cukier puder - 2539 przepisów (strona:58/170)

Francuski tort Malakoff 169

maloniwoego lub przeczkowego ( ja zwiększyłam ilośc do 5 łyżek ) 1 i 1/2 szkl. mleka 1 torebka budyniu waniliowego 4 łyżki cukru ( dodałam 2 łyżki ) 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 10 dag uprażonych płatków migdałowych Do dekoracji: bita śmietana małe herbatniki w czekoladzie Sposób przygotowania Zaczynamy od ugotowania budyniu. Masło ucieramy z cukrem pudrem na krem. Gdy budyń ostygnie

Słodkości i nie tylko
Sernik II 126

Ciasto:  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html  Masa serowa: 250 g serka mascarpone 500g sera bialego do sernikow   2 zoltka  70 g cukru pudru  50 g kaszy manny  Do jednej miski wrzucamy ser bialy i serek mascarpone  Dodajemy 2 zoltka i wszystko razem mieszamy  Potem dodajemy cukier puder, znow mieszamy   Na sam koniec dodajemy kasze

Klaudynkowa kuchnia
Ciastka cynamonowe i czekoladowe 191

margaryny 2 jajka 400 g maki  120 g cukru pudru  1 lyzeczka proszku do pieczenia  1,5 lyzki kakao 1,5 lyzki cynamonu  Przygotowujemy wczesniej produkty do ciasta  Na stolnice przesiewamy make, cukier puder i dodajemy proszek do pieczenia  Mieszamy to razem  Dodajemy posiekana margaryne i lekko ugniatamy  Robimy taki jakby wulkan

Klaudynkowa kuchnia
Ala tiramisu z borówkami 180

Zapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki zimnej 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso biszkopty podłużne 200 g borówki amerykańskie 3-4 łyżki cukru Do dekoracji borówki(...)amerykańskie maliny listki mięty Przygotowanie:   Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy

Ala piecze i gotuje
Mazurek z białą czekoladą i figami 128

Słodki wielkanocny mazurek, czyli klasyczny cienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 120 g masła zimnego 1 jajko biała czekolada 3 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę

wyzwania kuchenne
Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą 112

łyżki drobnego cukru, 3 g świeżej mięty, 1/2 szkl. herbaty miętowej, 7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej, 300g truskawek, 3 jajka, 3 łyżki likieru czekoladowego, 100ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, czekolada do dekoracji. Przygotowanie Czekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru, likier czekoladowy oraz utarte(...)plastry truskawki. Wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć warstwą biszkoptów, nasączyć herbatą i wyłożyć resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, rozłożyć na wierzchu tiramisu. Posypać startą mieszanką gorzkiej, mlecznej i białej czekolady. Ja jeszcze dodatkowo całość oprószyłam delikatnie kakao

Z miłości do słodkości
Tort niespodzianka dla dzieci 185

obejrzeniu wszystkich prezentów ; )) Składniki: Biszkopt: 10 jajek 10 łyżek cukru 8 łyżek mąki 4 barwniki Krem: 330 ml śmietanki 36% 500 g mascarpone łyżka aromatu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru 4 banany Dekoracja: 3 opakowania ciasteczek Hit 1 opakowanie drażetek Mimi w mlecznej czekoladzie Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptów.   Ubijamy białka z cukrem, a następnie dorzucamy żółtka(...)temp 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu biszkopty powinny ostygnąć. W między czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy mikserem na pianę. Następnie stopniowo dodajemy krem mascarpone, aromat oraz cukier puder i miksujemy na niskich obrotach. Gotowy krem trzymamy w lodówce. Kiedy spody nam ostygną obieramy banany i kroimy w plasterki. Na biszkopcie układamy pokrojone banany, a na to nakładamy

Kolizje Smaków
PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM WEDŁUG SIOSTRY ANIELI 1289

już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest smaczne, a budyń w tym cieście  smakuje jak krem SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Dowolne owoce Budyń: 1 litr mleka 4 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać na stolnicę(...)ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy zarumieni się na złoty kolor. Po wystygnięciu można je udekorować lukrem, cukrem pudrem lub konfiturą. PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM SIOSTRY ANIELI rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Miał być keks, wyszedł kleks 181

cukru 3 jajka 50 g płynnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka pomarańczy rodzynki  suszone śliwki suszone morele starty marcepan lukier pomarańczowy (lub sam cukier puder)  Bakalie pokroiłam na mniejsze kawałki, wymieszałam z 1 łyżką mąki i odstawiłam. Suche składniki ciasta połączyłam ze sobą. Jajka ubiłam z masłem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną połączyłam z resztą(...)formie przez 15min., po czym wyjęłam z formy, z papieru i całkowicie wystudziłam. Wierzch polałam lukrem pomarańczowym i udekorowałam skórką pomarańczową i płatkami marcepanu (opcjonalnie można oprószyć tylko cukrem pudrem). Idealnie pasuje na świąteczny stół. Do aromatycznej herbatki po wigilijnej kolacji jak znalazł

bastalena
Tarta z rabarbarem i jabłkami 148

trwa..a ja jakoś w tym roku coś słabo "działam" z rabarbarem..był tylko parę razy kompot...i dopiero pierwsze ciasto.. Ciasto: 30 dkg mąki 4-5 łyżek cukru pudru 20 dkg margaryny 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka wody szczypta soli Nadzienie: 2-3 jabłka 5 łodyg rabarbaru 1/2 szkl.wody 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku Zagnieść(...)minut. Nadzienie jabłkowo-rabarbarowe przełożyć na ciasto, wyrównać.Z pozostałej części ciasta zrobić długie paski i ułożyć na nadzienie. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 245

łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Poncz: 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki wody otarta skórka i sok z połowy cytryny 50-70 ml rumu - najlepiej ciemnego Lukier: 1/2 szkl. cukru pudru, 3 łyżki wody, łyżka  soku z cytryny Wykonanie: Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże pokruszyć, rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodając pół łyżeczki cukru i około 1/3 szklanki mąki. Zaczyn(...)skórkę z cytryny. Schłodzić. Po schłodzeniu dodać rum. Upieczoną i lekko ostudzoną babkę wyjąć z formy, nakłuć długą wykałaczką w wielu miejscach i nasączyć ponczem. Na koniec babę polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny - lukrem polać babę, udekorować skórką pomarańczową. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sernik wiedeński z brzoskwiniami 394

pyszny. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty 7 szt jajka 80 g masło 1,5 szk cukier 2 łyżeczki esencja waniliowa 1 szt budyń waniliowy 1 szt brzoskwinie w puszce cukier puder  Przygotowanie:   Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Masło rozpuścić.Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę(...)włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z termoobiegiem na 1 godzinę.Wyłączyć piekarnik a sernik pozostawić jeszcze na 15 min.Wyjąć sernik i pozostawić do wystudzenia.Zimny sernik oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Pączki z nadzieniem kokosowym 150

kokosu 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka esencji waniliowej Lukier sok z połówki cytryny cukier puder olej do smażenia kokos do posypania krem kokosowy ala nutella Przygotowanie:   Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce(...)rozmieszać i za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką nadziewamy pączki z boku wciskając do środka krem. Ciepłe pączki polukrować i posypać kokosem.  Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier

Ala piecze i gotuje
34.Coś słodkiego na niedzielny podwieczorek: czyli mini biszkopciki z kremem cytrynowym z dodatkiem kiwi! 199

Składniki: Biszkopciki : (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową)  2 dość duże jaja  60g cukru 70g mąki tortowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka aromatu waniliowego  +opcjonalnie: cukier puder do posypania, listki mięty do ozdoby  Krem cytrynowy (Lemon curd) z dodatkiem kiwi:  1 duża cytryna sparzona wrzątkiem 2 obrane owoce kiwi 100g cukru 1 jajo(...)osiągnie konsystencję zbitego budyniu możemy dodawać po odrobinie wody i ciągle mieszając podrzewać na małym ogniu aż do dokładnego połączenia.  Ostudzonym kremem przekładamy każdą parę biszkoptów, posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy startą skórką z cytryny lub miętą. Pysznego delektoania się! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Symfonia Smaków
Ciasteczka do kawy- wykorzystanie zoltek 289

Zapraszam na ciasteczka do kawy, Poniewaz po marcepanowych ciastkach zostaly mi zoltka-poszlam za ciosem I napieklam kruchych ciastek. Skladniki: 3 zoltka 300 gr maki 80 gr cukru pudru 150 gr masla- zimnego z lodowki 1 lyzka oleju  Skladniki laczymy - ugniatajac. Ciasto wkladamy do lodowki na min 1 h.  Rozwalkowujemy, mozemy podsypac cukrem pudrem , wycinamy ksztalty.Wkladamy do nagrzanego

Smaki Edyty