roladki z kawałkami jabłka… Poezja. Lekkie ciasto, wspaniały smak… dla małych i dużych. Bardzo Wam polecam i zachęcam do wypróbowania. Składniki na biszkopt: 8 jaj 440 g cukru 360 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka Składniki (oprócz jabłek) dzielimy na pół. Z pierwszej porcji ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka(...)upieczeniu, za pomocą ściereczki zwijamy w roladę. Zostawiamy na parę minut w ściereczce a następnie kroimy na 18 kawałków. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany i ubijamy jeszcze
Made By Mom And SonPopularny puszysty austriacki omlet z rodzynkami. Oprószony cukrem pudrem i podawany z owocami w syropie lub powidłami śliwkowymi. Składniki: 3 jaja 120 g mąki pszennej szklanka mleka 2 łyżki cukru garść rodzynek szczypta soli 2-3 łyżki masła Żółtka oddzielić od białek i dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem, cukrem i rodzynkami. Odstawić ciasto na 20 minut. Białka ubić(...)patelni, wylać ciasto i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie dwoma widelcami podzielić omleta na małe kawałki i chwilę jeszcze podsmażyć. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionym owocowym dodatkiem
wyzwania kuchennejogurcie naturalnym z dodatkiem gruszki i świeżego imbiru. Składniki: 250 g mąki pszennej 350 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru 1 duża gruszka łyżeczka startego imbiru cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski, dokładnie wymieszać z jogurtem, mlekiem i jajkami. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać(...)Gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę i dodać razem z imbirem do ciasta. Wymieszać i smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane. Posypać cukrem pudrem i podawać
wyzwania kuchennedaleko posunięta ostatnio fantazja kulinarna podsunęła mi pomysł na Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym Dziś nietypowo zaczynamy od końca... Budyń kokosowy: 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka masła wiórki kokosowe Mleko podzieliłam na 2 części- pierwszą zagotowałam z masłem i cukrem, drugą połączyłam z mąką i wiórkami. Gdy mleko nr 1 zaczęło się gotować, dodałam(...)Ciasto: 20 g drożdży 1/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 250 g mąki tortowej 50 g miękkiego masła 1 jajko (na 16 szt.) Drożdże rozpuściłam w letnim mleku i pozostawiłam do wyrośnięcia. Masło połączyłam z mąką, jajkiem, cukrem i wyrośniętym zaczynem. Zagniotłam ciasto. Krótki oddech... i lecimy dalej. Ciasto podzieliłam na 2 części i każdą z nich rozwałkowałam na kształt
bastalenakardamonu. Na samą myśl, a ż ślinka cieknie... Dlatego czym prędzej zabieram się do roboty ;) Ciasto: 1 szklanka mleka 25 g masła 1 szklanka mąki 50 g cukru pół łyżeczki soli 7 g suchych drożdży (jest jeszcze 1 łyżeczka kardamonu- u mnie niestety brak) Do letniego mleka dodałam masło i cukier, dokładnie wymieszałam. Mąkę wymieszałam z suchymi(...)blaszki. W tak uformowany środek nałożyłam przygotowany wcześniej budyń. Całość zapiekałam przez 15 min. w 180st. do zabrązowienia się bułek. Tak wyglądały chwilę przez zapiekaniem... Lukier: 1 łyżka cukru 1 łyżeczka gorącej wody wiórki kokosowe Cukier rozpuściłam w wodzie i posmarowałam bułki, które od razu posypałam wiórkami. ... a tak już chwilę po... Teraz tylko kawa i pierwsze norweskie śniadanie
bastalenaDrożdżówki ze śliwkami śliwki bez pestek 0,5 kg mąki szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 10 g drożdży 1 jajko 6 łyżek masła 1/4 łyżeczki soli Drożdże wymieszałam z mlekiem i 1 łyżeczką cukru. W misce wyrobiłam ciasto (mąka, cukier, jajko, drożdże, sól, masło), które następnie podzieliłam na 15 równych części. Z każdej zrobiłam płaski placuszek, na środku którego(...)położyłam śliwkę. Ciasto zakleiłam, uformowałam kulkę. Wszystko pozostawiłam na 30- 40 min. do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarowałam roztopionym masłem i posypałam cukrem. Bułki wstawiłam na 30 min. do rozgrzanego na 150st. piekarnika. Po upieczeniu wystudziłam. Według mnie na drugi dzień są lepsze... ale to kwestia gustu ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Drożdżówki z pieczarkami Norweskie bułki szkolne
bastalenababrania w mące, ugniatania, wszystko wystarczy tylko ze sobą wymieszać. No i ta wspaniała wilgotna konsystencja... Szarlotka jogurtowa szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oliwy (lub oleju) 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego) jabłka (ja małam 5 małych, pokrojonych w kostkę) cukier puder do oprószenia W osobnych(...)naczyniach połączyłam suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia) oraz mokre (jajka, jogurt, oliwa, miód). Suche przesypałam do naczynia z jogurtem i resztą i wymieszałam wszystko widelcem do połączenia. Ciasto powinno być gęste, takie mniej więcej jak gęsta śmietana. Przelałam wszystko do blachy wyłożonej folia do pieczenia. Na wyrównany wierzch położyłam pokrojone w kostkę jabłka, dość gęsto, lekko je "wbiłam
bastalenawyrastało mi dwa razy, umazałam się sokiem jagodowym, a na koniec bułki jakby się trochę rozklapiły. Pomimo tego są wspaniałe! Rozczyn: 2 łyżki letniego mleka, paczka drożdży, 1 łyżka cukru. Wymieszałam i pozostawiłam na 15 min. do wzbudzenia. Ciasto: 2 szklanki mąki połączyłam ze szklanka letniego mleka, 50 g rozpuszczonego masła, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżkami cukru, 1 łyżką(...)oleju, 1 łyżeczką soli i gotowym rozczynem. Wyrobiłam ciasto i pozostawiłam na 40 min. do wyrośnięcia. Kruszonka: w trakcie jak ciasto wyrastało, w garnuszku połączyłam zimne masło, cukier, mąkę i wyrobiłam z całości kruszonkę. Pozostawiłam w lodówce. Nadzienie: pół opakowania mrożonych jagód zasypałam 6 łyżeczkami cukru i 1 łyżką mąki. Wymieszałam, odciągnęłam sok. Kiedy ciasto odpowiednio wyrosło podzieliłam
bastalenabyło takie trudne. Ostatecznie sterczałam nad garem dwie godziny. Ale mina Misia na widok klusek: bezcenna!!! I to uratowało mi dzień. Tradycyjnie rozpoczęłam od rozczynu: do letniego mleka dodałam cukier, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże. Wymieszałam i odstawiłam, dając drożdżom czas na rozruch. Po 15min. rozczyn wlałam do miski z mąką. Dodałam jajka, masło i sól. Przy pomocy miksera(...)gadżety, od profesjonalnych sitek po babcine "łachy" ) ok. 10- 15min. Warto zostawić odstęp pomiędzy kluskami, ponieważ w trakcie parowania jeszcze delikatnie puchną. Na słodko: 1 duży jogurt naturalny paczuszka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 paczka truskawek (mrożonych) dżem truskawkowy (Rozmrożone) owoce rozdziabałam widelcem. Dodałam jogurt, cukry i wszystko razem zmiksowałam na gładki sos ( można zblendować
bastalenażeby nie było! T ym postem nie łączę się w bólu. Spodobało mi się jedynie hasło reklamowe Tesco. Foto wygrzebane z "Fejsa" Cobbler jabłkowy 3 jabłka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu niepełna szklanka mąki ok. 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru (+ na posypkę) 5 łyżek masła 3/4 szklanki śmietany kremówki (+ do posmarowania) Jabłka obrałam, pokroiłam(...)cząstki. Wymieszałam z cukrem, cynamonem i wyłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia. Składniki ciasta połączyłam i zagniotłam. Palcami uformowałam cienki placek na wielkość naczynia. Przykryłam nim owoce, posmarowałam śmietaną i posypałam cukrem. Całość zapiekłam przez 1h w 150st. Z lodami genialne
bastalenażurawiny. Wyszło pysznie. Możecie śmiało przystąpić do działania. Składniki na spód Brownie: 150 g masła 100 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 70% 350 g cukinii 300 g brązowego cukru 6 łyżek kakao 4 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na grube kawałki. Cukinię myjemy(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem. Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy czekoladę i cukinię. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy połowę ciasta, wyrównujemy
Made By Mom And Sonchrupiące na swój sposób maliny. Bardzo polecam. Składniki: 100 g białej czekolady 100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85%) 400 g serka kremowego typu Philadelphia 400 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 jaj 300 g mrożonych malin 350 g masła 6 łyżek kakao 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę rozpuszczamy z masłem, odstawiamy do ostudzenia(...)ostudzonej dodajemy stopniowo 350 g cukru, kakao, ekstrakt z wanilii, 4 jajka i za pomocą miksera ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników. Serek ucieramy z 50 g cukru i 1 jajkiem. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciemne ciasto, wygładzamy i przykrywamy masą serową
Made By Mom And Sonwarto byłoby się poświecić. Są tego warte. A fakt, że mój syn wcina je ze smakiem cieszy podwójnie. Bardzo polecam. Składniki: 740g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 55 g roztopionego masła 250 ml ciepłego mleka 125 ml ciepłej wody 14 g świeżych drożdży Dodatkowo: 2 litry wody 4 łyżki cukru 2 łyżeczki sody roztrzepane żółtko(...)łyżką mleka sezam, mak do posypania Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek, wsypujemy cukier, kruszymy drożdże, zalewamy letnią wodą, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do spienienia się drożdży na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W większym garnku gotujemy wodę z cukrem
Made By Mom And Sonmnie i syna pysznie, lubimy w końcu jak jest słodko. Bardzo Wam polecam. Ciasto ładnie się kroi, prezentuje i na pewno zaskoczy Was smakiem. Składniki: 8 jaj 250 g cukru 4 łyżki wody 150 g mielonych orzechów 160 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy(...)stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Krem: 300 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki śmietany sok z 1 cytryny ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny. Dodatkowo: 1 puszka karmelu
Made By Mom And SonSkładniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 250g masła 5 żółtek szczypta soli ok.1kg jabłek 2 łyżki posiekanej świeżej mięty pół łyżeczki świeżego tymianku łyżka soku z cytryny skórka z połowy wyparzonej cytryny Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wymieszać składniki. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto(...)godziny. Obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać posiekaną miętę, tymianek,skórkę z otartej cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę cukru i wymieszać razem z obranymi jabłkami. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 2 części.Jedną część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, posmarować ciasto białkiem i obsypać mąką(wtedy nie powstanie zakalec
Gorący kąsek