Dziś jak co środę przepis na coś słodkiego. Padło tym razem na rogaliki drożdżowe. Tym bardziej, że już odczekały na swoją kolejkę w Naszej poczekalni. Pyszne, z ciekawym nadzieniem, idealne w smaku i ... nieidealne w wyglądzie. A czy Wam wychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok(...)lukier, dodajemy do niego drobno posiekane orzechy. Lukrem polewamy ostudzone rogaliki. Do przygotowania rogalików wykorzystałam kandyzowany aloes , który otrzymałyśmy w paczuszce od firmy Skworcu. Tak naprawdę byłam bardzo ciekawa smaku aloesu i jakbym nie wiedziała że to aloes to bym na to chyba nie wpadła. Jak to produkt kandyzowany jest po prostu słodki. Mnie jego smak
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprościutko. Pomysł był ciekawy, bardzo. W. zrobił plan. Wyznaczył cel i termin. Podziwiałam jego determinację i zapał. I wiedzę. I ponownie zrozumiałam dlaczego skrzętnie zbiera wszystkie ciekawe artykuły prasowe i dlaczego w jego gabinecie niczym drapacze chmur piętrzą się coraz to wyższe stosy gazet (nasz dom to istna twierdza prasy i czasopism, które W. niezmiennie
KUCHARNIApodczas spotkań z ludźmi. W tych inspiracjach najbardziej lubię to, iż potrafią zaskoczyć, spłynąć nagle w najmniej spodziewanym momencie. Zupełnie tak, jak zaproszenie na jedno z niezwykle ciekawych i kreatywnych spotkań, w jakich ostatnio uczestniczyłam. Akademia Smaku Siemens zaprosiła mnie do udziału w warsztatach "Dekoracja stołu. Podane z klasą". Spotkanie było jedną z części cyklu warsztatów(...)dekorację, podając m.in. zachwycający pomysł na użycie trawy niedźwiedziej i jak poradzić sobie z doborem kolorów, faktur, niestandardowych dodatków. Siedząc przy przepięknie nakrytym stole mieliśmy także okazję do poznania ciekawych pomysłów na wielkanocne dekoracje stołu. Po części teoretycznej przyszła pora na praktykę. Uczestnicy mogli "praktykować" w trzech różnych grupach: dekoracji stołu pod czujnym okiem pani Karoliny, przy wytrawnym
KUCHARNIAmiesiącu podróży na blogu? Wydaję mi się, że podporządkowanie wszystkich przepisów jednej kuchni w miesiącu okazało się jednak trochę męczące. Szczególnie, jeśli to kuchnia o bardzo specyficznych smakach. Ciekawa jestem Waszego zdania. Pomyślałam, że najlepszym pomysłem będzie jeśli nasze podróże uzupełnię innymi seriami postów. Od lutego planuję minimum 2 razy w miesiącu wprowadzić serię pod hasłem słodkie piątki , gdzie(...)Regional Cuisine Blog - Indian Simmer . Z polskich stron odwiedźcie stronę naszeindie , gdzie swoje fotografie z podróży prezentuje dwójka polskich fotografów. Warto zajrzeć. Jeśli możecie podzielić się jakimiś ciekawymi stronami, zostawcie komentarz z adresem i kilkoma zdaniami, czemu polecacie akurat ją. Chętnie poszerzę swoje horyzonty
W kuchni wieczoremśredniej wielkości ogórków kiszonych 1 czerwona cebulka świeżo zmielony pieprz do smaku szczypta cukru olej lub oliwa Cały czas nie ustaję w poszukiwaniach ciekawych surówek do obiadu. Surówka to nic innego jak kropka nad "i" całego dania obiadowego. Dziś zaprezentuję ciekawą surówkę z ogórków kiszonych i czerwonej cebuli znalezioną na blogu folozofia smaku . Ogórki pokroić w cienkie plasterki
Świat Domowej KuchniOgraniczanie spożywania chleba ma takie zalety, że robi się w zamian więcej ciekawych sałatek. Oczywiście najlepiej wykorzystywać i łączyć składniki, które lubimy… ale można też próbować połączeń nietypowych, choć to nie zawsze jednak kończy się powodzeniem… Ta dzisiejsza sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną jest przykładem tych sprawdzonych, tradycyjnych smaków… Choć przyznam szczerze, że najczęściej z makreli(...)łam pastę do chleba. Sałatka, mimo że dość prosto skomponowana, bardzo nam zasmakowała. Smaki ciekawie się ze sobą łączą a dodatek dressingu miodowo-musztardowego sprawia, że sałatka jest bardziej ciekawa w smaku. Naprawdę warto się skusić, doskonale nadaje się zarówno jako tradycyjna przekąska, jak i np. na lunch. Zapraszam na sałatkę ziemniaczaną z makrelą wędzoną. Sałatka ziemniaczana z makrelą
UgotujmyTo.pljest i tak lepszy niż preparatów zawierających w składzie tylko solankę. Po tygodniu stosowania 3 razy na dobę mam wrażenie, że rzadziej występują napady porannego kichania. Ciekawe czy efekt utrzyma się przy dłuższym stosowaniu, niedługo rozpocznie się przecież sezon pylenia. Trudno powiedzieć jak pomocny okaże się ten preparat w przypadku silnego wycieku z nosa, nam dokucza raczej
głodny alergikDynia na dobre zagościła w mojej kuchni :) Dziś prezentuję Wam żółciutkie muffinki z kremem o bardzo ciekawej barwie :) Zielony! Piękny kolor(...)który w jedzeniu nie zawsze zachęca do konsumpcji :D Ja tam "zielone" uwielbiam i tym razem również jestem zachwycona :) Zieloną barwę otrzymałam dzięki dodaniu młodego jęczmienia w proszku :) Byłam ciekawa reakcji rodziny, których wzięłam za "testerów" :D Obawiałam się, że kolor ich zniechęci, ale na szczęście - myliłam się. Krem był dosłownie wyjadany z muffinek :D I takiego efektu oczekiwałam
Zdrowie na języku :PMało czasu w piątkowe przedpołudnie i przydałby się jakiś ciekawy obiad...Szybkie w wykonaniu i ciekawe w smaku, doskonale pasują do zimnego kefiru, szczególnie w taki upał jak na zewnątrz ;)Zapiekane ziemniaki Składniki:ziemniakitroszkę olejułyżka przyprawy do ziemniakówgranulowany czosneksuszona cebulaoreganozioła prowansalskie papryka mielona słodkapapryka mielona chilisólpieprzPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i podgotowujemy przez kilka
Lawendowe Niebopiekarniku lub na grillu, ok. 15 minut w temp. 190°C. Podajemy gorące.Przystawka lub kolacja, jak kto woli. Słodycz melona przełamana słonym smakiem szynki, to nowe i ciekawe doznanie kulinarne. Melon w szynce podany z sosem tzatziki, to danie proste, szybkie i smaczne. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Melon w szynce appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoręczniku i podajemy – z czym kto lubi.Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba są daniem bardzo smacznym. Podane z purre ziemniaczanym i marchewką z groszkiem na gęsto będą ciekawym urozmaiceniem obiadu… i nie tylko. Ciekawa, chrupiąca panierka nadaje prostej potrawie odrobiny wykwintności. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba appeared first on Moje
mojewypiekiinietylkopoczątku grudnia zastanawiałam się jakie świąteczne przysmaki z krajów śródziemnomorskich pokazać Wam na blogu, zwróciłam się do mojej blogowej koleżanki Asi ze Smak Hiszpanii z prośbą o polecenie mi ciekawych przepisów z półwyspu Iberyjskiego. Asia, od lat mieszkająca w Hiszpanii i spędzająca Święta u swoich teściów na Gran Canarii opowiedziała mi o truchas - słodkich, smażonych pierożkach (empanadillas) z nadzieniem(...)kęsy, kółeczka wytnijcie przy pomocy szklanki i do każdego dajcie po 1 łyżeczce nadzienia.Z poniższego przepisu wychodzi dużo pierożków, możecie zatem przygotować je także z połowy porcji.Aby uzyskać ciekawą konsystencję nadzienia, połączyłam w nim 200 g mielonych migdałów i 50 g migdałów siekanych. Słodkie pierożki z batatami i migdałamiTruchas de batatana 14 większych pierogów (lub ze 30 małych
Chilli Czosnek i Oliwagorgonzola. Przepis wydawał się ciekawy i w sumie mało kłopotliwy. Nie było złe, ale też nie powalało. Może to wina gruszek których użyłam, powinny być bardziej dojrzałe. Ale ciekawe doświadczenie i mimo wszystko polecam na efektowną przystawkę .Przepis z tej stronyskładniki (dla 4 osób)2 duże dojrzałe gruszki2 łyżki miękkiego masła1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonego
Stare Garyzachwycająca! Przy Storkespringvandet, czyli fontannie z bocianami, zatrzymaliśmy się na gorącą czekoladę. Młode mężatki, według tradycji, przychodziły pod fontannę tańczyć, co miało zapewnić im gromadkę zdrowych dzieci. Co ciekawe, ptaki na fontannie to czaple, nie bociany, kto jednak zawracałby sobie głowę takimi szczegółami.Obejrzeliśmy też Christiansborg, czyli pałac, niestety tylko z zewnątrz (z uwagi na Ptysię). Nabrzeżem doszliśmy(...)całym dniu spędzonym na świeżym powietrzu moje przeziębienie się odnowiło. Zakopana więc w kołdry siedzę na kanapie i wspominam ten magiczny czas.Na deser mam dla Was coś wyjątkowo ciekawego. Mały przerywnik od korzenno-cytrusowych, świątecznych smaków. Coś, co nie dawało mi spokoju, i musiałam jak najszybciej takie cudo przygotować.Otóż jakiś czas temu kupiłam kaszę kuskus. Inną jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiekawe muffinki dyniowe z domieszką aromatycznego, mielonego cynamonu - ciekawy smak, który warto wypróbować szczególnie w okresie jesiennym, gdy dynia jest taka modna. Babeczki mimo swej prostoty ładnie się prezentują i być może zaskoczą niejednego smakosza.Muffinki Dyniowe - Składniki: (ok. 16 muffinków)325 g dyni3 jajka360 g mąki40 ml oleju słonecznikowego145 g białego cukru120 g brązowego cukru70 ml mlekacukier waniliowy8
Słodka Strona