więc właśnie one wieńczą dzieło... - Ciasto: 1 opakowanie kleiku ryżowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 duże jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Krem: 500 g bardzo gęstego twarogu sernikowego 200 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej) 2/3 szklanki mleka w proszku oraz ok. 250 g borówek Kleik wymieszać(...)kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując, dodawać po jednym jajku i porcjami cukier. Na końcu dodawać stopniowo kleik z kakao i proszkiem, miksując na gęstą masę. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie odrywać kulki wielkości moreli i wylepiać dno i boki foremek na babeczki lub muffinki (użyłam silikonowych) i upiec na złoty
Czerwień i błękitzawsze sięgam minimum po dwa. Wiem, jestem łasuchem.... ale cóż poradzić - taka się urodziłam ! ;) Składniki ( na 16 sztuk ) * około 2 szklanki mąki pszennej * 10 g drożdży świeżych * 1/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki letniego mleka * 50 g masła * 2 jajka * 1/2 puszki masy krówkowej * cukier puder - do posypania Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/4 szklanki letniego mleka(...)rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie
kolorowotorcikowoOdstawiamy wszystko na minimum 3 miesiące do 6 maksymalnie, po czym zlewamy pierwsza nalewkę. 3. Następnie owoce ( w tym przypadku śliwki i brzoskwinie) zasypujemy 1 kg cukru i odstawiamy do leżakowania na kolejne 3 do 6 miesięcy. 4. Po tym czasie zlewamy drugą nalewkę, która wytworzyła się z owoców i cukru(...)laski kory cynamonu - 1 l spirytusu - duży słój A po trzech miesiącach przyda się... - sito o małych oczkach - gaza jałowa - drugi słój lub szklana butelka - 1 kg cukru kryształu Zaczynamy od wyparzenia słoja. Następnie myjemy i usuwamy pestki z owoców, po czym śliwki kroimy na pół, a brzoskwinię na cztery. Wrzucamy korę cynamonu i zalewamy wszystko litrem
Sajkofanka smakuwszelakich deserów, jako nadzienie do naleśników czy gofrów. Mus jabłkowy jest niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym. Mus jabłkowy na zimę Składniki: 3 kg papierówek 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 laska cynamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem Przygotowanie: Papierówki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Obrane jabłka przekładamy do garnka, wlewamy szklankę wody(...)zagotowujemy, dodajemy opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, szklankę cukru i 1 laskę cynamonu. Dusimy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek na spodzie i częściowego odparowania soku.Jabłka znajdujące się na górze lekko dusimy praską do ziemniaków, ale niezbyt dokładnie aby powstały malutkie ich cząstki, jeszcze chwilkę dusimy. Gorący mus z jabłek przekładamy do słoików
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięaforyzmy, sentencję, zadanie do wykonania czy po prostu coś szalonego, co rozbawi uczestników imprezy. Gwarantuje świetną zabawę i dużo uśmiechu !! Ciasteczka z wróżbą Składniki: 280 g mąki 90 g cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 3 jajka 2 łyżki oleju Dodatkowo: karteczki z wróżbami cukier puder Przygotowanie: Przed przystąpieniem do zrobienia ciasteczek należy przygotować karteczki z wróżbami. Do miski przesiewamy(...)mąkę, cukier puder oraz dodajemy jajka, olej i aromat . Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto stanie się elastyczne. W razie potrzeby możecie dodać nieco więcej oleju. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, w razie potrzeby podsypując blat odrobiną mąki. Wycinamy kółka za pomocą szerokiej szklanki. Na każdym kółeczku układamy złożoną karteczkę z wróżbą
Mania Gotowaniadzieła! A do sporządzenia jak zwykle zachęcamy Was smakowitymi zdjęciami. Zapraszamy! (: Składniki: (dla 2 osób) 2 niezbyt dojrzałe banany sok wyciśnięty z połowy cytryny 25g miałkiego cukru 1 łyżka wody sezam i świeże listki tymiaku (do posypania) Przygotowanie: Banany obieramy ze skóry, odcinamy końce,kroimy na 3 dość równe części i umieszczamy w misce, do której wyciskamy(...)ciemnieniu). Kolejno cząstki dokładnie osuszamy papierowym ręczniczkiem i wykładamy na papier do pieczenia przy zachowaniu odstępów pomiędzy każdym kawałkiem. W garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę, wsypujemy cukier i na wolnym ogniu całość doprowadzamy do wrzenia. Cukier z wodą podrzewamy cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukru i powstania jasnobrązowego karmelu. Garnek zdejmujemy z ognia. Banany polewamy gorącym karmelem
Symfonia Smakówmąki pszennej 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego 3 łyżki serka mascarpone Jagodowe nadzienie 300 g jagód 3 łyżki cukru Kruszonka 0,5 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru 3-4 łyzki masła kilka
coolinarnastrefa.blogspot.commoja mama dodała je do twojego TOP 3 ulubionych wypieków:) Gorąco polecam!!! CIASTKA CZEKOLADOWO-BAKALIOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki : 1,5 szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki brązowego cukru (można dać więcej jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) pół łyżeczki cynamonu 200 g masła 2 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego ½ opakowania cukru waniliowego 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki(...)większa można posiekać) 1/3 szklanki skórki pomarańczowe (kandyzowanej) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!! W misce wymieszać mąkę pszenną, płatki owsiane, cynamon, sodę, sól. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, aromat, cukier waniliowy i dalej ucierać. Do masy wsypać suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę, skórkę pomarańczową i żurawinę wszystko
Mania Gotowaniałyżeczki proszku do pieczenia · ½ laski wanilii lub łyżeczka aromatu waniliowego · 200 g cukru brązowego · 3 czubate łyżki kakao dobrej jakości · szczypta soli(...)mleka · 2 jajka Beza: 5 białek 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich ½ szklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: · Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy Przygotowanie: W naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek
Mania Gotowaniamasła · 2 jajka · 150 g mąki · 1/3 szklanki cukru pudru · 1/3 szklanki cukru dark muscavado Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienie Brownie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Masę odkładamy do przestygnięcia(...)Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier i ubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy aby przestygło. Przygotowujemy sobie miejsce z zamrażarce. Wystudzone ciasto drobno kruszymy. Dzielimy na dwie części
Mania Gotowaniacupcake'ów : · 200 g mąki · 90 g miękkiego masła · 200 g cukru brązowego · 1 duże jajko lub dwa małe · 180 ml (3/4 szklanki) maślanki(...)łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego Krem: · 250g serka mascarpone · 60 g cukru pudru · 70 g bardzo miękkiego masła · aromat orzechowy (można użyć dowolnego np. bardzo dobrze będzie pasował waniliowy) · kolorowe
Mania Gotowaniapuszyste, naprawdę pyszne. Marchewka i migdały doskonale się ze sobą komponują. Polecam wszystkim miłośniką ciasta marchewkowego. Ps. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki polecam zwiększyć nieco ilość cukru. Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi Składniki: · 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych · 1 szklanka mąki(...)sody oczyszczonej · 1 łyżeczka cynamonu · 150 g masła · 3/4 szklanki cukru brązowego · 1 łyżeczka cukru migdałowego · 2 jajka · 1 szklanka startej marchewki (około
Mania GotowaniaMakaroniki to ciastka przyrządzane z białek, cukru pudru i mielonych migdałów. Obecnie to jedne z najbardziej popularnych i wykwintnych ciastek na świecie. Makaroniki są dla wielu symbolem francuskiej sztuki cukierniczej. 20 marca obchodzony jest nawet we Francji Dzień Makaronika. Będąc w Paryżu warto dotrzeć na rue Bonaparte i nacieszyć oczy widokiem witryny jednej z najstarszych paryskich cukierni Ladurée. Ciężko(...)białka w temperaturze pokojowej · 100 g zmielonych migdałów · 100 g cukru pudru+3 łyżki · szczypta soli Krem rafaello : · 200 g mascarpone · 80 g białej czekolady
Mania Gotowaniaidealnie. Deser wyszedł naprawdę pyszny, i spokojnie może zastąpić nam oryginalną wersję. Jeśli chcecie mieć pewność, że beza uda się na 100% najlepiej słodzić wymieszać pół na pół z cukrem pudrem. Polecam!! Pavlova light Składniki: Beza: 5 białek 150 g słodziku do wypieków lub 100 g cukru pudru +50g słodziku (100 g słodziku = 200 g cukru) 2 łyżeczka(...)wody aromat lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Kiedy powstanie stosunkowo sztywna piana dodajemy stopniowo po łyżce słodziku, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie błyszcząca i cukier się rozpuści dodajemy skrobię oraz ocet. Miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Możemy również masę
Mania Gotowaniaodpowiednio długi. Moim zdanie 2 godziny jest to minimum. Trzeba niestety trochę cierpliwości. Polecam deser wszystkim miłośnikom bez. Mini Pavlova Składniki: 5 białek 250-300 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 400 ml śmietany kremówki (można zrobić również krem jogurtowy, który doskonale komponuje się ze słodka bezą) owoce sezonowe(...)Krem: 400ml jogurtu greckiego 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/5 szklanki gorącej wody aromat lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Białka ubijmy na sztywno. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukru. Najważniejsze aby robić to stopniowo i powoli. Mamy uzyskać świecącą i sztywną pianę. Na sam koniec dodajemy skrobię i ocet. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Mania Gotowania