cukier puder - 2539 przepisów (strona:64/170)

Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą 204

szklanki cukru * 1/2 szklanki letniego mleka * 50 g masła + 2 łyżki do smarowania drożdżówek * 2 jajka * 2 łyżki cukru * 1 łyżeczka cynamonu * 50 g gorzkiej czekolady *  2 łyżki cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/4 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka(...)ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie drożdżówki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozpuszczonym masłem. Piec około 15 minut w 200 stopniach C.  Przygotować lukier.  Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać upieczone drożdżówki. Smacznego

kolorowotorcikowo
Drożdżowe rogaliki z masą krówkową 237

Składniki ( na 16 sztuk ) * około 2 szklanki mąki pszennej * 10 g drożdży świeżych * 1/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki letniego mleka * 50 g masła * 2 jajka * 1/2 puszki masy krówkowej * cukier puder - do posypania Wykonanie: W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/4 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko(...)pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie rogalki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozmąconym białkiem. Piec około 15 minut w 200 stopniach C. Upieczone posypać cukrem pudrem Smacznego

kolorowotorcikowo
Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem 144

szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 saszetki drożdży instant 2 szklanki letniego mleka 125 g ksylitolu lub cukru 80 g masła 2 jajka 1,5-2 puszki kajmaku do nadziewania cukier puder do oprószenia (u mnie Kupiec) Przygotowanie: Mąkę wsypać do wysokiego naczynia. Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże i wymieszać.  Następnie rozpuścić masło. Do mąki dodać mleko z drożdżami, masło(...)miejsce na minimum godzinę. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy pączki przez ok 15 minut. Po ostygnięciu nadziewamy masą kajmakową za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Chrupiące gofry cynamonowe 152

szkl. cukru 1/3 kostki margaryny ( około 80 dag ) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS ewentualnie -  przyprawa do dań słodkich KAMIS woda dodatkowo: cukier puder sos owocowo-korzenny Wykonanie: Margarynę rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem, ewentualnie dodać trochę przyprawy do dań słodkich KAMIS. Do mąki dodać żółtka, cukier(...)będą chrupiące ! A ... i zjadać od razu, tylko ciut ostygną ! ;) Z tego przepisu powinno wyjść Wam około 10 gofrów. Ja podaję te gofry z sosem owocowo-korzennym lub oprószone cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sernik z oreo i bitą śmietaną 228

twarogowy z wiaderka 4 jajka 200 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml kremówki Bita śmietana 200 ml zimnej kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix ciasteczka oreo na górę i do dekoracji Przygotowanie:   Spód Ciasteczka pozbawione kremu zmiksować w blenderze. Dodać rozpuszczoną letnią margarynę, zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy.  Masa(...)piec około 70 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernika na 3 godziny w piekarniku. Wyjąć i ostudzić. Tortownica 25 cm.  Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Na serniku rozsmarować część bitej śmietany posypać rozkruszonymi ciasteczkami i udekorować boki sernika bitą śmietaną

Ala piecze i gotuje
Włoskie trufle czekoladowe 209

Dodatkowo obtoczone w zmielonej czekoladzie z orzeszkami... Składniki:  50g mielonych migdałów (użyłam BackMit), 100g mlecznej czekolady, 75g gorzkiej czekolady, 3 łyżki masła, 2 łyżki likieru amaretto, 4 łyżki cukru pudru, 20g czekolady mlecznej z orzeszkami laskowymi.   Przygotowanie Czekolady połamać na kawałki, dodać likier i stopić na parze. Dodać masło, mieszać aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Następnie wsypać mielone(...)migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby masa ostygła i nieco stężała. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej w blenderze na pył czekoladzie. Przełożyć do papierowych papilotek i schłodzić.                                         Smacznego

Z miłości do słodkości
Ostatni letni deser 277

przekór pogodzie. Choć wiem, że to już ostatni raz. Deser z owoców lata  składniki: maliny borówki 50 g białej czekolady serek mascarpone 250 g sok z limonki ewentualnie cukier puder do dosłodzenia do dekoracji maliny i listki mięty wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwile by wystygła. Serek mascarpone ubijamy mikserem, dodajemy do niego stopioną czekoladę(...)ewentualnie cukier puder. Na końcu do ubitego serka dodajemy sok z limonki, dokładnie mieszamy. Owoce myjemy i osuszamy, układamy w pucharkach. Na wierzch nakładamy krem z mascarpone i czekolady. Deser odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 15 minut

Przysmaki Karolki
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. 224

sera (w kostce) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła (200g) 2 budynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mleka herbatniki lukier: 1,5 szklanki cukru pudru mleko  kandyzowana skórka cytrynowa Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyłam papierem do pieczenia,  na dnie układam pierwszą warstwę herbatników, by ładnie pokryły dno blaszki. W rondelku(...)małym ogniu ok. 15 minut, cały czas mieszając. Część masy wylewam na herbatniki. Układam na niej kolejną warstwę ciastek, znów wykładam masę, na to ciastka. Dekoruję wierzch ciastek lukrem. Cukier puder przesiewam do miseczki i rozrabiam z mlekiem, dodając go tyle, aby konsystencją lukier przypominał ciasto naleśnikowe. Rozsmarowuję na ciastkach, posypuję kandyzowaną skórką cytrynową i pozostawiam do stwardnienia i wystudzenia

W kuchni Karmel-itki
RÓŻOWY TORT WANILIOWO-MALINOWY. 198

łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić olejkiem) szczypta soli różowy barwnik w proszku na czubku noża (są bardzo intensywne)  krem waniliowy: 500 ml kremówki 500g mascarpone 3 łyżki cukru pudru barwnik różowy w proszku na czubku noża 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 śmietan-fix ponadto: 1 słoik konfitury malinowej Biszkopt: Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewam razem. Żółtka z cukrem(...)temperaturze 180 stopni. Wystudzony biszkopt podzieliłam na cztery cienkie i równe krążki. Krem : Miksuję mocno schłodzoną kremówkę do czasu, aż będzie sztywna (ok. 8-10 minut). Dodaję śmietan-fix, cukier puder, ekstrakt i barwnik. Miksując cały czas, dodaję porcjami po jednej łyżce serek mascarpone. Miksuję do uzyskania jednolitej, dość sztywnej konsystencji. Tort: Blat, stanowiący spód smaruję warstwą konfitury

W kuchni Karmel-itki
Tort chałwowy 325

łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa chałwowa: 2 szkl. mleka 200 g masła  250 g chałwy 3 żółtka 1op. cukru waniliowego (16g) 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek kwaśniej śmietany ( 12%) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Ponadto : tłuszcz do wysmarowania foremki 100 g sezamu gorzka czekolada  orzechy włoskie Sposób przygotowania Jasny(...)mąki dodać należy kakao. Masa chałwowa: 1/2  szkl. mleka roztrzepać z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami, zagotować. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę. Tort chałwowy: Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy. Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt

Słodkości i nie tylko
Wiosenna tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami 216

ciast, które mogłabym jeść bez końca - owocowa tarta z kremem na bazie ricotty. Świetnie smakuje z mocno schłodzonym, różowym winem - esencja wiosny! Kruche ciasto: 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g ricotty 120 g śmietanki 24% tabliczka białej czekolady łyżka żelatyny 200 g truskawek + 400 g truskawek do dekoracji(...)Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Masło kroimy na drobniejsze kawałeczki i razem jajkiem dodajemy do suchych składników. Zagniatamy w miarę sprawnie, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wyklejamy nim foremkę - jako że ja miałam dosyć małą, postanowiłam wykleić również boki - w standardowej wersji ilość składników jest wystarczająca tylko

sama złodycz
Muffinki Oreo 232

łyżki kakao 2 jajka 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Duża szczypta sody oczyszczonej Duża szczypta soli 12 ciasteczek Oreo Krem 300ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/5 szklanki ciepłej wody 7-8 ciasteczek Oreo W rondelku ustawionym na średnim gazie rozpuszczamy masło z dodatkiem kakao i gorącą wodą. Odstawiamy na bok. Jajka(...)walimy wałkiem (wersja dla zestresowanych :)) lub miksujemy blenderem nad drobny puch. Obie opcje równie dobre i smaczne, jedyna różnica to nieco inne efekt kolorystyczny kremu. Śmietankę ubijamy dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Następnie dorzucamy rozkruszone ciasta i mieszamy całość ręcznie. Krem nakładamy na całkowicie ostygnięte babeczki. Smacznego. Powyższe babeczki zostały przygotowane z ciasteczkami zmiksowanymi na drobny

Kolizje Smaków
Ciasto/babeczki marchewkowe (ok. 231 kcal/100g) 249

łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka (20 g) gęstego jogurtu naturalnego   Przyprawy :  1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, szczypta soli Lukier: cukier puder, sok z cytryny Przygotowanie: 1. Do jednej miski przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sodę, sól i przyprawy. 2. W drugiej misce mikserem na wolnych obrotach wymieszać: masło, mleko, jajka(...)marchewkę i ekstrakt z wanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody) 3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką. Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany)  Pieczenie (piekarnik z termoobiegiem): Ciasto: Forma: długość

Malowane smakiem
Tort- boisko z kremem czekoladowym 182

utartego masła. Na koniec powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Utrzeć na jednolitą masę. Herbatą nasączyć wszystkie warstwy biszkoptu, następnie przełożyć kremem.     Wierzch: 250g śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 op. śmietan-fix, szczypta żółtego i zielonego barwnika spożywczego, 5 łyżek zielonych wiórków kokosowych, lukier do dekoracji, piłkarzyki +piłka do dekoracji.     Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec(...)ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać szczyptę żółtego barwnika, do drugiej szczyptę zielonego. Boki tortu posmarować żółtą śmietanką. Górę tortu posmarować zieloną śmietanką. Przy pomocy lukru namalować boisko oraz bramki. Posypać zielonymi wiórkami kokosowymi. Ustawić piłkarzyki oraz piłkę (mogą być jadalne). Tort przechowywać w lodówce.     Smacznego:)   Przepis dodaję

Z miłości do słodkości
Deser kokosowy z truskawkami i chrupiącymi ciasteczkami 161

kilku truskawek jakie mi pozostały, znalazłam też bezy, trochę czekolady i przepyszne ciasteczka belVita z czekoladą, ale możecie użyć dowolnych. Składniki: 300ml śmietanki 30%, 50g wiórków kokosowych, 3 łyżki cukru pudru, 200g truskawek, 4 duże bezy, 16 ciasteczek belVita z kawałkami czekolady lub inne, 10g gorzkiej czekolady, perełki cukrowe do dekoracji i mięta Przygotowanie Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec(...)ubijania dodając cukier puder. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Do czterech pucharków nakładać po dwa pokruszone ciasteczka. Nałożyć po 2-3 łyżki masy kokosowej. Rozłożyć 2/3 pokrojonych w plasterki truskawek. Posypać pokruszoną bezą. Ponownie wyłożyć po 2 pokruszone ciasteczka, przykryć resztą masy kokosowej. Udekorować resztą bezy i truskawek. Posypać startą czekoladą i perełkami cukrowymi, udekorować miętą

Z miłości do słodkości