łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 ) Przygotowanie ciasta : Jaja rozbic , oddzielic żółtka od białek. Ubic sztywną pianę z 2 białek. Wszystkie żółtka utrzec(...)cierpliwie urywac kawałek po kawałku i poukładac na wierzchu ciasta) Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 1 godz. Polewa chałwowa W rondelku zagotowac mleko , dodac masło , cukier puder , pokruszoną chałwę i wymieszac , aż sie rozpuści. Ciepła polewę posmarowac ciasto
Słodkości i nie tylkołyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ponczu kawowego szczypta soli poncz kawowy 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru 230ml gorącej wody masa jogurtowa 800g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 200g śmietanki 30% 150ml ponczu kawowego 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki zimnej wody polewa czekoladowa 100g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 100g śmietanki 30% opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona(...)rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia - jogurty przełożyć do miski, pozostawiając trochę w kubku (2 łyżki), dodać cukier puder i wymieszać - ostudzoną żelatynę połączyć z pozostawionym jogurtem, wlać 150ml zimnego naparu kawowego, dokładnie wymieszać - tak powstałą mieszankę wlać do masy jogurtowej, wymieszać - zimną śmietankę ubić na sztywno, połączyć
Smakołyki Berenikiszybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Świąteczne pierniczki Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu lipowego 200 g cukru pudru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3-4 łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Margarynę, miód i przyprawę(...)piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświetnie zgrane, że można dokładać i dokładać na talerzyk ;) Tarta znika w błyskawicznym tempie! ciasto dyniowo-orzechowe: 220 g mąki pszennej 50 g mielonych orzechów włoskich 40 g cukru pudru 90 g masła 150 g puree z dyni żółtko 1 opakowanie serka twarogowego z jagodą i maliną 0,5 kg śliwek kilka malin łyżka jagód kilka orzechów włoskich w miodzie(...)Mąkę przesiewamy z orzechami i cukrem pudrem. Siekamy ją z masłem i żółtkiem a następnie dodajemy puree z dyni i zagniatamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z kawałeczka ciasta możemy powycinac ciasteczka
Mienta blogwielkość 22 cm: 6 białek z jajek 300 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukier puder mrożone jagody 1 owoc kiwi kilka czerwonych winogron Tortownicę o przekroju 22 cm obrysowujemy na papierze do pieczenia. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy(...)bezę zostawiamy w uchylonym piekarniku na noc. Wyciągamy bezę z piekarnika, przekładamy na paterę, na którym podamy bezę Pavlową. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Ubitą śmietanę przekładamy do wydrążonego środka bezy. Dekorujemy plasterkami kiwi, ćwiartkami winogron i jagodami. Zalecam schłodzić bezę przed podaniem około godziny w lodówce. Ten deser nie ma szans postać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru waniliowego Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć(...)stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu od Magdy z Takie tam pichcenie
Ala piecze i gotujejajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 1-2 jabłka - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem - olej do smażenia - cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Kroimy jabłka w grubą kostkę i następnie wszystkie składniki mieszamy razem w misce lub garnku, na jednolitą masę. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy(...)placki. Na sam koniec posypujemy racuchy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąłyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego Krem: · 250g serka mascarpone · 60 g cukru pudru · 70 g bardzo miękkiego masła · aromat orzechowy (można użyć dowolnego np. bardzo dobrze będzie pasował waniliowy) · kolorowe(...)Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Blachę wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich masę. Piec około 20 min do suchego patyczka. W międzyczasie przygotować krem. W misce zmiksować masło, dodać cukier puder . Miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać serek mascarpone i aromat. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przełożyć krem do szprycy i ozdobić ostudzone babeczki. Posypać posypką
Mania Gotowaniadelikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w 175 stopniach C przez 30 minut. Dodatkowo: * 70 g czekolady deserowej * 1/4 szklanki kremówki * 300 g truskawek * cukier puder Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć. Na jeszcze nie do końca ostygniętą tartę wylać czekoladę i ułożyć truskawki. Odstawić(...)całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowojogurcie naturalnym. Składniki: Spód 200 g herbatniki szkolne 150 g masła Masa jogurtowa 400 g jogurtu naturalnego 250 ml zimnej kremówki 1/2 szk mleka 3 łyżki żelatyny 1 szk cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej truskawki galaretka truskawkowa Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze.Do herbatników dodać letnie roztopione masło i wymieszać.Wyłożyć dno tortownicy i ugnieść.Ułożyć na około tortownicy(...)przekrojone truskawki. Masa jogurtowa:Jogurt zmiksować z cukrem pudrem dodać esencję waniliową wymieszać.Żelatynę namoczyć w mleku ,podgrzać do rozpuszczenia , letnią wlać do jogurtu i wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do jogurtu i delikatnie wymieszać.Wylać masę na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na górę.Schładzać
Ala piecze i gotujepieczeniu ciasteczek po jednym kieliszeczku jak znalazł. A i na prezent się nadaje, z pewnością osoba obdarowana się ucieszy. Składniki: 0,5 l kremówki 1 czekolada gorzka 100 g cukru pudru Emix 2 łyżeczki przyprawy do pierników Emix 2 łyżki nutellii 200 ml wódki 100 ml spirytusu Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wlać(...)śmietanę kremówkę i podgrzewać cały czas mieszając. Dodać cukier puder, przyprawę i nutellę. Mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Zdjąć i ostudzić. Do zimnej masy wlać wódkę i spirytus, wymieszać. Rozlać do butelek lub karafki i szczelnie zakręcić. Bardzo dziękuję firmie Emix za paczkę z produktami
Ala piecze i gotujezmarnował:) Przygotowałam więc szybkie i bardzo smaczne placuszki na maślance. Składniki: 2 jajka, 2 szklanki maślanki, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 100g ryżu pełnoziarnistego, szczypta proszku do pieczenia. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać maślankę, rozkłócone jajka, całość zmiksować. Odstawić na 15minut. Ryż ugotować do miękkości(...)wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić jeszcze na 5 minut. Na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką małe porcje ciasta, formując placuszki. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać np. oprószone cukrem pudrem, ze śmietanką lub ulubioną konfiturą czy kremem czekoladowym. Smacznego
Z miłości do słodkościpieczenie - nie miałam żadnych problemów z ciastem. Tak więc święta coraz bliżej - do dzieła drodzy czytelnicy! Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy 180 g masła 1 jajko 3/4 szklanki płynnego miodu 55 g gorzkiej(...)czekolady Wykonanie: Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i sól przesiałam do miski. Do rondelka wrzuciłam masło,posiekaną czekoladę i miód, podgrzewałam mieszając do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiłam do przestudzenia. Kiedy mieszanka w rondelku była już tylko lekko ciepła, wlałam ją do suchych składników, przemieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami, następnie wrzuciłam otartą z pomarańczy
Blondynka Gotujedelikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z białek ubić sztywną pianę, wszystkie składniki sypkie wymieszać razem i cały czas miksując na . najmniejszych . obrotach . porcjami . dodawać . do . piany. . Gotowe(...)około 30 minut nagrzanym piekarniku. Masa Jabłkowa: 2 kg jabłek 4 galaretki cytrynowe 2-3 łyżeczki cynamonu Ponadto 500 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obra ć pokroić w kostkę dusić do momentu aż będą miętkę, następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy jabłkowej
RAROSSAJeśli dotychczas zrobienie pączków było czarną magią lub kompletną klapą to ten przepis wszystko odmieni. Dla początkujących polecam pączki upiec w piekarniku i poprostu posypać cukrem pudrem a im większą mamy wprawę próbujemy pączki smażyć i lukrować. A więc zaczynamy. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek(...)jajko 50 g cukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek powidła śliwkowe, różane lub dowolny dżem olej lub smalec do smażenia cukier puder Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzie