osoba trzyma lejek, a druga leje ciasto na gorący smalec. Możemy przyrządzić, gdy zapragniemy czegoś słodkiego, nie mamy czasu na pieczenie, a w domu mamy tylko mąkę i jajka, cukier puder i mleko... Składniki : około 5 łyżek mąki 2 jajka 2 kostki smalcu do smażenia mleko ( ilość na wyczucie ), szczypta soli Do smażenia potrzebujemy mały garnuszek o średnicy(...)który silnie rośnie swobodnie zmieścił się w małym garnuszku Gdy zrumieni się po jednej stronie (dzieje się to szybko), przekręcamy na drugą stronę Po ocieknięciu z tłuszczu posypujemy cukrem pudrem. Taki chruścik może być alternatywą dla tradycyjnych faworków
Proste PotrawyOrzechy laskowe Krem: · 200 g bardzo mi ę kkiego mas ł a · 1 ,5 szklanki cukru pudru · gar ść orzechów laskowych · 1 ł y ż ka likieru orzechowego(...)Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przygotowujemy krem. Orzechy t ł uczemy na bardzo drobno. Mas ł o miksujemy na najwy ż szych obrotach. Wsypujemy do niego cukier puder i wlewamy likier, aromat, ś mietan ę . Ucieramy, a ż masa zrobi si ę puszysta i g ł adka. Dodajemy orzechy i mieszamy. Krem mo ż na równie
Mania Gotowaniałyżki miodu, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 1 laska wanilii, 12 kostek czekolady mlecznej, 4 łyżki zmielonych orzechów, 200 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, rodzynki. Ciasto francuskie: 100 ml wody 1 łyżeczka soli, 250 g miękkiego masła, 200 g mąki pszennej. Przygotowanie: Przygotowanie ciasta francuskiego: Do miski wsyp mąkę, dodaj(...)wzdłuż na 2 części, delikatnie wydrąż środek z pestkami. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj. Gorącą czekoladą wypełnij środek gruszek. Ubij słodką śmietanę z cukrem pudrem. Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami. Smacznego. Rada: ciasto
Moniki SmakołykiZabierajmy się do pracy i dopiero przy upieczonych rogalikach powróćmy do sentymentów! Zapraszamy (: Składniki ( w temperaturze pokojowej) 0,5 kg mąki kostka margaryny 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pudru 1 śmietana (200 g, lub mniej) 1 białko jaja (do posmarowania rogalików) dowolny dżem, konfitura (dość gęste, aby nie wypłynęło z rogalików) - u mnie domowa konfitura z płatków(...)wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je białkiem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu można udekorować rogaliki lukrem z cukru pudru i wody - tak jak u nas. Smacznego! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Symfonia Smakówmigdałów, pół szklanki jogurtu greckiego i tylko 1/2 szklanki mąki. Ciasteczka są delikatne, kruche, są według mnie idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to możemy je delikatnie posypać cukrem pudrem. 1 szklanka mielone migdały 1/2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania 1/2 szkl. jogurt grecki 100 g margaryna Bielska Bielmar maliny z rumem Margarynę Bielską kroimy w kostkę. Migdały(...)tworząc płatki kwiatka. Pieczemy ciasteczka 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Ciasteczka wyciągamy ostrożnie z piekarnika, wykładamy na paterę, można posypać je cukrem pudrem. Smacznego. Polecam serdecznie. The post Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 10 jaj 30 dag margaryny 25 dag cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej rodzynki skórka pomarańczowa esencja pomarańczowa 2 opakowania herbatników Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Twaróg przekręcić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem w misie robota, dodać twaróg, ucierać dalej dodając po jednym żółtku. Do masy serowej dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, esencję i mąkę. Gdy masa będzie jednolita, dodać ubite
Pasja Smakuzapraszamy do spróbowania! (; Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 żółtka opcjonalnie: cynamon Masa: 200ml śmietanki 36% schłodzonej pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka irish cream lub innego ulubionego aromatu 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy + odrobinę do dekoracji 200g maku 2 szklanki mleka 2% 1/4 szklanki płynnego miodu opcjonalnie(...)ciasteczka i upiec na blaszy obok kruchego spodu i ozdobić nimi naszą tartę! (; Zabieramy się do sporządzenia masy: schłodzoną kremówkę ubijamy na jak najwyższych obrotach miksera, kolejno porcjami dodajemy cukier puder i ulubiony aromat ciągle miksując. Do sporządzonej masy dodajemy jeszcze miód, startą skórkę z pomarańczy i pół porcji odsączonego maku i tym razem tylko delikatnie całość mieszamy łyżeczką
Symfonia Smakówopak. herbatników (3 x 10 tj. 30szt. razem) 3 szkl. mleka 250 g masła 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3 jajka 1 duże opak. cukru wanil. cukier puder do posypania Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)budyniu. 5.Gorącą masę budyniową wylać na ułożone w blasze herbatniki. 6.Masę przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić napoleonkę w lodówce, a po kilku godzinach pokroić. Każdą napoleonkę oprószyć cukrem pudrem
ciemna strona patelnimąki pszennej szczypta soli 4 lekko ubite jajka 300 ml wody 115 gram masła pokrojonego w drobną kostkę 500 ml śmietany tortowej -do dekoracji 2 - 3 łyżki cukru pudru -do śmietany Przygotowanie: Odmierzoną mąkę przesiać przez sito Do garnuszka wlać 300 ml wody, włożyć masło i doprowadzić do wrzenia Wsypać energicznie mąkę i mieszać drewnianą łyżką na zmniejszonym(...)nożem, aby wypuścić parę, jeśli są jeszcze mokre wkładamy do piekarnika z powrotem na niską temperaturę na kilka minut Po upieczeniu ostudzić na kratce Schłodzoną dobrze śmietanę ubijamy z cukrem pudrem Przestudzone ciasto kruche smarujemy śmietaną, suche ptysie napełniamy śmietaną Napełnione ptysie układamy na brzegu ciasta kruchego tworząc wieniec, dekorujemy lejącą czekoladą Najlepsze zrobione dziś i podane po kilku
Proste Potrawygórką)faworków: 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki spirytusu lub octu szczypta soli 4 łyżki kwaśnej śmietany Ponadto: tłuszcz do smażenia (olej, smalec) cukier puder do posypania Żółtka łączymy z mąką, dodajemy posiekane małso i resztę składników. Zagniatamy gęste, dość twarde ciasto. Dodany do ciasta alkohol możemy zastąpić octem spirytusowym, uważając jednocześnie, aby dodana śmietana(...)pływać. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz. Aby tłuszcz zanadto się nie przypalał, sukcesywnie wrzucamy do niego kawałki surowego, obranego ziemniaka. Usmażone faworki wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietaczekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki gorącej wody masa śmietankowa 50g czekolady deserowej 2 łyżki wody 1 jajko 150ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka cukry pudru 1 łyżeczka żelatyny 2-3 łyżki wody Wykonanie: - herbatniki rozdrobnić, masło rozpuścić, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać, powstanie z nich coś na kształt mokrego piasku - tortownicę wyłożyć papierem(...)łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, wstawić na 10-15 sekund do kuchenki mikrofalowej, po wyjęciu wymieszać i pozostawić do wystygnięcia - śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder - ubitą śmietankę stopniowo wymieszać z ostudzoną czekoladą - masę czekoladową połączyć z żelatyną, wymieszać - 1-1,5 banana pokroić na plasterki, moczyć je w soku z cytryny i poukładać na zastygniętej
Smakołyki Berenikiokazję. Smakują nie tylko dzieciom, a swój ciekawy kształt zawdzięczają uroczym stempelkom. Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 100 g cukru pudru cukier waniliowy Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę. Owinąć folią spożywczą
wyzwania kuchenneczekoladą. Wyłożyć na dno i boki formy do tarty o śr. 21 cm. Schłodzić. Nadzienie: 500 g półtłustego twarogu, 200 g kwaśnej śmietany, 100 g cukru pudru, cukier waniliowy, łyżeczka esencji waniliowej. Twaróg zmielić, utrzeć ze śmietaną i cukrami na gładką masę. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić ponownie
Z miłości do słodkościCiasteczka owsiane z M&M's - szklanka płatków owsianych - opakowanie M&M's - 1 i 1/3 szklanki mąki - kostka masła prawdziwego zaw. 82% tłuszczu - 3/4 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy - 1/2 szklanki posiekanych orzechów - 1/2 szklanki podsmażonych ziaren słonecznika - łyżeczka sody W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Masło siekamy na drobniejsze kawałki, po czym dodajemy
Sajkofanka smakuSkładniki : 3 szklanki malin 250 g śmietany tortowej 36 % , a jeśli 30 % to dodatkowo mały śmietan - fix cukier puder 4 płaskie łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody - wymieszać Odmierzone maliny zmiksować z pudrem , ilość cukru według uznania i słodkości owoców Dodać przestudzoną żelatynę i ponownie zmiksować Rozlać do ozdobnych szklanek , wstawić do lodówki Śmietanę ubić
Proste Potrawyrazem się skusiłam. I dobrze zrobiłam, bo w tym połączeniu świetnie się sprawdziło:) Ciasto jest wilgotne, słodko-kwaśne. Idealne na lato... Spód: 300g mąki pszennej, 150g masła, 150g cukru pudru, łyżka cukru waniliowego. Mąkę przesiać, dodać cukry, masło, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć i włożyć na 30minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić
Z miłości do słodkościtabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany 150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie: ciasto czekoladowe: Margarynę z mlekiem rozpuszczamy z cukrem na średnim ogniu. Dodajemy żółtka, kakao oraz roztopioną tabliczkę czekolady
ciastkarnia na kruchym spodzieSernik malinowy pychota :D Składniki: 1 kg sera twarogu 500 g malin + ok 100 g do dekoracji 2 galaretki malinowe 40 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 150 g herbatników 75 g masła Przygotowanie: Herbatniki kruszymy bardzo drobno i ucieramy z masłem na jednolitą masę. Wykładamy masą spód tortownicy i wstawiamy do lodówki
Niezły MłynekSernik waniliowy z bezą oblaną czekoladą i pistacjami ;-))) Składniki: 1 kg sera (można użyć gotowego w wiadereczku) 1 całe jajo + 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 esencja cytrynowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki ucieramy mikserem. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni C. Beza: 3 białka 4 łyżki cukru 1 łyżka
SMYKWKUCHNIjego małe przekąskowe wersje o smaku bananowym :) Składniki: na spód - 1 opakowanie herbatników (200 g) - 100 g masła masa serowa - 1 kg zmielonego sera białego - 5 jajek - 1 szklanka cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 1 kostka masła - 5 bananów Przygotowanie: Herbatniki drobno kruszymy i zalewamy rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę łączymy i wylepiamy nią foremki na muffinki. Jajka rozbijamy
Zainspirowana w kuchniaromatem i kruchym ciastem. Do tego filiżanka herbaty...i jestem w raju :) Składniki: Ciasto: 30 dkg mąki 20 dkg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 10 dkg cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego Jabłka: 1,5 kg jabłek 150 g cukru cynamon Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części (mniejszą i większą). Mniejszą włożyć
Pasja Smakunajpiękniejsze, ale jak dla mnie cudowne :) Przyznam się do odrobiny lenistwa - wykonałam je z gotowego ciasta korzennego pepparkakor, dostępnego w IKEA :) Dekorowane i sklejone lukrem królewskim (szklanka cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1 białko, woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji), dodatkowo na kilku posypki cukrowe i jadalne perełki. Szablon z którego korzystałam znajdziecie TUTAJ . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćkruchego. Z niego w formie na muffiny utworzyłam babeczki, a w nich pyszne bananowo - biszkoptowe nadzienie. Kruche babeczki z nadzieniem bananowym Składniki: ciasto 100g masła 200g mąki tortowej 50g cukru pudru 10g cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki gęstej śmietany 18% nadzienie banan 4 łyżeczki cukru 4 łyżki mascarpone 6 okrągłych biszkoptów (opcjonalnie 1 jajko) mąka
Smakołyki Bereniki