Idealnie pasuje do nich krem z dodatkiem białej czekolady lub waniliowy. Polecam! Cupcakes różane z białą czekoladą Składniki na babeczki (około 12 sztuk): 3 jajka 1 żółtko 75 g cukru kilka kropel aromatu różanego lub 1 łyżeczka wody różanej 150 g białej czekolady 50g masła 100 ml maślanki lub jogurtu 120 g mąki pszennej 60g mąki migdałowej 1/3 łyżeczki proszku(...)pieczenia duża szczypta soli 3 łyżki marmolady różanej Krem: 250g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ szklanki cukru pudru (można dodać mniej) Nadzienie (opcjonalnie): marmolada różana Przygotowanie: Jajka, żółtko, cukier i wodę różaną ubijamy na gęstą, jasną pianę. Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Kiedy woda się zagotuje obniżamy palnik do minimum. Mieszamy co jakiś czas, do momentu
Mania Gotowaniajest bardzo szybkie do wykonania, super sprawdza się kiedy musimy upiec coś na ostatnią chwilę. Babka łaciatka z oranżadą Składniki: 5 jaj 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki oleju 1 szklanka oranżady 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Ubijamy pianę z jaj i cukru, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia. Na koniec dodajemy olej, oranżadę i cukier waniliowy. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao, miksujemy do połączenia się składników. Białe ciasto przekładamy do formy na babkę lub keksówki, następnie przykrywamy je ciastem kakaowym. Pieczemy 1 godzinę w 150 stopniach
Mania GotowaniaCiasto typowo wiosenne, z pyszną bezą i płatkami migdałów. Czego chcieć więcej.… Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą Składniki: Ciasto: 160 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru brązowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 100 g masła 1/3 szklanki mleka około 2-3 laski rabarbaru Beza: 4 białka(...)cukru pudru 1 łyżka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g płatków migdałowych Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Masło ucieramy z cukrem i wanilią do białości. Następnie do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownica
Mania Gotowaniachrupiące, zdrowe, pozostają bardzo długo świeże, są bardzo szybkie do wykonania i naprawdę pyszne. Polecam. Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka pistacjowe Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 żółtka całe migdały cukier puder Przygotowanie: W dużej misce mieszamy mąkę(...)migdałową, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, żółtka i masło. Wszystkie składniki zagnieść rękami, aż wszystko się dokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki, około 2 cm średnicy
Mania Gotowanianaprawdę rewelacyjne. Najlepiej smakują po kilku dniach, wtedy miękną i stają się jeszcze smaczniejsze. Ghriba czyli marokańskie bezglutenowe ciasteczka migdałowe Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1/2 pomarańczy 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 żółtka całe migdały cukier puder Przygotowanie: W dużej misce mieszamy mąkę(...)migdałową, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, żółtka i masło. Wszystkie składniki zagnieść rękami, aż wszystko się dokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki na 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki, około 2 cm średnicy
Mania Gotowaniakruszonką Składniki : Spód : 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów 30 g roztopionego masła Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła ½ szklanki maki migdałowej 5-6 łyżek cukru ½ szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych Masa serowa: 1 kg sera na serniki 1 opakowanie budyniu waniliowego ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki cukru (można(...)mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno tortownicy. Spód smarujemy powidłami. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy ser. Miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dajemy budyń,aromat i mleko. Miksujemy. Ubijamy na sztywno pianę z białek. Na końcu dodajemy do serowej masy
Mania Gotowaniawiśnie, prosto ze słoika. Przygotowuję go tak samo, jak moja mama, nadal smakuje jak kiedyś! Polecam też Kompot z mirabelek . Kompot z wiśni na zimę: Składniki: 2 kg wiśni cukier (po 3-4 łyżki na 400 ml słoik w zależności od rodzaju wiśni) woda przegotowana Przygotowanie: Wiśnie myjemy, nie drylujemy, wsypujemy warstwami do słoików, a każdą warstwę owoców przesypujemy cukrem(...)słoika, ja wlewam prawie po rant, zakręcamy dokładnie nakrętki, wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do ¾ wysokości słoika, przykrywamy garnek i pasteryzujemy 20 minut od zagotowania wody. Jeśli cukier się nie rozpuści podczas pasteryzacji to wystarczy jeszcze gorącym słoikiem potrząsnąć mocno i problem znika. Można zagotować wodę z cukrem i takim syropem zalać wiśnie w słoikach, a dopiero potem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPysznie smakują również odsmażone na maśle, na rumiano. A o to pampuchy w trakcie wyrastania :) Składniki: 1 opakowanie drożdży 100 g 1,5 szkl. mleka 6 łyżek cukru 1 torebka cukru waniliowego 32 g 1 jajko 0,5 kg mąki 3 łyżki oleju szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę(...)soli. W rondelku podgrzewamy mleko i wsypujemy cukier. Wkruszamy drożdże i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Wlewamy do miski z mąką i zagniatamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy 3 łyżki oleju i ugniatamy ok. 10 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godz. do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie
Olikowa kuchniajednej dodałam...batony Mars i Danonka o smaku bananowym, a do drugiej serek homogenizowany i mus z kiwi. Składniki na ciasto: 60 g mąki pszennej 10 g drobnego cukru szczypta soli 1 jajko 160 ml mleka 50ml śmietany kremówki Farsz 1: 1/2 budyniu waniliowego 2 batony Mars 1 Danonek bananowy 1 banan Farsz 2: 1/2 budyniu waniliowego(...)serek homogenizowany Mus: 4 kiwi cukier Mąkę, cukier i sól mieszamy z jajkami, mlekiem i kremówką. Odstawiamy na godzinę. Smażymy naleśniki, smarując patelnię odrobiną tłuszczu. Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Rozdzielamy na dwie porcje. Do pierwszej porcji, jeszcze gdy jest ciepła, dodajemy dwa batony Mars pokrojone na mniejsze kawałki i Danonka. Mieszamy na gładka masę
Olikowa kuchniajest to deser dietetyczny, ale ze względu na specjalną okazje zdecydowałam się go zrobić. Moja wersja jest mało słodka, jeśli wolicie bardzo słodkie ciasta to dodajcie trochę więcej cukru. TARTA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE Składniki na ciasto: - 260 gram mąki - 150 gram margaryny - 1 jajko - łyżka jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na masę: - opakowanie serka mascarpone(...)gram) - 250 gram śmietanki 30% - pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: jagody lub borówki, starta skórka cytryny Z podanych składników ugnieść ciasto i włożyć na 10-15 min do zamrażalki lub 30 min do lodówki. Zmrożone ciasto wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Formę przykryć folią aluminiową i wysypać np. fasolę, żeby odciążyć ciasto w czasie pieczenia. Piec około
Zgrabne Gotowaniejuż nie raz i nie dwa. Jest pyszny, wilgotny, wielokrotnie przetestowany i smakuje naprawdę wszystkim.) 8 jajek 1 szkl. mąki tortowej 1 szkl. naturalnego kakao 1 i 1/3 szkl. cukru szczyptę soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja daję proszek do pieczenia tylko wtedy, gdy piana z białek nie ubije mi się idealnie sztywno) Do kremu orzechowego: 3 opakowania(...)serka mascarpone (każde po 250 g) 8-10 łyżek cukru pudru (do smaku) 150 g masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny Do kremu czekoladowego: 500 g śmietanki kremówki 36% 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Do przełożenia/nasączenia: ok. 500 g masy krówkowej (gotowej lub z ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego) 100 ml mleka 100 ml wódki
Ratunku obiadokazje. Mało tego, że bardzo fajnie wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie ;) Przepis pochodzi ze strony Zjem to! Polecam!:) Blaszka 22x33cm. Składniki: Ciasto: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100g siekanych orzechów włoskich 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony(...)Dodatkowo: 2 opakowania czekoladowych herbatników Masa: Budyń: 7 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 320 g miękkiego masła 1/2 białej czekolady 1/2 mlecznej czekolady 100 g wafelków Prince Polo (2 batony xxl) Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 30g masła (ok 2,5 łyżki) łyżka śmietanki kremówki Wykonanie
Czerwona Porzeczkawięcej (3-4) mniejszych porcji, można również zmienić kolejność układanych warstw lub zwiększyć ich ilość. Deser wiśniowo-czekoladowy Składniki: 300g wydrylowanych wiśni 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki zimnej wody 50-80ml wody (w zależności od soczystości owoców) 200g śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru 25g czekolady deserowej(...)czekolady mlecznej wiśnie do dekoracji Wykonanie: - wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, gotować 5-10minut, w trakcie gotowania dodać 50-80ml wody, ilość uzależnić od tego, jak dużo soku wypłynie z wiśni - mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, mieszankę wlać do gotujących się wiśni, mieszając gotować przez około 1 minutę do lekkiego zgęstnienia - wiśnie
Smakołyki Berenikizbyt wiele czasu, a z efektów swojej pracy na pewno będziecie zadowoleni. Zapraszam! Składniki na ciasto (duża prostokątna blacha) 40 dag masła (miękkie) 32 dag cukru cukier waniliowy 40 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli pudełeczko malin 2 -3 gruszki 4 łyżki mleka kakao(...)Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem i solą, ciągle ucierając dodajemy po żółtku, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko. Ubijamy pianę z białek, łączymy z masą. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 pełne łyżki kakao. Wykładamy na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ciasta wykładacie łyżkami na przemian, trochę białego , trochę ciemnego, wykładamy
SMYKWKUCHNIśliwek, ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Sezon na gruszki i śliwki w pełni wiec zapraszam do wspólnego pieczenia. Przepis na ciasto czekoladowe: 20dag masła 20 dag cukru 4 jaja 25 dag mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 1/2 tabliczki czekolady śliwki 10- 12 sztuk gruszki 2 sztuki Wykonanie(...)margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy cukier (zmielony na cukier puder), jaja, mąkę, kakao na samym końcu dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę Kokilki smarujemy masłem wykładamy do połowy ciastem , układamy ćwiartki śliwek, i ćwiartki gruszek, możecie w jednych kokilkach układać owoce naprzemiennie, lub jedne zrobić tylko z gruszkami a drugie tylko ze śliwkami, ja zrobiłam każdą wersje ;-). Przykrywamy pozostałym ciastem
SMYKWKUCHNI