cukier - 7600 przepisów (strona:104/507)

Drożdżowe bułeczki z jagodami 618

mąki pszennej 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego 3 łyżki serka mascarpone Jagodowe nadzienie 300 g jagód 3 łyżki cukru Kruszonka 0,5 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru 3-4 łyzki masła kilka

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciastka czekoladowe z bakaliami i płatkami owsianymi 212

moja mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:) Gorąco polecam!!! CIASTKA CZEKOLADOWO-BAKALIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI   Składniki : 1,5 szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki brązowego cukru (można dać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) pół łyżeczki cynamonu 200 g masła 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego ½ opakowania cukru waniliowego 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki(...)większa można posiekać) 1/3 szklanki skórki pomarańczowe (kandyzowanej) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!! W misce wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, cynamon, sodę, sól. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, aromat, cukier waniliowy i dalej ucierać. Do masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko

Mania Gotowania
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 202

łyżeczki proszku do pieczenia ·          ½ laski wanilii lub łyżeczka aromatu waniliowego ·          200 g cukru brązowego ·          3 czubate łyżki kakao dobrej jakości ·          szczypta soli(...)mleka ·          2 jajka Beza: 5 białek 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich ½   szklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ·          Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy Przygotowanie: W naczyniu wymieszać   składniki suche: mąkę, proszek

Mania Gotowania
Cake Pops 168

masła ·         2 jajka ·         150 g mąki ·         1/3 szklanki cukru pudru ·         1/3 szklanki cukru dark muscavado   Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienie Brownie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Masę odkładamy do przestygnięcia(...)Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier i ubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy aby przestygło. Przygotowujemy sobie miejsce z zamrażarce. Wystudzone ciasto drobno kruszymy. Dzielimy na dwie części

Mania Gotowania
Red Velvet Cupcakes 183

cupcake'ów : ·        200 g mąki ·        90 g miękkiego masła ·        200 g cukru brązowego ·        1 duże jajko lub dwa małe ·        180 ml (3/4 szklanki) maślanki(...)łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego Krem: ·        250g serka mascarpone ·        60 g cukru pudru ·        70 g bardzo miękkiego masła ·        aromat orzechowy (można użyć dowolnego np. bardzo dobrze będzie pasował waniliowy) ·        kolorowe

Mania Gotowania
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi 248

puszyste, naprawdę pyszne. Marchewka i   migdały doskonale się ze sobą   komponują. Polecam wszystkim miłośniką ciasta marchewkowego. Ps. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki polecam zwiększyć nieco ilość cukru. Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi     Składniki:   ·        1 i 1/3 szklanki płatków owsianych ·        1 szklanka mąki(...)sody oczyszczonej ·        1 łyżeczka cynamonu ·        150 g masła ·        3/4 szklanki   cukru brązowego ·        1 łyżeczka cukru migdałowego ·        2 jajka ·        1 szklanka startej marchewki (około

Mania Gotowania
Makaroniki z kremem Raffaello 201

Makaroniki to ciastka przyrządzane z białek, cukru pudru i mielonych migdałów. Obecnie to jedne z najbardziej popularnych i wykwintnych ciastek na świecie.   Makaroniki są dla wielu symbolem francuskiej sztuki cukierniczej. 20 marca obchodzony jest nawet we Francji Dzień Makaronika. Będąc w Paryżu warto dotrzeć na rue Bonaparte i nacieszyć oczy widokiem witryny jednej z najstarszych paryskich cukierni Ladurée. Ciężko(...)białka w temperaturze pokojowej ·        100 g zmielonych migdałów ·        100 g cukru pudru+3 łyżki ·        szczypta soli Krem rafaello :   ·        200 g mascarpone ·        80 g białej czekolady

Mania Gotowania
Pavlova light 168

idealnie. Deser wyszedł naprawdę pyszny, i spokojnie może zastąpić nam oryginalną wersję. Jeśli chcecie mieć pewność, że beza uda się na 100% najlepiej słodzić wymieszać pół na pół z cukrem pudrem. Polecam!! Pavlova light   Składniki: Beza: 5 białek 150 g słodziku do wypieków lub 100 g cukru pudru +50g słodziku (100 g słodziku = 200 g cukru) 2 łyżeczka(...)wody aromat lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie:   Białka ubijamy na sztywno. Kiedy powstanie stosunkowo sztywna piana dodajemy stopniowo po łyżce słodziku, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie błyszcząca i cukier się rozpuści dodajemy skrobię oraz ocet. Miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy około 20   cm. Możemy również masę

Mania Gotowania
Mini Pavlova 197

odpowiednio długi. Moim zdanie 2 godziny jest to minimum. Trzeba niestety trochę cierpliwości.  Polecam deser wszystkim miłośnikom bez.   Mini Pavlova   Składniki: 5 białek 250-300 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 400 ml śmietany kremówki (można zrobić również krem jogurtowy, który doskonale komponuje się ze słodka bezą) owoce sezonowe(...)Krem: 400ml jogurtu greckiego 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/5 szklanki gorącej wody aromat lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Białka ubijmy na sztywno. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukru. Najważniejsze aby robić to stopniowo i powoli. Mamy uzyskać świecącą i sztywną pianę. Na sam koniec dodajemy skrobię i ocet. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

Mania Gotowania
Hummingbird Cake, czyli tort Jamajski 193

kilka dni. Jeśli szukacie czegoś nowego i chcecie zaskoczyć gości to naprawdę polecam ten torcik. H ummingbird Cake , czyli tort Jamajski   Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 3 jaka 200 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów pekana lub włoskich 3-4 dojrzale banany 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki(...)syropu z ananasa (z puszki) Masa: 200 g kremowego serka np. Philadelphia 50 g niesolonego masła 300 g cukru pudru barwniki (opcjonalnie) aromat kokosowy lub waniliowy 1/3 szklanki syropu z ananasa (do nasączenia) Przygotowanie Formę o średnicy 25 cm natłuszczamy i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej cukier, sodę, cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie. Banany

Mania Gotowania
Sernik limonkowy na mleku skondensowanym 174

skondensowanego to gorąco polecam. Sernik limonkowy na mleku skondensowanym     Składniki: 500 g twarogu mielonego 5 jajek (osobno białka i żółtka) 350 ml mleka skondenso wanego 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania skórki pomarańczowej 3 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej kilka kropel aromatu limonkowego (opcjonalnie) skórka otarta z 2 limonek sok z jednej limonki 1/2 szklanki cukru(...)pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieszczamy w misce wszystkie składniki, z wyjątkiem białek, cukru pudru i skórki z limonki, miksujemy przez około minuty, tylko do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę.  Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 50 minut, umieszczając w piekarniku poniżej naczynie z wrzącą wodą. Białka ubijamy

Mania Gotowania
Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 207

Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween           Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej 1 kieliszek likieru kokosowego 4 plastry ananasa z puszki ¾ kokosowej białej czekolady (można użyć zwykłej) Nadzienie: 1/2 opakowania budyniu waniliowego(...)wystarczy użyć kokosowego i pominąć dodawanie aromatów) mleko (trochę mniej niż połowa podanego na opakowaniu budyniu) 4 łyżki wiórków kokosowych 1 kieliszek likieru kokosowego aromat kokosowy Krem: 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej 3-4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki wiórków kokosowych ekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki M&M halloweenowe

Mania Gotowania
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 168

bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami   Składniki: 120 g mąki 2 czubate łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła 1/2 szklanki cukru dark muscovado 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g czekolady gorzkiej 50 g suszonej śliwki 40 g orzechów włoskich 50 g mieszanki bakalii do keksu(...)bakalii 4-5 śliwek polewa czekoladowa Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Świeże śliwki kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odkładamy aby puściły sok. Suszone śliwki i orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. Do orzechów, śliwek, mieszanki keksowej i żurawiny dodajemy pół łyżki mąki, mieszamy tak aby bakalie dokładnie obtoczyły się

Mania Gotowania
Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty 245

gorzkiej czekolady  200 g masła  1 łyżka kawy rozpuszczalnej 170 g mąki tortowej 25 g kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru dark muscovado   lub trzcinowego 80 ml maślanki   3 jajka 120 ml zimnej wody 1 kieliszek likieru kokosowego ½ szklanki wiórków kokosowych Składniki na masę: 350 ml śmietany kremówki(...)serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego   Polewa: 2 00 g czekolady   2 łyżki mleka Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe i likier kokosowy, mieszamy wszystko na najniższych obrotach miksera

Mania Gotowania
Czekoladowa lawa z pomarańczową nutą 163

czekolady. Czekoladowa lawa z pomarańczową nutą   Składniki na około 5-6 kokilek: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 140 g masła pół szklanki mąki 1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego) 4 duże jajka 2 duże żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego skórka z ½ pomarańczy aromat pomarańczowy (opcjonalnie) sok z ½ pomarańczy Przygotowanie: Kokilki smarujemy dokładnie(...)kąpieli wodnej. Kiedy woda pod miską się zagotuje, zmniejszamy ogień na jak najmniejszy. Składniki mieszamy co jakiś czas. Masę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier. Do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy mąkę z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników.   Dodajemy   jajka i żółtka, ekstrakt, likier, skórkę oraz sok z pomarańczy i miksujemy mikserem. Piekarnik nagrzewamy

Mania Gotowania