odzwierciedlić pappatoriański styl gotowania, w który wpisują się: szaleństwo, dokładność i radość z jedzenia. Myślę, że te wartości w zaprezentowanych daniach można było śmiało dostrzec. Widać w nich ciekawe przejścia pomiędzy kuchnią włoską i polską, z intrygującymi azjatyckimi smaczkami, co świetnie odzwierciedla wielonarodowe doświadczenie szefa kuchni — Krystiana Skwierza. Przystawka Przystawka to niecodzienna wariacja na temat słynnej sałatki(...)spójności całego menu i braku tematu nadrzędnego, do którego byłem przyzwyczajony w poprzednich degustacjach, ale z drugiej strony myślę, że takie przekrojowe zaprezentowanie swojej kuchni to także ciekawy sposób na zainteresowanie gości restauracji i pokazanie, że szef kuchni nie myśli tutaj szablonowo. Pappatoriański sposób gotowania jest z pewnością szalony, ale wiem jedno — w tym szaleństwie jest metoda i może
Food SquareZrobić dobrą pizzę nie jest łatwo. Najpierw trzeba trochę popracować podczas zagniatania ciasta (ulgę mają ci, którzy posiadają robota kuchennego), następnie należy zrobić dobry sos
Kuchnia Łukaszakurs i skazał go na dzień spędzony w samotności. Przecież wszystko zakończyło się owocnym happy endem! Moje zdanie: Książka - oprócz bardzo fajnie napisanej historyjki jest kolorowa i posiada ciekawe obrazki. Lotta Olsson i Maria Nilsson Thore stanowią wspaniały duet autorsko-ilustratorski, dzięki czemu opowieść jest pełna wdzięku i nawet rozczulający się nad sobą mrówkojad sprawia, że nie sposób(...)dziecku! Szkoda, że historyjka jest taka krótka, bo po przeczytaniu ostatniej strony - żal było zamykać książę, ale... z bohaterami można spotkać się w innych publikacjach autorki! Są naprawdę ciekawi i dostarczają dziecku wielu emocji, oczywiście tych dobrych. Pozostałe książeczki z tej serii: Dziwne zwierzęta Inna podróż Sens życia Dane o książce: Autor: Lotta Olsson Liczba tron: 36 Format
Di gotujeKolejna jesień przed nami a co za tym idzie, czekają nas chłodne wieczory. Pamiętacie legendarne piwo Gingers? zostało sprzedane pod skrzydła kompani piwowarskiej, a jego skład
Kuchnia PROzdrowotnaSzybkie ciasta to coś co lubię najbardziej :). W godzinę czasu można nakarmić siebie i gości jeszcze ciepłym ciastem. Co prawda wiele finezji w tym nie ma
Kuchnia PROzdrowotnaChyba minęły już czasy gdy wzdychało się "oh i eh" nad sushi :). Trochę spowszedniało, a co za tym idzie cała ta otoczka z ceremonią robienia sushi
Kuchnia PROzdrowotnaBaranina to genialne mięso, aż żal że jest tak trudno dostępna w kraju, w którym hodowle owiec były dość spore. Baranie mięso nie dość że jest
Kuchnia PROzdrowotnaUważam ,że to bardzo ciekawa zupa,przepis znalazłam w wyrywanym kalendarzu ,który czekał na swoją kolej do zrobienia.I dzisiaj ten dzień nadszedł.Byłam bardzo ciekawa efektu i smaku takiej zupy.Delikatnie kremowa,przypominająca smakiem dobrą zupę pomidorową,wyczuwalny smak szpinaku i czosnku.Pycha... 1 i 1/4 kg.miąższu z dyni 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 marchewki 4 pomidory
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jakiś czas temu rozpocząłem nową współpracę z wrocławskim sklepem biogo.pl , którego asortyment zawiera bardzo dużo ciekawych produktów. Zamówienie, ekspresowa realizacja i bierzemy się do pracy. Dziś na 1 plan nasiona chia – znane i stosowane już w czasach Azteków. Roślina znana jest z dość sporej zawartości(...)miód oraz chilli. Dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce około 30 minut. Salsę wykładamy na placek. Ozdabiamy świeżą miętą. Produkty użyte w przepisie znajdziesz w sklepie biogo.pl oraz wiele innych ciekawych produktów
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Deser z prądem? a czemu nie :) Słodkość, mleczność, kawowość oraz konkretne grzanie - to Was czeka! Tiramisu podane w szklance po whisky to super pomysł na małe
Kuchnia PROzdrowotnajuż druga pozycja Violetty Domaradzkiej i Roberta Zakrzewskiego. Książka tak jak poprzednia składa się z dwóch części: pierwsza bardziej teoretyczna z której możemy się dowiedzieć wiele przydatnych i ciekawych rzeczy związanych ze zdrowiem. W części medycznej autorów wspierał zespół naukowy pod kierunkiem profesora Artura Mamcarza. Znajdziemy w niej artykuły lekarzy, dietetyków i trenerów, którzy przekażą nam wskazówki dotyczące(...)warzyw. Przepisy opatrzone są autorskimi zdjęciami, wiec widać każdą propozycję i wie, że proponowane dania zostały wypróbowane przez autorów książki :-). Książkę polecam, bo jest to naprawdę bardzo ciekawą kopalnią wiedzy, która pozwoli nam bardziej o siebie zadbać, zmienić nawyki nie tylko może żywieniowe, ale również inne choćby palenie. Jest na pewno fajną propozycją na prezent. Za książkę
kruche babeczkipyszne gelato! Gelato to włoskie lody. Co wieczór odwiedzaliśmy najslynniejszą lodziarnię w Trieście Gangemi. Ponad 50 smaków lodów! Wenecja Oczywiście największą atrakcją wakacji była wizyta w Wenecji. Byłam ciekawa jaka będzie moja reakcja. Do Wenecji dotarliśmy statkiem. W sumie moglibyśmy popłynąć bezpośrednio z Triestu ale wybraliśmy Lido. Lido to półwysep z pięknymi plażami, z którego można dopłynąć do Wenecji(...)cały dzień i zaoszczędzić trochę nogi. Te wodne autobusy funkcjonują jak sightseeing. Było przepięknie! Wenecja wygląda jak z pocztówki. Nie chce się wierzyć, że tam mieszkają ludzie. Jestem ciekawa jak oni znoszą taki nawał ludzi. Nie wiem czy ja bym mogła mieszkać w tak nawiedzanym mieście, ale wiem, że jeszcze tam pojadę nieraz! Atmosfera była wspaniała, ludzie przemili, jedzenie
codojedzeniaCześć! powiem Wam szczerze że szkoda się uganiać za zagranicznym pesto :p. Mamy taniutką cukinię, Polską białą paprykę i aromatyczny czosnek. Wystarczy odpowiednią mieszankę upiec oraz
Kuchnia PROzdrowotnaksięgarniach pojawiła się nowa ciekawa pozycja Dzika Spiżarnia , czyli zbieractwo dla początkujących. Jak dla mnie jest to książka łącząca dwie pasje, podróżniczą i kulinarną. To taka współczesna wersja dla Wiedźm które leczą i mają wiedzę o roślinach i drzewach. Sama jestem typem podróżnika i chociaż zapuszczając się w góry z plecakiem zabieram ze sobą dość pożywienia żeby przetrwać(...)wymiar ekonomiczny, bo nic nie kosztuję oferując szeroką gamę dobrodziejstw dla naszego organizmu. Jeśli uda Wam się zgromadzić jadalne rośliny z bliskiej okolicy, to w książce znajdziecie również mnóstwo ciekawych przepisów z ich wykorzystaniem!. Czy warto sięgnąć po inspirujący świat łąk i lasów?....myślę, że sami znacie odpowiedź
Apetyczna babeczkapyszne :-) Pierwszy z nich to przepis na wątróbkę duszoną w cebulce. Ogólnie słyszę opinie, że mało osób lubi wątróbkę, owszem przyrządzona w sposób klasyczny bywa twarda, i ma nieciekawy smak. Wątróbka, którą ja proponuję jest bardzo pyszna, robię ją dosyć często. Jest mięciutka, nie ma charakterystycznego posmaku wątroby. Jest idealna na obiad do ziemniaków i surówki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku