jedzenia, kiedy tego nie chcieli. Zmuszanie do jedzenia jest kolejnym problemem, chociaż ja nazywam to głupotą. Jak widzę te cyrki za mamusię , za babcię , jak zjesz to dam ci cukierka ...No przepraszam, ale wątroba mi się wywraca na lewą stronę. Nie trzeba chyba być psychologiem, żeby zauważyć, że posiłek to nie tylko męczarnia dla rodzica. To prawdziwy koszmar dla dziecka(...)obiadu, mimo, że mama przesiedziała z nim godzinę prosząc i grożąc. Kiedy jednak mama sprzątnie obiad, dziecko nagle chce coś zjeść. I niestety, w większości przypadków dostaje ciasteczko, czekoladkę, cukierek. Naje się słodyczy i kiedy przyjdzie pora kolejnego posiłku nie jest zwyczajnie głodne. Błędne koło. A wystarczyło nie pozwolić podjadać, przetrzymać do kolejnego posiłku, wtedy maluch zgłodniałby
Codzienna kuchnia niecodziennaProporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć w marynacie z każdej strony (fot.6) . Przygotować 4 kawałki mocnego pergaminu i zawinąć w nie roladki (tak jak cukierki) (fot.7) . Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie roladki odwinąć z pergaminu i obsmażyć na patelni z każdej strony (fot.8) . Włożyć do naczynia do zapiekania
Świat Domowej Kuchnipamiętam jak mama robiła go w formie dużych szyszek, ja zrobiłam je jako małe pralinki na większą ilość gości. Sprawdziło się i wszyscy byli zadowoleni. Składniki: 300 g cukierków irysów 140 g ryżu preparowanego Wszystkie dodatki kupuję tutaj Przygotowanie: Irysy wyciągamy z papierków i rozpuszczamy na dużej patelni (najlepiej teflonowej i głębokiej może myć
Niezły Młyneknastępna się do niej przykleiła. Gwiazdki układamy pod różnym kątem w stosunku do poprzedniej. Gotowe choineczki można posypać cukrem pudrem lub polać rzadszym lukrem i posypać ozdobnymi cukierkami. Robimy domek z piernika: Na początek przygotowałam szablony do wycięcia. Front domku (będę potrzebować takie 2 na 1 domek) miał szerokość 12 cm, wysokość 6 cm natomiast długość dachu
Mama Gotujesera białego śmietankowego 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste szklanki mąki 5 jajek około 7 cukierków trufli Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel , dodać zmielony ser i delikatnie wymieszać. Wlać roztopioną letnią margarynę, stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem , ciągle
Sama słodycz i szczypta chiliduży i kleisty cukieras:P Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło:D Następnym razem będzie jak znalazł. Poza tym pyszności o ile ktoś lubi cukierki czekoladowe własnej produkcji:) Składniki: 3 tabliczki czekolady 4/5 kostki masła 2 jajka 3 łyżki rumu lub olejek 2 łyżki cukru 1 pomarańcza( u mnie brzoskwinie z puszki
Ciasteczkowy PotwórUpiekłam dziś Panią Walewską i chciałam jeszcze zrobić cukierki z marchewki, ale nie chciało mi się czekać sześciu dni suszenia owych słodyczy i idąc za ciosem zrobiłam muffiny z kremem z marchewek. Brzmi dziwnie? Za to smakuje jak ambrozja :D Mmmmmmm, pokarm bogów! Polecam z czystym sumieniem. Składniki: 5 jaj 10 łyżek cukru 2 szklanki mąki
Ciasteczkowy Potwórzagniatam. Nie może być za suche, gdyż nie da się uformować. Formuję wałek, kroję na plastry, każdy formuję w kulkę i rozpłaszczam w dłoniach. Na każdym układam kolorowe cukierki, przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do zrumienienia. Wyjmuję, lekko studzę, dopiero wtedy zdejmuję z papieru
Ciasteczkowy Potwórpierwszy rok, kiedy zdecydowałam się na smakowite ozdoby stołu wielkanocnego :) Do tej pory przerażała mnie słodkość mazurków i ciężkość ich polew. Po wielu tygodniach niejedzenia cukierków, ciast, ciasteczek i dżemów naszła mnie wielka ochota na ładnie wyglądające słodkości. A ponieważ zostało mi trochę masy do nadziewania rolad, zdecydowałam się na mazurka, który pięknie pachnie i - co dla mnie najważniejsze
Weekendy w domu i ogrodziemasą z ciastek. Włożyć do lodówki. 2. Białe Michałki posiekać lub rozkruszyć w palcach. W rondelku o grubym dnie podgrzać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, mleko w proszku i cukierki. Podgrzewać do połączenia składników cały czas mieszając (masa łatwo może się przypalić). Wystudzić. 3. Orzechy ziemne zmielić blenderem (lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta). 4. Twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem pudrem
Kto ugości moich gości?masła 185 g cukru pudru 250 g serka Delfiko Wszystkie składniki w temperaturze zmiksować, dodać ekstrakt z wanilii. Do ozdoby: jajka czekoladowe i arachidowe zabarwione na zielono wiórki kokosowe cukierki barwnik zielony kwiatki, motylki, jajka z masy plastycznej
Humanistka w kuchniSkładniki : 15 dkg cukierków ''krówek'' 3/4 szklanki śmietany kremówki Sposób wykonania : Śmietanę wlej do małego rondelka. Krówki połam na kawałki, wsyp do śmietany. Rozpuść na małym ogniu, ciągle powoli mieszając. Letnią polewą oblej ciasto i pozostaw do wystygnięcia. Polewa ta doskonale nadaje się do dekoracji wielkanocnych babek, babeczek i mazurków. Do polewy możemy dodać
Przepisy i porady kulinarneżadnych specjalnych cukierniczych akcesoriów, wystarczy foremka w kształcie serduszka, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni :) Składniki na kruche ciasteczka Składniki na krem budyniowy +czekolada do rozpuszczenia, kolorowe cukierki (ja użyłam Skittles), barwniki spożywcze (opcjonalne) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę
Ciastkozercysię połączą. Tort wyjąć z lodówki, wyciąć dowolny wzór lub zostawić w całości. Ciasto posmarować masą czekoladową i schłodzić 10-15 minut w lodówce. Wyjąć z lodówki. Obłożyć kolorowymi cukierkami, odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Smacznego
Pełny talerztakich łasuchów jak ja, są bardzo smaczne. Jeśli jesteście łasuchami, macie w domu słodyczoholika, który nie wyobraża sobie dnia bez słodkiej przekąski, spróbujcie zastępować kolorowe i pięknie opakowane cukierki, ciasteczka i batoniki, własnoręcznie przygotowanymi. Tracicie niewiele czasu, a zyskujecie na zdrowiu przemycając przy okazji sporą dawkę cennych składników. Składniki: 50 g masła , 1/2 szklanki mleka , 1/2 szklanki brązowego cukru
Codzienna kuchnia niecodzienna