Nigdy nie przepadałam za cukinią, bo kojarzyła mi się głównie jako plastry cukinii smażone w cieście:( Ale odkąd sama zaczęłam gotować i podawać ją w zupełnie innej postaci, często gości w naszych potrawach. Tym razem przygotowałam przystawkę z grillowanej cukinii i zdrowych dodatków. Roladki są lekkie, jedna zawiera tylko ok. 20kcal:) Składniki:mała cukinia,50g koziego sera, 1/2 pęczka
Z miłości do słodkościśrednia cukinia 2 ugotowane czerwone buraczki 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie ugotowane buraczki obrać i również zetrzeć na tarce
Trzeci talerzłyżka masła - 2 ząbki czosnku - 300g mozzarelli - 1,5 litra bulionu - sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę smażymy. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy środek tak aby pozbyć się pestek. Ziemniaki i cukinię kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy bulion warzywny lub drobiowy. Do garnka wlewamy bulion
Pan i Pani Smith w kuchnipowstałego ciasta dodałam mąkę pszenną, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mąki ma być tyle, żeby powstało bardzo gęste ciasto w którym „łyżka stoi”. Placki z cukinii smażyłam na patelni do naleśników. Patelnie posmarowałam tylko raz papierem lekko zanurzonym w oleju. Jeśli nie ufacie swoim patelniom, możecie smażyć tak jak placki ziemniaczane. Placki dobrze formować za pomocą dwóch łyżek(...)drugą ściągamy je na patelnie i formujemy placki. Jeśli smażycie na większej ilości oleju, pamiętajcie, żeby po ściągnięciu z patelni, odsączyć ja na ręczniku papierowym. Placki podałam z jogurtem naturalnym, do którego dodałam pół zielonego ogórka drobno startego, łyżkę koperku, ząbek czosnku, sól i pieprz. Smacznego! Post Placki z cukinii pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchencukinii wydrążam miąższ, warzywo kroję w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieram i kroję w drobną kosteczkę. 2. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję cebulę oraz czosnek. Szklę. Następnie dodaję cukinię. Smażę 2-3 minuty. 3. Warzywa przekładam do garnka. Wlewam bulion. Gotuję około 15 minut. Doprawiam do smaku imbirem, solą oraz pieprzem. 4. Zupę dokładnie miksuję blenderem na jednolity krem. Ziarna
Tradycyjna kuchnia Kasisitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy do zupełnego ocieknięcia, a dodatkowo możemy osuszyć na ręczniku papierowym Na gorący olej przekładamy cukinię, smażymy chwilę, by straciła surowiznę, dokładamy gotowe pesto i mieszamy do połączenia składników Już na talerzu posypujemy startym serem i ziarnami. Moje uwagi : Nie wykorzystałam miąższu z pestkami. Pocięty
Proste Potrawyskórką na grubych oczkach tarki, posolić i pozostawić na 20 minut aż cukinia puści wodę. Czosnek przepuścić przez praskę i podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać odciśniętą z wody cukinie. Smażyć bez przykrycia około 15 minut. Blaszkę o średnicy 16 cm wysmarować masłem, rozwałkowane ciasto nałożyć na blaszkę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Ania i Marcin gotująnatka pietruszki sól, pieprz łyżeczka cukru (płaska) tymianek Sposób przygotowania W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w cienkie plastry bakłażany razem z tak samo pokrojoną cukinią. Smażymy warzywa przez 6-8 minut, często mieszając. Lekko przesmażone warzywa wyjmujemy z garnka, odkładając je do miski. Wtedy do garnka wlewamy resztę oliwy, wkładamy do niego pokrojoną w półplasterki(...)kostkę pomidory (wcześniej sparzone). Całość smażymy na średnim ogniu, dwadzieścia minut pozwalając aby odparowała część wody z pomidorów. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę a następnie dodajemy do pomidorów z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, roztartym tymiankiem i dusimy przez 4-5 minut. Następnie dokładamy do garnka bakłażany i cukinie, dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Miód i pieprzpaski za pomocą obieraczki do warzyw, pomijając część z nasionami. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cukinię. Kiedy znacząco zmniejszy objętość, rozetrzeć w dłoniach tymianek i dodać do cukinii. Smażyć, aż zmięknie, ale jednocześnie będzie chrupiąca. Zmniejszyć płomień, dodać mascarpone, wymieszać i przyprawić. Kiedy serek się rozpuści dodać uprażone orzechy. Do sosu włożyć makaron i przemieszać, aż cały oblepi się
https:KKuchniaMniamłyżeczka cukru (płaska) łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w dosyć grubą kostkę bakłażany razem z tak samo pokrojoną cukinią. Smażymy warzywa przez 6-8 minut, często mieszając. Lekko przesmażone warzywa wyjmujemy z garnka, odkładając je do miski. Teraz do garnka wlewamy resztę oliwy, wkładamy do niego pokrojonego w półplasterki(...)Całość smażymy na dużym ogniu, dziesięć minut pozwalając aby odparowała woda z grzybów. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do garnka, razem z przecierem z pomidorów. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką papryką, oraz szczyptą bazylii i dusimy przez 4-5 minut. Następnie dokładamy do garnka bakłażany i cukinie, dodajemy posiekaną
Miód i pieprzogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę. Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładamy do każdej porcji po dwa plastry smażonej cukinii, posypujemy migdałami i ozdabiamy posiekaną bazylią
Miód i pieprzogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy zupę i natychmiast wyłączamy płytę. Zawartość garnka rozlewamy do misek, wkładając do każdej porcji po dwa plastry smażonej cukinii, posypując migdałami i ozdabiając bazylią
Miód i pieprztakże potasu, żelaza i magnezu. Takie niepozorne warzywo a tak wiele zawiera. Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego - 1 duża cukinia - puszka czerwonej fasoli - 2 duże pomidory - 5 suszonych pomidorów - płaska łyżeczka ziół prowansalskich - pół łyżeczki przyprawy chili con carne - 2 ząbki czosnku - odrobina sera do posypania - sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy. Dodajemy przeciśnięte przez(...)czosnku. Dodajemy obrane ze skórki pomidory i fasolę. Następnie kroimy na małe kawałki suszone pomidory. Dodajemy do reszty składników. Doprawiamy przyprawami i chwilę wszystko razem smażymy. Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środek. Doprawiamy solą i nakładamy mięsny farsz. Pieczemy przez około 35 minut przez 180 st. Pod koniec pieczenia posypujemy serem. Cukinia jest łagodnym
Pan i Pani Smith w kuchniplasterki ilość uzależniona od grubości i długości kiełbasek 2 łyżki groszku oraz kukurydzy z puszki 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa do boczku lub wieprzowiny główka czosnku Farsz warzywny: 1/2 cukinii 6 dużych pieczarek 1/2 małego pora sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka masła Kiełbaski dzielimy na dwie części, na środku kiełbaski robimy sakiewkę by można było włożyć nasz farsz(...)momentu aż czosnek będzie miękki w środku.Farsz warzywny:Wszystkie warzywa kroimy w plasterki.Na patelni podsmażamy pieczarki z dodatkiem masła następnie dodajemy pora a pod koniec smażenia cukinie. Dodajemy przyprawy i chwile jeszcze podsmażamy
NaKońcuJęzykasól, pieprz, oregano PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewamy patelnię grillową. Cukinię myjemy i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i oregano, dokładnie mieszamy. Cukinię smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony. Smacznego
Kuchnia w biegu