raczej miernym skutkiem. Głównie dlatego, że tak naprawdę mnie to nie interesowało, a jestem z tych osób, które jeśli nie widzą w czymś sensu, szybko się poddają. Jeśli coś nie sprawia mi radości, a w perspektywie mam robienie tego do końca życia - podziękuję tym bardziej. Przez trudniejsze i łatwiejsze okresy, w końcu dojrzałam do decyzji. Wiem, że jest właściwa(...)teraz już wiem. Nie chcę tego robić na pół gwizdka, z doskoku - chcę się temu poświęcić. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, za niecałe cztery lata będę cukiernikiem. Dobrym, mam nadzieję. Poprzeczkę postawiłam sobie wysoko, ale gra jest warta świeczki (skoro już przy starych porzekadłach jesteśmy).Większych podsumowań i obietnic nie planuję, bo mam zamiar skupić się właśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędzie ten post. O kobietę się trzeba starać. Nie wystarczy iść na siłownię, napompować bicka, zjarać ciało w solarium i przyjąć pozycję wyczekującą. Trzeba trochę polatać. Dać coś od siebie. Pogadać. Wysłuchać. Może wtedy wasze Walentynki nie będą bolały. Wyjdźcie poza ramy określone przez społeczeństwo. Zaskoczcie dziewczynę czymś. Gotowaniem najlepiej. Ja wiem, że w całej sieci to panowie z jesie.pl(...)jedziemy z garami do Azji i zrobimy makaron na modłę orientalną. Nawet jak po kolacji dziewczę orzeknie, że jesteście gbur i debil oraz cham, to zostanie wam umiejętność robienia dobrego jedzenia. Na to któraś się w końcu złapie. Oczywiście możecie wrócić do korzeni podrywu, czyli do walenia maczugą w łeb i nie mówię tu o wyrafinowanym erotyzmie, pytanie tylko
ladykitchensłoik (w liczbie mnogiej) poszedł kolejny raz w ruch. Został wykorzystany do pieczenia naszego ukochanego bananowca. Tym razem wersja dwukolorowa, wzorzysta i cholernie dobra w smaku. Karob i cynamonowe szaleństwo poszły w tango z bananami i wyszła nam uzależniająca mieszanka. Mieszanka kusząca również aromatem, a więc nie tylko oczy i podniebienie popadają w zachwyt. Mieszanka zdrowa i bezpieczna(...)potrzebuje pomocy. Jest delikatny, wilgotny i pyszny! Karob dodaje charakterystycznego smaku, który jest trudny do porównania z czymkolwiek. Chlebek z nim wygląda jak czekoladowy/kakaowy, ale smak jest troszeczkę inny. Coś warte wypróbowania. Do tego ziarenka - aromatyczne przyprawy zawarte w mieszance wzmacniają i smak i aromat. Odrobina "chrupości" co jakiś czas to genialna niespodzianka. Bananowiec jest idealny zarówno na gorąco
Wypisz WymalujBył też moment grozy. Chwilę po tym jak Adaś skończył śpiewać pieśń o aniołach, z impetem uderza coś w przednią szybę. W ułamku sekundy, dało się dostrzec, że owe coś jest białe i puchate. Adrenalina dała znać o sobie całej naszej czwórce. Co to było ? Może to Anioł Gabriel, a może ostrzeżenie ? Podróż trwa nadal, przeplatana rozmowami i opowieściami(...)zabieramy się za pracę, z zapałem dziecka, tworzymy nasze małe dzieła sztuki. Czekolada raz się rozpływa, a raz zastyga zbyt wcześnie. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, przecież nic zmarnować się nie może, a oblizywanie palców jest jak najbardziej wskazane ;) I tak, ku uciesze naszej i zapewne naszych najbliższych powstały prawdziwe "dzieła sztuki". Nic dodać
Kuchnia w opałachZaczęły się już pojawiać. A ja spragniona smaku warzyw, nie mogłam sobie odmówić. Dziś więc pieczona marchewka na słodko z tymiankiem Składniki: pęczek młodej marchewki (ok
gutfutczynności wymaga ostrego noża i pewnej wprawy, a także sprzyjającego kształtu będącego w naszej dyspozycji kawałka mięsa. Cóż, tu będziemy musieli nieco poćwiczyć, a jeśli początki będą trudne i coś „nie wyjdzie” – wykazać się inwencją jak zwinąć zraza ze „sztukowanego” mięsa. Z kolei ubijanie wołowiny tłuczkiem bywa nieco większym wyzwaniem dla rąk aniżeli w przypadku wieprzowego schabu. Wołowina w większości(...)się na długo przed zwinięciem zrazów i włożeniem ich do garnka. Bardzo ważne jest już staranne ubicie mięsa. Polecam jednak również skropienie ubitych plastrów wołowiny octem i odłożenie na dobrych kilka godzin do lodówki – to naprawdę działa! Ważną rolę odgrywa też musztarda, którą smarujemy wnętrze rolad. Dzięki tym zabiegom już po 90-120 minutach duszenia możemy otrzymać bardzo kruche
Kulinarna PokusaCzęsto przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie. Pozostałe są zaczerpnięte z potraw rodzinnych, przygotowywanych w naszym domu od zawsze. Oczywiście zagladam na inne blogi i czasem znajdę coś dla siebie. Czytam książki kulinarne, zwłaszcza te stare. Mogę za to powiedzieć kto jest moim ulubionym kucharzem: Rick Stein, Jacques Pépin, Gary Rhodes. 5. Ulubiona przyprawa(...)masz jakieś inne zainteresowania? Kocham Węgry i wszystko co z nimi związane. Oprócz tego polityka, jeszcze niedawno prowadziłam na nE bloga o tej tematyce, Wygrały jedak kulinaria. Do tego dobra książka, sport ( głownie piłka nożna) film i robótki ręczne. 10. Zbliża się koniec roku... Twoje najważniejsze wydarzenie tego roku? To smutny rok dla mojej Rodziny, bo pożegnaliśmy najbliższą nam osobę
Gosia gotujezłożyło, że w domu była i maślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta z jej dodatkiem takie są dobre, to może i chleb by się udał...?Na blogu Rogalik znalazłam dokładnie to, czego szukałam. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu; jedyne, co zmieniłam, to dodatek mozzarelli. Akurat leżała kuleczka(...)się na taki weekendowy wypiek...? Jest łatwy, dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. A zapach świeżego pieczywa w sobotni lub niedzielny poranek to zdecydowanie coś, co Tygryski lubią najbardziej...Chleb na maślance z mozzarelląSkładniki:(na keksówkę 30x10cm)500 g mąki pszennej500 ml maślanki25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli125 g mozzarelli w kulcedodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki Porcja dla 2 osób: 2 średniej wielkości kotlety schabowe oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz do marynaty: 3 łyżki miodu ostra papryka ok. 2
Luźna Kuchniadrożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko, aż do dobrego połączenia wszystkich składników. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej mąką, miskę włóż(...)środka, lekko przygnieć palcami krawędź, następnie złóż w jednej trzeciej z przeciwległego boku do środka. Ciasto lekko przyklep i powtórz składanie cały czas z tych samych boków uzyskując coś na podobieństwo walca. Podziel ciasto na części około 35g i daj im odpocząć około 10 minut pod przykryciem. Z każdego kawałka uformuj okrągłą okrągły krążek o średnicy około
Grahamka, weka i kajzerkaLondynu - nigdy tam nie byliśmy (tam i w Portugalii ale to już nie w tym roku) a ja serio bardzo bym chciała pozwiedzać Wielką Brytanię :) Byliście kiedyś? Możecie coś polecić, może jakaś fajna knajpka, abo po prostu danie do wypróbowania? Mi z WB kojarzy się tradycyjne Fish and Chips - ciekawa jestem, czy rzeczywiście na każdym kroku, można napotkać w ulicznych(...)dość długim wprowadzeniu - dziś przepis na Fish and Chips - z tego co wyczytałam w sieci - tradycyjnie powinno być z dorszem, w piwnej panierce podawane z pieczonymi frytkami - no dobra, frytki powinny być smażone, ale ja wolę nie dodawać do nich zbędnego oleju, jak dla mnie lepsze są bez niego :) Obiad eM się spodobał - to fajna odskocznia od typowych w naszym
Słodkie Przyjemnościwkłady” – warzywne, mięsne i bezmięsne – które często nie mają wiele wspólnego z regionem, z którego wywodzą się te wypieki. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby z tortilli zrobić coś w rodzaju kanapki, i to takiej raczej na zimno, ze składnikami jak najbardziej europejskiego pochodzenia. Poniżej prezentujemy jeden z tego rodzaju przepisów i zapewniamy, że efekt jest naprawdę smakowity. Oprócz(...)kompozycję. Dla wyostrzenia smaku dodaję drobno pokrojoną rzodkiewkę lub czerwoną cebulę oraz posypuję nieco wnętrze pieprzem. Nie od rzeczy byłby też mały dodatek majonezu – ale oczywiście nie jakiegokolwiek, tylko dobrej jakości wykonanego samodzielnie. Całość nadzienia owinięta jest liśćmi sałaty. Pełni ona z jednej strony rolę „nieprzemakalnej” wyściółki, która zapobiega bezpośredniemu kontaktowi placka z niektórymi zawierającymi wodę lub tłuszcz składnikami – nasza
Kulinarna Pokusajego składniki były świeże - fajny sos do makaronu, dobrze ugotowana pasta i smakowity filet. Porcja bardzo duża, więc mężczyźni powinni być zadowoleni. Trochę spróbowałam, więc wiem, że był to dobry wybór. Po tej wizycie restaurację mogłabym ocenić 4/6, ale niestety miałam być w niej okazję po raz drugi, miesiąc po pierwszej wizycie. Jako, że był to wyjazd grupowy, menu(...)mocno słonym boczkiem i ciemnym sosem. Do tego znów mrożone warzywa, które zdecydowanie nie zachęcały do jedzenia. Z całego dania najbardziej smakowały mi ziemniaki. Przykro jest widzieć coś takiego. Z tego, co czytałam w Internecie to serwowanie warzyw z mrożonki jest stosowane już dość długo i wiele osób na to narzeka. Zdecydowanie bezpieczniej i smaczniej dla gości byłoby podawać
Pasja SmakuObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych żółtek postanowiłam zrobić krem maślany, który zadowoli prawie wszystkich, czyli „bez jaj”. Mimo, że nie należy on do gatunku lekkich, warto się nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać. Składniki: - biszkopt o średnicy(...)migdałowaDodatkowo:- sok do nasączenia biszkoptu (marakuja)- konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki)- kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków- podprażone płatki migdałowe- wiśnie w syropie- ok. 35 g dobrej czekolady (81%) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy robotem na puszystą białą masę, stopniowo dodając przesiany cukier puder. Gdy masa jest całkowicie gładka dodajemy mielone migdały, odrobinę esencji migdałowej, alkohol oraz
mojewypiekiinietylkoWatykański chleb szczęścia zwany również jako Chleb przyjaźni Amisza pozwala się cieszyć swoim smakiem dopiero po tygodniu pracy nad nim. Jeśli kiedyś uda się Wam otrzymać
Kuchnia w opałach