). Do misy przekładamy warzywa z patelni, dodajemy do nich ugotowaną kaszę( wcześniej rozdrabniamy ją widelcem, po gotowaniu), całość skrapiamy  sokiem

Miód i pieprz
Leczo z kluskami wątrobianymi 239

jajko sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, paski, ćwiartki.. Do garnka wlać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć pieczarki z cebulą, następnie dodać paprykę i cukinię. Smażyć 5-8 min mieszając. Przyprawić,wlać pomidory z puszki i odrobinę wody (tak równo z linią warzyw). Dusić do miękkości. Wątróbkę zmielić, dodać do niej żółtko, sól, pieprz

Gaździnka warzy
Zupa krem z cukinii 163

łyżki śmietany 1 łyżka oleju sól, pieprz 1. Cukinię umyć, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać czosnek i cukinię. Smażyć 3 minuty, co jakiś czas mieszając. 2. Dodać bulion, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 25 minut. Dodać śmietanę, zmiksować

Moja Galeria Smaku
Zupa curry z soczewicą 147

dodać warzywa i ziarenka angielskie. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. 2. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. 3. Po 10 minutach dodać do zupy opłukaną soczewicę. Gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać zawartość patelni oraz pomidory. Zagotować. Wyłączyć gaz. Doprawić solą, pieprzem, garam

Moja Galeria Smaku
999. 2 w 1 & Kilka migawek z Poznania. 218

już tylko po zerknięciu na menu wszystkie jednogłośnie stwierdziłyśmy, ZOSTAJEMY! :D  moje: placki z batatów z sosem, gruszką i camembertem/ sosem i wędzonym łososiem  koleżanki: placki z cukinii smażone z łososiem z sosem/ placek z kaszy gryczanej z kozim serem i sosem malinowym  (inna miała prawie te same co ja, tylko jednego z kiełbaską chorizo ;) ) Całkiem przypadkiem

More food, love and dreams
Letni obiad i rzeszowskie Życie jest piękne 228

fareast-language:EN-US;} A dziś na obiad były: młode ziemniaki z koperkiem, smażona cebulka na oleju, mizeria z jogurtem naturalnym, gotowana fasolka, sałata z sosem i szczypiorem oraz smażona cukinia w oleju smakowym (pozostałym po pomidorach suszonych). Mega warzywnie i zielono. I praktycznie za darmo - chwała rodzicom, którzy uprawiają własne warzywa i hojnie nas nimi obdarowują:). Tym razem

Qlinarnie i Qlinarnie
Zielony dżem z cukinii 172

łyżeczki kwasku cytrynowegoSposób przygotowania:1. Cukinie obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.2. Z cukinii odlewamy nadmiar soku. Cukinię smażymy na wolnym ogniu. Jak się rozpadnie, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy galaretki, mieszamy, aż się dokładnie rozpuszczą i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy. Dżemu nie trzeba

Kuchnia domowa Ani
Lekka zupa krem z młodej kapusty 206

litra wody, dorzucamy nóżki, wsypujemy vegettę. Gotujemy około 30 minut.  Kapustę pokrojoną na kawałki podsmażamy na oliwie w innym garnku, po 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, smażymy kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki

Kulinarne przygody Gatity
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 231

blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały wysmażone

Kulinarne przygody Gatity