Ostatnio w kuchni bawię się trochę kolorami i smakami. To pewnie znak jak bardzo domagam się już naprawdę ciepłych dni i sezonowych warzyw i owoców. Szczególnie
gutfutzagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki żółtego sera i wtedy(...)tego surówkę. My tak robimy, bo trudno nam odmówić sobie codziennej porcji surowych warzyw :) Spróbujcie konieczne tego przepisu z farszem takim jak my proponujemy lub jakimkolwiek innym, każdy będzie dobry. Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy
vegetaniezdjęcia dzieci zajadających przysmaki z książki, co z pewnością ma duży wpływ na wiarygodność receptur.Sposób pisania. Do czynienia mamy głównie z samymi przepisami, pomijając słowo wstępu na "dzień dobry". To wszystko. żadnych niepotrzebnych dodatków, zbędnych tekstów. Konkretnie i na temat. Przepisy są bardzo czytelne, przejrzyście opisany sposób przygotowania. Autorki podają również czas, poziom trudności i ilość porcji, co często(...)zagłębić się więc w poszczególne potrawy i sprawdzić, ocenić książkę od strony merytorycznej. Słowo "recenzja" oznacza dla mnie RZETELNE przedstawienie czytelnikowi tego, co sądzę o danej pozycji wydawniczej. Jeśli coś mi się nie podoba, nie będę tego przemilczać, bo jest to (przynajmniej dla mnie) jednoznaczne z wprowadzaniem w błąd. Zauważone minusiki warto zaznaczyć. Ale oczywiście to, że mnie przeszkadza dany
W kuchni Karmel-itkikuchni. Z racji dążenia firmy SKWORCU do propagowania nowinek i niekonwencjonalnego asortymentu, podejrzewam, iż rezultaty ich wykorzystania będą równie ciekawe i oryginalne co sam produkt. A świeże, aromatyczne i dobrego gatunku towary, zaskutkują w otrzymaniu potrawy nie tylko smacznej, ale i zdrowej. Filozofię działania firmy oraz podejście do biznesu najlepiej odzwierciedla dowcipny wiersz, jaki można znaleźć na stronie(...)Twój wołał. Paczkę nadam sprawnie – zaraz po przelewie, Kurierem lub pocztą – byle wnet do Ciebie. Zawód Cię nie spotka – tu Ci daję słowo. Zamówienia składaj również e-mailowo. Jeśli coś zawalę – tak również się zdarza, Wyślij proszę wpierw maila – zamiast komentarza. Naprawić spróbuję co nie zadziałało, By następnym razem wszystko już zagrało. Kupuj więc do woli a potem używaj, Przysmaków
Grunt to przepis!Moje cukiniowe szalenstwo powoli dobiega konca. Teraz zaczynam nad tym troche ubolewac, bo to oznacza, ze tym samym konczy sie lato.Dzis przywital mnie piekny dzien. Od
Przysmaki Karolkidodatek cukru trzcinowego podnosi walory smakowe tego ciasta. Przy samym ksylitolu czegoś mi w nim brakowało, dzisiejszy piekłam pół na pół ksylitol, z cukrem trzcinowym i znów ma to coś, możecie więc pomieszać tak jak ja obydwa rodzaje słodyczy lub upiec na samym cukrze trzcinowym. Moja tortownica ma 25cm. Składniki kruchego ciasta: - 180g mąk bezglutenowych (dałam po 60g: ryżowej, jaglanej(...)wcześniej (dno wyłożone papierem do pieczenia) tortownicy. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Dokładnie wykleić spód i wstawić formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 1kg dobrego, gęstego sera z wiaderka, lub trzykrotnie mielonego (ja używam ser "Juliko", jest super gęsty) - 165g miękkiego masła - 5-6 jajek (u mnie 6 mniejszych) - 1 szklanka cukru (dałam
Smaczne Zdrowebył ważny dla Kościoła – legenda mówi, że koń św. Marcina zgubił podkowę. W XIX wieku cukiernik należący do parafii św. Marcina, który po prośbie proboszcza, aby każdy dał coś biednym od siebie, stworzył rogale-podkowy nawiązujące do legendy. Bogaci je kupowali, a ubogim je rozdawano. Tak więc z zamysłu rogale świętomarcińskie to deser, którym należy się dzielić. Z rodziną(...)cieście francuskim margaryną, a marcepan aromatem migdałowym. Zamiast orzechów włoskich do nadzienia daje się tańsze orzeszki ziemne. Mimo, że kupny rogal nadal smaczny i wyjątkowy, nie będzie tak dobry jak ten zrobiony własnoręcznie na maśle, marcepanie, wybranych przez nas bakaliach i przede wszystkim z poświęceniem i miłością. Dlatego kto chce spędzić pół dnia na wypiekaniu rogali to serdecznie zachęcam
Poezja smakukońcu, co jak co, ale jestem blogerką kulinarną. Cóż mam powiedzieć - nie czuję się usatysfakcjonowana tą częścią. Spodziewałam się porywającej tematyki, ciekawych prezentacji i przydatnych informacji. Niestety, coś nie wyszło. Rozumiem, że całe targi poświęcono podróżom i szeroko pojętej turystyce. Ale skoro mowa o kulinariach, niech to właśnie na nich skupi się dane spotkanie, a nie na wszystkim dookoła(...)targach przewija się mnóstwo ludzi, ale tegoroczna edycja przyciągnęła mnóstwo młodych. Podejrzewam, że byli to przede wszystkim uczniowie techników hotelarskich, których większość pewnie z turystyką zwiąże swoją przyszłość. To dobra okazja, aby co nieco "liznąć" tego biznesowego światka.TOUR SALON odwiedzają kolekcjonerzy map, przewodników. W zależności od zainteresowania znajdziemy na targach ofertę szlaków żeglugi śródlądowej, pieszych, konnych czy coraz bardziej
W kuchni Karmel-itkiKoniec z rakami. Za każdym razem, gdy walczę z "czymś" podobnym, powtarzam sobie, że to ostatni raz. Aż znowu kupujemy coś głupiego i znowu zostaję z tym sama, a Stwórca tylko palce oblizuje. Albo jęczy, że wydumka. Wtedy wiem, żeby uczyć się na własnych błędach. Poprawić przepis albo ponownie nie robić. Ot, taka filozofia. Pierwsze podejście do raków okazało(...)kroku napotykałam na te same trudności. Z finalną konkluzją też się zgadziłam. Od siebie dodam nawet- nigdy więcej zup żółtkiem zaprawianych. A fuj! Z całego zamieszania tylko to dobre, że liznęłam nieco wiedzy na temat gotowania raków, historii kulinarnej Dolnego Śląska i utwierdziłam, że eksperymentowanie jest nie dla mnie. raki 10 sztuk (dokładnie mięso i skorupki z odwłoków) litr
bastalenakulinarnego wtajemniczenia, chociaż z zasobami czasowymi na to wtajemniczanie bywa różnie...Moje gotowanie bardzo często ma charakter ekperymentalny, wymuszony niejako przez dwa wiodące warunki, które wymagają spełnienia: - coś szybkiego bo niezależnie od tego czy gotuję wieczór wcześniej wykonując równolegle jeszcze jakieś niezbędne operacje wieczornego, domowego rytuału, czy też w dniu konsumpcji docelowej tj.zaraz po powrocie(...)kulinarne eksperymenty z cyklu: "co tam mamy dziś w lodówce".Poniższa propozycja obiadowa to kolejny przykład takiego szybkiego a co za tym idzie, bardzo prostego gotowania, więc na dobrą sprawę pochwalić się nie ma czym, ale podzielić pomysłem na szybki, pachnący i syty obiadek a i owszem! :) Pene z kapustą piekińską i kurczakiem wyszperałam w sieci narzędzie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś na obiad coś prostego, szybkiego i pysznego, czyli tortellini w naszym wydaniu.Niewiele nam potrzeba, bo tylko:-2 opakowania tortellini-1 groszek konserwowy-1 śmietana słodka 500 ml-20 dkg chudej wędliny-1 opakowanie tartego twardego sera żółtego-warzywko Do gotującej się wody wsypujemy warzywko i suche tortellini.Kiedy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.Zlewamy wodę(...)Posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika 180 st. C na ok. 30 minut. Kiedy wierzch jest rumiany możemy podawać na talerze. Dobrym dodatkiem jest surówka z białej kapusty. Smacznego
Maminek kulinarnyfakt, ale nie oznacza to wcale, że nie można go wygospodarować więcej. Wystarczy tylko dokładnie i uczciwie przyjrzeć się naszemu planowi dnia. Na pewno szybko dostrzeżemy, że można coś zmienić i dzięki temu zyskać chwilę wytchnienia. Warto spróbować, bo nic to nie kosztuje, a możemy doprawdy wiele zyskać! Poranki bywają przykre, zwłaszcza jeśli musimy wstawać bardzo wcześnie. Cierpniemy wówczas(...)się rozbudzimy, czas na śniadanie – obowiązkowo ! Traktuj śniadanie jak przyjemność i pretekst do chwili relaksu Traktowanie śniadania w kategoriach „muszę zjeść, bo wszyscy mówią, że tak trzeba” nie jest dobrym pomysłem, bo jakiekolwiek nakazy z pewnością nie nastrajają pozytywnie. Warto natomiast pomyśleć o korzyściach płynących z jedzenia śniadania. Przede wszystkim jest to czas, kiedy jeszcze przez chwilę możemy się zrelaksować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wzajemnością. Gotuję zazwyczaj dla dwóch osób. Dla mnie i mojego chłopaka. Niedawno wyprowadziłam się z rodzinnego domu i od tej pory właściwie codziennie przygotowuję nam obiad. Czasami również coś ekstra. Z zamiarem założenia bloga o gotowaniu nosiłam się już bardzo długo, ale to właśnie przeprowadzka dała mi dodatkową motywację. Teraz zdecydowanie bardziej muszę uważać na wydatki i dbać(...)Oczywiście czasami pozwalamy sobie na małe, kulinarne szaleństwo. Dzieje się tak zazwyczaj w weekendy lub kiedy mam ochotę poeksperymentować. Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów. Pizza :) Dobrego przepisu na ciasto szukałam naprawdę długo. Lubię gdy jest ono miękkie i puszyste w środku, ale z przyrumienionymi, chrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się
Ratunku obiadMam ostatnio jakąś potrzebę porządkowania, usuwania zbędnych rzeczy ze swej przestrzeni. Wtedy lepiej egzystuję, a wokół wszystko wydaje się świeższe. Wychodzę z założenia, że im mniej
Raj dla Podniebienia