jest poręczna i odpada jej krojenie, bo każdy ma swoją. Beza Pavlova jest krucha, a w środku miękka, lekko ciągnąca. Używam zawsze schłodzonych białek , których nadmiar zawsze zamrażam. Zwykłego cukru nie miałam, więc zastosowałam cukier trzcinowy. Przygotowanie bezy nie jest trudne, po ubiciu wszystkich składników masa ma być gęsta i błyszcząca. Tym razem bezę uformowałam za pomocą rękawa cukierniczego(...)miejsce wypełniłam kremem, w który powtykałam słupki truskawek i listki mięty. Mini beza Pavlova z truskawkami: Składniki na 4 bezy + kilka małych bezów: 4 białka z jajek 200 g cukru (100 g trzcinowego i 100 g pudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserem brie. Wykorzystałam mięso z rosołu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać grillowane mięso z kurczaka. Nie stosowałam tutaj soli, jedynie do doprawienia wykorzystałam ocet balsamiczny, cukier i czarny pieprz. Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico, koniecznie trzeba ją wypróbować w sezonie truskawkowym! na sos: 1 łyżka octu balsamicznego z Madery, 1 łyżka cukru trzcinowego Sos balsamico(...)podgrzewamy w rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje i zgęstnieje. Utworzy się słodki i gęsty sos balsamico. Pyszny do sałatek. kawałek gotowanego udźca kurczaka (z rosołu) 3 truskawki kawałek sera brie lub pleśniowego garść sałaty karbowanej czarny pieprz Na talerzu kładziemy porwaną sałatę. Układamy na niej plasterki truskawek. Mięso z kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakie upały jakie panują od kilku dni najlepsze wyjście, hit, cudowne orzeźwienie. Każdego dnia wypijamy całą dużą 1,5 litrową butelkę lemoniady dziennie. Ta lemoniada nie zawiera cukru. Ponieważ ja nie lubię słodzonych napojów. Jeśli ktoś chce słodką lemoniadę może ją posłodzić cukrem lub miodem , ja jednak uważam, że nie ma takiej potrzeby, gdyż lemoniada zawiera świeżo wyciśnięty(...)niegazowaną. Wszystko zależy od upodobań. Dodaje również do lemoniady kilka listków mięty, oraz plasterki cytryny. Jeśli wlejemy lemoniadę do szklanki można też do niej dodać kostki lodu. Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa: Składniki: 2 cytryny 750 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańy lub kupny sok pomarańczowy listki mięty 750 ml gazowanej wody mineralnej kostki lodu Przygotowanie: Do butelki kroimy plasterki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSorbet owocowy, kto go nie lubi? Pewnie znajda się sceptycy, co powiedzą, że to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Sorbet to wg mnie jeden z prostszych deserów, który idealnie sprawdza się w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale orzeźwia, można sorbet podać z dodatkiem mięty, bo to super połączenie. Sorbet jest mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, jest zdrowy(...)mrożone. Tym razem zamiast soku z cytryny przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet truskawkowy z winem: 3 szklanki słodkich truskawek 4 łyżki cukru 100 ml białe wino półsłodkie, czekolada do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodpornościowy. Mój przepis na Maliny w syropie jest wart wypróbowania! Składniki na maliny w syropie (5 słoiczków 400 ml): - 5 x po 400 ml malin - 1 i 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego - 1/2 szklanki cukru kandyzowanego - 1 i 1/2 litra wody Sposób przygotowania: Przygotowujemy syrop z wody i cukru, gotujemy aż stanie się gęstawy. Maliny płuczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępyszny dżem z agrestu, z malin robiliśmy soki. Ja bardzo lubiłam jeść te owoce nieprzetworzone, prosto z krzaka. Zielony agrest, jeszcze niedojrzały zasypywany był w słoiku tylko cukrem, zakręcany i pasteryzowany. Wtedy cytryny nie były dostępne cały rok, jak teraz, był więc wykorzystywany jako sok do herbaty, doskonale zastępował sok z cytryny bo sok z niego miał kwaskawy smak. Teraz(...)dżemem agrestowym przekładać ciasta, dodać do herbaty zamiast cytryny. To taki dżem dla niecierpliwych. 1/2 kg zielonego agrestu myję i usuwam końcówki, nakłuwam, wrzucam do garnka, dodaję 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego , wlewam 100 ml wody i gotuję 30 minut, co jakiś czas mieszam, dżem agrestowy staje się gęsty a owoce rozpadają się w cukrze. Bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSorbety owocowe, kto ich nie lubi? Zawsze znajdą się tacy, co powiedzą, co tam sorbet to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Sorbet to wg mnie jeden z prostszych deserów, który sprawdza się idealnie w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, można sorbet podać z dodatkiem niewielkiej ilości jogurtu naturalnego, bo to super połączenie. Sorbety owocowe są mniej(...)winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu, oraz dodałam 1 łyżkę jogurtu. Idealny Sorbet jagodowy z jogurtem: 1 szklanka jagód leśnych 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru 50 ml białego wina półsłodkiego, mrożone jagody do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSorbet owocowy, to jest w lecie najlepszy deser! Prawie wszyscy lubią takie lekkie orzeźwienie latem . A sorbet to tylko zamrożone owoce, cukier i woda. Zamiast wody może być wino. Najprostszy letni deser, który idealnie sprawdza się w gorące dni. Sorbet owocowy doskonale orzeźwia. Sorbet jest mniej kaloryczny niż tradycyjne lody, jest zdrowy i do tego pyszny. Ostatnio zapanowała moda(...)limonki, ja dałam wino półwytrawne i przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet z melona z winem: 1 melon galia 4 łyżki cukru 100 ml białe wino półwytrawne, owoce do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Melona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka cukru karmel z wanilią w młynku Kotanyi migdały w płatkach KRESTO 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 150 ml mleka czerwone mirabelki brzoskwinie(...)łyżka domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i karmelem z wanilią, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Do tortownicy przekładamy ciasto, obkładamy połówkami mirabelek, plastrami brzoskwini,posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśliwkami, czy też klusek ziemniaczanych ze śliwkami. Tym razem postanowiłam dodać do środka przeciętej mirabelki słupki migdałów. Doskonale wzbogaciły smak knedla. Najbardziej lubimy knedle, które są oblane masłem, posypane cukrem lub zrumienioną bułka tartą, można też dodać odrobinę cynamonu, lub posypać mieszanką karmelu z wanilią. Można też do knedli ze śliwkami podać gęstą słodką śmietankę. Gdy w bijamy widelec(...)ilości przygotowałam 24 sztuki dorodnych knedli. Taką ilością knedli naje się duża 4 osobowa rodzina. Są bardzo sycące. Jeśli chcemy by knedle były bardzo słodkie to stosujemy więcej cukru do posypania, można też osłodzić wodę do gotowania knedli. Składniki: - czerwone mirabelki - 1 kg ziemniaków - 2 jajka - 7 łyżek mąki pszennej - 5 łyżek mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępepsi, syropach bez owoców, czy też nektarów z dużą zawartością barwników, czy słodzących dodatków. Nie ma nic lepszego na upały niż zimny domowy kompot. A wystarczy mieć świeże owoce, cukier i wrzącą wodę aby przygotować pyszny, naturalny napój. Ja do przygotowania kompotu dodatkowo wykorzystałam domowy cukier waniliowy. Kompot w słoikach będzie czekał na zimową porą, teraz można na kompoty przygotowywać(...)owoców sezonowych. Kompot przygotowałam z umytych mirabelek, całych, bez wyciągania pestek, dzięki temu owoce pięknie wyglądają w słoikach. Owocami napełniamy każdy słoik do pełna (litrowe słoje) wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki cukru waniliowego, zalewamy wrzącą wodą, zakręcamy dokładnie słoiki i pasteryzujemy je w wysokim garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką i pasteryzujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPavlovą na różne sposoby: mini beza tort pavlova pavlova z owocami Bezowy torcik migdałowo o średnicy 18 cm: Składniki na blaty bezowe (4 szt.) 4 białka 1 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka zmielonych migdałów płatki migdałów Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy cztery koła o średnicy 18 cm. W misie miksera ubijamy na sztywno(...)białka, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, jednocześnie cały czas je ubijając. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, miksując dalej . Wsypujemy do masy zmielone migdały i mieszamy całość delikatnie silikonową łyżką. Masę przekładamy na obrysowane koła, zostawiamy między nimi małą przerwę gdyż lekko podrosną. Posypujemy blaty płatkami migdałów. Pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC. Wyjmujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyższy. Aby przygotować mój jabłecznik potrzebujemy mus z jabłek z dodatkiem cynamonu i lekkie ucierane ciasto. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Polecam! Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru migdały w płatkach 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego 250 g margaryny mleczna z mlekiem 1/2-1 szklanki mleko, 2 szkl. domowego musu jabłkowego(...)cynamonem Jajka ubijamy z 1 szklanką cukru na puszystą masę, wlewamy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę . Powoli dosypujemy mąkę. Następnie dodajemy mleko w takiej ilości aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i szybko mieszamy. Przekładamy 3/4 ciasta do tortownicy, na ciasto wykładamy mus jabłkowy i przykrywamy resztą ciasta, obsypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięorzechami na tortownicę z kominkiem o śr. 23 cm. 1 szkl. mąki + szczypta soli 1 szkl. startych orzechów włoskich lub laskowych + 2 łyżki do obsypania tortownicy 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki posiekanych skórek kandyzowanych (mix) 2 łyżki wanilii z karmelem od Kotanyi 2 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach jarzynowych(...)szkl. oleju lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub zimnej wody orzechy do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, posiekaną drobno skórką kandyzowaną, zmielonymi orzechami i karmelem z wanilią. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy za pomocą trzepaczki, wlewamy olej i jogurt grecki, dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiekłam na Sylwestra. Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą). Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki kopiaste jogurtu greckiego 1 łyżka cukru 1,5 łyżki żelatyny Na spód: 2 babeczki 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła Babeczki rozdrabniamy dosyć drobno, Masło rozpuszczamy z kakao i cukrem, dodajemy do babeczek(...)mokry piasek, którym wykładamy dno foremki wyłożonej folią, dociskamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Żelatynę zalewamy 100 ml śmietanki, zostawiamy żelatynę aż napęcznieje. Pozostałą śmietankę zagotowujemy z cukrem, dodajemy napęczniałą żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia żelatyny, masę studzimy, następnie dodajemy jogurt grecki, mieszamy i wylewamy do foremki, w której był już przygotowany spód. Zostawiamy do stężenia w lodówce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię