Czasem dopada mnie chęć na coś słodkiego, czekolady, cukierków nie chcę, nie wiem dlaczego! Przecież to łatwy sposób na moje zachcianki, zjeść garść czekoladowej mieszanki. Tyle, że lubię gotować (mniej piec) i samej coś wyczarować. Tak też powstała moja tarta z mascarpone owocowa, lepsza niż bombonierka czekoladowa. Przy okazji inni też ją skosztowali i jedząc słodko się uśmiechali
Moniki Smakołykimasy. Po przestudzeniu dodaj do niej jajko, a następnie wmieszaj suche składniki. Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach możesz ułożyć czekoladowe cukierki. Piecz w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek. Mnie z tej porcji wyszły 4 duże i 8 mniejszych. Pamiętaj by wyciągnąć ciastka
upichconaKolejny z moich eksperymentalnych serników, tym razem z domieszką masy kukułkowej z alkoholem. Ja zrobiłam ją sama, ale oczywiście możecie kupić cukierki i je sobie rozpuścić. Tak, czy siak sernik na pewno zaskoczy Was swoim smakiem, którego nie da się porównać z niczym. Moim domownikom tak zasmakował, że zniknął w mgnieniu oka. Składniki na kukułkę: 1/4 kostki masła
Ciasteczkowy Potwórspora garść białych Michałków Sposób przygotowania: Cukier,kakao,wodę i masło delikatnie zagotować.Gdy wszystko się ładnie połączy studzimy. Dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy. Dodajemy pokrojone cukierki i przekładamy masę do nasmarowanej olejem blaszki.Schładzamy minimum 5 godzin. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytmasła 2 duże jaja przyprawa do pierników (u mnie 2 opakowania Kamis) lukier ( gotowy lub własny) pokruszone landrynki bez nadzienia ( zrobiłam z nich witraże w oknach) wstążeczka cukierki , pierniczki i inne do dekoracji Sposób przygotowania: Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę, jaja i przyprawę do piernika
Wielki apetytwinogrona są jedynym naturalnym źródłem znaczących ilości kwasu winowego. Najbardziej polecany do stabilizacji i zwiększania objętości białek jaj, ale jest również stosowany w cukiernictwie do wyrobów takich jak cukierki, ponieważ hamuje krystalizację. Znakomicie ułatwia wypiek ciast bezowych i sufletów
Proste Potrawynajgorszej jakości utwardzonego, mleko w proszku itd. Nie przepłacaj za chemię. Jeśli musisz lub po prostu chcesz żyć bez glutenu, rób to mądrze stawiając na naturalne produkty. 4. CUKIERKI I GUMY DLA DZIECI Są w nich witaminy, więc jest ok. Czy aby na pewno? Przyjrzyjmy się składowi popularnych gum z witaminą C: Źródło:www.nowafarmacja.pl Syrop glukozowy, cukier, tłuszcz roślinny
Powiedz dietom nieCzekoladki z pysznym wnętrzem kokosowym, w smaku zbliżone do znanych wszystkim cukierków Bounty. Śmiem twierdzić, że są one o niebo zdrowsze i ich smak mi bardziej odpowiada ze względu na zawarty w nich olej kokosowy i miód . Przygotowując czekoladki myślałam, że miód będzie bardziej wyczuwalny i nie otrzymam tego przyjemnie kokosowego smaku. Myliłam się, gdyż miód nadał jedynie
Kuchcik gotujeSkładniki: 3 banany 500 ml mleka 200 ml słodkiej śmietanki (zmrożonej) 5 cukierków pralinek Wykonanie: Banany obrać i zmiksować z zimnym mlekiem i pozostałymi składnikami. Smacznego
O kuchni z uczuciemdelikatnie obsypujemy bułką tartą ) Pieczemy ok 20 min w 180'C. Krem miętowy: Wodę wlewamy do małego garnka , wrzucamy landrynki i całość podgrzewamy tak długo aż cukierki się całkowicie rozpuszczą (u mnie trwało to ok 15 min ) Zagotowujemy dwie szklanki mleka , gdy już się gotuje dolewamy syrop miętowy i rozrobiony w pozostałym mleku proszek budyniowy. Zagotowujemy
Malinowa Kawiarenkatortownica 18 cm) * biszkopty okrągłe – 10 szt * serek biały homogenizowany – 400 g * śmietana 36% – 150 ml * żelatyna – 3 łyżeczki * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO: * cukierki krówki – 100 g * twix – 2 paluszki * orzechy – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Tortownicę wykładamy herbatnikami. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia
Ostra na Słodkojedzenia, kiedy tego nie chcieli. Zmuszanie do jedzenia jest kolejnym problemem, chociaż ja nazywam to głupotą. Jak widzę te cyrki za mamusię , za babcię , jak zjesz to dam ci cukierka ...No przepraszam, ale wątroba mi się wywraca na lewą stronę. Nie trzeba chyba być psychologiem, żeby zauważyć, że posiłek to nie tylko męczarnia dla rodzica. To prawdziwy koszmar dla dziecka(...)obiadu, mimo, że mama przesiedziała z nim godzinę prosząc i grożąc. Kiedy jednak mama sprzątnie obiad, dziecko nagle chce coś zjeść. I niestety, w większości przypadków dostaje ciasteczko, czekoladkę, cukierek. Naje się słodyczy i kiedy przyjdzie pora kolejnego posiłku nie jest zwyczajnie głodne. Błędne koło. A wystarczyło nie pozwolić podjadać, przetrzymać do kolejnego posiłku, wtedy maluch zgłodniałby
Codzienna kuchnia niecodziennaProporcje należy dobrać wg własnego gustu. Zwinięte roladki mięsne obtoczyć w marynacie z każdej strony (fot.6) . Przygotować 4 kawałki mocnego pergaminu i zawinąć w nie roladki (tak jak cukierki) (fot.7) . Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie roladki odwinąć z pergaminu i obsmażyć na patelni z każdej strony (fot.8) . Włożyć do naczynia do zapiekania
Świat Domowej Kuchnipamiętam jak mama robiła go w formie dużych szyszek, ja zrobiłam je jako małe pralinki na większą ilość gości. Sprawdziło się i wszyscy byli zadowoleni. Składniki: 300 g cukierków irysów 140 g ryżu preparowanego Wszystkie dodatki kupuję tutaj Przygotowanie: Irysy wyciągamy z papierków i rozpuszczamy na dużej patelni (najlepiej teflonowej i głębokiej może myć
Niezły Młyneknastępna się do niej przykleiła. Gwiazdki układamy pod różnym kątem w stosunku do poprzedniej. Gotowe choineczki można posypać cukrem pudrem lub polać rzadszym lukrem i posypać ozdobnymi cukierkami. Robimy domek z piernika: Na początek przygotowałam szablony do wycięcia. Front domku (będę potrzebować takie 2 na 1 domek) miał szerokość 12 cm, wysokość 6 cm natomiast długość dachu
Mama Gotuje